Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

Χαίρετε και συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο που ακολουθεί αλλά θα ήθελα την βοήθεια όποιου μπορεί να με συμβουλέψει σχετικά:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Παλαιότερα είχα δραστηριότητα ως ΕΕ μέχρι το 2011 όπου έκλεισα βιβλία και πήγα για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Έκτοτε δεν έκανα ποτέ ξανά έναρξη. Δεν δήλωσα ποτέ όμως στο ΤΣΜΕΔΕ την παύση της δραστηριότητάς μου ως ΕΕ.

Για 3 εξάμηνα (2014-2016) δεν κατέβαλα τις εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ με αποτέλεσμα να έχω οφειλές για το διάστημα αυτό. Από  6/2016 εργάζομαι ως μισθωτή (όχι με μπλοκάκι) με συμβάσεις και τις εισφορές μου κατέβαλε η εργοδότρια εταιρία αντί εμού.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μπαίνοντας πρόσφατα στο site ΗΔΙΚΑ-ΕΦΚΑ βλέπω ότι είμαι καταχωρημένη ως ‘Μισθωτός – Παράλληλα αυτοαπασχολούμενος’ με τα σχετικά ειδοποιητήρια για όλο το διάστημα 2017-σήμερα.

Την προηγούμενη εβδομάδα και εν αναμονή των 120 δόσεων όπου προγραμματίζω να ενταχθώ, επισκέπτομαι λοιπόν το ΤΣΜΕΔΕ με σκοπό 1. Να διαγραφώ από την κατηγορία των Αυτοαπασχολούμενων ώστε να εμφανίζομαι μόνο ως Μισθωτή και 2. Να αιτηθώ την αναπροσαρμογή των οφειλών μου (να διαγραφούν δηλαδή οι οφειλές που λανθασμένα μου αποδόθηκαν ως ΕΕ).

Αναφορικά με το 1ο  μου είπαν και έκανα μια αίτηση ‘Διαγραφής από το μητρώο ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ’ όπου επισύναψα την διακοπή εργασιών.

Στην συνέχεια επισκέφτηκα το τμήμα Εισφορών για το 2ο θέμα όπου εξήγησα την κατάσταση και μου είπαν τα εξής:

-          Αρχικά μου είπαν να υποβάλλω αίτηση με e-mail στο etairies@tsmede.gr με τίτλο «Αίτηση για ενημέρωση του Μητρώου μου», όπου να αναφέρω όλο το ιστορικό μου επισυνάπτοντας τις συμβάσεις που είχα κατά καιρούς σε pdf.

-          Ο κύριος στο Ταμείο μου έβγαλε το ποσό των εισφορών και με συμβούλεψε να κάνω τώρα μια αίτηση για να μεταφερθούν οι οφειλές μου στο ΚΕΑΟ ώστε να είμαι έτοιμη για την ρύθμιση και να μην χρειαστεί να κάνω την αίτηση αργότερα. Επίσης αναφορικά με το Επικουρικό και το Εφάπαξ μου είπε να πάω στο ΕΤΕΑΕΠ να καταθέσω την αντίστοιχη αίτηση για μεταφορά στο ΚΕΑΟ, το οποίο και επίσης έκανα.

Γυρίζοντας σπίτι, έστειλα e-mail στο [email protected] αιτούμενη την ενημέρωση του μητρώου μου με τις συμβάσεις αναλυτικά.

Έστειλα επίσης ένα ακόμη e-mail στο eisfores@tsmede.gr όπου αναφέρω πάλι το ιστορικό και ζητάω να γίνει αναπροσαρμογή των οφειλών μου ώστε να μεταφερθεί το σωστό ποσό στο ΚΕΑΟ.

Φεύγοντας από το ΤΣΜΕΔΕ, θεώρησα ότι ο κύριος στο ταμείο υπολόγισε τις εισφορές που πραγματικά μου αντιστοιχούν (δηλαδή μέχρι /2016 αφού από τότε και μετά δεν θα έπρεπε να έχω κάποιο ειδοποιητήριο καθώς μέχρι τέλος 2016 ήμουν μισθωτή και από 2017 ενταχθήκαμε στον ενιαίο φορέα). Γυρίζοντας όμως σπίτι βλέπω ένα χαρτί που είχα ζητήσει από το ταμείο εισφορών το 2016 (μια ημέρα πριν την έναρξη της σύμβασής μου) και το ποσό οφειλής είναι πολύ λιγότερο (κατά περίπου 30%!).  Θεωρώ ότι μια τόσο μεγάλη διαφορά δεν είναι απλά τόκοι.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Έχω λοιπόν ανησυχήσει αρκετά διότι δεν θέλω να μεταφερθεί λάθος ποσό οφειλής στο ΚΕΑΟ και βγει λάθος ποσό δόσεων γιατί άντε να το αλλάξω μετά. Επίσης  Δεν έχω λάβει καμία απάντηση στα e-mail με τις αιτήσεις, απαντάνε;;

Ξέρετε κάποιο τηλέφωνο που μπορώ να απευθυνθώ για να δω αν και πότε θα λάβουν υπόψιν τις αιτήσεις μου και θα ενημερώσουν το μητρώο και τις οφειλές μου;

Οποιαδήποτε συμβουλή καλοδεχούμενη για το πώς να κινηθώ.

