Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση ως μισθωτών, όσων έχουν μέχρι και δυο εργοδότες;


nikosjordan

Recommended Posts

Δεν καταλαβάινω τι εννοείς.

Αλλά αν αναφέρεσαι στο έμμεσο αφορολόγητο που προκύπτει στους ελ. επαγγ. που εμπίπτουν στις διατάξεις της περ. στ, παρ.2, άρθρου 12, ν.4172/13 και άρα αποκτούν τα "προνόμια" των μισθωτών (δηλ. φορολόγηση από μισθωτή εργασία), αυτό δεν έχει αλλάξει πέραν της φορολογικής κλίμακας των πρώτων που εξισώθηκε με την κλίμακα των μισθωτών.

Τόσο οι ν.4254/2014, ν.4325/2015,ν.4369/2016, ν.4430/2016 αλλά και ν.4387/2016 που επέφεραν κάποιες τροποποιήσεις στον ΚΦΕ δεν τροποποιούν το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά κάποιοι από αυτούς μεταξύ άλλων τροποποιήσεων, τροποποιούν την κλίμακα.

Αναφέρομαι σε όσους φορολογούνται ως ΕΕ και όχι σε όσους εμπίπτουν στις διατάξεις της περ. στ, παρ.2, άρθρου 12, ν.4172/13.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 154
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν έχω καταλάβει καλά, οι εισφορές μισθωτού είναι μεγαλύτερες από αυτές ΕΕ (ακόμα και χωρίς την έκπτωση του άρθρου 98) αφού υπολογίζονται ως ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματος κάθε μήνα, ενώ των ΕΕ ως ποσοστό επί του φορολογητέου. Σωστά;

 

Αν λοιπόν είναι σωστό το παραπάνω τότε σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει έναν μπλοκάκια να επιλέξει υπολογισμό των εισφορών του ως μισθωτός.

 

Ακόμα και αν συμφωνήσει ο εργοδότης να επωμιστεί τα 2/3 των εισφορών, τότε γιατί να μη συμφωνήσουμε μαζί του να μας κάνει την αντίστοιχη αύξηση και να πληρώσουμε εμείς το 38%, το οποίο όμως θα είναι επί μικρότερου ποσού (φορολογητέου και όχι καθαρού). Έτσι ο εργοδότης θα δώσει τα ίδια χρήματα κι εμείς θα δώσουμε λιγότερα για εισφορές.

 

 

Για να το κάνω πιο σαφές ας δούμε το παρακάτω υποθετικό (και αισιόδοξο) σενάριο:

Μπλοκάκιας που δουλεύει από το 2015 σε έναν εργοδότη με σταθερό μισθό 1000 ευρώ το μήνα και επίσης σταθερά έξοδα 300 ευρώ το μήνα (για να μην μπλέξουμε με διαφορετικά ποσά ανά διαφορετικό έτος) πείθει τον εργοδότη του να του πληρώνει το ποσοστό ασφάλισης που του αναλογεί (2/3 x 38,10% x 1000 = 254 ευρώ). Έχουμε λοιπόν τις εξής δύο περιπτώσεις:

 

Περίπτωση 1: Εισφορές μισθωτού

Ο εργοδότης θα πληρώσει 1000 ευρώ (μισθός) + 254 ευρώ (2/3 των εισφορών) = 1254 ευρώ

Ο εργαζόμενος θα πάρει 1000 ευρώ (μισθός) - 127 ευρώ (1/3 των εισφορών) = 873 ευρώ

 

Περίπτωση 2: Εισφορές ΕΕ

Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος συμφωνεί με τον εργοδότη να μην κάνει την αίτηση και να πληρώσει εισφορές ως ΕΕ αλλά να πάρει ως αύξηση μισθού το ποσό που θα πλήρωνε ο εργοδότης για εισφορές (254 ευρώ). Έτσι:

Ο εργοδότης θα πληρώσει 1000 ευρώ (παλιός μισθός) + 254 ευρώ (αύξηση) = 1254 ευρώ

Ο εργαζόμενος θα πάρει 1254 ευρώ (νέος μισθός) - (38,10% x (1000-300)) (φορολογητέο του 2016) = 1254 - 267 = 987 ευρώ

(Και αν υπολογίσουμε και την έκπτωση του άρθρου 98 το κέρδος είναι ακόμα μεγαλύτερο)

 

Παρακαλώ πείτε μου αν έχει κάποιο λάθος ο παραπάνω συλλογισμός...

Edited by nikostzar
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

 

Εδώ είναι ο λάθος συλλογισμός!!

 

"τότε γιατί να μη συμφωνήσουμε μαζί του να μας κάνει την αντίστοιχη αύξηση και να πληρώσουμε εμείς το 38%, το οποίο όμως θα είναι επί μικρότερου ποσού (φορολογητέου και όχι καθαρού)."

Ποιος εργοδότης θα δώσει αύξηση επειδή πρέπει να πληρώσει την ασφάλεια. Απλά θα κόψει μικρότερο ποσό στο μπλοκάκι!!

