Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ με κανονικές εισφορές και κλειστά βιβλία...


pmark

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος συνάδερφος, σε ποιον αριθμό πρωτοκολλου ή σε ποιον μήνα έχουν φθάσει από τις αιτήσεις για ένταξη στην προαιρετική ασφάλιση σύμφωνα με το άρθρο 20 του 4488/2017.

Προσπαθώ καθημερινά να επικοινωνήσω με το ΤΣΜΕΔΕ ΑΘΗΝΏΝ όλες τις πιθανές ώρες και δεν το σηκώνουν. Έχω στείλει email σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες και δεν απαντάει κάνεις.

Σκέφτομαι να κάνω μια επίσκεψη αν και μένω επαρχία  μήπως βγάλβω άκρη γιατί υπάρχει περίπτωση να μετοικησω στο εξωτερικό από φθινόπωρο και θέλω να έχει εγκριθεί η αίτηση μου( Φεβρουαριο 2018 την είχα καταθέσει).

ευχαριστώ 

 

Link to comment
Share on other sites

@gmangina86 καλησπέρα. Σκέφτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό & θες να υπαχθείς στην προαιρετική ασφάλιση (να ασφαλίζεσαι δηλαδή ως αυτοασφαλιζόμενη); Από ανεπίσημες (προφορικές) απαντήσεις που πήρα από τους υπαλλήλους του ΤΣΜΕΔΕ, με προέτρεψαν να διακόψω την προαιρετική ασφάλιση, γιατί σε σχετικά ερωτήματα που έκαναν προς το Υπουργείο Εργασίας, τους απάντησαν πως οι εισφορές της προαιρετικής δε θα αναγνωριστούν σε περίπτωση εργασίας στο εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Ghostrider said:

@gmangina86 καλησπέρα. Σκέφτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό & θες να υπαχθείς στην προαιρετική ασφάλιση (να ασφαλίζεσαι δηλαδή ως αυτοασφαλιζόμενη); Από ανεπίσημες (προφορικές) απαντήσεις που πήρα από τους υπαλλήλους του ΤΣΜΕΔΕ, με προέτρεψαν να διακόψω την προαιρετική ασφάλιση, γιατί σε σχετικά ερωτήματα που έκαναν προς το Υπουργείο Εργασίας, τους απάντησαν πως οι εισφορές της προαιρετικής δε θα αναγνωριστούν σε περίπτωση εργασίας στο εξωτερικό.

Την χρειάζομαι για να συνεχίσω την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης...στέλνω αιτήσεις για Msc και βλέπουμε τι γίνεται μετά.... αυτοασφαλιζόμενος είμαι...αν δεις από το προφίλ...ίσως το ροζάκι σε παραπέμπει σε γυναικείο φύλο..... Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες...στην ουσία γνωρίζεις σε ποιο μήνα έχουν φθάσει στις αιτήσεις αφού είσαι ενδιαφερόμενος;

Link to comment
Share on other sites

Αίτηση από Σεπτέμβριο 2017 και ακόμα περιμένω, με λάθος εισφορές κλπ. 

Αν κάποιος φύγει εξωτερικό, προφανώς και μέχρι να ασφαλιστεί εκεί, αξίζει να μην την διακόψει....

Βέβαια και εάν δεν την διακόψει, δεν ξέρω πώς θα ενημερωθούν στον ΕΦΚΑ ότι ο Χ είναι ασφαλισμένος κλαι έξω, εκτός εάν το δηλώσει μόνος του (οκ προφανώς βέβαια κανείς δεν θέλει να πληρώνει και εδώ και εκεί για υπηρεσίες εις διπλούν)

 

Απλά για την Ευρωπαϊκή κάρτα (και ότι αυτή προσφέρει) θέλει ανα μήνα; ή τρίμηνο (δεν θυμάμαι) ανανέωση...

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Dejandroga said:

Απλά για την Ευρωπαϊκή κάρτα (και ότι αυτή προσφέρει) θέλει ανα μήνα; ή τρίμηνο (δεν θυμάμαι) ανανέωση...

