Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ασφαλιστική ενημερότητα και έκδοση Αδειών Δόμησης


RizospastikhPM

Recommended Posts

Στον Ν.4030/2011, άρθρο 45, παράγραφος 1γ, αναφέρει επίσης πως καταργείται "Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε θέμα ρυθμιζόμενο από αυτόν".

Τέτοια διάταξη δε μπορεί να θεωρηθεί και η παράγραφος 6 του άρθρου 7 του ΑΝ 2326/1940, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 παρ.4 Ν.3518/2006 με την οποία απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας για "θεώρηση ή έγκριση μελετών";

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 154
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πάτε και πιστοποιητικό γεννήσεως αν θέλετε που δεν αναγράφεται ρητά

τελευταία φορά

θέματα ρυθμιζόμενα από τον 4030 και από τον 4495 είναι τα "δικαιολογητικά" για την έκδοση αδειών (τίτλοι των αντίστοιχων άρθρων 3 και 40) ._ (τελεία και παύλα)

και over and out

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Ακόμα υπάρχουν υδομ που αντιστέκονται ? δεν το πιστεύω πιά είναι τρελό , Εορδαία  και Έδεσσα πο έκανα συναλαγή μόνο ΑΠΥ και ΦΕΜ από μηχανικό (βάση 4495). Αντί να μιλάτε για δικηγόρους και μηνύσεις κάντε ένα έγγραφο ερώτημα ρε παιδιά να πάει υπεκα ,δεν θίγεις έτσι και τον υπάλληλο και υποχρεούται να εφαρμόσει την απάντηση ( το έχω γράψει άλλες δύο φορές παραπάνω) .

Link to comment
Share on other sites

Οι εισφορές και οι κρατήσεις του έργου δεν περιλαμβάνουν αυτές του μηχανικού. Διότι του έργου είναι αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του έργου ενώ του μηχανικού αποτέλεσμα της αμοιβής του...

Άρα στα παραπάνω αναφέρονται μόνο οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη._

 

Ο 4495 δεν αναφέρει σε όλες τις παραγράφους ότι πρόκειται για τις κρατήσεις και τις εισφορές του έργου.

 

Στο άρθρο 47 (σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφελείας, δεν αναφέρει την φράση "του έργου".

 

Επιπλέον η φράση "ιζ) αποδεικτικά κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου υπέρ του Δημοσίου, ΕΦΚΑ και δήμου" μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους.

1. αποδεικτικά

- κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου υπέρ του Δημοσίου

- ΕΦΚΑ

- δήμου

 

2. αποδεικτικά κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου

- υπέρ του Δημοσίου

- ΕΦΚΑ

- δήμου

 

Όσοι χρωστάνε στον ΕΦΚΑ θα επιλέξουν την πρώτη ερμηνεία, όσοι δεν χρωστάνε θα επιλέξουν την δεύτερη ερμηνεία. Θα μας διευκρινίσει την σωστή ερμηνεία ή ο κ. Μπαμπινιώτης ή μια διευκρινιστική εγκύκλιος.

Link to comment
Share on other sites

Πως θα έπρεπε, κατά την γνώμη σου, να το έγραφαν ώστε να αφορά μόνο τον ιδιοκτήτη???

 

 

υγ Δεν χρωστάω, ούτε καν ρύθμιση δεν έχω...

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι:

 
Η φράση "ιζ) αποδεικτικά κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου υπέρ του Δημοσίου, ΕΦΚΑ και δήμου" οδηγεί στον 1ο τρόπο ερμηνείας που αναφέρει ο sdim.
 
Αν έγραφε "ιζ) αποδεικτικά κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου υπέρ τών Δημοσίου, ΕΦΚΑ και δήμου" θα οδηγούσε στον 2ο τρόπο ερμηνείας που αναφέρει ο sdim
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ας δούμε τι θα πει η πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιος.

 

Στο κάτω κάτω η συζήτηση αυτή είναι καθαρά φιλοσοφική. Τουλάχιστον στην περιοχή μου οι άδειες για νέα κτήρια είναι τόσες λίγες που αντιστοιχεί λιγότερη από 1 άδεια ανά 100 μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

Απάντηση του υπουργού ότι δεν απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα σε σχετικό ερώτημα βουλευτή: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10524184.pdf

  • Upvote 9
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση είναι διπλωματική!

