Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Καλησπέρα , θα ήθελα μια βοήθεια όσο αφορά το άρθρο 10 του ΝΟΚ
 

Κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές .

και συγκεκριμένα για την παράγραφο 1  : Σε περίπτωση οικοπέδων (αυτοτελών ή εκ συνενώσεως), που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως στις γεωγραφικές περιφέρειες : γ)          των Δήμων Πάτρας, Λάρισας, Ηρακλείου, Χανίων, Βόλου, Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Ιωαννίνων,

α.  Με την προϋπόθεση :

− ποσοστιαίας μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά ΑX10%,

δίνεται το κίνητρο:

− ποσοστιαίας αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου κατά ΑΧ10%.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ  :
Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται για τις άδειες δόμησης που εκδίδονται μετά την ισχύ του νόμου και δεν αφορά υφιστάμενες οικοδομές των οποίων έχει λήξει η οικοδομική άδεια.

Η περίπτωση μου αφορά  : υφιστάμενη οικοδομή ενός ορόφου με πιλοτή στο Ηράκλειο της Κρήτης με οικοδομική άδεια το 1990 . Το 2014 εκδόθηκε Ο.Α. για προσθήκη καθ ύψος. Η άδεια είναι ακόμα σε ισχύ.  

Σύμφωνα με την τεχνική οδηγία δημιουργείται μια διχογνωμία.

Το ερώτημα είναι , μπορεί να εφαρμοστεί το παρών άρθρο στην περίπτωση μου ;

Τί συμβαίνει με τα οικόπεδα που έχουν υπόλοιπο δόμησης στις περιβαλλοντικά επιβαρημένες αυτές περιοχές ; Δεν δίνεται σε αυτά , κίνητρα υποχώρησης της κάλυψης ; Αυτός δεν είναι ο σκοπός του άρθρου; να αποσυμφορηθουν αυτές οι περιοχές της Ελλάδας ;

Γιατί οικόπεδα που δεν έχουν εξαντλήσει την κάλυψη και έχουν υπόλοιπο δόμησης , να μην τους δίνονται κίνητρα για διατήρηση της μειωμένης κάλυψης ; Χρειάζεται μια πιο ίση αντιμετώπιση.

Η τεχνική οδηγία , θα έπρεπε να γίνει πιο ξεκάθαρη και να περιοριστεί η απαγόρευση στα κτίρια που έχουν εξαντλήσει την δόμηση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 2 years later...

Καλησπέρα, θα μπορούσε κάποιος να μου δώσει τα φώτα του. Στην περίπτωση που μειώνεις την κάλυψη π.χ. κατά 3% από την επιτρεπόμενη και άρα παίρνεις μία αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση της δόμησης, πόσο δικαιούσαι αύξηση ύψους?

Link to comment
Share on other sites

Υπολογίζεις τον προσαυξημένο νέο ΣΔ και μετά βρίσκεις (με γραμμική παρεμβολή) το νέο ύψος από την παρ.1 του άρθρου 15 του ΝΟΚ.

Αν έχεις κατώτερο "ειδικό ύψος" δεν μπαίνεις καν στον κόπο του υπολογισμού ...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα να κανω μια ερωτηση αν γνωριζει καποιος. Για να χρησιμοποιησω το αρθρο 10 παραγραφο γ του ΝΟΚ πρεπει να κανω και αποσυρση? γιατι εγω εχω αδεια νεου κτιριου σε αδομητο οικοπεδο. και δευτερων την παραχωρηση σε κοινη χρηση στο δημο την κανω με καποια συμβολαιογραφικη πραξη και ενημερωνω απλα τον δημο? 

ευχαριστω εκ των προτερων

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου και του τίτλου θέματος. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
On 15/7/2020 at 8:25 ΜΜ, kan62 said:

Υπολογίζεις τον προσαυξημένο νέο ΣΔ και μετά βρίσκεις (με γραμμική παρεμβολή) το νέο ύψος από την παρ.1 του άρθρου 15 του ΝΟΚ.

για σδ εως .... το ύψος είναι συγκεκριμενο , δε γίνεται γραμ. παρεμβολή, κάνω λάθος?

πχ για σδ 2,1  -->υψος 26 μ

 

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@Largy : Καλησπέρα. Έχουμε οικόπεδο 300μ2 στη Νέα Σμύρνη, Αθήνα. ΣΔ 2.4. Μήπως γνωρίζετε αν μπορούμε να λάβουμε ευνοϊκές διατάξεις αρθ. 10 ΝΟΚ για αύξηση ΣΔ κατά 10% ; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

το άρθρο γράφει ξεκάθαρα ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αύξηση του ΣΔ (σημ. δεν είναι 10% αλλά ΑΧ10%)

α)των δήμων περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι είχαν κατά την πιο πρόσφατη απογραφή πληθυσμό μεγαλύτερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων

β)δεν εμπίπτουν σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλης ή σε ιστορικούς τόπους ή σε περιοχές με αποκλειστική χρήση κατοικίας και όταν το εμβαδόν τους είναι μεγαλύτερο της κατά κανόνα αρτιότητας της περιοχής και εφόσον τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις και με την προϋπόθεση ο αριθμός των κτιρίων που δημιουργούνται να είναι μικρότερος του Β/2 και ίσος με τη μικρότερη προκύπτουσα ακέραιη μονάδα με ελάχιστο το ένα 

από τους ορισμούς συντελεστών στο άρθρο 3 (για το Α που έγραψα στην παρένθεση) θα κάνεις τις πράξεις και θα βρεις το ΣΔ που δικαιούσαι αν μειώσεις την κάλυψη ή/και αποσύρεις κτίριο ή/και παραχωρήσεις οικόπεδο σε ΚΧ.

Κάποτε στο ΤΕΕ υπήρχε ενα excel που έκαντε τους υπολογισμούς αν έβαζες εμβαδο οικοπεδου, εμβαδο αρτιοτητας, ΣΔ , ΣΚ αλλά νομίζω το Link πλεον δεν λειτουργεί 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.