Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

βάζεις και τους Δημοσίους Υπαλλήλους, Στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας, Ιδιωτικούς Υπαλλήλους κάθε κατηγορίας και όλους τους Συνταξιούχους;;

και τους συγκρίνεις με τους ΕλΕπ Μηχανικούς;;;

πολύ άκυρη σύγκριση.

--

 

Να ρωτήσω κάτι άλλο.

 

Πως αντιλαμβάνεσται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση το 2016 έδωσε όλη την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ και τώρα ο ΕΦΚΑ δίνει όλη την περιουσία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στο ΤΜΕΔΕ.

δηλ. οι ασφαλισμένοι μηχανικοί δεν έχουν πλέον δικαιώματα στα αποθεματικά που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις εισφορές τους.

και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν μιλάει κανένας, το ΤΕΕ ούτε κουβέντα δεν έχει πει,

 

 

Edited by Tasos P
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Tasos P said:

βάζεις και τους Δημοσίους Υπαλλήλους, Στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας, Ιδιωτικούς Υπαλλήλους κάθε κατηγορίας και όλους τους Συνταξιούχους;; και τους συγκρίνεις με τους ΕλΕπ Μηχανικούς;;; ; συγκρίνει γενικά  μισθωτούς με μη μισθωτούςλέγαμε και για την σύγκριση μεταξύ μισθωτών μηχανικών και μη μισθωτών μηχανικών εδώ.

Πως αντιλαμβάνεσται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση το 2016 έδωσε όλη την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ και τώρα ο ΕΦΚΑ δίνει όλη την περιουσία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στο ΤΜΕΔΕ. δηλ. οι ασφαλισμένοι μηχανικοί δεν έχουν πλέον δικαιώματα στα αποθεματικά που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις εισφορές τους. και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν μιλάει κανένας, το ΤΕΕ ούτε κουβέντα δεν έχει πει. τα αποθεματικά είναι πονεμένη ιστορία, είχαμε μια συζήτηση εδώ.

 

Edited by kokoleko1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, kokoleko1 said:

συγκρίνει γενικά  μισθωτούς με μη μισθωτούςλέγαμε και για την σύγκριση μεταξύ μισθωτών μηχανικών και μη μισθωτών μηχανικών εδώ.

τους συνταξιούχους βγάλτους έξω, οι συνταξιούχοι δεν είναι ούτε μισθωτοί, ούτε ΕλΕπ. Γιατί δεν υπάρχουν Συνταξιούχοι ΕλΕπ.;; Αρα είναι εντελώς άκυρο να συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι,

σχετικά με την σύγκριση των Μισθωτών Μηχανικών με τους ΕλΕπ Μηχανικούς, το γεγονός ότι οι εισφορές των Μισθωτών υπολογίζονται βάση του μισθού τους δεν σημαίνει ότι και οι εισφορές των ΕλΕπ πρέπει να υπολογίζονται βάση των εσόδων τους. Αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης των ΕλΕπ μηχανικών και αυτό αποδείχθηκε τα τελευταία 4-5 χρόνια. 

Γι' αυτό η καλύτερη λύση είναι οι κλάσεις, με τα 210 υποχρεωτικά για όλους και αν κάποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη να τα πληρώσει από την τσέπη του. Και ένας μισθωτός αν θέλει μεγαλύτερη σύνταξη να τα πληρώσει από την τσέπη του. Ο εργοδότης θα του πληρώσει τα 2/3 * 210 = 140 και τα υπόλοιπα ο μισθωτός. Αν διαλέξει να πληρώνει 566 θα πρέπει να πληρώσει 566-140=426 από την τσέπη του.

Μην ξεχνάς όμως ότι ο ΕλΕπ θα τα πληρώσει όλα από την τσέπη του, ακόμα και τα 210 και θα πληρώσει από την τσέπη του και τέλος επιτηδεύματος σε ετήσια βάση.

Πάντως αυτά τα links που παραθέτεις είναι πολύ παλαιά, αρχίζουν από το 2003 όταν ίσχυε άλλο σύστημα και δεν λένε τίποτα. Εσύ παραβλέπεις ότι αυτό που προτείνεις οδηγεί τους ΕλΕπ σε κατάρρευση. Αυτό δεν φαίνεται να σε ενδιαφέρει γι΄αυτό επιμένεις στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών βάση του εισοδήματος.

