Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

Μπα ... τίποτε...

Θεωρητικά αν εκδοθούν μέχρι και αύριο 28/6 η πληρωμή είναι μέχρι και αύριο 28/6 ... οπότε πλέον νομίζω ότι κάτι θα βγει σχετικά με πιο βατή ημερομηνία πληρωμής  ... δεδομένου ότι ακόμη γίνεται η εκκαθάριση των εισφορών για το έτος 2018 ("βλέποντας" θεωρώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ του φορο.έτος 2018) και δεν εμφανίζει κάτι στην καρτέλα των οφειλών ... πλην της ενημέρωσης ... ότι γίνεται η εκκαθάριση... (τουλάχιστον αυτό δείχνει ακόμη σε 'μένα)...

Να δεις που η ημερομηνία πληρωμής που θα βγει θα εμπλέκει ως αιτιολογία την εκκαθάριση ...

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα παιδια (και καλή υπομονή με όλα αυτά). 
Πραγματικα είναι πολυτιμη η βοηθεια που δινετε γιατι οι περισσότεροι μας δε βγαζουμε άκρη με αυτό το απίστευτο μπάχαλο.

Θα ήθελα τη βοήθεια σας γιατι είμαι σε δίλημμα και όσο και να διαβάζω στο φόρουμ εξακολουθώ να έχω πελαγώσει.

ειμαι Ελευθερος επαγγελματίας  μια 10ετία και πλέον εχω συνεργασία μονιμη με εταιρεία με αμοιβη 1750 € /μήνα +φπα (21000 €+φπα το έτος). η συμβαση ειναι εξωτερικου συνεργάτη.  Τις εισφορές τις πληρώνω εξ'ολοκλήρου εγω. Έχω επιπλέον εισόδημα 2.000-3.000 € περίπου το  έτος προς τρίτους πελάτες. Άρα φορολογούμαι σαν μισθωτος αλλά τις εισφορές τις πληρώνω εγω αποκλειστικα. Έξοδα να δηλωσω έχω ελάχιστα που ούτως ή άλλος δεν παίζουν ρόλο στη φορολόγηση σαν μισθωτος.

Τώρα λοιπόν έχω πρόταση από την εταιρεία αν επιθυμώ να μου κάνουν πρόσληψη με περιπου 1000/μήνα μικτά   (καθαρα περιπου 840€ x 14 =11760 € το έτος) χωρίς να ξέρω ως τι θα με προσλάβουν. Ξέρω οτι οι εισφορές μου θα ειναι τακτοποιημένες σε μια τέτοια περίπτωση αλλα δεδομένου οτι υποχρετικά πρέπει και θέλω να κρατήσω τα βιβλία μου ανοικτα, έστω και για 2000 € το χρόνο απο το ελεύθερο επάγγελμα και χωρίς να έχω πολλά έξοδα να δηλώσω..

  1.  Έστω και με μια πρόχειρη εκτίμηση θεωρείτε οτι πρέπει να δεχτώ μια τέτοια κινηση? 
  2. Αν τη δεκτώ, τα εισοδήματα που θα αποκτώ από το ελεύθερο επάγγελμα  θα επιβαρύνονται με τις ανάλογες εισφορές ή όχι επειδη θα πληρώνονται οι εισφορές της μισθωτης εργασίας που είναι περισσότερες από τις ελάχιστες? 
  3. Ο έφκα μέχρι πότε θα συνεχίσει να μου έρχεται με εισφορές που αντιστοιχούν στην κατάσταση του καθαρά ελεύθερου επαγγελματία και επί της ουσίας πότε εγω θα δώ τον εφκα να εναρμονίζεται με το καθεστώς το οποίο εγω θα μπω τώρα? 

Οποιαδήποτε βοήθεια έστω και πρόχειρη θα ήταν πολύτιμη γιατι είμαι μπερδεμένος και δεν είμαι σίγουρος αν η πρόταση έχει να μου προσφέρει κάτι ουσιώδες. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, g_frag said:

Άρα φορολογούμαι σαν μισθωτος

Σωστά, εφόσον ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν αναφέρονται στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013.

2) Θα επιβαρύνονται με τις εισφορές του μη μισθωτού, αλλά δεν ισχύουν τα ελάχιστα ποσά ως καταβολές.

3) Άγνωστο. Αν αναζητήσεις στο forum θα βρεις αρκετά που υποστηρίζουν το "άγνωστο".

1) Επειδή με μπερδεύουν κάπως αυτά τα 840€ ως καθαρό ποσό ... το πως προκύπτουν, δηλαδή είναι μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος ? είναι μετά την αφαίρεση των εισφορών ? είναι μετά την αφαίρεση και των δύο προηγούμενων  ? Μάλλον δεν είναι και τα δύο ... οπότε αν δεν είναι και τα δύο τι δεν έχει αφαιρεθεί ?  

Θα προσληφθείς ασφαλιστικά ως μισθωτός του άρθρου 39 παρα.9 του ν.4387/16, δηλαδή θα εξακολουθήσεις να τιμολογείς στην εταιρεία με παραστατικό (ΤΠΥ) ? ...οπότε πρακτικά θα εξακολουθείς να έχεις μία πηγή εισοδήματος ... το ελευθέριο επάγγελμα.

Θα προσληφθείς ως μισθωτός του άρθρου 38 του ν.4387/16 ? ...οπότε πρακτικά θα έχεις δύο πηγές εισοδήματος την μισθωτή εργασία και το ελ. επάγγελμα ?

