Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

Στη θέση σου θα ξεκινούσα από το 1555 του ΕΦΚΑ που λογικά θα σου πουν την αιτία. Αν το πρόβλημα είναι στο ΤΣΜΕΔΕ τότε μόνο θα χαράμιζα μια εργάσιμη για να πάω από εκεί. Όταν τους πήρα για το δικό μου θέμα πάντως μου είπαν ότι πολλοί ελ. επ. φαίνονται ανασφάλιστοι γιατί κάποιο λάθος έχει γίνει στον ΕΦΚΑ ή κάτι τέτοιο. (Στη δική μου περίπτωση βέβαια το θέμα ήταν στο ΤΣΜΕΔΕ)

Link to comment
Share on other sites

On 1/3/2019 at 10:46 ΜΜ, dred_13 said:

Καλησπέρα, γνωρίζει κανείς γιατί το σύστημα στο ΕΦΚΑ και ΑΤΛΑΣ με βγάζει ανασφάλιστο, έχοντας πληρώσει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές για το 2018 και δεν χρωστώ τίποτα, καθώς έχω και πιστωτικό υπόλοιπο;

Έναρξη επαγγέλματος δεν έχω κάνει, και στο 2018 δεν είχα καμία εργασία ως μισθωτός.

Καλησπέρα συνάδελφοι,

σχετικά με το πρόβλημά μου, πήγα σήμερα στο ΤΣΜΕΔΕ και σε 1 λεπτάκι μέσα μου ενεργοποίησαν την ασφάλιση (μέχρι 29/2/2020) όπως επίσης και της γυναίκας μου που την έχω μαζί μου. Τέλος καλά λοιπόν. Γιατί μου παρουσιάστηκε το πρόβλημα, όπως και σε άλλους, δεν μου είπαν. Απλώς εξεπλάγησαν. 

Link to comment
Share on other sites

Τελειως ασχετος εδω.

Δεν εχω πληρωσει τιποτα το 2018. Αν τα πληρωσω τωρα μαζεμενα σε εναν κωδικο πληρωμης γινομαι αμεσα ασφαλισμενος ξανα?

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, giwrf said:

Τελειως ασχετος εδω.

Δεν εχω πληρωσει τιποτα το 2018. Αν τα πληρωσω τωρα μαζεμενα σε εναν κωδικο πληρωμης γινομαι αμεσα ασφαλισμενος ξανα?

Ναι, αλλά μετά θα πρέπει να πας από εκεί (ή να τους πετύχεις τηλεφωνικά) για να σου ανοίξουν την ασφαλιστική ικανότητα. Δεν γίνεται αυτόματα. 

Link to comment
Share on other sites

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2017 εντάχθηκα στην παρ.9 του άρθρου 39 του Ν.4387/16. (Δεν λαμβάνω ειδοποιητήρια)

Από 1/3/2019 το σύστημα με εμφανίζει ανασφάλιστο. Πηγαίνοντας στο ΤΣΜΕΔΕ μου είπαν ότι για να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική μου ικανότητα πρέπει να πληρώσω τα 10 ευρα υπέρ ΟΑΕΔ του έτους 2017 (10x12=120€) και πιθανώς και του έτους 2018.

Αυτά μου είπαν ότι δεν περιλαμβάνονται ούτε στο ποσό που πληρώνει ο εργοδότης μέσω της ΑΠΔ, ούτε στις κρατήσεις από την αμοιβή μου.

Είναι όντως έτσι; Υπάρχει άλλος συνάδελφος ενταγμένος στο άρθρο 39 του οποίου ζητάνε να πληρώσει τα 10ευρα;

Edited by civeng
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

έτσι είναι.

Μπάινεις στο ΕΦΚΑ, υπηρεσίες για ασφαλισμένους ( μη μισθωτοί) και στο πεδίο οφειλές θα βρεις το ειδοποητήριο.

