Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μπλε κάδοι στην Αττική


Engineer

Recommended Posts

Μπλε κάδοι χωρίς καπάκι, ανακυκλώσιμα υλικά να κολυμπούν μέσα στο νερό που γέμισε τον κάδο, σκουπίδια μέσα στην ανακύκλωση. Εικόνες που συναντούν οι πολίτες σε αρκετές γειτονιές. Μεγάλο μέρος των μπλε κάδων της ανακύκλωσης έχουν τόσο μεγάλες φθορές, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ανακυκλώσιμων υλικών. Μερικοί είναι πολυτραυματίες, σπασμένοι σε διάφορα σημεία. Σε άλλους λείπει το καπάκι τελείως, ενώ πάρα πολλοί είναι αυτοί που το καπάκι μένει μόνιμα ριγμένο πίσω, αφήνοντας τον κάδο να «δείχνει» χρεοκοπία. Συχνά, έχει σπάσει ο μηχανισμός που τον ανοίγει με το πάτημα του ποδιού.

 

«Τις προάλλες πήγα να ρίξω τα υλικά της ανακύκλωσης και οι δύο κοντινοί μπλε κάδοι ήταν γεμάτοι νερό, λόγω βροχής. Φυσικά ήταν ανοικτοί, ο ένας δεν είχε καν καπάκι, του άλλου είχε σπάσει ο μηχανισμός. Ρίχνοντας τα υλικά μέσα ήταν σαν να τα πέταγα σε... πηγάδι! Αισθάνθηκα πολύ άσχημα, καθώς σκέφτηκα πως αντί για ανακύκλωση κάνω μια τρύπα στο νερό», μας είπε αναγνώστρια της «Κ» από τον Δήμο Ηλιούπολης. Οταν τα ανακυκλώσιμα υλικά που συνειδητοποιημένοι πολίτες συγκεντρώνουν και τοποθετούν στους μπλε κάδους, αχρηστεύονται, τότε πλήττεται η προοπτική της ανακύκλωσης. Στον συγκεκριμένο δήμο είναι πολλοί οι μπλε κάδοι που είναι... ασκεπείς. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε περιοχές του Δήμου Αθηναίων, σε άλλους δήμους της Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια, όπως στον Δήμο Βόλου.

 

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη εάν συνυπολογίσουμε πως συνεχίζεται η πρακτική πολλών, από άγνοια ή αδιαφορία, να ρίχνουν μέσα στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης κοινά σκουπίδια. Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο γίνεται πολύ δύσκολο το έργο του διαχωρισμού των χρήσιμων υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά μπορεί να καταστρέφονται και τα ανακυκλώσιμα υλικά, από διαρροές των σκουπιδιών. Η πρακτική ορισμένων δημοτικών αρχών, όπως έχει καταγραφεί, να περισυλλέγουν τους μπλε κάδους με απορριμματοφόρα για κοινά σκουπίδια, έχει ενισχύσει την πεποίθηση μέρους των πολιτών πως «δεν έχει νόημα» να περιφρουρήσεις τον μπλε κάδο από κοινά σκουπίδια.

 

Μεγάλο έλλειμμα, όμως, υπάρχει και στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών κι αυτό αποτελεί βασικό καθήκον της πολιτείας, των δήμων, αλλά και της Ελληνικής Εταιρείας Ανάκτησης Ανακύκλωσης, του οργανισμού που διαχειρίζεται το σύστημα των μπλε κάδων για την ανακύκλωση συσκευασιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», η ΕΕΑΑ σημειώνει πως «αναπτύσσει δράσεις και εκπονεί ειδικά επικοινωνιακά προγράμματα με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες να συμμετέχουν στην ανακύκλωση συσκευασιών, υποδεικνύοντας παράλληλα και τον ορθό τρόπο συμμετοχής στην ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση των μικρών ηλικιών για την έγκαιρη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, τονίζει η ΕΕΑΑ. Πάντως, όσον αφορά τους μπλε κάδους, σε αρκετούς έχουν σχιστεί τα ενημερωτικά αυτοκόλλητα που δείχνουν ποια υλικά πρέπει να πέφτουν μέσα.

