Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η νέα γενιά έργων παραχώρησης


Engineer

Recommended Posts

Σχηματίζεται σιγά-σιγά η νέα γενιά των έργων παραχώρησης που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Με την ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους, το κενό από την αγορά θεωρείται δεδομένο και πλέον όλοι ελπίζουν ότι τα νέα αυτά έργα θα μπορέσουν ως ένα βαθμό να καλύψουν κατασκευαστικά αλλά και στο θέμα της απασχόλησης του δυναμικού που διαθέτει η χώρα σε νέα έργα. Πρώτο ρόλο σε αυτά τα νέα έργα παίζει η Κρήτη.

 

Το πρώτο έργο που έχει ήδη μπει σε ράγες είναι το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου με ένα ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 850εκ.ευρώ. Η μοναδική προσφορά από την Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR εξετάζεται και ίσως μέχρι το καλοκαίρι να προχωρήσει η διαδικασία και εφόσον κριθεί ως συμφέρουσα από το Υπουργείο Υποδομών, μέχρι το τέλος του έτους το έργο να προχωρήσει.

 

Ένα ακόμα μεγάλο έργο πάλι στην Κρήτη είναι ο Αυτοκινητόδρομος του ΒΟΑΚ που βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο. Εδώ περιμένουμε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση καθώς και το μοντέλο (παραχώρηση-ΣΔΙΤ) αλλα και η Στρατηγική Μελέτη. Το ποσό υπολογίζεται προς το παρόν σε 600εκ.ευρώ αλλά δεν είναι το τελικό. Αν όλα πάνε καλά τότε μπορεί να ξεκινήσει ο διαγωνισμός αλλά οι χρονοβόρες διαδικασίες σε τέτοιου μεγέθους έργα δείχνουν ότι για να δούμε μπουλντόζες θα περάσει καιρός.

 

Ο Νέος Τερματικός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα επίσης έχει ένα καλό βηματισμό, δείχνει ότι μπορεί να κλειδώσει χρηματοδότηση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα θέματα με το φυσικό αντικείμενο και αν περιλαμβάνει τα συνοδά έργα (την ανάπλαση της περιοχής δηλαδή) που θα ανεβάσει το κόστος σε περίπου 300εκ.ευρώ. Σε κάθε περίπτωση και εδώ μιλάμε για διαγωνισμό που θα ξεκινήσει το 2018 στην καλύτερη περίπτωση.

 

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι έρχεται ο μεγάλος διαγωνισμός-παραχώρηση για το Θριάσιο 2, που περιλαμβάνει την αχανή έκταση των 1.400 στρεμμάτων για την δημιουργία ενός τεράστιου Εμπορευματικού Κέντρου. Το έργο αυτό είναι πολύ μεγάλου μεγέθους και η ελπίδα είναι να τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών και κυρίως της Κινεζικής COSCO που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά.

 

Τέλος, έχουμε και τον διαγωνισμό για το Εμπορευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη στο στρατόπεδο Γκόνου που σύμφωνα με πηγές της ΓΑΙΑΟΣΕ μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα ξεκινήσει φέτος, θα ολοκληρωθεί το 2018, άρα τα έργα οδεύουν για το 2019.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....gon-paraxorisis

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.