Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκκεντρος άξονας-κοχλίας


Recommended Posts

Πως μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ένας άξονας περιστρέφεται έκκεντρα, ποιες οι ενδείξεις (π.χ. χαλάρωμα κοχλιών στην βάση στήριξης)? Πως τεκμηριώνουμε την διαπίστωση αυτή σε μια τεχνική έκθεση?

Link to comment
Share on other sites

Λίγο πολύ, όλοι οι άξονες περιστρέφονται έκκεντρα. Το ζήτημα είναι να μην περιστρέφονται περισσότερο έκκεντρα από όσο είναι αποδεκτό.

Το χαλάρωμα της στήριξης του άξονα (π.χ. χαλάρωμα κολχιών βάσης) μπορεί (αλλά δεν είναι απαραίτητο) να κάνει εντονότερη τυχόν αζυγοσταθμία.

 

Υπάρχουν όργανα που μετράνε δονήσεις.

 

Τι ακριβώς θέλεις να μετρήσεις;

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς κι όλες οι (περιστρεφόμενες) μηχανές λειτουργούν με έναν "έμφυτο" βαθμό αζυγοσταθμίας κι εκκεντρότητας που αποτελεί κι ως έναν βαθμό δομικό χαρακτηριστικό της κάθε μηχανής. Το ζήτημα όπως λες είναι να είναι εντός αποδεκτών ορίων, έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητά τους, αυτή των διάφορων εξαρτημάτων και φυσικά η ανθρώπινη υγεία.

 

Πρόκειται για μια διάταξη τροφοδοσίας καρπών ελιάς που αποτελείται από μοτέρ με ηλεκτρομειωτήρα και κοχλία.  Σε λιγότερο από ένα έτος λειτουργίας ο άξονας "φαγώθηκε" κι αντικαταστάθηκε ενώ οι βίδες που συγκρατούν το μοτέρ επάνω στον σωλήνα τροφοδοσίας (περίπου 2 μέτρα από το έδαφος) ξεβιδώνουν διαρκώς. Έντονη είναι επίσης και η ταλάντωση του όλου συγκροτήματος.

 

Από ότι κοίταξα στα βιβλία των στοιχείων μηχανών υπάρχουν διάφορες μέθοδοι όπως η ανάλυση φάσματος FFT, οι μετρήσεις φάσης κτλ., καμία από αυτές όμως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στα πλαίσια της εργασίας του ιδιώτη-μηχανικού.

CostasV σε ποια όργανα αναφέρεσαι?

 

Θα μπορούσε κάποιος πιο έμπειρος συνάδελφος να μου πει πως μπορώ να τεκμηριώσω την έκκεντρη λειτουργία του παραπάνω συστήματος? 

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς "να τεκμηριώσω την έκκεντρη λειτουργία".

 

Όργανα μέτρησης δονήσεων (παράδειγμα)

 

Πρόκειται λοιπόν, για μοτέρ-μειωτήρα-κολχία και σωλήνα τροφοδοσίας. Υπάρχει κάποια φωτογραφία ή σκαρίφημα για να καταλάβουμε πού είναι το πρόβλημα;

 

Ερωτήσεις για να καταλάβω το πρόβλημα:

Αποτελεί  η έκκεντρη λειτουργία μέρος της αρχής λειτουργίας του μηχανήματος; Ρωτώ διότι δεν είναι σαφές αν η έντονη ταλάντωση (που λες) αποτελεί μέρος της λειτουργίας του μηχανήματος ή όχι.

Πέρα από το ότι φαγώθηκε ο άξονας και ξεβιδώνουν οι βίδες, υπάρχει άλλο πρόβλημα;

 

Στις βίδες που ξεβιδώνουν, χωράει να μπει κόντρα παξιμάδι; Αν όχι, μπορείς να βάλεις κόλλα;

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.