 

Ευχαριστώ πολύ!

Edited by afro_citizen
Link to comment
Share on other sites

@afro_citizen καλημέρα. Στο νέο ποσό που αναφέρεται ως ποσό οφειλής, μήπως περιλαμβάνονται πλέον & τα αναδρομικά ΤΣΜΕΔΕ για τα προηγούμενα έτη, οπότε για αυτό το λόγο είναι αυξημένο; Δεν έχει ανάλυση ώστε να συγκρίνεις τα επιμέρους ποσά;

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, Ghostrider said:

@afro_citizen καλημέρα. Στο νέο ποσό που αναφέρεται ως ποσό οφειλής, μήπως περιλαμβάνονται πλέον & τα αναδρομικά ΤΣΜΕΔΕ για τα προηγούμενα έτη, οπότε για αυτό το λόγο είναι αυξημένο; Δεν έχει ανάλυση ώστε να συγκρίνεις τα επιμέρους ποσά;

Ευχαριστώ για την απάντηση. Τα αναδρομικά αν κάνω λάθος διόρθωσέ με ειναι για το 2017-2018-& τους 2 μηνες του 2019 άρα από την εφαρμογη του εφκα & μετα όπου εγώ είχα κλειστά βιβλία. Άν είναι τα αναδρομικά είναι τελείως λάθος το ποσόν. Ο υπολογισμός οφειλής στο χαρτί που δίνουν επιμερίζεται σε ΚΥΤ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ, ΕΦΑΠΑΞ, ΚΣ, ΟΑΕΔ, δεν βγάζω άκρη..

Link to comment
Share on other sites

@afro_citizen αναφέρομαι στις αυξήσεις εισφορών ΤΣΜΕΔΕ που κληθήκαμε να καταβάλουμε αναδρομικά και οι οποίες θεσπίστηκαν με το νόμο 3986/2011. Ενδεχομένως σε αυτές να οφείλεται το αυξημένο τελικό ποσό.

ΔΕΝ αναφέρομαι στα αναδρομικά ποσά ΕΤΕΑΕΠ, ούτε στον ΕΦΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

@afro_citizen, απ' ότι καταλαβαίνω, και συμφωνώ με τον @Ghostrider από πάνω,

[διότι δεν έχουμε πλήρη, σαφή και αναλυτική εικόνα του αν είσαι άνω 5ετίας, κάτω 5ετίας και των λοιπών που ίσχυαν στο τ.ΤΣΜΕΔΕ για εσένα, καθώς επίσης των καταβολών που έχεις κάνει αλλά και των οφειλών που σου έχουν βγάλει],

οι οφειλές σου προέρχονται ΜΟΝΟ από το τ.ΤΣΜΕΔΕ. (δεδομένου ότι αναφέρεις σε αυτό που πήρες από το τ.ΤΣΜΕΔΕ τον ΚΥΤ)

Αυτές λογικά οι οφειλές προέρχονται:
α) από τυχόν ανεξόφλητα ειδοποιητήρια εξαμήνων (αν είναι μόνο αυτά που λες)
β) από τις προσαυξήσεις των ανωτέρω ανεξόφλητων ειδοποιητηρίων εξαμήνων
γ) από ανεξόφλητα ειδοποιητήρια αναδρομικών σύμφωνα με τον ν.3986/11
δ) από προσαυξήσεις των ανωτέρω ανεξόφλητων ειδοποιητηρίων αναδρομικών του ν.3986/11

Οι αναδρομικές οφειλές εισφορών στο τ.ΤΣΜΕΔΕ ---που αναφέρω στο "γ"--- των μέχρι 31.12.1992, καθώς και των από 1.1.1993 ασφαλισμένων, αφορούν το χρονικό διάστημα από 1.7.2011 μέχρι 31.12.2014 και έχουν προκόψει από την επιβολή της προβλεπόμενης πρόσθετης εισφοράς της παρ. 14 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ο οποίος (νόμος) τότε ίσχυε, καθώς και λόγω της υποχρεωτικής μετάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την παρ. 15 του άρθρου 44 του ίδιου νόμου, και αντίστοιχα, καταβάλλονται σε ισόποσες δόσεις (αφορά το παραπάνω "γ"), χωρίς την επιβολή των προσαυξήσεων λόγω καθυστέρησης εξόφλησής τους.

