Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ένας ωραίος τρόπος να σε απολύσουν...


Samdreamth

Recommended Posts

Προς Samdreamth: Ακουσα ότι υπάρχει σωματείο μισθωτών μηχανικών (ή τεχνικών, δεν θυμάμαι ακριβώς) στην περιοχή Αττικής, που έχει καταφέρει να υπογράψει συλλογική σύμβαση (δεν θυμάμαι με ποιόν) όπου αναγνωρίζεται η σχέση εργασίας με ΔΠΥ, ως σχέση μισθωτού. Αν είσαι στην περιοχή Αττικής και έχεις όρεξη να το κυνηγήσεις, ψάξε για περισσότερες πληροφορίες με google "σωματείο ή συλλογος μισθωτών τεχνικών ή μηχανικών".

Αν, παρείχες αποκλειστικά μόνο στον εργοδότη σου , υπηρεσίες με ΔΠΥ , και σε κανέναν άλλο, και έχεις μάρτυρες, μπορείς και πάλι να διεκδικήσεις την μισθωτή σχέση και την σχετική αποζημίωση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Samdreamth,

Να σου προτείνω κάτι??

Δημοσιοποίησε το ονομά του. Γράψε το να έχουν και οι άλλοι συνάδελφοι το νου τους.

Και μη μου πεις ότι δεν σου πάει και διάφορα τέτοια "ανωτερίστικα". Εδώ αυτός δεν είναι ΑΞΙΟΣ να συμπεριφερθεί ως εργοδότης, θα του δώσεις εσύ αξία ως απολυμένος και μάλιστα από το κινητό???

 

ΣΤΟΝ ΝΤΑΚΟ Τ Ω Ρ Α

Link to comment
Share on other sites

@Samdreamth

Αν δημοσιεύσεις το όνομα του πρώην εργοδότη σου, θεωρώ ότι οφείλεις να δημοσιεύσεις και το δικό σου όνομα.

Επίσης, να γνωρίζεις ότι σ' αυτή την περίπτωση οι διαχειριστές του forum θα επικοινωνήσουν με τον εργοδότη σου για να ακουστεί και η δική του άποψη στο forum εφόσον θελήσει κάτι τέτοιο.

Τέλος, αν τυχόν ο εργοδότης σου κινηθεί νομικά εναντίον σου ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά του (πχ για συκοφαντική δυσφήμιση) και ζητήσει από εισαγγελέα την εύρεση του χρήστη του forum με το username "Samdreamth", είμαστε υποχρεωμένοι να του παράσχουμε την IP σου βάσει της οποίας μπορεί να εξακριβωθεί ποιος ακριβώς είσαι. Αυτό σε περίπτωση που δεν δημοσιοποιήσεις και το όνομά σου και το κάνεις μόνο για τον πρώην εργοδότη σου.

 

Χωρίς να θέλω να σε αποθαρρύνω για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του πρώην εργοδότη σου, θέλω να σε ενημερώσω για την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων προκειμένου να πάρει την ορθή απόφαση και να είσαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Η σύμβαση που έλεγα σε παραπάνω μήνυμά μου αρχίζει ως εξής :

 

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (Αριθμ. 13/2007, Π.Κ. 4/ 16-03-2007), που αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται σε τεχνικές, κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις της περιοχής Αθηνών, Πειραιώς και υπολοίπου Περιφέρειας Αττικής,

μεταξύ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και των:

Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανώτερης Τάξεως (ΣΤΕΑΤ),

Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ),

Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ),

Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ),

Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΗΕΔΕ),

Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).

 

περισσότερα στο http://www.somtechnik.gr/

Link to comment
Share on other sites

Φίλος ηλεκτρολόγος , απολύθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση την τελευταία μέρα του μήνα και μάλιστα απλά τν ώρα π έφευγε του είπαν πέρνα απο το γραφείο κ εκει όχι απλά του είπαν λήγει η συνεργασία μας αλλά του είχαν έτοιμη και τν αποζημίωση (ναι ήταν τυχερός και ήταν ώς μισθωτός...)

 

πάντως η καραμέλα με τν ΑΠΥ πρέπει να κοπεί...εκμετάλλευση χωρίς λογο

Link to comment
Share on other sites

Πάντα υπάρχει λόγος όταν γίνεται κάποια εκμετάλλευση. Και ο λόγος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο μισθωτός μηχανικός κοστίζει περισσότερο από ότι ο μηχανικός με ΑΠΥ. Και αν την διαφορά αυτήν την ωφελούνται εξίσου εργοδότης και εργαζόμενος, ας την δεχθούμε. Το ζήτημα είναι ότι την ωφελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος μόνο εργοδότης.

Link to comment
Share on other sites

CostasV, είμαι Θεσ/κη και όχι Αθήνα... Και Αθήνα να ήμουνα δεν θα το κυνηγούσα τόσο.. Έχω ξαμολυθεί να βρω δουλειά... Θέλω να κοιτάω εμπρός και όχι να ασχολούμαι με άτομα που είναι ανάξια λόγου....

