Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

15 νέες κατηγορίες χρήσεων γης περιλαμβάνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα που είναι σε διαβούλευση


Engineer

Recommended Posts

Προβλέπονται 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες καλύπτουν τον αστικό και αγροτικό χώρο, σε αντιστοιχία με το πεδίο εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων. Στις νέες χρήσεις οι αστικοί λαχανόκηποι και τα πράσινα σημεία ανακύκλωσης.

 

Στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυψαν από το νόμο 4269/2014 αποσκοπεί το προεδρικό Διάταγμα με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», που δίνεται στη δημοσιότητα.

 

Εκτός από τις αλλαγές που εντάσσονται στο νέο Π.Δ. προβλέπονται και νέες ειδικές χρήσεις γης όπως:

 

1) τα πράσινα σημεία και οι γωνιές ανακύκλωσης που αποτελούν βασικά εργαλεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων,

 

2) η αστική γεωργία - λαχανόκηποι που επιτρέπουν την καλλιέργεια στις πόλεις γεωργικών προϊόντων για ατομική κατανάλωση,

 

3) οι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων ως αναγκαίες δομές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης,

 

4) οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως βασική παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

 

Σε αυτό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσδιορίζεται το εύρος και το περιεχόμενο των κατηγοριών χρήσεων γης, που εφαρμόζονται σε περιοχές που καλύπτονται από πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ/ ΣΧΟΟΑΠ, Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια), αντικαθιστώντας το Κεφ. Β του νόμου 4269/2014 που καταργήθηκε το 2016. Παράλληλα, επαναφέρεται η κανονικότητα ως προς τον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ των κατηγοριών χρήσεων γης,.

 

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ένα θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε προ 30 ετών δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και νέες ανάγκες. Λαμβάνοντας, όμως, αφορμή από το γεγονός αυτό, ο ν. 4269 διαμόρφωσε ένα θεσμικό πλαίσιο που ουσιαστικά καταργούσε τον πολεοδομικό σχεδιασμό και επέβαλε οριζόντιες ρυθμίσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες, περιορίζοντας έτσι τα περιθώρια παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών.

 

Στο όνομα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζουν, ο τότε νομοθέτης προχώρησε σε ουσιαστική ακύρωση των κατηγοριών κυρίως της «αμιγούς κατοικίας» αλλά και της «γενικής κατοικίας», μέσω της διεύρυνσης των επιτρεπόμενων σε αυτές ειδικών χρήσεων και της εισαγωγής της κατηγορίας χρήσης «κύριο οδικό δίκτυο». Πολιτική που ενίσχυε την περαιτέρω επιβάρυνση των περιοχών κατοικίας, καθώς και την παρόδια δόμηση και ανάπτυξη γραμμικών κέντρων, εντείνοντας έτσι τα ήδη υφιστάμενα, στις ελληνικές πόλεις, προβλήματα στάθμευσης, θορύβου, κυκλοφοριακής συμφόρησης κ.τλ.

 

Τα προβλήματα αυτά έρχεται να θεραπεύσει το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Σε αυτό προβλέπονται 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες καλύπτουν τον αστικό και αγροτικό χώρο, σε αντιστοιχία με το πεδίο εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων.

 

Οι νέες γενικές κατηγορίες χρήσεων που εισάγονται αφορούν τόσο στην προώθηση υποδοχέων για την εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων αιχμής (Τεχνολογικό Πάρκο) και στη συγκέντρωση αστικών υποδομών και άλλων ιδιαίτερων χρήσεων, όσο και στην προστασία της γεωργικής γης (Αγροτική χρήση) και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (Περιοχές Προστασίας). Η νέα κατηγορία της αποκλειστικής κατοικίας αφορά μόνο τις υφιστάμενες περιοχές που έχουν ως αποκλειστική χρήση την κατοικία, βάσει των ειδικών διαταγμάτων που τις διέπει.