Link to comment
Share on other sites

On 2/3/2019 at 9:58 ΠΜ, georgegaleos said:

[1] Ναι, επί 85%. Και όταν γίνει η εκκαθάριση ---για να εκδοθεί το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2018--- θα ληφθούν υπόψη οι καταβλητέες του 2017 επί 85%. Τις καταβλητέες του 2017 μπορείς να τις δεις από το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2017.

[2] Αρχικά και πριν την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2019, έχουν ήδη ληφθεί --είναι αποτυπωμένες στα ειδοποιητήρια του 1ου/2019-- υπόψη οι καταβλητέες του 2017 στο 100%. Τις καταβλητέες του 2017 μπορείς να τις δεις από το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2017.
Και όταν γίνει η εκκαθάριση ---για να εκδοθεί το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2019--- θα ληφθούν υπόψη οι καταβλητέες του 2018 στο 100%. Τις καταβλητέες του 2018 θα μπορείς να τις δεις από το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2019 ... του χρόνου...

[3] Το ποσό των εισφορών που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών του Ιαν'19 στα ειδοποιητήρια που έχουν εκδοθεί είναι σωστό (έχει ληφθεί το καταβλητέο του 2017). Το θέμα έχει να κάνει με το ποσό της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δες εδώ, το πρόβλημα στα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου 2019 είναι συγκεκριμένο. 

Σχετικά με τα παραπάνω, νομίζω ότι υπάρχει μια σύγχυση καθώς το επιβεβαίωσα και με άλλους συναδέλφους μηχανικούς.

Θεωρώ πως οι παραπάνω απαντήσεις αφορούν όσους στην δήλωση Ε1 του 2016 είχαν αναγράψει ποσά στον κωδικό 307.

Στις περιπτώσεις που υπήρχαν μόνο ποσά στον κωδικό 401 και 425 του Ε1 και μηδενικά ποσά στον 307, δεν ακολουθήθηκαν τα παραπάνω από τον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, στο ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών του 2017, που εκδώθηκε τον Μάϊο του 2018 από τον ΕΦΚΑ, αναγράφεται ως έτος εισοδήματος για το 2016 το εισφοροδοτηθέν εισόδημα και όχι το ΚΦΑ και ως ασφαλιστικές εισφορές έχουν συνυπολογυστεί αυτές του 2017 και όχι αυτές του 2016 του ΤΣΜΕΔΕ. Κοινώς οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ του 2016 (οι οποίες φαίνονται μόνο στο Ε3) αγνοήθηκαν από τον ΕΦΚΑ.

Συνεπώς συμπεραίνω ότι η εκκαθάριση γίνεται λαμβανομένου υπόψη τα εισοδήματα (+ ασφάλεια) του προηγούμενου έτους και όχι του παραπροηγούμενου όπως έγινε το 2017 με τα εισοδήματα το 2015. Και μάλιστα η εκκαθάριση του 2017 έγινε μεταξύ των ασφαλιστικών εισφορών που αποδώθηκαν το 2017 και μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών που προέκυψαν από το ΚΦΑ του 2015.

Αντίστοιχα συμβαίνει και στο ειδοποιητήριο του 01/2019 στο οποίο δεν καταγράφονται ασφαλιστικές εισφορές καθόλου παρά μόνο το εισφοροδοτηθέν εισόδημα και επί του τελευταίου προκύπτει η ασφαλιστική οφειλή του τρέχοντος μήνα.

Παρακαλώ επιβεβαιώστε την παραπάνω διαπίστωση δίοτι φάινεται να υπάρχει μια διαφορετική υπολογιστική αντιμετώπιση από τον ΕΦΚΑ μεταξύ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.

Εκτός και αν είναι τελείως λανθασμένη η παραπάνω ερμηνεία...

Link to comment
Share on other sites

On 2/3/2019 at 4:26 ΜΜ, georgegaleos said:

Μην είσαι σίγουρος ότι το ποσό που κατέθεσες θα πάει να εξοφλήσει το Ιαν '19.