Όπως και να 'χει, αν το ξεκαθαρίσεις και για να κάνεις την σύγκριση με τα αρχικά ποσά, τα 21.000€ & 3.000 €που έχεις τώρα, δίνουν:

Φόρο κλίμακας αφού έχει αφαιρεθεί το ποσό εισοδήματος που είναι αφορολόγητο: περίπου 3.660€.

Αν υπολογίσουμε ότι θα έχεις παρακράτηση 20% από την εταιρεία και προκαταβλητέο φόρο 10% για τα άλλα, θα έχεις παρακράτηση+προκαταβλητέο = 5.100€.

Άρα φόρος προς επιστροφή 1.440€.

Αν αφαιρέσουμε και τα 500€ του τέλους επιτηδεύματος (δεδομένου βέβαια ότι πληρείς τις προϋποθέσεις που  αρχικά έγραψα)  θα έχεις επιστροφή 940€.

Επίσης, εισφορές έτους αν υποθέσουμε ότι τα ίδια περίπου εισοδήματα υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά προκύπτουν εισφορές περίπου 4.200€
Άρα συνολική επιβάρυνση περίπου 3260€.
Δηλαδή από τα 24000 σου μένουν πρακτικά περίπου 20.700€.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστω πολυ για την απάντηση σου!

τα 840€ προκύπτουν μετά την αφαίρεση των εισφορών (στο περίπου). άρα θα υπάρχει και παρακράτηση φόρου?

θα προσληφθω σαν μισθωτος  του άρθρου 38 του ν.4387/16 και θα έχω δύο πηγές εισοδήματος όπως το είπες μισθωτή εργ. και ελευθερο επάγγελμα.

Edited by g_frag
Link to comment
Share on other sites

Ως μισθωτός του άρθρου 38 του ν.4387/16, θα έχεις τον φόρο που αναλογεί στους μισθούς και θα φαίνεται ως κράτηση στο μηνιαίο ενημερωτικό που λογικά θα λαμβάνεις.

Αυτός θα συμψηφίζεται με τον ορθά υπολογισμένο από την ΑΑΔΕ στο τέλος του έτους όπου λογικά δεν θα διαφέρει σημαντικά από τις κρατήσεις (κάτι ανάλογο που γίνεται και τώρα ως ελ. επαγγελματίας). Αρα πρακτικά (με τα όσα αναφέρεις) τα 840 είναι ακόμη λιγότερα ...  καθαρά ...

Παράκληση: Κάνε έναν κόπο και διάβασε τους κανόνες συμμετοχής ... μην επαναλαμβάνεις την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση

6. Δεν παραθέτουμε ολόκληρα μηνύματα για λόγους οικονομίας του forum.

  • Δεν κάνουμε παράθεση ολόκληρων μηνυμάτων, καθώς έτσι το forum μεγαλώνει χωρίς λόγο, γίνεται πιο αργή η περιήγηση και ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος συντήρησής του. Από το παρατιθέμενο μήνυμα μπορούμε να κρατήσουμε μόνο τα τμήματα που αφορούν στην απάντησή μας.
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Αν φέτος σου έμειναν περίπου 20.7 χιλιάρικα (βασικά μπορείς να μας πεις ακριβώς πόσο φόρο και εισφορές πλήρωσες), και εντελώς καθαρά και αφορολόγητα να είναι τα 1000*14+3000 = 17000, ξεκινάς με 3.7 χιλιάρικα λιγότερα.. έτσι δεν είναι; 

Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, georgegaleos said:

Ως μισθωτός του άρθρου 38 του ν.4387/16, θα έχεις τον φόρο που αναλογεί στους μισθούς και θα φαίνεται ως κράτηση στο μηνιαίο ενημερωτικό που λογικά θα λαμβάνεις.

Αυτός θα συμψηφίζεται με τον ορθά υπολογισμένο από την ΑΑΔΕ στο τέλος του έτους όπου λογικά δεν θα διαφέρει σημαντικά από τις κρατήσεις (κάτι ανάλογο που γίνεται και τώρα ως ελ. επαγγελματίας). Αρα πρακτικά (με τα όσα αναφέρεις) τα 840 είναι ακόμη λιγότερα ...  καθαρά ...

Γιωργο σ'ευχαριστω πάρα πολυ! όντως οπως τα λες έτσι φαίνεται να μη με συμφέρει. απλά δε κατάλαβα πως προκύπτουν οι εισφορες 4.200€ σαν ελεύθερος επαγγ. (στην πρώτη σου απάντηση) μου φαίνονται λίγα. 

Επίσης σε αυτό που έγραψες ''Άρα συνολική επιβάρυνση περίπου 3260€. Δηλαδή από τα 24000 σου μένουν πρακτικά περίπου 20.700€''  στα 24000 δεν έχεις αφαιρέσει την παρακράτηση 4200€ που έχω για τα 21.000€ και την υπολόγισες στις παρακρατήσεις. Άρα το ρεαλιστικό είναι οτι απο τα 19.800€ μου μένουν 16.540€ .. ή κάνω κάποιο λάθος? 

Edited by g_frag
Link to comment
Share on other sites

στην εταιρεία πώς δικαιολογούν την αμοιβή αυτή που σου πρότειναν; στην παρουσίασαν ως ισοδύναμη με την πρώτη; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.