Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

4178 οταν τμημα κτιριου καταπατα ομορο οικοπεδο


Recommended Posts

Παιδια σας παρακαλω αν μπορειτε να μου δωσετε μια τεκμηριωμενη νομικα απαντηση σε ενα μπερδεμενο θεμα που πρεπει να αντιμετωπίσω

 

Σε οικισμό προϋφιστάμενο του 1923 και κάτω των 2000 κατοίκων, υπάρχει ακίνητο στο στάδιο του οικοδομικού σκελετού. Για το ακίνητο αυτό έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια το 1996 και το 1998 (η οποία είναι αναθεώρηση της άδειας του 1996), στην οποία το οικόπεδο συνορεύει με δημοτική οδό. Μετά από απόφαση του ειρηνοδικείου και του πρωτοδικείου, που αναφέρει ότι το τμήμα που περιγράφεται ως δημοτική οδός είναι ιδιοκτησία του όμορου ιδιοκτήτη, έγινε το 2012 μερική ανάκληση της άδειας λόγω παραβίασης της απόστασης «Δ» και διότι τμήμα της οικοδομής περίπου 1,00 τ.μ. εισέρχεται στην όμορη ιδιοκτησία. 1) Μπορώ να τακτοποιήσω το τμήμα του ακινήτου που είναι εντός της ιδιοκτησίας, ενώ το τμήμα του ακινήτου που εισέρχεται στην όμορη ιδιοκτησία να παραμένει αυθαίρετο?, 2) Μπορώ να το εντάξω στον νόμο «προς έκδοση άδειας οικοδομής» με σκοπό να πραγματοποιήσω προσθήκες τμημάτων ώστε να πάψει να υφίσταται η παραβίαση του «Δ»?

.

Link to comment
Share on other sites

Δεν λες αν εγινε επικληση του αρθρου 1010  του ΑΚ,

με βαση το οποιο

Αν κύριος ακινήτου, ανεγείροντας πάνω σε αυτό οικοδομή, την επεκτείνει καλόπιστα στο γειτονικό γήπεδο και ο κύριος του γειτονικού δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου πριν την ανέγερση της οικοδομής κατά μεγάλο μέρος, το δικαστήριο μπορεί κατά την εύλογη κρίση να επιδικάσει την κυριότητα του γηπέδου που καταλήφθηκε στον κύριο του ακινήτου που οικοδομήθηκε, η επιδίκαση γίνεται έναντι καταβολής της αξίας του γηπέδου κατά τον χρόνο κατάληψης του και αποκατάστασης κάθε άλλης ζημίας, ιδίως από την τυχόν μείωση της αξίας του υπολοίπου.
Ο ιδιοκτήτης που οικοδομεί απαιτείται να έχει προβεί στην επέκταση με καλή πίστη δηλαδή με την πεποίθηση ότι οικοδομεί μέσα στα όρια της δικής του ιδιοκτησίας συγχρόνως δε να μην έλαβε χώρα διαμαρτυρία κατά την διάρκεια των οικοδομικών εργασιών πριν συντελεστούν αυτές κατά το μεγαλύτερο μέρος, από τον κύριο του ακινήτου που καταλήφθηκε (Εφ Αθηνών 2163/81 , Άρειος Πάγος 63/1973)
Δεν ενδιαφέρουν οι υποκειμενικοί λόγοι για τους οποίους ο γείτονας παράλειψε να κάνει διαμαρτυρία το άρθρο 1010 αρκείται στην παράλειψη διαμαρτυρίας χωρίς να εξετάζει σε ποιο λόγο οφειλόταν αυτή
Σύμφωνα με την νομολογία η έλλειψη διαμαρτυρίας προϋποθέτει ότι ο γείτονας έλαβε γνώση της νεοαναγειρόμενης οικοδομής και της εκτάσεώς της
Αυτός που οικοδομεί πρέπει να αποδείξει
1. την καλόπιστη επέκταση της οικοδομής
2. την μη έγκαιρη διαμαρτυρία του κυρίου του γειτονικού ακινήτου
3. την αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο κατάληψης"

 

  Υποθετω οτι ηταν αντιδικια κυριοτητας, στην οποια δεν υπεβαλε την παραπανω ενσταση, εστω επικουρικα.....

Δεν γνωριζω τα "νομικα" περιστατικα και τους ισχυρισμους...

Αλλά,

θεωρω οτι, με τις ανω αποφασεις  που ανεφερες, αναγνωρισθηκε η ιδιοκτησια του διπλανου

και

πλεον μπορει να ζητησει ο "καλοπιστος καταπατησας" την εφαρμογη του 1010

 

Συζητειστε το με τον δικηγορο σας.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ο δικηγορος θα κανει επικληση του αρ 1010 και θα προχωρησει σε ενδικη διαδικασία. Το θεμα ειναι οτι στην καλύτερη περίπτωση η διαδικασια θα διαρκεσει τουλαχιστον 4-5 χρονια.

Το ζητουμενο ειναι αν το συγκεκριμενο ακίνητο μπορει να υπαχθει ως προς το τμήμα του που βρισκεται εντος της ιδιοκτησίας ωστε να ανασταλουν και τα πρόστιμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

καλημερα , εχω την εξης περίπτωση... σε οικοπεδο εντος σχεδίου πόλεως έχει ανεγερθεί με οικοδομικες άδειες διωροφη οικοδομή. Το τοπογραφικό που κατατέθηκε στην πολεοδομία ήταν λάθος καθώς έδειχνε ένα οικόπεδο με διαστάσεις 22χ18 περίπου ενώ στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά στο αντίθετο (δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στα τ.μ της πραγματικότητας με αυτό της αδείας παρά μόνο στο σχήμα). Με βάση αυτό το τοπογραφικό έγιναν συμβόλαια και σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Οι άδειες βγήκαν το 1990 και 1996 . Το οικόπεδο σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ποτέ δεν είχε το σχήμα όπως το δείχνει στα συμβόλαια και στην άδεια και με την πάροδο του χρόνου κατασκεύασε ένα στέγαστρο - μπάρμπεκιου στο πίσω μέρος της οικοδομής (το οπόιο βάσει των επίσημων χαρτιών βρίσκεται στον όμορο). Στην περιοχή έιχε γίνει και κτηματολόγιο πρίν 9 χρόνια περίπου ,με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να είχε κάνει πιο πρόσφατο, σωστό τοπογραφικό , δηλώθηκε σωστα σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση και δεν έγινε κάποια ένσταση (εχω και τα οριστικά δικαιώματα). Εγω σε πρώτη φάση μπορώ να επικαλεστώ το σχήμα του οικοπεδου από το κτηματολόγιο (το οποίο είναι και σωστό) ωστε να κάνω τακτοποίηση του στεγάστρου? ο συμβολαιογράφος μου είπε πως αργότερα αυτοι μπορούν να κάνουν και τροποποίηση του συμβολαίου και τησ οριζόντιας ιδιοκτησίας (ορθή επανάληψη)..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.