Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων


danaikaterina

Recommended Posts

Η Ανεξάρτητη Αρχή, διαπίστωσε την αδυναµία εφαρµογής της διαδικασίας διόρθωσης ή επιστροφής προστίµων, λόγω καθυστέρησης έκδοσης της προβλεπόµενης από τον ανωτέρω νόµο Υπουργικής Αποφάσεως και προέβη στην αποστολή εγγράφου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Ανεξάρτητη Αρχή επεσήµανε ότι η επίµαχη Υπουργική Απόφαση δεν έχει, έως σήµερα, εκδοθεί.

 

Η νοµοθεσία προβλέπει ότι «µε υπουργική απόφαση καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για τη διεκπεραίωση των υπαγωγών που έχουν πραγµατοποιηθεί µε προγενέστερες του παρόντος διατάξεις και καθορίζονται επίσης, οι περιπτώσεις και η διαδικασία διορθώσεων ή επιστροφής προστίµων όπου απαιτείται.» Σύµφωνα µάλιστα µε την εγκύκλιο υπ΄αρ. 3/2013/ οικ. 54373/01-10-2013 υπήρξε η δέσµευση ότι: «…Σε περιπτώσεις όπου από την µεταφορά των στοιχείων το πρόστιµο που υπολογίζεται µε το νέο νόµο είναι µεγαλύτερο από αυτό της ολοκληρωµένης πράξης υπαγωγής δεν καταβάλλεται το επιπλέον ποσό και εκδίδεται βεβαίωση πράξης ολοκλήρωσης της υπαγωγής σύµφωνα µε το ποσό που έχει υπολογιστεί και καταβληθεί. Προσεχώς µε υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι περιπτώσεις και η διαδικασία τυχόν επιστροφής προστίµων όταν το πρόστιµο που υπολογίζεται σύµφωνα µε το νέο νόµο είναι µικρότερο του ποσού που έχει καταβληθεί για την ολοκληρωµένη πράξη υπαγωγής.»

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από το αρµόδιο Υπουργείο, να εκδώσει την προβλεπόµενη από τη νοµοθεσία υπουργική απόφαση, ιδίως ενόψει των επιπτώσεων της οικονοµικής κρίσης, των αλλεπάλληλων παρατάσεων της προθεσµίας υπαγωγής στις διατάξεις του παραπάνω νόµου και των προβλεποµένων στο νοµοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δοµηµένου περιβάλλοντος.

 

Ο Συνήγορος βάσισε το αίτηµά του στις γενικές αρχές του ∆ιοικητικού ∆ικαίου και ειδικότερα στην αρχή της χρηστής διοίκησης και στην αρχή της δικαιολογηµένης εµπιστοσύνης του διοικουµένου. Με τις παρεµβάσεις αυτές επιδιώκεται η εφαρµογή των επιταγών του επί µακρόν (συνολικά 42 µήνες από τη δηµοσίευσή του) εν ισχύ νόµου περί της τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών. Η µη τήρηση του θεσµικού πλαισίου αποτελεί κρίσιµο ζήτηµα δεδοµένου ότι, το Κράτος οφείλει σε κάθε περίπτωση να διακρίνεται από συνέπεια, να εγγυάται την υπέρ των πολιτών πιστή εφαρµογή του νόµου και να προασπίζει το δηµόσιο συµφέρον.

 

Παρά τις επισηµάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν έχει, ως σήµερα, υπάρξει ανταπόκριση. Η Ανεξάρτητη Αρχή επανήλθε µε νεότερο έγγραφο.

 

Πηγή: http://www.dikaiolog...ton-afthaireton

 

Download attachment: 0_150.pdf

 

Download attachment: 0_151.pdf

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αν επιμείνουν πολύ και η κυβέρνηση  "στριμωχτεί", μπορεί τότε να τα δώσουν αλλά σίγουρα θα κόψουν από κάπου αλλού !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.