Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ασφαλιστική ενημερότητα και έκδοση Αδειών Δόμησης


RizospastikhPM

Recommended Posts

Και τα σχετικά του νόμου αυτού τα έχουμε ήδη συζητήσει εδώ : http://www.michanikos.gr/topic/48969-Ασφαλιστική-ενημερότητα-και-έκδοση-Αδειών-Δόμ/?p=899144

Αλλά δεν ακούει κανείς ...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 154
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3518

"Αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας."

Αναφέρεται σε  δημόσια έργα-δημοπρασίες (από ότι καταλαβαίνω) και εκτός αυτού από 1/1/2017 όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί ανήκουν στον ΕΦΚΑ και δεν είναι μέτοχοι του ΤΣΜΕΔΕ! 

Όσον αφορά την εγκύκλιο νομίζω ότι όσες ΥΔΟΜ δεν την εφαρμόζουν πρέπει να παρεμβαίνει το υπουργείο για τις απαραίτητες κυρώσεις και ότι άλλο χρειάζεται, γιατί στον νόμο 4030/2011 η ασφαλιστική ενημερότητα μόνο στα αποδεικτικά εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού μπορεί να υπαχθεί, πουθενά δεν την αναφέρει ο νόμος ξεχωριστά σε άλλο σημείο (όπως μελέτες, αιτήσεις κτλ.)  και η εγκύκλιος διευκρινίζει πια αποδεικτικά και κρατήσεις απαιτούνται πεντακάθαρα.  

Για οφειλές-συνδρομή στο ΤΕΕ, πειθαρχικό και απόδειξη αμοιβής στην  ΕΤΕ συγκεκριμένα, για  οικοδομικές άδειες ούτε αυτά αναφέρονται στην εγκύκλιο. Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας σε όλο του το μεγαλείο. Αντί να πάμε μπροστά και να ζητούν λιγότερα σου λένε φέρε και φέρε για να έχω, ώστε να μην έχω εγώ το πρόβλημα, να είμαι σίγουρος.Σύνθεση αντί αφαίρεσης. Η διαχρονική λογική του ελληνικού δημοσίου που  είδαμε τι αποτελέσματα είχε...
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σχετικα με τον 3518 βρηκα αυτο του συναδελφου

 

http://www.michanikos.gr/topic/41285-ασφαλιστική-ενημερότητα-προαπαιτούμενο-για-έγ/?p=813689

 

Το εγγραφο που αναφερεστε αφορα διευκρινισεις σχετικα με τα ''απαιτουμενα αποδεικτικα καταβολης εισφορων και κρατησεων' , και σωστα θεωρω οτι δεν εχει σχεση με την ασφαλιστικη ενημεροτητα.

 

Στη δικη μου υδομ παντως απαιτουν ασφαλιστικη ενημεροτητα, την οποια δεν εχω...

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

Άς κάνει επιτέλους παιδιά κάποιος ένα έγγραφο ερώτημα προς το ΥΠΕΚΑ για να έχουμε έγγραφη απάντηση συγκεκριμένα για το θέμα , θα έκανα εγώ αλλά δεν μου  ζητάν ασφ.ενημερότητα οπότε .... βέβαια καλό είναι να περιμένουμε την ψήφηση του νόμου ??? που λέει η Βιδάλη μήπως λυθεί οριστικά(όπως λεν) το θέμα .

Διεκδικήστε για πάρετε , πολλές φορές έρχομαι σε διαφωνία (ευγενικά βέβαια) με υδομ ακόμα και όταν πιστεύω ότι έχω δίκιο ηθικά (το νομικά είναι περίπλοκο στην Ελλάδα).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Τι γίνεται με το θέμα; Ακόμη να βρεθεί λύση;

Αν κατάλαβα καλά ο νέος νόμος δόμησης, που λέγεται ότι θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, δεν την περιλαμβάνει στα δικαιολογητικά. 

Link to comment
Share on other sites

"Την αποδέσμευση της ιδιότητας του δικηγόρου και του μηχανικού από την ασφάλιση προβλέπει νομοσχέδιο με εργασιακές,και ασφαλιστικές διατάξεις το οποίο αναμένεται να καταθέσει στο τέλος Αυγούστου στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας.Το νομοσχέδιο θα περιέχει διάταξη η οποία θα διαχωρίζει την ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών. Επί της ουσίας μηχανικοί και δικηγόροι δεν θα υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα."

 

Τώρα είναι ευκαιρία να ασκηθεί πίεση, ώστε να μπει σχετική τροπολογία για την μη υποχρέωση ασφαλιστικής ενημερώτητας, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι σύλλογοι και το ΤΕΕ κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου!

Edited by eiliak
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που "ανέβασες" δεν έχει και πολύ σχέση με το θέμα που διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο Post.

Από την άλλη δεν ζητούν όλες οι πολεοδομίες ασφαλιστική ενημερότητα για την έκδοση άδεια δόμησης!

Τέλος, με τον αναμενόμενο νέο νόμο, πάει ...."περίπατο" κι αυτή (κι άλλες πολλές) απαιτήσεις των πολεοδομιών!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το ότι  <<δεν ζητούν όλες οι πολεοδομίες ασφαλιστική ενημερότητα" δηλαδή καθεμιά κάνει ό,τι γουστάρει,  είναι θέμα νομικής ασάφειας που πρέπει να λυθεί με ένα ξεκάθρο άρθρο νόμου (λέγε με τροπολογία).  Και αν η αφαλιστική ενημερότητα των μηχανικών δεν έχει σχέση με ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά κυρίως τους μηχανικούς, τότε με τι έχει σχέση;  

Edited by eiliak
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το να μην οφείλεις εισφορές ως απλός κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς ανοικτή επιχείρηση δε συνεπάγεται ότι θα μπορείς να το ασκείς χωρίς να είσαι ασφαλιστικά ενήμερος.

 

αυτή η χαλαρότητα στο να μπορείς να εργάζεσαι χωρίς ενημερότητα οδήγησε στα τεράστια χρέη του κλάδου και στην αποδόμηση των αμοιβών για τους υπόλοιπους. η προσδοκία ότι μελλοντικά θα βρεις τα λεφτά να ξεχρεώσεις σε εγκλωβίζει μέρα με τη μέρα και πιο βαθιά, οπότε κάποιος πρέπει να σε φρενάρει αμέσως μόλις προκύπτει η οποιαδήποτε οφειλή στο κράτος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.