Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

«Τοπικοί» διαγωνισμοί και net metering για τις μικρές ανεμογεννήτριες - Στην τελική ευθεία το νέο πλαίσιο


Engineer

Recommended Posts

Ένα βήμα πριν να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση είναι το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών στη χώρα μας, καθώς η Επιτροπή που είχε συστήσει για την εκπόνησή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέδωσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το πόρισμά του.

 

Στη συνέχεια θα υπογραφεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί το Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης των μικρών ανεμογεννητριών (με ισχύ έως 50 ΚW), όπως προβλέπεται από το νόμο 4203/2013 που ποτέ μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress με το πόρισμα προβλέπονται διαδικασίες εγκατάστασης για δύο βασικές κατηγορίες μικρών ανεμογεννητριών:

 

· Τις πολύ μικρές, δυναμικότητας 2-3 KW, που θα μπορούν να εγκατασταθούν πάνω ή κοντά σε κτήρια και θα λειτουργούν με τη διαδικασία της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering), κατά τρόπο δηλαδή ανάλογο με τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

 

· Τις μεγαλύτερες, ισχύος μέχρι 50 KW, οι οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν μόνον μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς κατά το πρότυπο των υπόλοιπων αιολικών πάρκων (πάνω από 6 MW) και των φωτοβολταϊκών. Οι διαγωνισμοί αυτοί δεν θα είναι πανελλήνιοι αλλά θα αφορούν συγκεκριμένη maximum δυναμικότητα για συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες θα υπάρχουν «κενά» στο ηλεκτρικό δίκτυο.

 

Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τιμής με την οποία θα πουλάνε το ρεύμα οι παραγωγοί των μικρών ανεμογεννητριών, αυτή θα προκύπτει από τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, αφού πρώτα θα έχει καθοριστεί μια ανώτατη τιμή βάσης. Για το ποια θα είναι αυτή η ανώτατη τιμή βάσης η Επιτροπή δεν έχει διατυπώσει άποψη, καθώς θα αποτελέσει πολιτική απόφαση του ΥΠΕΝ.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η γενική λογική με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα, είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν υψηλές τιμές και να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, για μια τεχνολογία που μπορεί, σε μεγαλύτερα μεγέθη, να παράγει ρεύμα με μικρότερο κόστος. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, οι μικρές ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να επιδοτηθούν με υψηλές τιμές, αφού υπάρχουν οι μεγάλες ανεμογεννήτριες που παράγουν πλέον φθηνό ρεύμα.

 

Για τις μικρές ανεμογεννήτριες δηλαδή επιφυλάσσεται ένας ρόλος συμπληρωματικός, και μόνον, πρώτον για την εγκατάσταση net meteringκαι δεύτερον για τις περιπτώσεις όπου μπορούν να αξιοποιηθούν «τρύπες χωρητικότητας» στο κατά τα άλλα ασθενές δίκτυο, όπου δεν μπορούν να εγκατασταθούν μεγάλα αιολικά πάρκα.

 

Κατά τα λοιπά, με το πόρισμα της Επιτροπής διαμορφώνεται για πρώτη φορ΄πα το πλαίσιο για τη εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και αντιμετωπίζονται δύο βασικά θέματα:

 

· πρώτον το χωροταξικό (που θα επιτρέπεται και που όχι με βάση την ισχύ, ποια θα είναι η σχέση και το όριο όσον αφορά τον αστικό ιστό κ.λπ.)

 

· δεύτερον, το θέμα των τεχνικών standards που πρέπει να έχουν οι ανεμογεννήτριες και των πιστοποιήσεων που θα απαιτούνται, τόσο για τις ίδιες τις μηχανές όσο και για τις δομικές εγκαταστάσεις που τις συνοδεύουν.

 

· τρίτον, τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το δίκτυο σε μια περιοχή για να επιτρέπεται ή όχι η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών.

 

Τα τελευταία χρόνια, όπως είναι φυσικό, είχε ανασταλεί κάθε επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα, παρότι υπήρξε παλαιότερα σημαντικό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά (εγκατάσταση ιστού, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).

 

Οι πληροφορίες για το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, με βάση τον παλαιό νόμο, είναι συγκεχυμένες, πρόκειται πάντως για πάνω 1.000 αιτήσεις.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμογεννήτριες έγινε με τον νόμο 3851/2010, οπότε οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές, εγκαταστάτες και επενδυτές «γράφουν» ήδη περί τα 7 χρόνια αναμονής.

Το Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών (μΑΓ) προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 4 του Νόμου 4203/2013. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη, το Ειδικό Πρόγραμμα θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των μΑΓ καθώς και τα οικονομικά κίνητρα (τιμολόγηση παραγόμενης ενέργειας, δυνατότητα συμψηφισμού), ενώ η προθεσμία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης οριζόταν από το νόμο στις 30.06.2014, ημερομηνία από την οποία έχουν ήδη περάσει σχεδόν τρία χρόνια!

 

Πηγή: http://energypress.g...iki-eytheia-neo

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.