Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κοζάνη: Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Πρώτου Εργοστασίου Απορριμμάτων στην Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί, αφού γίνεται η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα η οποία θα λειτουργήσει Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και έτσι θα που θα εναρμονιστεί με της Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας στους πολίτες της μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Έχει ήδη ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των νέων υποδομών.

 

Το ιστορικό

 

Το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων υπογράφηκε στις 10/06/2015 και προέβλεπε 2 έτη για την Κατασκευή Νέων Υποδομών και 25 έτη για τη λειτουργία των Νέων και ορισμένων εκ των Υφιστάμενων Υποδομών της Περιφέρειας. Ανάδοχος του Έργου είναι η εταιρία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. (Εταιρία Ειδικού Σκοπού που συστάθηκε για την υλοποίηση της Σύμβασης από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.), μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., μια εξειδικευμένη στην διαχείριση απορριμμάτων εταιρία του ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με σημαντική εμπειρία στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία Έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων και γενικότερα έργων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

 

Η ταυτότητα του έργου

 

Κατασκευή Νέων Υποδομών:

 

• Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)

• Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

• Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΕΥΑ)

• Λοιπά Έργα (ζυγιστήρια, πλυντήριο, συνεργείο, αποθηκευτικοί χώροι κλπ)

• 1 νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κοζάνη

 

Λειτουργία Νέων Υποδομών και των 9 Υφιστάμενων ΣΜΑ:

 

• Εορδαίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αμυνταίου, Σερβίων / Βελβεντού, Βοίου, Δεσκάτης, Τσοτυλίου

• Παραλαβή Αστικών Στερεών Αποβλήτων από Δήμους σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Μεταφορά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Ανάκτηση Ανακυκλωσίμων Υλικών, Παραγωγή Εδαφοβελτιωτικού – Compost και Ταφή Υπολείμματος

 

Η ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας χωροθετείται εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και θα επεξεργάζεται το σύνολο των ΑΣΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (μέγιστη δυναμικότητα:120.00 τόνοι ανά έτος)

 

Οικονομικά στοιχεία του έργου

 

Προϋπολογισμός ‘Έργου : 48 εκατ. ευρώ

Χρηματοδότηση:

ΕΤΕπ – 12,72 εκ. ευρώ

Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας – 12,72 εκ. ευρώ

Ίδια Κεφάλαια – 16,96 εκ. ευρώ

ΕΤΕ (ΦΠΑ) – 5,6 εκ. ευρώ

 

Περιβαλλοντικά Οφέλη

 

Η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας για τις σύγχρονες κοινωνίες, με άμεσο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και άμεση συσχέτιση με τη δημόσια υγεία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Το Έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα συνδράμει ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της.

 

Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του έργου και την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που σχετίζεται με την διαχείριση απορριμμάτων και είναι επιβεβλημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από οδηγίες, δράσεις και πρωτοβουλίες, η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την εν ισχύ Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι:

 

• ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή σε ποσοστό μικρότερο από 36%.-

• εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή σε ποσοστό άνω του 80%

• ενίσχυση της ανακύκλωσης που εκτιμάται ότι θα φτάνει το 35%

• παραγωγή χρήσιμων δευτερογενών προϊόντων

• ελαχιστοποίηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

• θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το βέλτιστο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κυρίως χάρη σε προηγμένες τεχνολογίες για τη βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων όπως αυτή της αερόβιας επεξεργασίας που αποτελεί πατέντα της Γερμανικής Εταιρίας HERHOF (θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.), καθώς και στο συνδυασμό κατάλληλων τεχνολογιών μηχανικής διαλογής με in-house σχεδιασμό από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Τόσο η τεχνολογία βιολογικής επεξεργασίας, όσο και αυτή της μηχανικής διαλογής είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες στην εν λόγω ΜΕΑ, ώστε να είναι συμβατές και με πρόσθετα ειδικά ρεύματα απορριμμάτων (πχ. προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα), τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση αλλά θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), και αντίστοιχα στον Περιφερειακό (ΠΕΣΔΑ) για τη Δ. Μακεδονία.

 

Οι επιπτώσεις στην κοινωνία

 

Στο έργο απασχολούνται κατά τη διάρκεια της κατασκευής πάνω από 150 εργαζόμενοι, ενώ αντίστοιχα σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά του έργου με την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή και κατά την φάση της 25ετούς λειτουργίας.

Επίσης, η λειτουργία της μονάδας αναμένεται να παρουσιάσει πολλαπλά κοινωνικά οφέλη για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο αυτό θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και πόλο έλξης για τους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ενώ θα είναι το πρώτο έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη χώρα μας.,.

 

Η εκτενής εμπειρία της ΗΛΕΚΤΩΡ στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, η τεχνογνωσία στο σχεδιασμό των διεργασιών και ο εξοπλισμός αιχμής που χρησιμοποιήθηκαν στη Μονάδα της Δ. Μακεδονίας έχουν ως αποτέλεσμα την τεχνολογική υπεροχή του έργου αυτού.

 

Η εξέλιξη μέχρι σήμερα

 

• Από τον Ιανουάριο 2017 το Έργο έχει περάσει στην φάση της Δοκιμαστικής Λειτουργίας και η Μονάδα παραλαμβάνει τα πρώτα απορρίμματα

• Αναμένεται άμεσα η υπογραφή του πρώτου συμφωνητικού για την απορρόφηση του Κόμποστ της πρώτης περιόδου λειτουργίας και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την ΔΕΗ για χρήση του υλικού ως υλικό αποκατάστασης στα λιγνιτωρυχεία της στην περιοχή

• Από τον Φεβρουάριο και έπειτα το φορτίο της Μονάδα θα ανεβαίνει σταδιακά, ενώ εντός Απριλίου 2017 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές της ΜΕΑ σε πλήρες φορτίο με στόχο να ολοκληρωθούν με επιτυχία και να παραδοθεί το Έργο σε εμπορική λειτουργία στις 10/06/2017.

• Έχει απορροφηθεί πλήρως η χρηματοδότηση του Jessica και τα ίδια κεφάλαια και από τον Σεπτέμβριο 2016 έχει ξεκινήσει και η εκταμίευση της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ. Έχει εκταμιευθεί άνω του 85% του κόστους κατασκευής μέσω πιστοποιούμενων εργασιών της κατασκευής.

• Έχουν εξασφαλιστεί όλες οι μέχρι σήμερα απαιτούμενες Αδειοδοτήσεις για την απρόσκοπτη πρόοδο του έργου. Στην παρούσα φάση διενεργούνται τα απαιτούμενα για την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας.

Από τεχνικής άποψης έχουν ολοκληρωθεί:

 

• το σύνολο των κτιριακών κατασκευών,

• το σύνολο της προμήθειας και εγκατάστασης του ΗΜ εξοπλισμού,

• το σύνολο της προμήθειας του κινητού εξοπλισμού του εργοστασίου

• η κατασκευή του ΧΥΤΥ

• η κατασκευή του ΣΜΑ Κοζάνης

• η σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος

• Οι δοκιμές εξοπλισμού χωρίς απορρίμματα

 

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη:

 

• Η ολοκλήρωση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

• Η εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου

• Η κατασκευή/ ολοκλήρωση των εξωτερικών δικτύων

• Η κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας

• Δοκιμές εξοπλισμού χωρίς φορτίο

• Άλλες περιφερειακές εργασίες όπως περίφραξη, κ.α.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ton-stin-ellada

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.