Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μπλε κάδοι στην Αττική


Engineer

Recommended Posts

Τα έχουνε κάνει σκατά σαν τα μούτρα τους με τους μπλέ κάδους.

 

Μάζεψα γύρω στα 70-80 κιλά χαρτί από ένα καθάρισμα στο γραφείο μου και διαφόρων επίπλων με σαβούρα στο σπίτι που είχαμε να τα τακτοποιήσουμε χρόνια καθώς και κάποια περιοδικά παλιά που δεν τα θέλω και έπιασαν κατσαρίδες. Έψαξα να βρω αν υπάρχει κάποια εταιρεία που να δέχεται να έρθει να τα παραλάβει από το σπίτι με το αζημίωτο φυσικά αλλά σε όσες έστειλα email ούτε που απάντησαν. Δεν έχω μεταφορικό μέσο και ούτε παίζει να μεταφέρω μόνος μου όλη αυτή την ποσότητα λόγω προβλημάτων υγείας.

Αποφάσισα κάθε φορά που βγαίνω έξω να παίρνω σε μια σακούλα λοιπόν μια μικρή ποσότητα 2-3 κιλά το πολύ από το υλικό που μάζεψα και όταν βρω κάποιον μπλε κάδο στον δρόμο μου να το πετάω εκεί, υπολόγιζα σε 1-2 έτη να καθαρίσω. Βολεύτηκα με κάτι μπλέ κάδους που βρίσκονται στην οδο Θεμιστοκλέους κοντά στην Ακαδημίας και στην Πανεπιστημίου εκεί που ξεκινάει η Θεμιστοκλέους. Ξαφνικά για κάποια διαστήματα εξαφανίζονται οι κάδοι και τους ξαναφέρνουν μετά από 1-3 μήνες πάλι, δεν ξέρω γιατί το κάνουν αυτό αλλά δεν έχω καμιά όρεξη να περιφέρομαι στο κέντρο και να ψάχνω κάδους φορτωμένος γιατί κουράζομαι. Τώρα πηγαίνω κάπου πιο μακριά να τα αφήσω αλλά πιο σπάνια, θα κάνω 3 έτη να ξεμπερδέψω έτσι όπως πάμε.

 

Φυσικά αν ήταν άλλος στην θέση μου θα τα είχε παρατήσει και θα τα είχε πετάξει όλα στους κανονικούς κάδους.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δεν ειμαστε μονο εμεις καλομαθημενοι , ειναι και στο κεντρο διαλογης

για μια περιοδο πριν 3-4 χρονια αν θυμαμαι καλα ειχε βγει μια "οδηγια" για το τι πεταμε στους καδους.

απο τα υλικα προς ανακυκλωση αφηναν εξω τα μισα και βαλε - πχ βαλτε χαρτονια συσκευασιας οχι εφημεριδες κλπ

υποθετω οτι θελανε υλικα που αξιζουν περισσοτερο και οχι αυτα που κοστιει η επεξεργασια τους. 

 

τωρα απο οτι καταλαβα εγκαταλιφθηκε. 

 

για μενα η ανακυκλωση και οι καδοι επρεπε να ειναι υποχρεωση του καθε οικοδομηματος. 

καθε οικοδομη αναλογως μεγεθους να εχει με δικα της εξοδα καδους που μπορουν να συλλεχθουν με διαχωρισμο σε 4 ηδη. περισσοτεροι καδοι που θα γεμιζουν λιγοτερο συχνα και θα κλειδωνουν σε σταθερο σημειο. 

θα μου πεις εδω δεν εχουμε αλλα και αλλα...

Link to comment
Share on other sites

Αμήχανε μερικές φορές ναι φταίει και η πολιτεία, συνήθως όμως οι ίδιοι οι κάτοικοι διαμορφώνουν τη μοίρα τους. Αν ήθελαν πραγματικά να εφαρμόσουν ανακύκλωση και να συμβάλουν στην εξέλιξη του τόπου τους θα είχε ήδη γίνει.

 

Όσο εμείς μιλάμε για τα αυτονόητα κάπου αλλού:

 

https://www.youtube.com/watch?v=xam456ehBcY

Link to comment
Share on other sites

1) Κατ' αρχήν η σημερινή παραγωγή στο χώρο της ανακύκλωσης μπορεί να καλύψει, δεν λέω ολόκληρο, το μισό όγκο των ανακυκλούμενων συσκευασιών; Πόσες εταιρείες ανακύκλωσης υπάρχουν και με πόση ικανότητα;

 

2) Έχουν μοιράσει ποτέ οι κωλο - Δήμοι έστω και ένα έντυπο που να ενημερώνουν για την ανακύκλωση στα σπίτια;

 

3) Έχουν ιδρύσει τόσους εξωραϊστικούς συλλόγους σε όλο το λεκανοπέδιο οι οποίοι λειτουργούσαν σε εθελοντική βάση. Βέβαια, στην πραγματικότητα λειτουργούσαν σχεδόν πάντα ως κομματικά παραμάγαζα. Παρόλα αυτά έχουν σκεφτεί ποτέ να τους δραστηριοποιήσουν στην κατεύθυνση της ενημέρωσης (και μόνο) για την ανακύκλωση;  

 

4) Ανακύκλωση γίνεται μόνο στους μπλε κάδους; Για ανακύκλωση τηγανόλαδου, που κατά 95% καταλήγει στη θάλασσα, ξέρει κάτι ο πολίτης; Και πόσα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος για να κάνει αυτή την ανακύκλωση; Για βιοντήζελ κάτι να έχουν ακουστά, κάποιοι...έστω και λίγοι;  

 

5) Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται; Τι γνωρίζει ο δημότης σήμερα;

Link to comment
Share on other sites

Για τα τηγανόλαδα, θυμάμαι πως κάτι τραγούδαγε ο δήμος Αθηναίων πριν λίγα χρόνια, κάτι με κάδους ανά οικοδομή και ατομικά μπετονάκια, κάπως έτσι τέλος πάντων. Ξέχασα το άσμα.