 

Ακόμα, επειδή δε το έχω αντιληφθεί θέλω να σε ρωτήσω που διάβασες-κατάλαβες αυτό που έγραψες! σε ποιο σημείο της εγκυκλίου το λέει, δε την έχω διαβάσει ακόμα λόγω τρεξίματος.

 

"αφού υπολογίζονται ως ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματος κάθε μήνα, ενώ των ΕΕ ως ποσοστό επί του φορολογητέου. Σωστά;" 

 

Γράφουν κάπου ότι των μισθωτών δε θα είναι επί του φορολογητέου εισοδήματος, δε το έχω δει κάπου!

Να το επιβεβαιώσουμε παρακαλώ!

Link to comment
Share on other sites

Vlad, το να σου κάνει μείωση ο εργοδότης ώστε να καλύψει τις εισφορές που του αναλογούν είναι το πιο πιθανό σενάριο και έχει αναλυθεί και από άλλους στις προηγούμενες σελίδες (δεν μας συμφέρει με τίποτα). Αυτό που λέω εγώ είναι ότι ακόμα και αν καταφέρεις να πείσεις τον εργοδότη να δώσει περισσότερα και πάλι σε συμφέρει να τα πάρεις ως αύξηση μισθού και να πληρώσεις εσύ τις εισφορές σου ως ΕΕ.

 

Για τον υπολογισμό εισφορών των μισθωτών δες το άρθρο 38 του Νόμου. Νομίζω ότι είναι σαφές αλλά αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος (κι εγώ στο πόδι τα έχω διαβάσει...).

Edited by nikostzar
Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο nikotstzar είναι με ένα μικρο λάθος στους συντελεστές. Το 2/3 είναι σε κύρια και υγείας, η επικουρική είναι 50%-50% και το εφαπαξ του εργαζόμενου. Οπότε συνολικά η αντιστοιχία βγαίνει όχι 2/3-1/3 του 38% αλλά 21.5% εργοδότη με 16.5% εργαζόμενου.

 

Το συνολικό σκεπτικό βέβαια δεν αλλάζει, έχεις δίκιο ότι συμφέρει να μην μπεις στην κατηγορία των μισθωτών και να μοιράσετε μεταξύ σας τη (μικρότερη) διαφορά.

 

Το ερώτημα που προκύπτει όμως, είναι αν στο τέλος του έτους θα έχει πρόβλημα ο εργοδότης, όταν δουν ότι είχε εργαζόμενο με σταθερή σύμβαση, που έκοψε μόνο σε αυτόν τιμολόγιο αλλά δεν μπήκε στη ρύθμιση και δεν του κατέβαλλε ποσοστό εισφορών ποτέ. 

Edited by George Karageorgiou
Link to comment
Share on other sites

George Karageorgiou σωστή η διόρθωσή σου στα ποσοστά.

 

Ως προς το ερώτημα που θέτεις (που είναι ουσιαστικά το αρχικό ερώτημα του thread) πιστεύω πώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η υπαγωγή σε αυτή την κατηγορία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν ΕΕ που δουλεύει με ΤΠΥ αλλά έχει πολλούς πελάτες (πχ κάποιος που παρέχει υπηρεσίες φωτορεαλισμού σε αρχιτεκτονικά γραφεία). Αυτός λοιπόν θα πρέπει κάθε χρονιά στους 2 πρώτους πελάτες του να χρεώνει εισφορές και μόλις κλείσει τον 3ο πελάτη να κάνει δήλωση για να βγει από την κατηγορία του μισθωτού και να περιμένει τους συμψηφισμούς των εισφορών στο τέλος του έτους;;;

 

Γενικά αυτή η διάταξη μπάζει από παντού και για αυτό πιστεύω έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν φήμες περί επανεξέτασής της

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους σας,

 

Δεν ξέρω αν είδατε το παρακάτω :

 

http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/298756/efka-pagonoyn-alla-trehoyn-oi-afxhmenes-eisfor.html

 

Δεν ξέρω κατά πόσο θα ισχύσει αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλά αναδρομικά τα επόμενα έτη.

 

Αν μπορεί να το εξακριβώσει κάποιος θα βοηθούσε πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Εχει γινει συζητηση απο το πρωί στα καναλια αλλα αναφέρεται και σχεδον στο συνολο των εφημεριδων.

Αυτο που πανε να κανουν ειναι οπως περιγράφεται αλλα κατα πασα πιθανότητα η διαφορα θα αποτελεσει ΕΝΤΟΚΗ ΟΦΕΙΛΗ (δηλ. συν περιπου 8,5% τοκο αρα και συνολικα παραπανω εισφορά σε σχεση με το ισχυον, οταν αποφασισουν το μεχρι ποτε θα εξοφληθει αυτη η "προαωπικη διαφορα").

Προβλέπω οτι παλι σκατα θα τα κανουν.

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενημερωτικά από χθες το βράδυ που άρχισε να κυκλοφορεί η σχετική είδηση δεν μπορείς να κάνεις είσοδο στις εισφορές.

Το παρακάτω είναι από τωρινή προσπάθεια. 

post-2272-0-47661100-1486451456_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.