Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Artisanopolis: Η πρώτη πλωτή πόλη ετοιμάζεται στον Ειρηνικό


Engineer

Recommended Posts

Artisanopolis ονομάζεται η πρώτη πλωτή πόλη που σχεδίασε ομάδα οραματιστών του Seasteading Institute στο Σαν Φρανσίσκο και αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2020 στον Ειρηνικό.

 

 

Μετά την παρουσίαση του project στον Διεθνή Διαγωνισμό Floating Cities, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος Seasteading Institute υπέγραψε με την κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή της πρώτης επιπλέουσας πόλης του κόσμου στ’ ανοιχτά των νησιών του Νότιου Ειρηνικού, αποσκοπώντας στο να έχει μια σε πλήρη λειτουργία αστική κοινότητα πάνω στη θάλασσα, έως το 2020.

 

Η Artisanopolis αποτελείται από γεωμετρικές βάσεις, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν και να αποσυνδεθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας. Κάθε τμήμα μπορεί να μετακινηθεί εύκολα με ένα ρυμουλκό, είτε μέσα στα όρια της πόλης είτε μεταξύ πόλεων και αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Υγροπονικά θερμοκήπια θα προσφέρουν φρέσκα τρόφιμα και μονάδες αφαλάτωσης, πόσιμο νερό.

 

Γύρω από το όλο σύμπλεγμα, ένας κυκλικός κυματοθραύστης συμβάλλει στον έλεγχο υψηλών κυμάτων και ανέμων. Η βιώσιμη παραγωγή ενέργειας βασίζεται σε βυθισμένες τουρμπίνες οι οποίες λειτουργούν με τα κύματα, καθώς και σε σειρά ηλιακών πάνελ.

 

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ - http://www.huffingto..._hp_ref=gr-tech

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Θα έχει αυτονομία σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ?

Στηριζόμενη σε κυματική ενέργεια και φωτοβολταϊκά;

https://www.seasteading.org/architectural-design-contest/artisanopolis/

Link to comment
Share on other sites

Από το μακέτο σε υλοποίηση μέσα σε 3 1/2 χρόνια είναι κομματάκι δύσκολο. Δεν μπορώ να καταλάβω πάντως την αναγκαιότητα τέτοιων κατασκευών, χώρος για οικιστική ανάπτυξη υπάρχει άφθονος στον πλανήτη Γη, πέραν του wow factor τι έχουν να προσφέρουν. 

Link to comment
Share on other sites

Απ' τη μεριά μου πάντως, ο ενθουσιασμός μου αφορά στον τρόπο σκέψης των Πολυνησίων και όχι στη αναγκαιότητα ή μη του project ή στο τι σκοπούς θα εξυπηρετήσει αυτό.

Προς τούτο άλλωστε και το ειρωνικό σχόλιο περί του αδιαχώρητου στον πλανήτη μας.

Ο μίζερος τρόπος σκέψης της ελληνικής -αυτοαποκαλούμενης- πολιτείας είναι που με τσιγκλάει γι' αυτό.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

πέραν του wow factor τι έχουν να προσφέρουν. 

 

1. Φοροαπαλλαγές!

Όσο θα πλέει σε διεθνή ύδατα δεν θα υπάρχει κανένας φορολογικός έλεγχος. Θα μπορούν να δένουν καράβια, να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν εμπορεύματα, χωρίς ανάγκη εκτελωνισμού.

 

2. Ασυλία.

Στα διεθνή ύδατα δεν υπάρχει ουσιαστικά τρόπος να απαιτήσεις την έκδοση κάποιου. Όποιος θέλει να "κρυφτεί" θα πηγαίνει σε μια πλωτή πόλη.

 

3. Υγεία

Στον ωκεανό δεν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση ή ηχορύπανση.

 

4. Κέρδος

Μια τέτοια πόλη είναι από μόνη της επιχείρηση. Κατασκευή, συντήρηση, καταστήματα, τουρισμός, δικαιώματα για να δένουν τα σκάφη, εμπόριο ενέργειας, κτλ.

Link to comment
Share on other sites

χώρος για οικιστική ανάπτυξη υπάρχει άφθονος στον πλανήτη Γη,

πέραν του wow factor τι έχουν να προσφέρουν. 

 

Χώρος μπορεί να υπάρχει γενικώς αλλά δεν ανήκει στους "Γάλλους Πολυνήσιους". Σε αφήσει κανένας να χτίσεις μια νέα πόλη στο έδαφός του;

 

Εκτός από τα πιθανά οικονομικά ωφέλη (που όντως είναι αμφισβητήσιμα) και το wow factor, εξυπηρετεί και την ανάγκη να ασχολούμαστε και με νέα πράγματα, ακόμα και σε επίπεδο concept.

 

Σαν ιδέα ταιριάζει και με την αποικιακή παράδοση του πολυνησιακού (όπως και κάθε νησιωτικού) πολιτισμού. Μόλις δηλαδή γέμιζε κάποιο νησί από κατοίκους, οι πλεονάζοντες τα μάζευαν και έφευγαν με τα καταμαράν τους προς το άγνωστο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.