Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ανοδική πορεία και το 2016 για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών


Engineer

Recommended Posts

Ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγράφεται η πορεία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια.

Το 2016 η συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων προς ανακύκλωση σημείωσε 10% αύξηση φτάνοντας τους 52,800 τόνους αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, υπερκαλύπτοντας τον εθνικό στόχο.

 

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερες από 12.500.000 συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων οικονομίας.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, τα θετικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχόμενη διεύρυνση του δικτύου συλλογής. Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης συσκευών έχουν τοποθετηθεί δωρεάν σε καταστήματα λιανικής, δήμους, επιχειρήσεις και οργανισμούς και σήμερα ξεπερνούν τους 13.000 πανελλαδικά.

 

Σε αυτούς ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να ανακυκλώσει εύκολα τις παλιές συσκευές του. Επίσης, μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στον αριθμό των επαγγελματικών μηχανημάτων που παραδίδονται στην Ανακύκλωση Συσκευών από τις επιχειρήσεις.

 

Η συλλογή είναι το πρώτο σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., το οποίο, όπως επισημαίνεται, δε θα είχε αξία χωρίς την περιβαλλοντικά σωστή επεξεργασία των αποβλήτων συσκευών.

 

Ένα δίκτυο οκτώ αδειοδοτημένων και τεχνολογικά άρτιων μονάδων, σε κομβικά σημεία της χώρας, αναλαμβάνει το έργο της απορρύπανσης και επεξεργασίας των συσκευών. Ο στόχος της επεξεργασίας των συσκευών είναι η απομάκρυνση από αυτές των βλαβερών για το περιβάλλον ουσιών που περιέχουν και η επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών τους, όπως μέταλλα, πλαστικό, γυαλί, στην παραγωγή νέων προϊόντων.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, βάσει στοιχείων της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., τα ποσοστά ανάκτησης αξιοποιήσιμων υλικών από τις ηλεκτρικές συσκευές είναι από το 2005 μέχρι και σήμερα σταθερά υψηλότερα από τους στόχους που τίθενται από την ευρωπαϊκή οδηγία. Στο σύνολο των συσκευών, το ποσοστό ανάκτησης ανέρχεται στο 90% και είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη.

 

Σημαντική είναι και η συμβολή της επικοινωνίας στην επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων. Η Ανακύκλωση Συσκευών δημιούργησε μέσα στο 2016 τηλεοπτική ταινία με κεντρικό μήνυμα «όταν κάνεις καλό, αυτό επιστρέφει σε σένα». Η ταινία προβάλει παράλληλα τα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας.

 

Επίσης, το 2016 ξεκίνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και της πρώτης Λυκείου σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

 

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι εγκεκριμένος φορέας για τη λειτουργία Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα. Είναι ιδιωτική εταιρία µη επιδίωξης κερδών, έχει χαρακτήρα οργανωτικό και ελεγκτικό και λειτουργεί στο πλαίσιο των οδηγιών της Κοινότητας, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στο Ελληνικό Δίκαιο.

 

Οι οικονομικοί πόροι της εταιρείας προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των συμβεβλημένων επιχειρήσεων που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. έχουν συμβληθεί μέχρι σήμερα πάνω από 2.000 επιχειρήσεις. Με τη συμμετοχή τους στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., οι επιχειρήσεις αυτές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των ΑΗΗΕ.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=113640

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Παραμύθια της Χαλιμάς. Για Θεσσαλονίκη, με κοροϊδεύει κατάμουτρα, ο χάρτης της εταιρείας, που μάλλον έχει να ενημερωθεί χρόνια.

Π.χ. ο Μασούτης, κάποτε συνέλεγε και λαμπτήρες, εκτός από μπαταρίες. Ποτέ πάντως μικροσυσκευές. Και εδώ και πάνω από χρόνο, μόνο μπαταρίες. Οι κάδοι των μπαταριών (της "ΑΦΗΣ") είναι και οι μόνοι σε επάρκεια γενικά και τους βρίσκεις και σε ψιλικατζίδικα. Vodafone και Wind, κατάργησαν τη συλλογή μπαταριών και μαζεύουν μόνο κινητά.

Έχω βαρεθεί να διαβάζω paparologies.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Πάλι καλά, αν σκεφτούμε ότι δεν υπάρχουν και πολλά σημεία για να πετάξεις ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές.
Αν εκεί στον φορέα έρχοταν σε συνεννόηση με κάποιες απο τις συμπαθείς τάξεις πχ αθιγγάνων/ρομά/πακιστανών/κλπ τότε το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο.

Πάντως δεν υπάρχουν μέρη για να πετάξεις (πχ) συσωρευτές μολύβδου και αν τους αφήσεις κοντά στις στήλες-σωλήνες που ρίχνουμε τις μπαταρίες ξηρών στοιχείων οι μαγαζάτορες φωνάζουν.

 

Για ανακύκλωση συσκευών συνήθως τα σούπερ μάρκετ έχουν χαρτόκουτα που χωράνε μικροσυσκευές, πχ τηλεκοντρόλ τηλεόρασης.

Στη ζούλα μπορείς να αφήσεις και κάτι μεγαλύτερο, πχ ηλεκτρική σκούπα ή φουρνο μικροκυμάτων. Οταν όμως το ανακαλύψουν αυτοί με την σειρά τους θα τα πετάξουν στα κανονικά σκουπίδια.
Ευτυχώς που την ανακύκλωση μεγαλύτερων συσκευών, πχ φωτοτυπικό, laser, θερμοσίφωνο την αναλαμβάνουν αθίγγανοι ή παλιατζήδες με Datsun.

 

Γενικά ο κόσμος καταλαβαίνει, (μερικοί ξέρουν και ότι ο μόλυβδος είναι δηλητήριο) χρειάζονται πιο πολλά σημεία που να αφήνουμε τα παλιά ηλεκτρικά. Τις γυάλινες οθόνες και τηλεορασεις πάντως τις πετάμε στους κάδους σκουπιδιών και ξενοιάζουμε.

 

Δεν ξέρω αν στην όλη προσπάθεια εμπλέκονται και κατά πόσο οι δήμοι - οτα.

 

Την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε ποιός την ελέγχει?

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.:

<<Αντικείμενο της εταιρείας είναι η εναλλακτική διαχείριση ΑΗΗΕ, δηλαδή η συλλογή, η μεταφορά, η προσωρινή αποθήκευση, ο διαχωρισμός και η επεξεργασία των ΑΗΗΕ και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων>>.

Οι δήμοι-ΟΤΑ υποθέτω πως απλά διαθέτουν τον χώρο στις υπηρεσίες τους και ίσως είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη-καλή κατάσταση των κάδων σε αυτούς. Δεν έχω δει να συ-μετέχουν στη δράση με άλλο τρόπο. Είχα αναφέρει ένα παράδειγμα αδιαφορίας από τη μεριά τους εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.