 

7 hours ago, kokoleko1 said:

τα αποθεματικά είναι πονεμένη ιστορία, είχαμε μια συζήτηση εδώ.

για τα αποθεματικά δεν λες τίποτα, ποτέ δεν έχεις πάρει θέση.

Link to comment
Share on other sites

τελικά συμφωνείτε στο να πληρώνουν όλοι τα ίδια και να μπουν κλάσεις και στους μισθωτούς. γιατί νιώθετε ότι διαφωνείτε;

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Tasos P said:

σχετικά με την σύγκριση των Μισθωτών Μηχανικών με τους ΕλΕπ Μηχανικούς, το γεγονός ότι οι εισφορές των Μισθωτών υπολογίζονται βάση του μισθού τους δεν σημαίνει ότι και οι εισφορές των ΕλΕπ πρέπει να υπολογίζονται βάση των εσόδων τους. Αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης των ΕλΕπ μηχανικών και αυτό αποδείχθηκε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Εγώ έχω πεί και θεωρώ σωστή λύση να είναι όλοι με ίδια κριτήρια στον ίδιο φορέα ή εναλλακτικά με διαφορετικά κριτήρια αλλά σε διαφορετικούς φορείς.

Γι' αυτό η καλύτερη λύση είναι οι κλάσεις, δέν διαφωνώ

με τα 210 υποχρεωτικά για όλους συμφωνώ αλλά με την διαφοροποίηση ότι τα ελάχιστα, δηλαδή η ελάχιστη κλάση που απο κεί και πάνω θα μπορείς να επιλέξεις, να είναι συνάρτηση του εισοδήματος.

και αν κάποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη να τα πληρώσει από την τσέπη του. δεν διαφωνώ, να είναι τα ποσά ελεύθερα προς τα πάνω

Και ένας μισθωτός αν θέλει μεγαλύτερη σύνταξη να τα πληρώσει από την τσέπη του. δεν διαφωνώ, να είναι τα ποσά ελεύθερα προς τα πάνω

Ο εργοδότης θα του πληρώσει τα 2/3 * 210 της κλάσης που θα συμφωνηθεί μετον μισθωτό αλλά κατ' ελάχιστο αυτής που θα αντιστοιχεί στο εισόδημα = 140 και τα υπόλοιπα ο μισθωτός. Αν διαλέξει να πληρώνει 566 θα πρέπει να πληρώσει 566-140=426 από την τσέπη του.  Αυτά τα λές εσύ. Εγώ είπα αυτά.

Μην ξεχνάς όμως ότι ο ΕλΕπ θα τα πληρώσει όλα από την τσέπη του, ακόμα και τα 210 και θα πληρώσει από την τσέπη του και τέλος επιτηδεύματος σε ετήσια βάση. και ο εργοδότης από την τσέπη του θα τα πληρώσει. Αν δεν θέλει να τα πληρώσει δεν θα προσλάβει.

Πάντως αυτά τα links που παραθέτεις είναι πολύ παλαιά, αρχίζουν από το 2003 όταν ίσχυε άλλο σύστημα και δεν λένε τίποτα. Εσύ παραβλέπεις ότι αυτό που προτείνεις οδηγεί τους ΕλΕπ σε κατάρρευση. Αυτό δεν φαίνεται να σε ενδιαφέρει γι΄αυτό επιμένεις στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών βάση του εισοδήματος. επιμένω σε ίδιο σύστημα, και όχι κατανάγκη αυτό των μισθωτών.

για τα αποθεματικά δεν λες τίποτα, ποτέ δεν έχεις πάρει θέση. Τα αποθεματικά όπως έχω πει, με ενδιαφέρει να διαμοιράζονται αναλογικά με το ποιός τα πλήρωσε, δηλαδή το ποσοστό που προήλθε από μισθωτούς να το δικαιούνται οι μισθωτοί και το υπόλοιπο οι ΕΕ. Το ότι τα έχει το ΤΜΕΔΕ δεν με απασχολεί.

 

Edited by kokoleko1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, kokoleko1 said:

Εγώ έχω πεί και θεωρώ σωστή λύση να είναι όλοι με ίδια κριτήρια στον ίδιο φορέα ή εναλλακτικά με διαφορετικά κριτήρια αλλά σε διαφορετικούς φορείς.