 

Δεν δίνει οριστική απάντηση ή κάποια διευκρίνηση, απλά παραθέτει μέρος του νόμου.

 

Επιπλέον, τελειώνει με την φράση:

"Τονίζεται τέλος ότι οι διατάξεις για τις οποίες γίνεται αναφορά στην Ερώτηση δεν αφορούν σε νομοθεσία αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας."

Αυτό αφήνει παράθυρα, όπως το ενδεχόμενο να υπάρχουν άλλες διατάξεις για τις οποίες δεν έγινε αναφορά ή αφορούν άλλο υπουργείο.

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση είναι διπλωματική!

 

Δεν δίνει οριστική απάντηση ή κάποια διευκρίνηση, απλά παραθέτει μέρος του νόμου.

 

Επιπλέον, τελειώνει με την φράση:

"Τονίζεται τέλος ότι οι διατάξεις για τις οποίες γίνεται αναφορά στην Ερώτηση δεν αφορούν σε νομοθεσία αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας."

Αυτό αφήνει παράθυρα, όπως το ενδεχόμενο να υπάρχουν άλλες διατάξεις για τις οποίες δεν έγινε αναφορά ή αφορούν άλλο υπουργείο.

Η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη

την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου

ΘΕΜΑ:

Άνιση μεταχείριση πρώην μετόχων ΤΣΜΕΔΕ μηχανικών μελών ΤΕΕ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4488/2017 («Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις»), από 1/1/2017 οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί που είναι εγγεγραμμένοι ή πρόκειται να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχετικού νομοσχεδίου, η ρύθμιση αυτή στοχεύει στην αποκατάσταση της άδικης μεταχείρισης σε βάρος των συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών, σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, στην περίπτωση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ, η μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας δεν συνεπάγεται και τη μη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Στο ίδιο πλαίσιο εξυπηρέτησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, οφείλουμε να εξετάσουμε το ζήτημα που αφορά τις Υπηρεσίες Έκδοσης Αδειών Δόμησης και την απαίτηση τους να προσκομίζουν οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ βεβαίωση του ΤΣΜΕΔΕ περί μη οφειλής (ασφαλιστική ενημερότητα), για την έκδοση αδειών δόμησης.

Η απαίτηση αυτή στηρίζεται στην παράγραφο 6, του άρθρου 27, του Ν.3518/2006 (ΦΕΚ 251Β), η οποία αναφέρει τα εξής:

«6. Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του Π.Δ. 178/2000 (ΦΕΚ 165Α), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παράγραφο 5 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας».

Η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρεται στους μετόχους του ταμείου, δηλαδή στους μετόχους του ΤΣΜΕΔΕ.

Δεδομένου ότι από την 1/1/2017 ο φορέας του ΤΣΜΕΔΕ δεν υφίσταται πλέον και έχει ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ, οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ έχουν απωλέσει την ιδιότητα του μετόχου του ΤΣΜΕΔΕ και επομένως η προαναφερόμενη διάταξη της παρ.6 έχει καταστεί ανίσχυρη.

Επειδή η απαίτηση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου για τη θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, αποκλειστικά από τους μηχανικούς μέλη ΤΕΕ χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απαίτηση από τους μηχανικούς που δεν είναι μέλη ΤΕΕ, συνιστά άνιση μεταχείριση και είναι καταχρηστική,

Επειδή τα τελευταία χρόνια ο οικοδομικός κλάδος και τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν υποστεί τεράστια ύφεση και πάνω από το 60% των μηχανικών έχουν σε εκκρεμότητα οφειλές ασφαλιστικών εισφορών,

Επειδή οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας ισχύουν για ένα (1) μήνα όταν υπάρχει διακανονισμός οφειλών ασφαλιστικών εισφορών, δυσχεραίνοντας σημαντικά περισσότερο την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μηχανικών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεστε να προβείτε στην κατάργηση της συγκεκριμένης παραγράφου 6, του άρθρου 27, του Ν.3518/2006, ώστε να εξυπηρετείται η βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, η αρχή της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.