 

Καλησπέρα,

νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας έχει ετήσια ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

Έχει ετήσια διάρκεια μεν, αλλά εξαρτάται ποτέ την βγάζεις. Φέτος για παράδειγμα η ετήσια διάρκεια είναι από 1/3/2019 έως 1/3/2020. Αν πας να την βγάλεις τέλος του έτους θα έχει ισχύ μόνο για μέχρι 1/3/2020.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να κάνει έναρξη επαγγέλματος μόνο και μόνο γιατί θέλει να πληρώνει τον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ; Δηλαδή να δηλώνει μηδενικό εισόδημα μετά την έναρξη επαγγέλματος στο βιβλίο του στην εφορία; Το ρωτάω αυτό γιατί στα γραφεία πρώην ΤΣΜΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη (πολύ εξυπηρετικοί οι υπάλληλοι) μου είπε η προϊσταμένη ότι η αίτηση προαιρετικής ασφάλισης (με κλειστά βιβλία βέβαια) γίνεται μόνο μια φορά. Και ότι γίνονται προσπάθειες να ξεκαθαρίσει ο νόμος και να μπορεί να ξαναγίνεται για όσους είναι άνεργοι με κλειστά βιβλία και θέλουν ασφάλιση. Στην παραπάνω ερώτηση μου δεν μου απάντησε όχι από αγένεια, αλλά γιατί νομίζω ακολουθεί ακριβώς το γράμμα του νόμου και σαν να φάνηκα ίσως παράνομος κάπως...

Επίσης μπορεί κάποιος μηχανικός να ετεροαπασχοληθεί έτσι απλά ως μη μηχανικός μισθωτός πλέον; Έτσι κατάλαβα από εδώ

Παλιά αν θυμάμαι καλά στην ετεροαπασχόληση εμείς οι μηχανικοί μπορούσαμε μόνο με το μπλοκάκι και γράφαμε κάτι σχετικό ή μπούρδα στον κωδικό-αιτιολογία-κλάδο επαγγέλματος για το μπλοκάκι.

Επίσης αν υπάρχει κάποιος σύνδεσμος που να εξηγεί πως και τί δικαιώματα έχει ο μισθωτός με μπλοκάκι (όρος που δεν υπήρχε παλιά, αφού υπήρχε ή μπλοκάκι ή μισθωτός) θα ήμουν υπόχρεος. Τέλος τί σημαίνει άλλο το φορολογικό μπλοκάκι και άλλο το ασφαλιστικό;

Edited by Homer
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Homer said:

...υπήρχε ή μπλοκάκι ή μισθωτός ...

....

Τέλος τί σημαίνει άλλο το φορολογικό μπλοκάκι και άλλο το ασφαλιστικό;

Από πολύ παλιά λέγοντας "μπλοκάκι" εννοούσαμε ότι κάποιος ελ. επαγγελματίας εργάζονταν κυρίως σε κάποια εταιρεία και αμείβονταν με παραστατικό παροχής υπηρεσιών αλλά ήταν πρακτικά σαν μισθωτός και με την "σκέτη" έννοια "μισθωτός" εννοούσαμε το κλασικό μισθωτό μηχανικό που δεν είχε κάνει έναρξη στην εφορία.

Στην συνέχεια και μετά τον ΚΦΕ (ν.4172/2013) και πριν την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (ν.4387/2016) συνεχίσθηκε/υπήρχε πάλι η έννοια "μπλοκάκι" και εννοούσαμε/εννοούμε το ότι ο ελ. επαγγελματίας αντιμετωπίζονταν/ται πλέον ΚΑΙ φορολογικά σαν να ήταν μισθωτός.
Με την έναρξη του ασφαλιστικού νόμου (ν.4387/2016) μπήκε και η έννοια του ελ. επαγγελματία που αντιμετωπίζεται ασφαλιστικά ως μισθωτός, και άρα προέκυψε και εκεί η έννοια του "μπλοκάκια".
Επομένως κάπως έπρεπε να γίνεται ο διαχωρισμός (στις μεταξύ μας συνομιλίες και γραπτά) και με απλό και κατανοητό τρόπο των δύο αυτών "αντιμετωπίσεων" του "μπλοκάκια" χωρίς κάθε φορά να αναφέρουμε τον αντίστοιχο νόμο και τις αντίστοιχες προϋποθέσεις κλπ κλπ.

Επομένως υπάρχει διαφορετικός «ορισμός» του «μπλοκάκια» ανάλογα από ποια νομοθεσία τον προσεγγίζουμε.

Το "Φορολογικό μπλοκάκι" είναι ελ. επαγγελματίας αλλά έχει τα φορολογικά χαρακτηριστικά μισθωτού. Είναι φορολογικά υπόχρεος τήρησης βιβλίων, ΦΠΑ, παρακράτησης φόρων, χαρτόσημων κτλ., απλά η φορολόγηση του εισοδήματός του γίνεται με την κλίμακα των μισθωτών, επίσης δικαιούται ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900€-2.100€, χωρίς έκπτωση δαπανών παρά μόνο των ταμειακών καταβολών από 1/1-31/12 που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές. Ο τρόπος αυτός της φορολογικής αντιμετώπισης του ελ. επαγγελματία σαν να ήταν μισθωτός γίνεται υποχρεωτικά εφόσον συντρέχουν (αθροιστικά) οι προϋποθέσεις του άρθρου 12 § 2 περ. στ' (ΚΦΕ-Φορολογικός Νόμος) ν.4172/2013.