 

GRTOPO και Χαρη, το όνομα δεν το δημοσιεύω... Όχι γιατί φοβάμαι, απλώς έτσι θα είναι σαν να γίνομαι ίδιος μ' αυτόν... Εξάλλου "κακό" όνομα πιστεύω ότι έχει ήδη στην πιάτσα.

 

Το θέμα το άνοιξα απλώς για να σας πω τον πόνο μου και για να ενημερώσω τους συναδέλφους σχετικά με τους "επαγγελματίες" που κυκλοφορούν στο επάγγελμά μας..

Link to comment
Share on other sites

Aς έκανε ελέγχους η επιθεώρηση εργασίας στα τεχνικά γραφεία και ας τολμούσαν μετά να απολύσουν χωρίς αποζημείωση.Αν κόβεις Α.Π.Υ. κάθε μήνα ουσιαστικά έχεις εξαρτημένη σχέση.Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κλείσουν αυτό το ''παραθυράκι'' με το οποίο εκμεταλλεύονται τους νέους μηχανικούς.Και για να χρυσώσουν το χάπι σε βαπτίζουν και συνεργάτη.

Link to comment
Share on other sites

Για να ξεκαθαρίσεις τις συνθήκες γύρω από την απόλυσή σου, μάλλον χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις και τους όρους εργασίας με τους οποοίους δούλευες.

 

Το πρώτο σημαντικό ζήτημα, είναι αν είχες τις συμβατικές υποχρεώσεις ενός μισθωτού (εργασία σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, αν σου έλεγαν τι να κάνεις ή αν αποφάσιζες μόνος σου κλπ) αλλά πληρωνόσουν με παρόλα αυτά με δελτίο, ή αν ήσουν πραγματικός ελ.επαγγελματίας. Από όσα έγραψες καταλαβαίνω ότι συμβαίνει το πρώτο .

 

Το δεύτερο σημαντικό, είναι αν είχες υπογράψει κάποιου είδους σύμβαση και τι έλεγε αυτή. Ηταν ορισμένου χρόνου (που έληξε και "απλά" δεν την ανανέωσε; ήταν αορίστου, ήταν σύμβαση έργου; )

 

Γενικά, αν μπορέσεις να αποδείξεις το ότι ήσουν κατ'ουσίαν μισθωτός, δικαιούσαι όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία ενώ ο εργοδότης σου είναι υπόλογος για αποφυγή καταβολής των νόμιμων εισφορών. Δικαιούσαι δηλαδή αποζημίωση απόλυσης (εφόσον τη δεχτείς), δικαιούσαι να σου καταβληθούν αναδρομικά οι τυχόν διαφορές του μισθού σου σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη ΣΣΕ . Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείς να αξιοποιήσεις τις διατάξεις με βάση τις οποίες μια απόλυση μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη. Και το γεγονός ότι προσέλαβε αμέσως κάποιον άλλο, την καθιστά παράνομη.

 

Σχετικά με την ισχύ της ΣΣΕ. Πράγματι, η συλλογική σύμβαση εργασίας του Σωματειου Μισθωτών Τεχνικών κατατίθεται για την Αττική. Όμως, ισχύει επίσης για τις τεχνικές εταιρείες οι οποίες είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που την υπογράφουν . Ομως, το αν είσαι κατ' ουσίαν μισθωτός ή όχι, δεν κρίνεται από τη σύμβαση, αλλά από το πως εργάζεσαι άσχετα με την περιοχή.

 

Καταλαβαίνω ότι ενδεχομένως δεν θέλεις να μπλέξεις σε διαδικασίες ψυχοφθόρες. Πολυ περισσότερο, το να διεκδικήσεις την επαναπρόσληψή σου μπορεί να σου φαίνεται προβληματικό γιατί δεν θα είναι εύκολο (ενδεχομένως) να επιστρέψεις στο εργασιακό σου περιβάλλον. Το ίδιο έχουμε νιώσει πολλοί ακόμα. Όμως, στο βαθμό που αφήνουμε τους εργοδότες μας να συμπεριφέρονται κατά πως προτιμούν ανενόχλητους, νομίζω ότι τελικά όλοι βγαίνουμε χαμένοι. Το ίδιο που έκανε σε εσένα, θα το κάνει σε κάποιον άλλο τελικά. Αν λοιπόν θέλεις μια άποψη, νομίζω ότι ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρουν οι ενδεχόμενες υλικές απολαβές που θα έχεις από μια αντιπαράθεση μαζί του, ίσως θα ήθελες να σκεφτείς αυτό το ενδεχόμενο.

 

Αν θέλεις, μπορείς να επικοινωνήσεις με το σωματείο προκειμένου να μιλήσεις απευθείας με κάποιον για το θέμα σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.