Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια από τον ΕΦΚΑ


Engineer

Recommended Posts

Ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «ο νέος ασφαλιστικός νόμος (άρθρο 39, παρ. 9, Νόμος 4387/2016) διακρίνει στην ουσία τρεις περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν εφοδιαστεί, εκδίδουν και χρησιμοποιούν για την εργασία που προσφέρουν δελτία παροχής υπηρεσιών - "μπλοκάκια":

 

α) Σε εργαζόμενους με ΔΠΥ (μπλοκ) σε δύο το πολύ εργοδότες.

 

β) Σε εργαζόμενους με πάνω από δύο εργοδότες.

 

γ) Σε μισθωτούς που έχουν παράλληλα με την πραγματική μισθωτή εργασία και ΔΠΥ (μπλοκ).

 

- Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η συντριπτικά μεγαλύτερη, αναγνωρίσθηκε το δικαίωμα και δόθηκε η δυνατότητα στον εργαζόμενο να προσφέρει πραγματικά μισθωτή και εξαρτημένη απασχόληση με ΔΠΥ - μπλοκ, με αντίστοιχη υποχρέωση του εργοδότη να προστατέψει την δουλειά, το μισθό και την ασφάλισή του.

 

Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι δεν μπορούσε να επιβάλει στον εργαζόμενο την υποχρέωση να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, όπως, άλλωστε, συμβαίνει για κάθε δικαίωμα, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα, εφ’ όσον θέλει και εκτιμάει ότι μπορεί και τον συμφέρει, να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και της προστατευομένης διαδικασίας για την άσκησή του.

 

Αυτή η προστασία, σημαίνει την γνωστοποίηση της πραγματικής εργασιακής και ασφαλιστικής του κατάστασης, με σκοπό να ενεργοποιηθούν τα ίδια στο πλαίσιο της σχετικής αρμοδιότητάς τους, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην ασφαλιστική τους τακτοποίηση ως μισθωτών (εισφορά εργαζόμενου 6,67%, εργοδότη 13,33%).

 

Αυτή, άλλωστε, ήταν η διαδικασία, μέχρι σήμερα, ακόμα και για την επίσημα αναγνωρισμένη εξαρτημένη σχέση εργασίας από τους εργοδότες, αν αυτή δεν ανταποκρινόταν στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις απέναντι στον εργαζόμενο και ο ίδιος επέλεγε ή αναγκαζόταν να προσφύγει στα αρμόδια ασφαλιστικά όργανα και δικαστήρια (ασφαλιστικός φορέας, τοπική διοικητική επιτροπή, διοικητικά δικαστήρια).

 

- Στην δεύτερη περίπτωση, ο εργαζόμενος που προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από δύο εργοδότες, στους οποίους και εκδίδει ΔΠΥ - μπλοκ, την βάση υπολογισμού των εισφορών του θα αποτελεί το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα (έσοδα - έξοδα) του προηγούμενου έτους, όπως αυτό θα προκύπτει από τα δελτία που θα εκδίδει και θα παρέχει.

 

Αυτό προκύπτει αβίαστα και καλοπροαίρετα από τη ρύθμιση του νόμου για τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα τους και όχι με τις ασφαλιστικές κλάσεις που προέβλεπε το τότε ασφαλιστικό καθεστώς. Η όποια διαφωνία εγείρεται εν προκειμένω, δεν αφορά στον τρόπο υπολογισμού από πλευράς ΕΦΚΑ, αλλά στο κριτήριο που έχει επιλεχθεί νομοθετικά για τις ασφαλιστικές καταβολές αυτού του είδους αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών.

 

- Στην τρίτη περίπτωση, αυτή δηλαδή των μισθωτών που έχουν και εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών - μπλοκ, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους για την παροχή υπηρεσιών, πέραν της μισθωτής εργασίας, θα είναι το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα – έσοδα, που θα έχουν από την προσφορά των υπηρεσιών τους, εκτός των μισθωτών υπηρεσιών.

 

Το γεγονός βέβαια, ότι με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και για τους μετά το 1992 ασφαλισμένους, αυτού του είδους η παροχή των υπηρεσιών δεν υποχρέωνε σε υπολογισμό και καταβολή εισφορών, δεν σημαίνει ότι υπάρχει είτε πρόσθετη επιβάρυνση είτε άδικη μεταχείριση είτε εσφαλμένη και ανισότιμη εφαρμογή του Νόμου γι’ αυτούς.

 

Αντίθετα, πρόκειται για την εφαρμογή της βασικής επιλογής του νόμου για την υποχρέωση καταβολής εισφορών για κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα με βάση το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα από αυτήν (έσοδα - έξοδα), πέραν της μισθωτής απασχόλησης, για την οποία και εξακολουθεί να υφίσταται ο υπολογισμός και η καταβολή εισφορών με το καθεστώς των μισθωτών» σημειώνει ο ΕΦΚΑ.