Το "Ασφαλιστικό μπλοκάκι" είναι ελ. επαγγελματίας αλλά έχει τα ασφαλιστικά χαρακτηριστικά μισθωτού. Ο τρόπος αυτός της ασφαλιστικής αντιμετώπισης του ελ. επαγγελματία, δηλαδή η ένταξή του στο άρθρο 39 § 9 περ. στ' (Ασφαλιστικός Νόμος) ν.4387/2016 σαν να ήταν μισθωτός είναι δυνητικός (αφού ο ασφαλισμένος "που αιτείται" ξεκινάει τη διαδικασία έτσι ώστε η αντιμετώπισή του ασφαλιστικά να γίνεται σαν να ήταν μισθωτός).

Τα δύο αυτά "μπλοκάκια" διέπονται από διαφορετικές νομοθεσίες (αυτή του ασφαλιστικού και αυτή του φορολογικού νόμου) οπότε:
-- ένας ελ. επαγγελματίας στον οποίον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του ΚΦΕ (ν.4172/2013), τότε  υποχρεωτικά φορολογικά θα αντιμετωπισθεί ως "μισθωτός" ["φορολογικό μπλοκάκι"] αλλά μπορεί 
ο ίδιος ελ. εππαγελματίας στον οποίον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Ασφαλιστικού νόμου (ν.4387/2016), τότε ασφαλιστικά δύναται να αντιμετωπισθεί (εφόσον ο ίδιος το αιτηθεί) ή και να μην αντιμετωπισθεί (εφόσον ο ίδιος ΔΕΝ το αιτηθεί) ως "μισθωτός" ["ασφαλιστικό μπλοκάκι"]

και το ανάποδο

-- ένας ελ. επαγγελματίας που δυνητικά ασφαλιστικά (εφόσον ο ίδιος το αιτηθεί) θα αντιμετωπισθεί ως "μισθωτός" ["ασφαλιστικό μπλοκάκι"] μπορεί
φορολογικά υποχρεωτικά (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις) να αντιμετωπισθεί ή και να μην αντιμετωπισθεί υποχρεωτικά (εφόσον ΔΕΝ συντρέχουν οι προϋποθέσεις) ως "μισθωτός" ["φορολογικό μπλοκάκι"]

π.χ. ενδεικτικά "φορολογικό μπλοκάκι" και ταυτόχρονα "ασφαλιστικό μπλοκάκι"
ως "φορολογικό μπλοκάκι" θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 12, παρ. 2στ΄ του ΚΦΕ-Ν.4172/2013 οπότε υποχρεωτικά αντιμετωπίζεται φορολογικά ως μισθωτός
ως "ασφαλιστικό μπλοκάκι" θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 9 του άρθρου 39, του νόμου 4387/2016 και να αιτηθεί (δυνητικά) την ένταξή του στην παρ. 9 του άρθρου 39, του νόμου 4387/2016 οπότε και θα αντιμετωπισθεί ασφαλιστικά ως μισθωτός

ως "φορολογικό μπλοκάκι" θα πρέπει να μην έχει την εμπορική ιδιότητα
ως "ασφαλιστικό μπλοκάκι" δεν ενδιαφέρει ποιο επάγγελμα ασκεί αρκεί «να υπάγεται ή θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, και να αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών»

ως "φορολογικό μπλοκάκι" θα πρέπει να μη διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του.
ως "ασφαλιστικό μπλοκάκι" είναι αδιάφορο αν διατηρεί ή όχι εγκατάσταση διαφορετική από την κατοικία του

ως "φορολογικό μπλοκάκι" θα πρέπει να μην αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία,
ως "ασφαλιστικό μπλοκάκι" δεν μπορεί να είναι παράλληλα και μισθωτός.

ως "φορολογικό μπλοκάκι" ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζονται/επιβάλλονται είτε επί του πραγματικού εισοδήματος είτε επί του τεκμαρτού εισοδήματος ανάλογα με το ποιο είναι το μεγαλύτερο.
ως "ασφαλιστικό μπλοκάκι" οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται/επιβάλλονται στο συνολικό ποσό του παραστατικού παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή στο μικτό ποσό χωρίς αφαίρεση τυχόν επαγγελματικών δαπανών και με την υποβολή της ΑΠΔ, ενεργοποιείται αυτομάτως η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Edited by georgegaleos
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.