Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

Εργαζόμενος με μπλοκάκι σε εταιρεία, με μοναδικό εργοδότη την εταιρεία, ο οποίος ΔΕΝ έχει υπαχθεί στο άρθρο 39, έχει αυτή τη μείωση εισφορών από 01/01/2019? Προσωπικά από ότι κατάλαβα διαβάζοντας τον νόμο, δεν την δικαιούται. Ποια η άποψή σας?

Link to comment
Share on other sites

Αυτές οι επιστροφές αφορούν και την ειδική προσαύξηση στο ΤΣΜΕΔΕ;

Επίσης, αφορούν και το ΤΠΕΔΕ, που εάν ήσουν ασφαλισμένος μετά το '93, δε χρειαζόταν να ασφαλιστείς στο ΤΠΕΔΕ;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και πάλι.

Διάβασα το άρθρο αυτό (συγγνώμη, @georgegaleos, θα με είχε γλιτώσει από αρκετές απορίες!) και εξακολουθεί να με μπερδεύει λίγο το ζήτημα του ποσού επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές για το 2019, δηλαδή το 100% x [ΚΦΑ + Εισφορές]. Αυτή η φόρμουλα βγάζει (κάποιο) νόημα στην περίπτωση των Ελ.Επ. όπου για το ΚΦΑ αφαιρούνται από τον τζίρο οι εισφορές ως έξτρα "έξοδο", για σκοπούς φορολόγησης εισοδήματος. ΟΚ μέχρι εδώ.

Όμως, τι συμβαίνει στην (ρεαλιστική) περίπτωση που κάποιος μπλοκάκιας έχει ακριβώς τρεις εργοδότες (δηλαδή κόβει ΤΠΥ σε τρία ΑΦΜ), οπότε και: ασφαλίζεται αναγκαστικά ως Ελ.Επ. (αφού έχει πάνω από 2 εργοδότες) αλλά φορολογείται ως Μισθωτός (αφού έχει μέχρι 3 εργοδότες); Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως στην περίπτωση αυτή για το ΚΦΑ (δηλαδή για φορολογία εισοδήματος) δεν αφαιρούνται οι εισφορές. Συνεπώς, αυτός ο μπλοκάκιας θα απολαύσει μεν χαμηλότερο φόρο, αλλά θα πληρώνει παραπάνω εισφορές ασφάλισης (τζίρος συν εισφορές μείον "κανονικά" έξοδα ). 

(α) Ισχύει αυτό που διαπιστώνω παραπάνω; Αν ναι, να φανταστώ πως το σκεπτικό είναι "να σε κάψω Γιάννη (ΕΦΚΑ) να σ' αλείψω λάδι (φόρος)", για την υβριδική/ειδική/οριακή αυτή περίπτωση;

(β) Οπότε, για τους πρακτικούς υπολογισμούς μου -- Από ποιούς κωδικούς/πεδία του Ε3 "τραβάει" (υπολογίζει) το ΚΦΑ ο ΕΦΚΑ;

Ευχαριστώ!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1) Για το φορολογικό μέρος: Εφόσον εμπίπτεις στην περ. στ' παραγρ. 2 άρθρου 12 ν.4172/2013 η μοναδική δαπάνη που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν και εκπίπτουν (για το φορολογικό έτος 2017) με βάση τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1113/2015 εγκύκλιο  [σχετ. ΠΟΛ.1072/16-4-2018, Εδάφιο "Α. Έντυπο Ε3", παράγραφος "ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤ'. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Απλογραφικά - Διπλογραφικά Βιβλία)"], και από το φορολογικό 2018 και μετά, εκπίπτουν αυτές που καταβλήθηκαν σε ταμειακή βάση [σχετ.ΠΟΛ.1219/2018].

Δεν ισχύει το ίδιο στην λογιστική βάση, όπου το πιθανότερο είναι η δημιουργία προσωρινών διαφορών [πίνακας Ε3(Ε')].

2) Για το ασφαλιστικό μέρος: Στον κωδ. Ε3[ΣΤ'(555)], θα προστεθούν οι καταβλητέες εισφορές για να προκύψει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Επί της βάσης αυτής θα εφαρμοσθούν οι συντελεστές των κλάδων ασφάλισης (εκτός του επικουρικού και εφάπαξ)[1] και οι μειώσεις της §1, άρθρου 98 (εκτός του επικουρικού και εφάπαξ)[1], για να προκύψουν οι εισφορές .

[1] όπου υπολογίζονται ως πάγια ποσά με ποσοστό επί του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι για να πάρει κάποιος ασφαλιστικη ενημερότητα τώρα μέχρι ποιον μήνα πρέπει να έχει πληρώσει;

ευχαριστώ

Edited by Sotirisb
Link to comment
Share on other sites

ΕΦΚΑ/ΔΕΙΣΦΜΜ/1228/1490270/15-11-2017 (Έχει τις περιπτώσεις εργοδοτών, μη μισθωτών, μη μισθωτών με παράλληλη δραστηριότητα και ως μισθωτοί καθώς επίσης και ανάλογα με τον λόγο που αιτείται η βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας π.χ. για μεταβίβαση ακινήτου κλπ)

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Βγάζει σε κανέναν από εσάς συνάδελφοι, το γνωστό μήνυμα στις οφειλές "Η Υπηρεσία προσωρινά δεν είναι διαθέσιμη καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών σας εισφορών έτους 2017"; 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Η κατάσταση μου είναι: Μέχρι 30/06/17 Αυτοαπασχολούμενος. Στις 30/06 κλείνω τα βιβλία και συνεχίζω από 01/07 μέχρι σήμερα σαν μισθωτός.

Με τον εφκα που έχουμε μπλέξει μου συνέβη το εξής σχετικά με την εκκαθάριση:

Στις 29/11/17 έγινε εκκαθάριση και το αποτέλεσμα αυτής να οφείλω περίπου 400ε.

Στις 16/01/18 νέα εκκαθάριση (τροποποιητική) με αποτέλεσμα πιστωτικό υπόλοιπο. Είχα ήδη πληρώσει την 1η δόση της εκκαθάρισης και από τους υπολογισμούς μου δεν έχει περιληφθεί στο ποσό προς πίστωση.

Έχει συμβεί σε κάποιον τροποποιητική εκκαθάριση; Και γνωρίζει κανείς αν θα γίνει και νέα ώστε να μου επιστραφεί η πρώτη δόση που έχω δώσει; 

 

Edited by ni13kos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.