Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναβάθμιση τάξης ενεργειακού επιθεωρητή


giorgio_z

Recommended Posts

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι πρέπει να κάνει ενεργειακός επιθεωρητής Β' τάξης ώστε να γίνει Γ';

Γράφει το αντίστοιχο ΦΕΚ

Α’ ΤΑΞΗ:

εντάσσονται οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί από την κτήση του διπλώματός τους και οι Πτυχιούχοι Μηχανικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1 χρόνο μετά την κτήση του πτυχίου τους, οι οποίοι έχουν δικαίωμα για επιθεωρήσεις σε κτίρια μέχρι 250τμ και συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με συνολική ισχύ έως 50kW

Β’ ΤΑΞΗ:
εντάσσονται οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Α’ τάξης εφόσον έχουν αποδεδειγμένα διενεργήσει τουλάχιστον 30 επιθεωρήσεις Α’ Τάξης από τις οποίες οι 5 τουλάχιστον αφορούν σε κτίρια με χρήση μη κατοικίας. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Β’ τάξης έχουν το δικαίωμα επιθεωρήσεων σε κτίρια μέχρι 1000τμ. και συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με συνολική ισχύ έως 400kW

Γ’ ΤΑΞΗ:
εντάσσονται οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Β’ τάξης εφόσον έχουν αποδεδειγμένα διενεργήσει τουλάχιστον 10 επιθεωρήσεις Β’ Τάξης. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Γ’ τάξης έχουν το δικαίωμα επιθεωρήσεων σε κτίρια χωρίς όριο επιφανείας και συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού χωρίς όριο ισχύος.

Τι εννοούν όταν λένε "τουλάχιστον 10 επιθεωρήσεις Β’ Τάξης"; 10 επιθεωρήσεις κτιρίων 1000m2 το καθένα; 10 επιθεωρήσεις συστημάτων Θ-ΚΛ 400kW η καθεμία;

Ευχαριστώ

(Θα το ανέβαζα σε προηγούμενο θέμα αλλά είδα ότι έχει 400+ σελίδες με απαντήσεις οπότε θεώρησα σωστό να ανοίξω νέο. Εννοείται αν χρειάζεται να "τακτοποιηθεί" στο σωστό σημείο από τους admins)

Link to comment
Share on other sites

10 επιθεωρήσεις σε κτίρια εμβαδού 250,01τ.μ. (άνω όριο της Α' τάξης + 0,1τ.μ.) ως 1000 τ.μ. (άνω όριο Β' τάξης) το καθένα.

Η ισχύς (51 ως 400 kW) είναι για ένταξη στη Γ' τάξη της κατηγορίας των ενεργειακών επιθεωρητών συστημάτων. Ζήτημα είναι αν έχουν γίνει 2 με 3 τέτοιες επιθεωρήσεις στην Ελλάδα ως τώρα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

min 30 = min 5 τριτογενούς + 25 κατοικίας (ως 250 τ.μ. το καθένα) => Α' -> Β'.

Υποθέτω αυτοματοποιημένη διαδικασία αναβάθμισης/κατάταξης καθώς το σύστημα "βλέπει" τις επιθεωρήσεις του καθενός. Ρώτα πάντως στην ΕΥΕΠΕΝ.

Όπως είμαστε τώρα, μόνο του δεν μας έχει κατατάξει το σύστημα, χωρίς να έχουμε καταθέσει κάποιον κατάλογο των επιθεωρήσεών μας;

Link to comment
Share on other sites

min 30 = min 5 τριτογενούς + 25 κατοικίας (ως 250 τ.μ. το καθένα) => Α' -> Β'.

6 τριτογενούς και 24 κατοικίας. Και του τριτογενούς μάλιστα να έχουν συστήματα θέρμανσης ή/και κλιματισμού άνω των 15kW.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά peratis, λάθος δικό μου: <<Τουλάχιστον το είκοσι τοις εκατό (20%) των ανωτέρω επιθεωρήσεων απαιτείται να έχει διενεργηθεί σε κτίρια ή/και κτιριακές μονάδες με χρήση μη κατοικίας που διαθέτουν συστήματα θέρμανσης ή και κλιματισμού ισχύος άνω των δεκαπέντε κιλοβάτ (15 kW)>>.

 

Και διόρθωση στο #2, για την μετάταξη στην Γ τάξη:

<<οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών  και  οι οποίοι έχουν το δικαίωμα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3, εφόσον έχουν αποδεδε ιγμένα διενεργήσει τουλάχιστον δέκα (10) ενεργειακές επιθεωρήσεις Β’ Τάξης

ή εναλλακτικά

ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτίρια ή και κτιριακές μονάδες με συνολική επιφάνεια άνω των διακοσίων πενήντα τετραγωνικών μέτρων (250 τ.μ.) και
στο σύνολο αυτών είκοσι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (20.000 τ.μ.)

ή

επιθεωρήσεις σε συστήματα θέρμανσης ή κλιματισμού ισχύος άνω των πενήντα κιλοβάτ (50 kW) και στο σύνολο αυτών πέντε χιλιάδες κιλοβάτ (5.000 kW)>>.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Για μέταβαση από Α τάξη σε Β' 5 επιθεωρήσεις μη κατοικίας δεν χρειάζονται; Η μετάβαση πως γίνεται; Πρέπει να στείλουμε κάτι;

 

 

6 τριτογενούς και 24 κατοικίας. Και του τριτογενούς μάλιστα να έχουν συστήματα θέρμανσης ή/και κλιματισμού άνω των 15kW.

Αυτό ακριβώς, πρέπει οι επιθεωρήσεις σε τριτογενή να αφορούν συστήματα > 15 kW για να προσμετρήσουν.

Κατά τα λοιπά η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα από το σύστημα 1-2 ημέρες μετά την ικανοποίηση της παραπάνω απαίτησης.

Link to comment
Share on other sites

@civilpablo

 

Είχες 6 σε τριτογενή τομέα στις οποίες και τα συστήματα θέρμανσης και τα συστήματα ψύξης ήταν άνω των 15 kW ή ένα από τα δύο συστήματα; Αυτή τη διευκρίνιση δεν γνωρίζω.

Link to comment
Share on other sites

@peratis

Υποθέτω, πως το "συνολικά" του άρθρου 54 του Ν. 4409/2016, αναφέρεται στη συνολική ισχύ θέρμανσης ή / και κλιματισμού. Ανάμικτα.

Αλλά ας πει ο civilpablo.

 

Και άλλη μια απορία χρήζουσα διευκρίνησης. Όταν λέει <<Τουλάχιστον το είκοσι τοις εκατό (20%) των ανωτέρω επιθεωρήσεων>>, εννοεί των ελαχίστων (30 Α' τάξης ή 10.000τ.μ. ή συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού συνολικής ισχύος χιλίων πεντακοσίων κιλοβάτ (1.500 kW)) ή του συνόλου των επιθεωρήσεων;

Γιατί άλλο το 6 (20% των 30)  και άλλο το π.χ. 10 (20% επί 50 επιθεωρήσεις συνολικά).

 

Δύσκολο πάντως, αν σκεφτεί κανείς πως τα περισσότερα προς επιθεώρηση στον τριτογενή, αποτελούν ακίνητα προς ενοικίαση ή πώληση και είναι γυμνά από η/μ. εγκαταστάσεις -> θεωρητικά συστήματα -> ισχύς μηδενική.

Edited by panos-vicious
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.