 

Κάθε μία από τις γενικές κατηγορίες περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιτρεπόμενες ειδικές χρήσεις, οι οποίες έχουν εμπλουτιστεί ώστε να αποτυπωθεί το εύρος τόσο των αλλαγών στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όσο και των κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, που ο αστικός και εξωαστικός χώρος καλούνται να ικανοποιήσουν.

 

Βασική αρχή για την ανάμιξη των ειδικών χρήσεων, που περιλαμβάνονται στις επιμέρους γενικές κατηγορίες, αποτελεί η διατήρηση του αμιγούς πολεοδομικού χαρακτήρα κάθε γενικής χρήσης ο οποίος, όμως, εμπλουτίζεται με συμπληρωματικές και συμβατές με αυτόν δραστηριότητες και λειτουργίες.

 

Σε αντίθεση με τον ν. 4269/2014, οι οικισμοί καταργούνται ως γενική κατηγορία χρήσης, ωστόσο, στο άρθρο 17 προβλέπεται ένα εύρος ειδικών χρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε οριοθετημένους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

 

Τέλος, με τις μεταβατικές διατάξεις: 1) διατηρείται η ευελιξία προσαρμογής, κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, του περιεχομένου των γενικών κατηγοριών χρήσεων στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες, 2) προβλέπονται οι όροι εφαρμογής των περιορισμών και εξειδικεύσεων στα προβλεπόμενα μεγέθη εκμετάλλευσης των ειδικών κατηγοριών χρήσεων και 3) προβλέπονται οι διαδικασίες έγκρισης, αναθεώρησης και τροποποίησης εγκεκριμένων ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ ως προς τον καθορισμό χρήσεων γης.

 

Πηγή: http://www.euro2day....a-tis-hrhs.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

η "ιστορια" με τις αγροτικες αποθηκες εντός ορίων οικισμών

που συζητησαμε  εδω

 

http://www.michanikos.gr/topic/701-Άδεια-αγροτικής-αποθήκης/?p=845844

 

μαλλον συνεχιζεται και με το νεο σχεδιο...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Με την πρώτη διαγώνια ανάγνωση είδα πολύ μικρά άνω όρια εμβαδού χρήσεων τα οποία ισχύουν και για παλιά σχέδια πόλης !

Αυτή η κατηγορία των οικισμών κάτω από 2000, έχει τεράστια προβλήματα ...

Πάλι χαμός θα γίνει, ορατή η ασχετοσύνη, για ναυάγιο το βλέπω ...

 

υγ. με τη δεύτερη ματιά βλέπω ότι στους οικισμούς δεν επιτρέπονται καφενεία αλλά μόνο αναψυκτήρια μέχρι 50 τμ. Δηλαδή καφές μόνο take-away από αναψυκτήριο ...

 

Συμπέρασμα : πλάκα κάνουν, δεν αξίζει να ασχοληθείς στη διαβούλευση ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η κατηγορία των οικισμών κάτω από 2000, έχει τεράστια προβλήματα ...

Πάλι χαμός θα γίνει, ορατή η ασχετοσύνη, για ναυάγιο το βλέπω ...

 

 

 

Εδώ αφήνουν εκτός αγροτικές αποθήκες, αποθήκες γενικής χρήσης (ούτε χώρο να αποθηκεύσει κάποιος τα γεωργικά του εργαλεία δε θα μπορεί να φτιάξει) και βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης. 

 
Οι σύμβουλοι/συντάκτες του σχεδίου Π.Δ. είναι παντελώς άσχετοι με την πραγματικότητα και την οικονομία της Ελληνικής επαρχίας (πρωτογενής παραγωγή - μεταποίηση).
 
Τα πολλά λόγια είναι περιττά. 
Δεν υπάρχει κανένα μέλλον σε αυτή τη χώρα. 
Edited by Panos_
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα,

 

το Π.Δ. έχει δημοσιευτεί και είναι σε ισχύ; 

αν ναι, γνωρίζει κάποιος σε ποιο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε;

αν όχι, ποιο είναι σε ισχύ σήμερα;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.