αυτό είναι ένα τυπικό θέμα,

αύριο το πρωί αν γίνει ένας φορέας για τους ΕλΕπ και υπολογίζει τις εισφορές τους με Κλάσεις ενώ οι  εισφορές των μισθωτών  παραμένουν να υπολογίζονται βάση του μισθού, εσένα σε ικανοποιεί.

το αποτέλεσμα πάλι το ίδιο θα είναι όπως τώρα.

11 hours ago, kokoleko1 said:

συμφωνώ αλλά με την διαφοροποίηση ότι τα ελάχιστα, δηλαδή η ελάχιστη κλάση που απο κεί και πάνω θα μπορείς να επιλέξεις, να είναι συνάρτηση του εισοδήματος.

γιατί να είναι συνάρτηση του εισοδήματος, αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση του μικρομεσαίου ΕλΕπ.

ας αποφασίσει μόνος του ο ΕλΕπ πόσα παραπάνω θέλει να δίνει ανάλογα με τις δουλειές του και τα κέρδη του, ας κάνει αυτός το κουμάντο του, 

11 hours ago, kokoleko1 said:

Ο εργοδότης θα του πληρώσει τα 2/3 * 210 της κλάσης που θα συμφωνηθεί μετον μισθωτό αλλά κατ' ελάχιστο αυτής που θα αντιστοιχεί στο εισόδημα = 140 και τα υπόλοιπα ο μισθωτός. Αν διαλέξει να πληρώνει 566 θα πρέπει να πληρώσει 566-140=426 από την τσέπη του.  Αυτά τα λές εσύ. Εγώ είπα αυτά.

αυτό δεν ισχύει και τώρα;

η συμμετοχή του εργοδότη είναι 13.66% επί του μισθού; οπότε ανάλογα με το ύψος του μισθού ανεβαίνει και το ποσό που βαραίνει τον εργοδότη.

πχ στα 1000 ο εργοδότης πληρώνει 136.6

στα 2000 273.2 κοκ

έτσι δεν είναι;

αρα τον μισθωτό τον συμφέρει να υπολογίζονται οι εισφορές βάση του μισθού του.

11 hours ago, kokoleko1 said:

επιμένω σε ίδιο σύστημα, και όχι κατανάγκη αυτό των μισθωτών.

και ότι αυτό το σύστημα οδηγεί στην του μικρομεσαίου ΕλΕπ δεν σε ενδιαφέρει;

 

11 hours ago, kokoleko1 said:

Τα αποθεματικά όπως έχω πει, με ενδιαφέρει να διαμοιράζονται αναλογικά με το ποιός τα πλήρωσε, δηλαδή το ποσοστό που προήλθε από μισθωτούς να το δικαιούνται οι μισθωτοί και το υπόλοιπο οι ΕΕ. Το ότι τα έχει το ΤΜΕΔΕ δεν με απασχολεί.

εγώ θα το διατυπώσω διαφορετικά, αν κάποιος έχει πληρώσει πολλά πρέπει να πάρει πολλά. 

έχεις πληρώσει Ειδικό Λογαριασμό καμιά 30 χρόνια και δεν σε ενδιαφέρει που είναι και τι θα γίνουν;

Δεν σε απασχολεί ότι αυτήν την στιγμή οι εισφορές σου είναι στο ΤΜΕΔΕ το οποίο δεν είναι Συνταξιοδοτκό Ταμείο και στην ουσία ο ΕΦΚΑ δεν έχει πάρει δραχμή από εσένα πριν την 1/1/17, δηλ στον ΕΦΚΑ άρχισες να ασφαλίζεσαι την 1/1/17.

Edited by Tasos P
Link to comment
Share on other sites

Παίδες η ουσία ειναι οτι κάποιος που πληρώνει επί 40 χρόνια ένα 300αρι εισφορές, θα περνάει στο τέλος απο το ταμείο να πάρει ένα επίδομα ,γιατι σύνταξη δεν το λες αυτό το πράγμα.Πόσα δίνει λοιπόν κάποιος κατ' ελάχιστο στο κράτος σε εισφορές ? 300 x 12 x 40 = 144.000 ευρω. Δεν βάζω μέσα τοκισμούς κτλ. Δίνεις λοιπόν κατ' ελάχιστο στο κράτος ένα διαμέρισμα αξιοπρεπέστατο και παίρνεις .....................Αν βάλεις σε αυτό το ποσό μέσα τόκους, αλλά και την συνεισφορά του κράτους στις συντάξεις θα διαπιστώσεις πολύ εύκολα οτι κάτι δεν πάει καλά.