Οι τελευταίες αυτές προσαυξήσεις έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση από μεριάς του τ.ΤΣΜΕΔΕ να εκδόσει τα ειδοποιητήρια των αναδρομικών και όχι με τις προσαυξήσεις που αναφέρω στο "δ" και οφείλονται στο τα εκδοθέντα από το τ.ΤΣΜΕΔΕ ειδοποιητήρια δεν εξοφλήθηκαν από εσένα εντός της προθεσμίας που είχαν.

Αναφορικά με τα αναδρομικά μπορείς να αναζητήσεις στο forum (την έχω ανεβάσει αρκετές φορές) την με απόφαση με αριθμό 398/5-8-2016/ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και να δεις αν όντως και ποίων εξαμήνων οφείλεις αναδρομικά στο τ.ΤΣΜΕΔΕ (που προέκυψαν από την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου).

Οπότε:
ή παίρνεις χαρτί και μολύβι και κάνεις αναλυτικά υπολογισμούς έχοντας 

α) υπομονή, επιμονή, καθαρό μυαλό
β) σε πρώτη φάση τα ειδοποιητήρια και μόνο των εξαμήνων τι έχεις πληρώσει και τι οφείλεις και
γ) αφού ξεκαθαρίσεις το α', αν με βάσει τα ειδοποιητήρια (εξοφλημένα ή μη) των εξαμήνων, προκύπτουν/οφείλεις επιπλέον εισφορές σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο
δ) οπότε εφόσον ξεκαθαρίσεις τα α', β' & γ' να δεις και τις προσαυξήσεις σύμφωνα με την διάρκεια καθυστέρησης που έχεις και το τότε επιτόκιο
ή δέχεσαι ως ορθά αυτά που σου έχουν βγάλει από το ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση το να γίνουν αυτοί οι υπολογισμοί/έλεγχοι μέσω του forum μάλλον το βλέπω ακατόρθωτο. Αυτό μπορείς να το κάνει μόνον εσύ, αφού εσύ γνωρίζεις ακριβώς την "κατάστασή" σου που ίσχυε στο τ.ΤΣΜΕΔΕ, και αφού αποφασίσεις να μελετήσεις (όχι να διαβάσεις, όχι μια απλή ανάγνωση, αφιερώνοντας πολύ-πολύ χρόνο), και κατανοήσεις πολύ καλά τον τότε νόμο (ν.3986/11) καθώς και την παραπάνω απόφαση.

Edited by georgegaleos
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@georgegaleos θα κάνω αυτό που είπες, θα προσπαθήσω να τα υπολογίσω μόνη μου και βλέπουμε (είχα χρόνια να ασχοληθώ με το τί συμβαίνει στο ΤΣΜΕΔΕ, από τότε που είχα σταματήσει να πληρώνω τις εισφορές και έχοντας χάσει επαφή με τις εξελίξεις, δεν είναι εύκολο καν να ξεκαθαρίσεις την ερώτηση στο μυαλό σου, πόσο μάλλον να βρεις την απάντηση). Καλό ΣΚ!

Link to comment
Share on other sites

@georgegaleos

Γιώργο, μια γενική ερώτηση.

Βλέπω στα δελτία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Λένε ότι δεν πρέπει να οφείλεις τις εισφορές του 2019 για να μπεις στη ρύθμιση. Με τον τρόπο που το ΕΦΚΑ χειρίζεται αυτόματα τις καταβολές, αυτό πως μπορεί να γίνει;

Δηλαδή αν κάποιος χρωστάει το 2017 και το 2018, πως μπορεί να κάνει καταβολή για τις εισφορές του 2019, αφού αυτόματα το σύστημα σε κάθε καταβολή τη στέλνει να καλύψει τις προηγούμενες οφειλές;

Ή κάτι μου διαφεύγει;

Link to comment
Share on other sites

Περίμενε πρώτα να δούμε το τελικό κείμενο και πως θα εφαρμοσθεί στην ηλεκτρονική του διαδικασία ....

π.χ. μπορεί οι οφειλές με τις προσαυξήσεις να πάνε σε άλλο "κουβά"/κωδικό και όσο πλέον τις πληρώνεις αλλά ταυτόχρονα δεν δημιουργείς νέες οφειλές από τις τρέχουσες να παραμένεις στην ρύθμιση, ειδάλλως να σε πετάει έξω από τη ρύθμιση.

Περίμενε να δούμε. 

Link to comment
Share on other sites

Ειδοποιητήρια Μαρτίου προσεχώς..

Καταληκτική ημερομηνία, 30/4/2019.

Φαίνονται ήδη στις "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ---> Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης ---> Εισφορές"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.