 

«Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου το 15% του υφιστάμενου δικτύου των μπλε κάδων συμπληρώνεται, ανανεώνεται ή επισκευάζεται, ενώ έχει καταγραφεί απώλεια κάδων περίπου 4% ετησίως», αναφέρει η ΕΕΑΑ απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ». «Ανεξαρτήτως της γενικής υποχρέωσης των ΟΤΑ να εξυπηρετούν και να συντηρούν τα δίκτυα των κάδων, κάθε χρόνο η ΕΕΑΑ υλοποιεί, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, ένα κυλιόμενο πρόγραμμα καταγραφής, επιθεώρησης και αναβάθμισης του δικτύου των μπλε κάδων με στόχο περιοδικά να διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο τόσο η εικόνα όσο και η λειτουργικότητά του», συμπληρώνει. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει: αντικατάσταση κατεστραμμένων κάδων με νέους, προσθήκη νέων κάδων με βάση τις προτάσεις των ΟΤΑ, χορήγηση ανταλλακτικών, επισκευαστικές ενέργειες σε συνεργασία με τους δήμους, επικόλληση νέων αυτοκόλλητων και σήμανσης κ.λπ. Η ΕΕΑΑ, πάντως, διατηρεί ένα αξιοσημείωτο οικονομικό αποθεματικό, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω την όλη προσπάθεια.

 

Posted Image

 

Παρ’ όλα αυτά, η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η ύφεση των τελευταίων ετών έχουν οξύνει τα προβλήματα. Οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία, με αποτέλεσμα να αφήνουν για το μέλλον παρεμβάσεις ανανέωσης της υποδομής. Το προσωπικό είναι μειωμένο και βιώνει μεγαλύτερη εντατικοποίηση. Οι πολίτες, πιεζόμενοι από τα ζωτικά τους προβλήματα, δύσκολα μπορούν να ιεραρχήσουν ψηλά το θέμα της ανακύκλωσης. Επίσης, η αύξηση του αριθμού όσων ψάχνουν κάτι χρήσιμο στους κάδους (κυρίως μπλε, αλλά και πράσινους) επιταχύνει τη φθορά της υποδομής.

 

Η Ελλάδα «πίσω» στην ανακύκλωση

 

Πολύ χαμηλό παραμένει το ποσοστό της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις το 16% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα ανακυκλώνεται έναντι 27% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 81% των στερεών αστικών αποβλήτων της χώρας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (έναντι 31% στην Ε.Ε.), ενώ και το ποσοστό κομποστοποίησης είναι εξαιρετικά χαμηλό (μόλις 4%, έναντι 15% στην Ε.Ε.). Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα υπήρξε μείωση της ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας (από 58,6% το 2012 σε 52,4% το 2013).

 

Το 2015, πάντως, η Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης και Ανακύκλωσης καταγράφει στον ετήσιο απολογισμό της αύξηση 10% των συνολικών ποσοτήτων που ανακυκλώθηκαν, παρόλο που τα απόβλητα συσκευασίας στη χώρα μειώθηκαν ακόμα μια χρονιά λόγω της πτωτικής πορείας της κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ΕΕΑΑ, περισσότεροι από 488.000 τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων ανακτήθηκαν και οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται όμως και οι ποσότητες από τα βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα συσκευασίας. Η ΕΕΑΑ έχει αναπτύξει 140.000 μπλε κάδους, σε συνεργασία με 296 δήμους, που καλύπτουν το 92% του πληθυσμού. Στους δήμους έχουν παραχωρηθεί 474 ειδικά οχήματα συλλογής. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί ήδη 5.300 μπλε κώδωνες, αποκλειστικά για ανακύκλωση γυάλινων μπουκαλιών.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...doi-sthn-attikh

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τραχανοπλαγιάς νεοέλληνας.
Η ανακύκλωση χαρτιού υπάρχει πάνω απο 25 χρόνια στην Ελλάδα και λοιπών συσκευασιών πάνω απο 10.
Προσωπικά έχω δει και διαβάσει πολλά ενημερωτικά έντυπα/δράσεις απο φορείς σχετικά με την σωστή ανακύκλωση.
Επομένως δεν μπορούμε να λέμε πως ο κόσμος δεν γνωρίζει, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα οι δήμοι κάνουν ότι μπορούν απο μέρος τους, η μπάλα είναι πλέον στους πολίτες.

Και το χειρότερο είναι πως αν πιάσεις τον κάθε πολίτη ξεχωριστά η συντριπτική πλειοψηφία θα συμφωνήσει πως η ανακύκλωση είναι κάτι πολύ καλό που πρέπει να το κάνουμε.
Όταν όμως έρχεται η στιγμή της πράξης, ο καθένας κοιτάει την βόλεψη του.

Link to comment
Share on other sites

 Τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα οι δήμοι κάνουν ότι μπορούν...για να αχρηστεύσουν τελείως την ανακύκλωση ως ιδέα και πρακτική.

 Έλα στη γειτονιά μου να δεις ότι όλοι οι κάδοι ανακύκλωσης δεν έχουν σκέπασμα. Παλαιότερα είχαμε και έναν σπασμένο.

Όσο για τον "τραχανοπλαγιά νεοέλληνα" δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου.