 

 

 

Edited by dimitris11140
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

25 λεπτά πριν, Tasos P said:

αυτό είναι ένα τυπικό θέμα,

αύριο το πρωί αν γίνει ένας φορέας για τους ΕλΕπ και υπολογίζει τις εισφορές τους με Κλάσεις ενώ οι  εισφορές των μισθωτών  παραμένουν να υπολογίζονται βάση του μισθού, εσένα σε ικανοποιεί. ναι.

το αποτέλεσμα πάλι το ίδιο θα είναι όπως τώρα. όχι ακριβώς, αυτά που πληρώνουν οι μισθωτοί θα χρηματοδοτούν τις συντάξειςτων μισθωτών και όχι των ΕΕ, και το ανάποδο, δέν θα υπάρχει ανάμιξη αποθεματικών δηλαδή.

γιατί να είναι συνάρτηση του εισοδήματος, αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση του μικρομεσαίου ΕλΕπ. Γιατί αν δεν είναι μισθωτοί και ΕΕ με τα ίδια κριτήρια συνήθως την πληρώνουν οι μισθωτοί. οπότε ίδια κριτήρια ή σε διαφορετικό φορέα.

ας αποφασίσει μόνος του ο ΕλΕπ πόσα παραπάνω θέλει να δίνει ανάλογα με τις δουλειές του και τα κέρδη του, ας κάνει αυτός το κουμάντο του, ΟΚ

αυτό δεν ισχύει και τώρα; αν είναι στον δικό του φορέα ας κάνει ότι θέλει ο καθένας, στον ίδιο φορέα ίδια μέτρα και σταθμά σε όλους.

η συμμετοχή του εργοδότη είναι 13.66% επί του μισθού; οπότε ανάλογα με το ύψος του μισθού ανεβαίνει και το ποσό που βαραίνει τον εργοδότη.

πχ στα 1000 ο εργοδότης πληρώνει 136.6

στα 2000 273.2 κοκ

έτσι δεν είναι; έτσι είναι

αρα τον μισθωτό τον συμφέρει να υπολογίζονται οι εισφορές βάση του μισθού του. και ναι και όχι, εκτίμησή μου είναι ότι οι μισοί πλήν ένας θα πούν ότι τους συμφέρει και όι άλλοι μισοί συν ένας θα πούν ότι θέλουν την επιλογή σε κλάσεις όπως την περιγράφω.

και ότι αυτό το σύστημα οδηγεί στην του μικρομεσαίου ΕλΕπ δεν σε ενδιαφέρει; οπότε να είναι σε άλλο φορέα με τα δικά του μέτρα και σταθμά ειδικά φτιαγμένα για τους ΕΕ και με τα δικά του αποθεματικά, και το αντίστοιχο για τους μισθωτους. Τα μπλοκάκια πάνε στους μισθωτούς ή σους ΕΕ ανάλογα με το πως λογίζονται από την εφορία.

εγώ θα το διατυπώσω διαφορετικά, αν κάποιος έχει πληρώσει πολλά πρέπει να πάρει πολλά.  σωστά

έχεις πληρώσει Ειδικό Λογαριασμό καμιά 30 χρόνια και δεν σε ενδιαφέρει που είναι και τι θα γίνουν; θα τα πάρει όπως έχει προβλεφθεί και με το παραπάνω απ' ότι υπολογίζω.

Δεν σε απασχολεί ότι αυτήν την στιγμή οι εισφορές σου είναι στο ΤΜΕΔΕ το οποίο δεν είναι Συνταξιοδοτκό Ταμείο και στην ουσία ο ΕΦΚΑ δεν έχει πάρει δραχμή από εσένα πριν την 1/1/17, δηλ στον ΕΦΚΑ άρχισες να ασφαλίζεσαι την 1/1/17. με απασχολεί τι σύνταξη θα πάρω και τί εισφορες θα δώσω για να πάρω αυτή την σύνταξη.