Θεωρώ, είμαι σχεδόν σίγουρος, αλλά ότι οτιδήποτε ποσό καταθέτεις θα πηγαίνει να εξοφλεί παλαιότερες χρονικά απαιτήσεις που έχεις δημιουργήσει, ξεκινώντας από την την πιο παλαιά χρονικά απαίτηση που έχεις δημιουργήσει. Οι οποίες θεωρώ ότι πρέπει πλέον να έχουν συγχωνευθεί ως ποσά στις 5 δόσεις του εκκαθαριστικού που έχει εκδοθεί για το 2017. Οπότε θεωρώ ότι πρακτικά θα ξεκινήσουν οι όποιες καταβολές κάνεις να εξοφλούν σταδιακά την 1η, 2η κ.ο.κ έως και την 5η δόση κλπ κλπ τις οφειλές που τώρα δημιουργείς δηλαδή τον Ιαν '19.

Έχει βγει και σχετική εγκύκλιος για τον τρόπο που γίνονται οι εξοφλήσεις σε σχέση με τα ποσά που καταθέτουμε.

Επίσης έχει βγει και η σχετική Φ. 40021/οικ.9491/737/28-02-2019 όπου νομίζω ότι έχουν (εν μέρει) δίκιο για αυτό που σου λένε να "να εξοφλήσεις όλο το ποσόν" διότι από την παραπάνω σχετική καταλαβαίνω ότι υπάρχει και η δυνατότητα το να τα βάλεις σε ρύθμιση, όπως γράφει στο 1 στην δεύτερη παράγραφο "... ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, αυτή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα ."

Δεν εχει μπει στο εκκαθαριστικο μου κατι..με μπερδεψες τωρα. Για το οτι εξοφλουνται τα παλαιοτερα πιστευω πως εχεις δικιο. Αν πληρωσω αλλα 2 οποτε θα καλυφθουν τρεις μηνες του 2018 παλι νομιζεις οτι δεν θα μπορεσω να αποκτησω ασφαλιστικη ενημεροτητα?

Link to comment
Share on other sites

Ναι εγώ σε μπέρδεψα ... sorry ... είχα στο μυαλό μου φίλους που δεν είχαν πληρώσει για το 2017 και στο εκκαθαριστικό των ασφ. εισφορών του 2017 που εκδόθηκε κάπου τον Μάιο του '18 είχαν μπει σε αυτό ότι δεν είχε πληρώσει.

41 minutes ago, mechel said:

τρεις μηνες του 2018 παλι νομιζεις οτι δεν θα μπορεσω να αποκτησω ασφαλιστικη ενημεροτητα?

Για ασφαλιστική ενημερότητα ισχύουν άλλα.

Αρχικά είχες ρωτήσει για ασφαλιστική ικανότητα:

On 3/2/2019 at 3:39 PM, mechel said:

Με οφειλή όλο το 2018 κ εξόφληση μονο γου ειδοποιητηριου του 1ου του 2019 μπορώ να κάνω κάτι να απανακτησω ασφαλιστικη ικανότητα?

Οπότε ναι, πιστεύω ότι και να πληρώσεις τώρα ποσό τόσο ώστε να καλύψεις 3 μήνες (2 μήνες) του '18 δεν θα μπορέσεις να αποκτήσεις ασφαλιστική ικανότητα ... με βάση αυτό που γράφει η παραπάνω εγκύκλιος που ανέφερα.

"...ή ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ε.Φ.Κ.Α. στους ασφαλισμένους και ανέργους, καθώς και στα μέλη οικογενείας τους για την περίοδο από 1/3/2019 έως 29/2/2020,...στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δύο (2) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2018) [το οποίο εσύ δεν το έχεις] ... ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, [εδώ θεωρώ ότι πλέον ανήκεις προκειμένου να αποκτήσεις ασφαλιστική ικανότητα] ...αυτή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα...

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.