Εξωραϊστικοί - πολιτιστικοί σύλλογοι :P. Μόνο για χορούς και πανηγύρια ήταν (και είναι) ικανοί. Σε αυτά είναι μανούλες.

Εδώ δεν τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών, δεν έχουν κάδους για συλλογή λαμπτήρων. Πριν κάτι λίγα χρόνια, αλλάξαμε τις παλιές οθόνες CRT των pc με νέες και είχα καλέσει τον πολύ δήμο Αθηναίων να μου πούνε πότε θα έρθουν για να τις κατεβάσω και ποτέ δεν εμφανίστηκαν. Τι να λέμε.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

μια και αναφέρθηκε το τηγανόλαδο , σε αρκετά πλέον σουπερμαρκετ υπάρχει ειδικό δοχείο δεξαμενή που μπορείς να πετάξεις το λάδι, βέβαια αυτό προυποθέτει να το μαζέψεις σε κάποιο μπουκάλι να το πάρεις στο σουπερμαρκετ και να το αδειάσεις... δηλαδή το 99% των πολιτών κουράστηκε ήδη διάβάζοντας το μόνο...ένα άλλο θέμα είναι η κλοπή των υλικών από τους κάδους ανακύκλωσης από διάφορους γυρολόγους...πάντως κάθε φορά που πάω να πετάξω τα ανακυκλώσιμα βλέπω μέσα στον κάδο πολλές κλειστές σακούλες με ανακυκλώσιμα δείγμα της ελλειπούς ενημέρωσης των πολιτών 

Link to comment
Share on other sites

δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση στο πώς θα πετάξεις τα σκουπίδια σου αλλά και στο πώς θα περιορίσεις τα σκουπίδια σου, κάνοντας εκ των προτέρων ένα σχέδιο κύκλου ζωής του κάθε πράγματος που αγοράζεις. αυτό καλό θα είναι να περιλαμβάνει και τις εταιρείες που παράγουν το κάθε προϊόν, ούτως ώστε η συσκευασία ή το οποιοδήποτε υπόλοιπο ει δυνατόν να επιστρέφεται στο σημείο αγοράς έναντι κάποιας αποζημίωσης. τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για τη (συνήθως ανεπιτυχή) λειτουργία των οργανισμών ανακύκλωσης των δήμων θα μπορούσαν να κατευθύνονται προς τέτοιες αποζημιώσεις.

 

επίσης χρειάζεται ενημέρωση στο τι άλλο μπορείς να κάνεις με τα πράγματα που έως τώρα θεωρούνται σκουπίδια, ώστε να ενθαρρύνεται η ανακύκλωση μέσα στο σπίτι.

 

για το λάδι του τηγανίσματος η λύση είναι να μην τρώμε τηγανητά φαγητά (που είναι και βλαβερά για την υγεία) ή το τηγάνισμα να γίνεται με τέτοιο τρόπο που το λάδι να μην καταστρέφεται αλλά να τρώγεται κι αυτό μαζί με το φαγητό. περιβαλλοντική συνείδηση σε ατομικό επίπεδο είναι κάθε φορά που βάζεις το τηγάνι στη φωτιά να σκέφτεσαι και τι θα κάνεις και με τα απόβλητα (συν ο κόπος και το νερό για να πλύνεις μετά τα σκεύη).

 

Σημείωση προς τον αρθρογράφο: τα αρχικά ΕΕΑΑ δε σημαίνουν Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης Ανακύκλωσης αλλά Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός!

Και ορίστε ένα παράδειγμα από την Καρδίτσα για να μην υπάρχουν -κατά το δυνατόν- χαλασμένοι κάδοι.

 

Και να ρωτήσω κάτι. Λένε ότι το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4, πράγμα που σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που δυσκολεύει την όλη διαδικασία. Αν είναι έτσι τα τσιγαρόκουτα δεν θα πρέπει να πετιούνται κι αυτά;

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

αυτές οι λεπτομέρειες καθορίζονται από το διαχειριστή της εκάστοτε μονάδας και εξαρτώνται από τη σύνθεση του μίγματος των απορριμμάτων. κάθε είδος χαρτιού αποτελεί αυτοτελές προϊόν και έτσι τα πακέτα των τσιγάρων θα ανακυκλωθούν ως χάρτινα κουτιά και όχι πχ ως έντυπα ή σελίδες Α4.

 

εάν τα πακέτα τσιγάρων είναι σημαντικό ποσοστό του μίγματος ο διαχειριστής μπορεί να αποφασίσει να συλλέγονται ξεχωριστά και από τις άλλες χάρτινες συσκευασίες. τα πάντα εξαρτώνται από τη σύνθεση και φυσικά από τη ζήτηση εκάστου προϊόντος.

 

ακόμα και το "κατακάθι" (residual) μπορεί να μπει σε περαιτέρω γραμμή διαχείρισης. αν πχ είναι 90% μικρά χαρτάκια τότε μπορεί να πάει για χαρτομάζα.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο που δεν νομίζω πως κανένας πολίτης γνωρίζει την σύνθεση του μείγματος και τις δυνατότητες της τοπικής μονάδας επεξεργασίας. Προσωπικά δεν γνωρίζω. Οπότε;

Άλλος σου λέει μην πετάς πλαστικές γλάστρες και άλλα πλαστικά (καθαρά εννοείται). Ας κυκλοφορήσουν οι δήμοι ένα έντυπο με το τι μπορούμε να πετάμε και τι όχι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.