Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

Καλώς ήρθατε στην Κοινότητα.

Για:

α) τον ΕΦΚΑ (δηλαδή για τις εισφορές που αφορούν την Κύρια Σύνταξη, τον κλάδο Υγείας και την συνεισπραττόμενη εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ το link είναι το: https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Default.aspx

και λίγο offtopic

β) το ΕΤΕΑΕΠ (δηλαδή για τις εισφορές που αφορούν το κλάδο της Επικουρικής Ασφάλισης και τον κλάδο Πρόνοιας (εφάπαξ)) το link είναι το: https://www.idika.org.gr/EteaepServices/

οπότε αν θέλετε και κάτι σχετικό με το ΕΤΕΑΕΠ κάνετε ανάρτηση/ερώτημα/κλπ σε κάποιο άλλο σχετικό νήμα, και κλείνω το Offtopic.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

On 6/12/2019 at 9:21 ΜΜ, NeckBreaker said:

https://www.bbc.com/news/world-europe-50670613 

Ενδιαφέρον άρθρο όσον αφορά την κατάσταση στη Γαλλία και τις εκεί διαμαρτυρίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Να τονιστεί ότι εκεί υπάρχουν 42 ταμεία αυτή τη στιγμή και το σύστημα πριμοδοτεί στον ιδιωτικό τομέα τα 25 "καλύτερα" από άποψη εισφορών χρόνια και στον δημόσιο τομέα τους τελευταίους 6 μήνες(!). Επίσης η εκεί οροφή εισφορών και συντάξεων είναι κοντά στις 40.000/ετησίως.

Χαράς το πράγμα 25 ταμεία. 

Εδώ πόσα ταμεία είχαμε πριν από 10 χρόνια;

Μόνο στο ΕΤΕΑ έχουν μπει 15 και στο ΕΤΕΑΜ 25.

https://www.etea.gov.gr/tempsite/?page_id=236

Και το ωραίο ήταν ότι οι εργαζόμενοι και υπάλληλοι των ταμείων είχαν δικό τους ταμείο.

Και όχι όλοι, γιατί για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού είχαν δικό τους ταμείο.

Τι να μας πούνε και οι Γάλλοι τώρα....

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με μία πρόχειρη καταγραφή που είχα κάνει τα ανεξάρτητα ταμεία (κύριας, επικουρικής, εφάπαξ κτλ) ξεπερνούσαν χαλαρά τα 100 το 2010. Στη συνέχεια επιχειρήθηκαν ενοποιήσεις αλλά και πάλι χωρίς να ενοποιηθούν οι κανόνες και τα συστήματα με αποτέλεσμα μία τρύπα στο νερό. Τα ίδια και χειρότερα με τον Κατρούγκαλο που ναι μεν ενοποίησε τα ταμεία (ορθά κατά τη γνώμη μου) διατηρώντας όμως ταυτόχρονα όλα τα διαφορετικά λογισμικά, όλη την αυτοτέλεια και όλες τις παροχές όπως ήταν προηγουμένως. Οπότε επί της ουσίας ήταν μια ενοποίηση προς τα κάτω για όλους ως συνήθως και μόνο για την ταμπέλα. Σε λιγότερο από ένα μήνα όπου θα έχουμε και το νέο ασφαλιστικό (που σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν το βλέπω και αυτό να λύνει τίποτα) θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων και συστημάτων στην Ελλάδα..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα !

 Σε όσους έχει γινει υπαγωγή στο  ΑΡΘΡΟ 39 ΠΑΡ.9 ΤΟΥ Ν.4387/2016 οι εισφορές ( και του εργαζόμενου και του εργοδότη ) πληρώνονται απο τον εργοδότη απο την κατάσταση μισθοδοσίας του εργοδότη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις παραμένει η υποχρέωση καταβολής 10 ευρώ ανα μήνα ? Αυτά βαραίνουν τον εργοδότη ή τον εργαζόμενο ?

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Στο μεταξύ οι μέρες περνάνε, οι επαγγελματίες κλείνουν δουλειές για το 2020 αν δε το έχουν κάνει ήδη, συμφωνώντας αμοιβές στα τυφλά, χωρίς να ξέρουν τι ασφαλιστικές εισφορές να ενσωματώσουν σ' αυτές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά ! Με αυτά τα 10 ευρώ τελικά τι παίζει ? Του εργοδότη ή του εργαζόμενου , εφόσον έχει γίνει υπαγωγή στο άρθρο 39 ? Έχει ξεκαθαρίσει ?

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιόν θα χρεώσεις ενδεχόμενη αύξηση των εισφορών; Στον επόμενο εργοδότη; Κι αν έχεις πχ κλείσει μια σύμβαση για ένα χρόνο θα πρέπει να την επαναδιαπραγματευτείς; Ή μήπως να μη δουλέψεις καθόλου μέχρι να αποφασίσουν πόσες θα είναι οι εισφορές;

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, christopografow said:

Με αυτά τα 10 ευρώ τελικά τι παίζει ? Του εργοδότη ή του εργαζόμενου , εφόσον έχει γίνει υπαγωγή στο άρθρο 39 ? Έχει ξεκαθαρίσει ?

