Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενεργειακά σπάταλα εννέα στα δέκα σπίτια, βάσει των ΠΕΑ


Engineer

Recommended Posts

Στη χαμηλότερη κατηγορία το 65% των κτηρίων στη χώρα μας - Η κατανομή των εκδοθέντων ενεργειακών πιστοποιητικών ανά Περιφέρεια.

 

 

Ενεργειακά πιστοποιητικά που καθορίζουν την ενεργειακή κλάση των κτηρίων διαθέτει το 25% του κτηριακού αποθέματος της χώρας, με το αντίστοιχο νούμερο να υπολογίζεται σήμερα ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

 

Σύμφωνα με το newmoney.gr, εάν υπολογιστεί, η δεξαμενή κτηρίων στον οικιστικό τομέα που εκτιμάται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε 4.122.088, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 15 έως 17%. Μάλιστα σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα πιστοποιητικά, χορηγήθηκαν δωρεάν εν αντιθέσει με την χώρα μας που ξεκίνησαν με υψηλό κόστος και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ.

 

Στα νούμερα αυτά, όπως επισημαίνουν από το ΚΑΠΕ, δεν περιλαμβάνονται όσοι κατοικούν στα σπίτια καθώς πιστοποιητικά, υποχρεούνται να εκδίδουν μόνο όσοι πουλούν ή μισθώνουν ακίνητα.

 

Σύμφωνα με τον ενεργειακό κόμβο για την απόδοση των κτηρίων «EnergyHub for All» στις κατοικίες παρατηρείται ότι, ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 65% κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-Η. Το 32% κατατάσσεται στην Γ-Δ, ενώ μόλις το 3% στην Α-Β. Αντίστοιχα, από την κατανομή των πιστοποιητικών ανά ενεργειακή κατηγορία σε επίπεδο Περιφέρειας προκύπτει ότι, και στην περίπτωση αυτή, οι περισσότερες κατοικίες ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-.

Το διάστημα 2011 έως Μάιο του 2016 εκδόθηκαν συνολικά 641,662 ΠΕΑ σε κτήρια κατοικίας. Από αυτά, το 83% αφορούν σε κτήρια ή διαμερίσματα πολυκατοικιών (535.517 ΠΕΑ), ενώ το 17% σε μονοκατοικίες.

 

Από την κατανομή των εκδοθέντων ΠΕΑ για τις κατοικίες στις 13 Περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι το 39.8% έχουν εκδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 17.1%.

 

Από τη συσχέτιση μεταξύ του κτηριακού οικιακού αποθέματος και των εκδοθέντων ΠΕΑ ανά Περιφέρεια, διαπιστώνεται ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν εκδοθεί τα περισσότερα πιστοποιητικά με ποσοστό 35%, ενώ τα λιγότερα στην Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό 10%.

 

Πηγή: https://www.voria.gr...tia-stin-ellada

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

 

Μάλιστα σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα πιστοποιητικά, χορηγήθηκαν δωρεάν εν αντιθέσει με την χώρα μας που ξεκίνησαν με υψηλό κόστος και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ.

 Για να τα βλέπετε όσοι ασχολείστε με το αντικείμενο , πόσο υποβιβάζεται η δουλειά από τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων .

Link to comment
Share on other sites

Περιμένετε μέχρι τον Ιούλιο του 2017 που θα απαιτείται energy signature και θα σπάσουμε πολύ πλάκα διότι ακόμα και υφιστάμενα ΠΕΑ θα πρέπει να επανελεχθούν. 

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε να δείς εσύ οταν θα τα ασφαλίζουμε υποχρεωτικώς όλοι,(τα κτίρια) τα γέλια τότε.Υψηλό κόστος τα ΠΕΑ μάλιστα; μάλιστα άρα κάτω από 100 ευρώ είναι η λογική τιμή που θέτουν ?για μια δεκαετία ισχύ πές για 10 ευρώ το χρόνο έ?Πολλά λεφτά!!!!

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 49 (Τροποποιήσεις του Ν. 4122/2013 (Α’42)) παρ. 2 του Ν. 4409/2016: <<2. Στο άρθρο 11 του Ν. 4122/2013 (Α’42) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι δεκαετούς ισχύος κατ’ ανώτατο όριο. Εάν στο κτίριο ή στην κτιριακή μονάδα γίνει ριζική ανακαίνιση πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών, η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης. Εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ, δεν απαιτείται έκδοση νέου ΠΕΑ για τις περιπτώσεις της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας»>>
.

Link to comment
Share on other sites

Τι εστί "energy signature";

 

σημαίνει πλήρης εφαρμογή του ΕΛΟΤ EN 15203 και του ISO 16346:2013 Energy performance of buildings — Assessment of overall energy performance

 

Δηλαδή τα δημόσια κτίρια ανάλογα με τον Energy Signature θα πληρώνουν διαφορετικά τιμολόγια ρεύματος!!!!! Θα γίνει πανικός !!!! 

 

Επειδή είμαι καλό παιδί θα σας βάλω και το πρότυπο σε prEn για να μην με βάλουν φυλακή.

WI_02+04_TC-approval_version_prEN_15203+15315.pdf

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα.

Αλλά ποια διαφορετικά τιμολόγια, αφού με την χρήση των έξυπνων μετρητών, θα υπάρχουν διαφορετικές ταρίφες χρέωσης στη διάρκεια μιας ημέρας; Έτσι δεν λένε ότι θα γίνει; Εκτός κι να εννοείς πως με τη χρήση της ενεργειακής υπογραφής του κάθε κτηρίου, θα υπάρχει συντελεστής επιβάρυνσης (ή ελάφρυνσης) της (αυξομειούμενης) τιμής της κιλοβατώρας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.