 

Για κομποστοποίηση δε συζητάμε, για τα δεδομένα του "ασβού" είναι τεχνολογία NASA.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Στην γειτονιά μου συνήθιζα να κλείνω τα καπάκια των κάδων για να μην μπαίνουν μέσα γάτες, αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι όταν είναι κλειστά τα καπάκια ορισμένες κυράτσες που αηδιάζουν με το σκεπτικό να ακουμπήσουν τον κάδο ακόμα και με τον ποδοκίνητο μηχανισμό! προτιμούν να ακουμπήσουν την σακούλα των σκουπιδιών έξω και κάτω στην βάση του κάδου!!!! με αποτέλεσμα αδέσποτα σκυλιά να σκίζουν τις σακούλες και να χύνονται τα σκουπίδια στον δρόμο. Καμία ελπίδα σε αυτή τη χώρα δυστυχώς......

Link to comment
Share on other sites

Παλιά είχανε και κίτρινους κάδους για ανακύκλωση χαρτιού, εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά κλπ. Τώρα τι γίνεται, τα πετάμε στους μπλέ?

αν ναι τότε γιατί λέει μόνον 'εδώ μόνον ανακύκλωση συσκευασιών' ?

 

Για την ρημαδοποίηση των κάδων φταίνε πιό πολύ οι αιρετοί, ΟΤΑ και άλλοι ταγοί και πολύ λιγότερο οι κατίνες και οι βλαχοκαμπόηδες τραχανοπλαγιάδες.

Μερικοί Δήμοι έχουν τους μπλέ και τους πράσινους (προσοχή: μιλάμε για κάδους...) χώρια και σε κάποια απόσταση, τουλάχιστον όπου γίνεται.

 

Γενικά ο κόσμος καταλαβαίνει και -σχεδόν- κάνει ότι πρέπει, για τους τραχανοπλαγιάδες-βουκώλους στα γραφεία αμφιβάλλω.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Σε συγκεκριμένο ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) που γνωρίζω, το 35% του όγκου των κάδων που καταφθάνει εκεί αποτελείται από μη ανακυκλώσιμα υλικά (οργανικά κυρίως)! Δηλαδή 1 στους 3 Έλληνες έχει αχρωματοψία! Πραγματικά ακόμα και τώρα που το γράφω μου φαίνεται απίστευτο.

 

Αμήχανε απλά κατάλαβαν πως δεν τους συμφέρει  (για πολλούς λόγους) να έχουν διαφορετικούς κάδους για χαρτί, γυαλί, οργανικά, μέταλλα, πλαστικά. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται σίγουρα στη Βαρκελώνη με αρκετή επιτυχία αλλά γενικά έχουν υιοθετήσει οι άνθρωποι εκεί (και οπουδήποτε αλλού εκτός Ελλάδος) άλλη νοοτροπία σχετικά με τα απορρίμματα. 

 

Σχετικά με τη κομποστοποίηση, δεν νομίζω να αυξηθεί στην ΕΕ αφού φαντάζομαι ότι θα περάσουν σε τακτικές αξιοποίησης 2ης γενιάς των οργανικών.

Link to comment
Share on other sites

Ναι σύμφωνοι δεν συμφέρει, πχ κάδοι μόνον για αλουμίνιο και κάδοι μόνον για χαρτί ειναι ψιλά γράμματα για μας.
Σε αυτούς όμως τους δύο που έχουμε ας τους εκμεταλλεύομαστε και ας μην τους αφήνουμε να ρημάζουν.

 

Ποιός φταίει που μένουν για μήνες διαλυμένοι ή γεμάτοι για μέρες?
Ποιός φταίει που βάζει μπλέ και πράσινους μαζί ή που τους αφήνει χωρίς φρένο και τσουλάνε στον δρόμο?
Ας μην παραπονούνται μετά ότι βρίσκουν κανονικά σκουπίδια στους μπλέ.
Δεν απάντησες αν το χαρτί θεωρείται συκευασία και που το πετάμε.

 

Σύμφωνοι είμαστε πίσω απο την Ευρώπη, γενικά μιλώντας ο κόσμος ανακυκλώνει, μπορούσε και καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά τα περί παιδείας αλλά υπάρχει και κόσμος που συνειδητά απέχει από την ανακύκλωση διότι δε βλέπει να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Αντίθετα βλέπει την όλη ιστορία σαν μια ακόμα "δράση" των δήμων για να φάνε λεφτά και να διορίσουν κι άλλους υπαλλήλους.

 

Μιας και μιλάμε για κάδους θα προσθέσω κι ένα άλλο στοιχείο από τη δική μου γειτονιά: τον τελευταίο καιρό ο δήμος τοποθετεί συνεχώς νέους κάδους σκουπιδιών και σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των διαβάσεων για τους αναπήρους έχουν περιοριστεί σχεδόν κατά 50% οι χώροι στάθμευσης. Ο τρόπος διάταξης είναι τέτοιος, λες και το κάνουν επίτηδες για να "χαλάσουν" όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις.