Εννοείς από θέμα νομοθεσίας/εγκυκλίων ή στην πράξη τι γίνεται ?

Θεωρώ ότι από θέμα νομοθεσίας/εγκυκλίων έχει ξεκαθαρίσει. Αν θες μπορώ να σου αναφέρω τα σχετικά της νομοθεσίας (τα οποία κατά την γνώμη μου πάντα), θεωρώ ότι το έχουν ξεκαθαρίσει.

Link to comment
Share on other sites

49 λεπτά πριν, georgegaleos said:

Εννοείς από θέμα νομοθεσίας/εγκυκλίων ή στην πράξη τι γίνεται ?

Θεωρώ ότι από θέμα νομοθεσίας/εγκυκλίων έχει ξεκαθαρίσει. Αν θες μπορώ να σου αναφέρω τα σχετικά της νομοθεσίας (τα οποία κατά την γνώμη μου πάντα), θεωρώ ότι το έχουν ξεκαθαρίσει.

Έχει ξεκαθαρίσει και πιστεύεις ότι ειναι υποχρεώση του εργαζομένου ή του εργοδότη ; 
 

Θα σου ήμουν υπόχρεος αν μου ανέφερες τα σχετικά .

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν με έχεις μπερδέψει. Στο παρόν νήμα αναφέρεσαι ότι έχεις υπαχθεί στην ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39, δηλαδή είσαι ΜΟΝΟ ελ. επαγγελματίας που έχεις ενταχθεί στην παραπάνω ρύθμιση ενώ εδώ αναφέρεις το άρθρο 38 το οποίο έχει σχέση με μισθωτή εργασία και αυτά που αναφέρω εκεί σχετικά με τις εισφορές και την εκκαθάριση έχουν να κάνουν είτε με παράλληλη ασφάλιση (δηλ. μισθωτή εργασία και ελ. επάγγελμα, είτε μόνο με μισθωτή εργασία είτε με μισθωτή ως συνέχεια από διακοπή δραστηριότητας.

Τέλος πάντων όπως και νά 'χει σε αυτό που ρωτάς σε αυτό το νήμα, θεωρώ ότι τα συνεισπραττόμενα από τον ΕΦΚΑ 10€ υπέρ του ΟΑΕΔ, είναι υποχρέωση του ασφαλισμένου ελ. επαγγελματία που έχει υπαχθεί στην ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39 και το ποσό αυτό το καταβάλλει εκείνος με ανάλογο ειδοποιητήριο.

Έτσι τουλάχιστον το καταλαβαίνω (εγώ) από θέμα ερμηνείας των εγκυκλίων. Και εξηγώ:

Στην εγκ. ΕΦΚΑ 17/2017 που αναφέρει τα πακέτα ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν ενταχθεί στην παρ. 9 άρθρ. 39 ν.4387/2016 δεν βλέπω να έχει κάτι για συνεισπραττόμενους κλάδους [όπως π.χ. στα πακέτα των (καθαρά) μισθωτών]. Μπορείς να το διασταυρώσεις πιθανά και με το λογιστήριό σου, αν σου έχουν κάνει κράτηση αυτό το ποσό (10€) υπέρ ΟΑΕΔ.

Επίσης στην εγκύκλιο ΕΦΚΑ 50/2018 αναφέρει ότι:
"[...]
Διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών εντασσόμενων στην παρ. 9 άρθρ. 39 Ν.4387/2016 (ΔΠΥ)
...
Τα πρόσωπα αυτά εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, και ως εκ τούτου, η ανώτατη και κατώτατη βάση υπολογισμού εισφορών προσδιορίζεται από το άρθρο 39 Ν.4387/2016.
• Εάν η κατώτατη βάση καλύπτεται από τις μηνιαίες αποδοχές, αναζητείται μόνο εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, ΟΑΕΔ (10€).
• Εάν υπολείπονται της κατώτατης βάσης, προσδιορίζεται η διαφορά μεταξύ κατώτατης βάσης και μηνιαίων αποδοχών και επί αυτής υπολογίζονται οι εισφορές. Επιπλέον αναζητείται η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ (10€).
[...]"

Άρα σε κάθε περίπτωση (από τις παραπάνω) περιγράφει τι γίνεται κατά την εκκαθάριση, και με την λογική του ότι τα πρόσωπα αυτά εξακολουθούν να είναι ελ. επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι αναζητούνται κατά την εκκαθάριση [από τον μηχανικό --πως αλλιώς? -- με το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης].

Αναζητούνται λοιπόν με το εκκαθαριστικό τόσο κατά το διάστημα που είναι ενταγμένος στο 39.9 μαζί με πιθανές εισφορές αν δεν κάλυπταν τις ελάχιστες, όσο (αυτονόητα) και για το διάστημα που έχει εκπέσει της ρύθμισης μαζί με τις τρέχουσες εισφορές του διαστήματος που είναι εκτός ρύθμισης.

Άρα το ποσό αυτό το οφείλει ο ελ. επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος (με την ιδιότητα του εργαζόμενου ενταγμένου στην ρύθμιση) ή ο ελ. επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος που είναι εκτός της ρύθμισης. Δηλαδή το ποσό αυτό καταβάλλεται με την εκκαθάριση.

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.