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, kokoleko1 said:

όχι ακριβώς, αυτά που πληρώνουν οι μισθωτοί θα χρηματοδοτούν τις συντάξειςτων μισθωτών και όχι των ΕΕ, και το ανάποδο, δέν θα υπάρχει ανάμιξη αποθεματικών δηλαδή

εγώ σαν ΕλΕπ πάντα πλήρωνα το ασφάλιστρο μου και στα 40 χρόνια θα έπαιρνα περίπου 2375 ευρώ σύνταξη

σύμφωνα με αυτούς τους πίνακες

http://www.tsmede.gr/Παρεχόμενεςυπηρεσίες/Σύνταξη/ΠίνακεςΥπολογισμούΣυντάξεων/tabid/288/Default.aspx

οι συντάξεις των μισθωτών πως υπολογίζονταν τότε;;

πάντως μέχρι κάποια χρονολογία όλοι πληρώναμε ότι έγραφε το ειδοποιητήριο που μας έστελνε το ΤΣΜΕΔΕ, κάποιοι το πλήρωναν μόνοι τους και σε κάποιους το πλήρωνε ο εργοδότης ή σε συνδυασμό.

όταν μιλάς για μισθωτούς συμπεριλαμβάνεις και τους Δημόσιους Υπαλλήλους Μηχανικούς ή μόνο τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους;

 

 

8 hours ago, kokoleko1 said:

έχεις πληρώσει Ειδικό Λογαριασμό καμιά 30 χρόνια και δεν σε ενδιαφέρει που είναι και τι θα γίνουν; θα τα πάρει όπως έχει προβλεφθεί και με το παραπάνω απ' ότι υπολογίζω.

ποιον εννοείς;

ποιός θα τα πάρει;

8 hours ago, kokoleko1 said:

Δεν σε απασχολεί ότι αυτήν την στιγμή οι εισφορές σου είναι στο ΤΜΕΔΕ το οποίο δεν είναι Συνταξιοδοτκό Ταμείο και στην ουσία ο ΕΦΚΑ δεν έχει πάρει δραχμή από εσένα πριν την 1/1/17, δηλ στον ΕΦΚΑ άρχισες να ασφαλίζεσαι την 1/1/17. με απασχολεί τι σύνταξη θα πάρω και τί εισφορες θα δώσω για να πάρω αυτή την σύνταξη.

φυσικά όλους αυτό μας απασχολεί αλλά εμένα με απασχολεί να επενδύονται σωστά τα λεφτά και να αποδίδουν.

Αλλά το ότι τα λεφτά των εισφορών τα πήρε το ΤΜΕΔΕ χωρίς να είναι συνταξιοδοτικό ταμείο με ξενίζει, εκτός αν τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει το Επαγγελματικό Ταμείο των Μηχανικών από το 2022 όπως έχουν ανακοινώσει οι Δικηγόροι.

Edited by Tasos P
Link to comment
Share on other sites

43 λεπτά πριν, Tasos P said:

εγώ σαν ΕλΕπ πάντα πλήρωνα το ασφάλιστρο μου και στα 40 χρόνια θα έπαιρνα περίπου 2375 ευρώ σύνταξη σύμφωνα με αυτούς τους πίνακεςhttp://www.tsmede.gr/Παρεχόμενεςυπηρεσίες/Σύνταξη/ΠίνακεςΥπολογισμούΣυντάξεων/tabid/288/Default.aspx οι συντάξεις των μισθωτών πως υπολογίζονταν τότε;; Με τους ίδιους πίνακες μεν, αλλά έχοντας δώσει πολλαπλάσιες εισφορές από τους εε. Το έχω πεί εδώ.

όταν μιλάς για μισθωτούς συμπεριλαμβάνεις και τους Δημόσιους Υπαλλήλους Μηχανικούς ή μόνο τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους; Όλους. Τις εισφορές των μισθωτών του δημοσίου τις έχουμε πληρώσει όλοι εμείς οι ιδιωτικοί (εε και κανονικοί μισθωτοί και μπλοκάκιδες).

ποιον εννοείς;αυτόν που έχει πληρώσει Ειδικό Λογαριασμό καμιά 30 χρόνια, θα τα πάρει όπως ορίζει ο νόμος κατρούγκαλου

φυσικά όλους αυτό μας απασχολεί αλλά εμένα με απασχολεί να επενδύονται σωστά τα λεφτά και να αποδίδουν. οκ

Αλλά το ότι τα λεφτά των εισφορών τα πήρε το ΤΜΕΔΕ χωρίς να είναι συνταξιοδοτικό ταμείο με ξενίζει, εκτός αν τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει το Επαγγελματικό Ταμείο των Μηχανικών από το 2022 όπως έχουν ανακοινώσει οι Δικηγόροι. ο χρόνος θα δείξει

 

Edited by kokoleko1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.