 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο νέος ασφαλιστικός νόμος ήρθε να δώσει και ο ΕΦΚΑ καλείται να εφαρμόσει σ’ αυτούς για τους οποίους προκύπτει ότι εργάζονται σε καθεστώς και συνθήκες εξαρτημένης σχέσης εργασίας, τον πραγματικά εργαζόμενο μισθωτό δηλαδή, την δυνατότητα να ασφαλίζεται, όπως όλοι οι άλλοι μισθωτοί. Δεν ήρθε, με άλλα λόγια και δεν θα μπορούσε να επιλύσει το εργασιακό πρόβλημα, αλλά σκόπευσε να δώσει "ασφάλιση και ασφάλεια" ισότιμα και δίκαια στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας. Από αυτήν την σκοπιά, όχι μόνο δεν αφαίρεσε τίποτα από αυτό που ίσχυε, μέχρι σήμερα και δεν αδίκησε σε ό,τι έπρεπε να ισχύει, αλλά, απεναντίας, αναγνώρισε, πρόσθεσε και αποκατέστησε έτσι ασφαλιστικά, όσους πραγματικά υπάγονταν σε αυτήν».

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e..._/#.WL-ukG-LS70

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη κατηγορία είναι μία από τα ίδια. 20 % εισφορά επί του τιμολογίου. Για εισόδημα 20.000 ευρώ καθαρά....βγαίνει 4000 το χρόνο, όσα και πριν.

 

Η δεύτερη κατηγορία έτσι και αλλιώς δεν είναι μπλοκάκια. Τους βλέπει σαν ελ.επ. 

 

Η τρίτη κατηγορία που είναι και αυτοί που γκρινιάζουν πιο πολύ, είναι αυτοί που θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δηλαδή θέλουν μόνιμη δουλειά σαν ιδιώτες με ΙΚΑ αλλά θέλουν και ελεύθερο επάγγελμα ΧΩΡΙΣ εισφορές. Δηλαδή ΑΘΕΜΙΤΟΣ ανταγωνισμός προς τους κανονικούς ελ.επ. 

 

Δηλαδή είμαι στην ΔΕΚΟ με σύμβαση ή στην κατασκευαστική ή δεν ξέρω εγώ που, παίρνω τον μισθό, μου πληρώνουν το ΙΚΑ.....ε ας κάνω και δουλίτσες έξω χωρίς να πληρώνω ΤΣΜΕΔΕ.....Ε όχι  ρε παίδες.

 

Με λίγα λόγια γκρινιάζουμε για να γκρινιάζουμε.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα τα φώτα των συναδέλφων γιατί ομολογώ άκρη δεν έβγαλα.

 

Εϊμαι ελεύθερος επαγγελματίας, κόβω τις αποδείξεις/τιμολόγιά μου κανονικά σε ιδιώτες/επαγγελματίες.

 

Αν υπογράψω και μία σύμβαση πχ για 1 χρόνο με μία εταιρία να της παρέχω κάποιες υπηρεσίες και να της κόβω κανονικά τιμολόγιο...

 

Σε ποια κατηγορία ανήκω;

Link to comment
Share on other sites

Στη δεύτερη. Είσαι ένας ελ.επ. απλά. Πληρώνεις 28 ή 38 % (δεν εχω καταλαβει τελικα ποιο απο τα δυο ισχύει) επί του ακαθάριστου εισοδήματος σου.

Link to comment
Share on other sites

Το βασικό που διευκρινίζει το Δ.Τ. είναι πως η υπαγωγή στην κατηγορία των μισθωτών είναι προαιρετική....

Link to comment
Share on other sites

Ηρθε και η επιβεβαίωση (έστω και με δελτίο τύπου) αυτών που είχα υποστηρίξει εγώ εδώ από τις 21-1-17, με τα μπλε σχόλιά μου καθώς και εδώ στις 9-2-17.

Πόσο μπροστά είμαι !!!

.... γαταααάκια του υπουργείου  :grin:

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα τα φώτα των συναδέλφων γιατί ομολογώ άκρη δεν έβγαλα.

 

Εϊμαι ελεύθερος επαγγελματίας, κόβω τις αποδείξεις/τιμολόγιά μου κανονικά σε ιδιώτες/επαγγελματίες.

 

Αν υπογράψω και μία σύμβαση πχ για 1 χρόνο με μία εταιρία να της παρέχω κάποιες υπηρεσίες και να της κόβω κανονικά τιμολόγιο...

 

Σε ποια κατηγορία ανήκω;

 

Aτομική επιχείρηση που αποδίδει η ίδια εισφορές. (37,95% επί του εισοδήματος του προηγουμένου έτους , το οποίο εισόδημα προσδιορίστηκε με βάση τον ισχύοντα ΚΦΕ και με ελάχιστο όριο το 586,06 χ 37,95 % ανά μήνα )

Link to comment
Share on other sites

Στη δεύτερη. Είσαι ένας ελ.επ. απλά. Πληρώνεις 28 ή 38 % (δεν εχω καταλαβει τελικα ποιο απο τα δυο ισχύει) επί του ακαθάριστου εισοδήματος σου.

 

Για τους μηχανικούς 38% (περίπου).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θα ήθελα τη βοήθεια σας.

Είμαι με μπλοκάκι, έχω σύμβαση με εταιρεία που μου την ανανεώνει κάθε 3μηνο και υποβάλλει ΑΠΔ και μου πληρώνει το ποσοστό που της αντιστοιχεί. Συνεργάζομαι με μια άλλη εταιρεία που δεν θα μου πληρώνει το ΕΦΚΑ θα πληρώνω εγώ όλο το ποσοστό. Επειδή είμαι με 2 εργοδότες είμαι στο καθεστώς του "μισθωτού" οπότε η μια εταρεία συνεχίζει να μου πληρώνει τις εισφορές. Για την άλλη εταιρεία γνωρίζει κανείς ποια είναι η διαδικασία για να πληρώσω εγώ το ΕΦΚΑ? το πρέπει να κάνω?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.