Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ με κανονικές εισφορές και κλειστά βιβλία...


pmark

Recommended Posts

Το πρωί που τους πήρα τηλέφωνο (και εγώ μισθωτός με διακοπή ελευθ.επαγγέλματος τον 12/2016) μου τα μασούσαν. Λέγανε διάφορα περί εισφορών λόγω ιδιότητας (μελος ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ) και μόνο.

 

Σχετικώς με την ενημέρωση του ΤΣΜΕΔΕ δεν θεωρώ ότι υπάρχει ευθύνη του ασφαλισμένου να ενημερώσει.Προφανώς και το ξέρουν όταν πληρώνονται οι εισφορές από την εταιρεία σου. Άλλωστε, το ΤΣΜΕΔΕ ακόμα και τώρα εκδίδει βεβαίωση ότι εργάζεσαι στην τάδε εταιρεία από ... Βεβαίωση προϋπηρεσίας το λέει. Γιατί λοιπόν να απαιτείται extra ενημέρωση?

 

Αν επιτρέπεται, είσαι μισθωτός μηχανικός (ΤΣΜΕΔΕ) ή ΙΚΑ; Τα περί εισφορών λόγω ιδιότητας νομίζω ότι έχουν να κάνουν με τους "άνεργους", τέως ελ. επαγγελματίες που δεν έχουν κάνει διαγραφή στο ΤΕΕ.

Επειδή από το ΤΣΜΕΔΕ δεν φαίνεται να ξέρει κανείς, και ακολουθούν τη λογική όπως προαναφέρθηκε "πλήρωσε και βλέπουμε", απεύθυνα το ερώτημα στη ΓΓΚΑ, απ'όπου επιφυλάχθηκαν να μου απαντήσουν αύριο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα που ρώτησα τον λογιστή μου και τον εμπιστεύομαι και αυτό θα πράξω είναι να μην πληρώσω. Το ποσό θα αυξάνει μέχρι κάποια στιγμή τον Ιούνιο που θα γίνει εκκαθάριση και θα μηδενίσει. Καλύτερα να τα έχεις παρά να τα περιμένεις σε επιστροφή μετά από 2-3χρόνια.

Σε περίπτωση που έχει λάθος η όλη επιβάρυνση από τόκους είναι μικρή, γύρω στα 80 ευρώ.

 

Αντίθετα σήμερα στο 1555 με ενημέρωσε ένας υπάλληλος στα πρόθυρα νεκρωσης από βαρεμάρα ότι τα χρήματα αυτά θα τα πάρω πίσω στη σύνταξη... αλλά και στην εκκαθάριση φορολογίας χρήσης 2016..και θα έρθουν και άλλα από επικουρικό και προσαυξήσεις...

 

Για να μην γίνει παρανόηση, έχω κλείσει βιβλία 11/2016, δεν έχω διαγραφεί από ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ και εργάζομαι ως μισθωτός μηχανικός.

 

Εντός εβδομάδας θα πάω και από ΤΣΜΕΔΕ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα το πρωί απάντησαν από τον ΕΦΚΑ σε συνάδελφο πως πρέπει να πληρώσει ό,τι αναγράφεται στο ειδοποιητήριο που έχει εκδοθεί και πως "οποιαδήποτε πιθανή μεταβολή θα προκύψει μετά την εκκαθάριση που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2016".

Βέβαια, από αβεβαιότητα και ασυνέπεια σε αυτή τη χώρα, άλλο τίποτα. Όπως λέει παραπάνω & ο kostassid, κατέληξε στο πως δε θα πληρώσει και θα περιμένει το ποσό του Β' εξαμήνου, που θα υπολογίζεται βάσει εισοδημάτων 2016.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω κάνει παύση εργασιών από 30/06/2016 και απασχολούμαι σαν μισθωτός (όπου η εταιρεία μου πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ) από 01/05/2016.

Διαπίστωσα ότι και εμένα μου έχουν βγάλει ΕΦΚΑ. Το ειδοποιητήριο αναγράφει στο πεδίο ΙΔΙΟΤΗΤΑ: ΜΙΣΘΩΤΟΣ - ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ.

Πραγματικά είναι απαράδεκτοι!

Edited by antonisv
Link to comment
Share on other sites

εγω συναδερφοι  εχω διαγραφει απο ΤΕΕ -(ΤΣΜΕΔΕ) απο ΙΟΥΛΗ 2015.,την ιδια περιοδο εχω κλεισει βιβλια απο ΔΟΥ και διαγραφηκα απο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 

σημερα μου ηρθε ειδοποιητηριο απο ΕΦΚΑ που υπολογιζει εισφορες 167,95 ευρω το μηνα απο 1/1/17 βασει του ΚΑΘ.ΦΟΡ.ΕΙΣΟΔ 586,07 ευρω του ετους 2015.!!!

 

τι κανουμε?ΕΧΟΥΝ λαθος ?υπαρχει περιπτωση να μην με εχουν διαγραψει?ή στελνουν σε ολους? που απευθυνομαστε σε γραφεια ΕΦΚΑ ή σε πρωην ΕΤΑΑ?

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα που ρώτησα τον λογιστή μου και τον εμπιστεύομαι και αυτό θα πράξω είναι να μην πληρώσω. Το ποσό θα αυξάνει μέχρι κάποια στιγμή τον Ιούνιο που θα γίνει εκκαθάριση και θα μηδενίσει. Καλύτερα να τα έχεις παρά να τα περιμένεις σε επιστροφή μετά από 2-3χρόνια.