 

Αμήχανος, τα χαρτιά τα ρίχνεις κατευθείαν στους μπλε και θα τα μαζέψουν στη μονάδα ανάκτησης υλικών. Το μίγμα περνάει πάνω σε ιμάντα και διάφοροι εργάτες εκατέρωθεν μαζεύουν με το χέρι καθένας το δικό του υλικό και το ρίχνουν σε χωριστό καλάθι.

 

Σε κάποια σημεία υπάρχουν κάδοι ειδικά για χαρτιά ή άλλα υλικά, αλλά σπάνιο είναι αυτό. Εγώ έχω τέτοιο κάδο 50 μέτρα από το σπίτι μου, όμως ποτέ δεν έχω πετάξει μια κόλλα χαρτί διότι πρώτον κάνω οικονομία στη χρήση του και δεύτερον όσο προκύπτει το ανακυκλώνω μόνος μου, μετατρέποντάς το σε κάποια χειροτεχνία. Και θεωρώ ότι αυτή είναι η ιδανική στάση απέναντι στα σκουπίδια: να παράγεις τα ελάχιστα και να τα επαναχρησιμοποιείς στο σπίτι.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω πως είναι ύστερα από 3,5 χρόνια τα πράγματα στην Αττική, αλλά εδώ Θεσσαλονίκη μιλάμε για τα πανηγύρια σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση. Μπλέ κάδοι, ατάκτως ερριμμένοι, δυο-τρείς μαζί και ο επόμενος στα 150 ως 200+ μέτρα, κάδοι πράσινοι και μπλε χωρίς καπάκι ή με χαλασμένου μηχανισμούς (το καλοκαίρι, ένα βράδυ ξήλωσα και πέταξα ένα σίδερο που σερνόταν επικίνδυνα για μήνες), καφέ κάδοι ανύπαρκτοι κι αυτοί για γυαλιά, ελάχιστοι.

Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, είχα πιάσει έναν δημοτικό σύμβουλο και του τα έλεγα κι ο κοπρίτης μου λέει "δεν τα λες καλά, λάθος κάνεις", πήγαινε να μου μάθει τη γειτονιά που μεγάλωσα και ξανάμε εδώ 3,5 χρόνια. Έλα παππού να σου δείξω που το έχει (το αμπέλι) η γιαγιά.

Συνειδητή αποχή από την ανακύκλωση, νομίζω πως υπάρχει σε πολύ μικρό βαθμό. Αδιαφορία, ναι υπάρχει. ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Ειδικά από τα ΚΥΕ. Κάπως δικαιολογούνται από την απόσταση των κάδων, αλλά είναι φτηνή δικαιολογία.

Link to comment
Share on other sites

Για την ρημαδοποίηση των κάδων φταίνε πιό πολύ οι αιρετοί, ΟΤΑ και άλλοι ταγοί και πολύ λιγότερο οι κατίνες και οι βλαχοκαμπόηδες τραχανοπλαγιάδες.

Ούτε καν. Οι κάδοι θα έπρεπε να κρατάνε τουλάχιστον 4 χρόνια ο καθένας. Οι πολίτες τους καταστρέφουν γιατί δεν θέλουν να ζοριστούνε να ανοίξουν ή να κλείσουν το καπάκι και να ξεχωρίσουν τα σκουπίδια απο τα ανακυκλώσιμα.

Στην γειτονιά μου υπάρχουν κάδοι που έχουν αλλαχτεί 2 και 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Μέσα σε αυτή την κρίση μην περιμένεται τους δήμους να μας αλλάζουν τους κάδους κάθε 6μηνο επειδή εμείς είμαστε τραχανοπλαγιάδες.

 

Σε Ολλανδία και Ισπανία που έχεις χρεωμένο τον κάδο στο όνομα σου να δεις τι καλά που διατηρούνται και τσιμπάς 70 ευρώ πρόστιμο όταν ρίχνεις οργανικά στα ανακυκλώσιμα.

 

Απλά είμαστε μαθημένοι να χρειαζόμαστε μπαμπούλα και να μην κάνουμε πράγματα απο μόνοι μας. Η ίδια κυράτσα που μετακινεί τον κάδο  μπροστά απο το σπίτι της γιατί της χαλάει την αισθητική, θα διαμαρτυρηθεί που ο κάδος είναι μακρυά.

Και στην τελική πρέπει να καταλάβουμε πως όσο λιγότερη ανακύκλωση κάνουμε, τόσο πιο πολλά θα πληρώνουμε σε δημοτικά τέλη. Αλλα ούτε αυτό το καταλαβαίνουν πολλοί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.