 

Εκτός και αν αλλάξουν μηχανογραφικά το σύστημα ή αν είχες μηδενικό εισόδημα το 2016 μην περιμένεις να μηδενιστεί αυτόματα. Βρέθηκε μισθωτός συνάδερφος από το 2000 στην ίδια κατάσταση με εμπρόθεσμη διακοπή εργασιών το 2015 όπου του βγήκε ειδοποιητήριο. Φαίνεται ότι ο υπολογισμός τους κοιτάει μόνο την ύπαρξη εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα το 2015 (και άρα και το 2016 όταν υποβληθούν δηλώσεις) και τίποτα άλλο!

 

Αντίθετα σήμερα στο 1555 με ενημέρωσε ένας υπάλληλος στα πρόθυρα νεκρωσης από βαρεμάρα ότι τα χρήματα αυτά θα τα πάρω πίσω στη σύνταξη... αλλά και στην εκκαθάριση φορολογίας χρήσης 2016..και θα έρθουν και άλλα από επικουρικό και προσαυξήσεις..

 

Επειδή τα ίδια μου είπαν και εμένα, μετά από πολύ πίεση μου προσέθεσαν ότι έχουν οδηγίες να μην λένε σε κανέναν και για κανέναν λόγο να μην πληρώσει (γιατί άραγε;) και ότι τυχόν λάθη θα συμψηφιστούν (εδώ γελάνε).

Link to comment
Share on other sites

 

(1) Δες εδώ.

"... Κάθε ασφαλισμένος που απασχολήθηκε με έμμισθη εργασιακή σχέση κατά το προηγούμενο έτος έχει την υποχρέωση ...."
"... υποχρεούται ο ασφαλισμένος να γνωρίζει εγγράφως στο Ταμείο τυχών άρνηση ..."

 

Ομολογώ πως δεν το ήξερα οπότε +1. Αν και κατάλοιπο άλλης εποχής τους παρέχεται  με αυτό κάποιου είδους "αφεση" για την ταλαιπωρία που θα σου προκαλέσουν.

 

Αν επιτρέπεται, είσαι μισθωτός μηχανικός (ΤΣΜΕΔΕ) ή ΙΚΑ; 

Είμαι μισθωτός μηχανικός (ΤΣΜΕΔΕ) από 05/2016.Πριν είχα μόνο μπλοκάκι.

 

Η εντύπωση που έχω είναι ότι στο ΤΣΜΕΔΕ αδιαφορούν και πετούν το μπαλάκι στο νέο φορέα.

Γνωστός μου που είχε διαγραφεί από ΤΕΕ και που του ήρθαν εισφορές δεν έβγαλε άκρη με το ΤΣΜΕΔΕ και αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία του ΕΦΚΑ. Θα ενημερώσω όταν μάθω ποια και τι ακριβώς του είπαν.

Edited by giakal
Link to comment
Share on other sites

Εγώ, σαν μισθωτός, θα πληρώσω μόνο και μόνο για να μην με πετάξουν έξω από την ρύθμιη. Αλλιώς δεν θα έδινα τίποτα. Δεν μπορούν να ζητάνε λεφτά για κάτι που δεν το ορίζει ο νόμος και να ζητήσουν και αναδρομικά μόνο και μόνο επειδή το σύστημα πληροφορικής έχει περιορισμένες δυνατότητες 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ μισθωτός μηχανικός από Ιούλιο του 16 (πριν με μπλοκάκι) και παύση εργασιών το Δεκέμβρη του 2016. Μου έβγαλε κανονικά ειδοποιητηριο ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις... Όταν έστειλα mail (πριν κανένα 10 ήμερο) σε τσμεδε και ΕΦΚΑ, από ΕΦΚΑ μου απάντησαν ότι αναμένεται εγκυκλιος για την παράλληλη ασφάλιση (από το ΤΣΜΕΔΕ σιωπή). Επειδή ήμουν γραμμένος και στον ΟΑΕΕ (λόγω δραστηριότητας σεμιναρίων) και επαίρνα απαλλαγή κάθε χρόνο, νόμιζα ότι το πρόβλημα προέκυψε από εκεί. Αλλά από αυτά που διαβάζω στο forum δεν υπάρχει καποια λογικη... Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσω τοσο μεγάλο ποσό και να το περιμένω πίσω, επειδή δεν επικοινωνούν τα ταμεία μεταξύ τους...

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα το πρωί επικοινώνησα με ΕΦΚΑ στο 1555 και μου απάντησε η υπεύθυνη στο τμήμα εισφορών ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ.10043/οικ.14226/431 είτε κάποιος μηχανικός έχει κλείσει τα βιβλία του είτε όχι, είναι υπόχρεος ασφαλιστικών εισφορών σαν μισθωτός και σαν παράλληλα αυτοαπασχολούμενος.... Η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 24/03/17....

Κατέβασα την εγκύκλιο και το διάβασα. Πιστεύω πως έχουμε μπλέξει....

Τους έκανα το ερώτημα στο [email protected] για το τι ενέργειες πρέπει να κάνω, εκτός από την παύση εργασιών που έχω ήδη κάνει, για να μην θεωρούμαι παράλληλα αυτοαπασχολούμενος. Περιμένω απάντηση.

Edited by antonisv
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.