Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΚΤΣ-2016


 

Recommended Posts

Σε παραθαλάσσιο έργο , υποστυλώματα επενδεδυμένα με πέτρα πάχους 20cm θεωρούνται προστατευμένα ή όχι οπότε πάνε σε κατηγορία XS1 ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, avgoust said:

Σε παραθαλάσσιο έργο , υποστυλώματα επενδεδυμένα με πέτρα πάχους 20cm θεωρούνται προστατευμένα ή όχι οπότε πάνε σε κατηγορία XS1 ?

Δες στα σχόλια της Β.2.2.5, "...ομοίως το σκυρόδεμα που έχει άλλες επικαλύψεις π.χ πλάκες κλπ θεωρείται ανεπιχριστο και ισχύουν οι τιμές του πίνακα Β2-7"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι δυστυχώς από τον ΚΤΣ97 θεωρούνταν ανεπίχριστο αλλά η συρραφή δεν πέτυχε και πάλι στον ΚΤΣ16

Επιχρισμένο είναι ταυτόσημο με το προστατευμένο? Διαβάζοντας το σχόλιο της Β.2.2.5

Παράθεση

Η    προσθήκη    επιχρίσματος  ασβεστοτσιμεντοκονιάματος στο σκυρόδεμα έχει τη δυνατότητα  προστασίας  του  σκυροδέματος  έναντι ενανθράκωσης και χρήσης μικρότερης ποσότητας τσιμέντου στο σκυρόδεμα.

καταλαβαίνω πως ναι...

Όμως δεν βλέπω που υπάρχει διαφοροποίηση στο επιχρισμένο και το ανεπίχριστο, κάτι που υπήρχε στον ΚΤΣ97.

Ποιος ο λόγος να αναφέρονται σε επιχρισμένο και ανεπίχριστο όταν πλέον έχει μπει μόνο το προστατευμένο ή μη?

Δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται...

Με ΚΤΣ97 το σκυρόδεμα θεωρούνταν επιχρισμένο αν είχε επίχρισμα (αλλιώς τι επιχρισμένο θα ήταν) ενώ δεν θεωρούνταν επιχρισμένο αν είχε επικαλυφθεί  µε  οποιοδήποτε  υλικό  εκτός επιχρίσµατος...

Και ήρθαν στον ΚΤΣ16 και είπαν πως και επίχρισμα να έχει θεωρείται ανεπίχριστο!!!

Και ρωτάω εγώ, πότε ένα στοιχείο μπορώ να το θεωρήσω ως προστατευμένο? Ορισμός υπάρχει?

Μόνο σε εσωτερικό χώρο? Και που μπορεί αυτό να φανεί αυτό χρήσιμο σε μία κατασκευή? Άλλη κατηγορία στα εξωτερικά στοιχεία και άλλη στα εσωτερικά!!! 🤣

Δηλαδή αν βάλω σε μία κολώνα 20εκ ισχυρό τσιμέντο (super dumper τεχνόλοτζι) θα το θεωρήσω απροστάτευτο?

Πέστε βρε παλικάρια, ευθαρσώς. Η μικρότερη κατηγορία σκυροδέματος είναι αυτή. Όποια super duper κατηγορία θέλετε.. Αλλά πέστε το, τι μας γράφεται όλο .........

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Επαναφέρω το θέμα γιατί τα έχω πάρει...

Παραθαλάσσιο -> κατηγορία XS1 -> C25/30 -> 330kg/m3 + c=45mm

Όχι παραθαλάσσιο -> κατηγορία XC4 -> C30/37 -> 320kg/m3 + c=35mm

Ποιος απαγορεύει στην XC4 να βάλω C25/30 με 330kg/m3 + c=45mm ?????

Link to comment
Share on other sites

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το απαγορεύει καταρχήν ...ο κανονισμός. Ας δούμε όμως τις διαφορές:

XC3: περιβάλλον με μέτρια υγρασία, σκυρόδεμα εσωτερικών χώρων με μέτρια ή υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, εξωτερικό σκυρόδεμα προστατευμένο από την βροχή.

XC4:εναλλαγή ξηρού/υγρού , επιφάνεια σκυροδέματος εκτεθειμένη σε μη συνεχή επαφή με τον νερό.

Νομίζω το κλειδί για να πάει κανείς XC3, και άρα σε C25/30, είναι να μην υπάρχει εναλλαγή ξηρού-υγρού και οι εξωτερικές επιφάνειες να είναι προστατευμένες από βροχή. Το εναλλαγή ξηρού-υγρού είναι θέμα ξεκάθαρα περιοχής, πχ σε κάτι χειρόγραφες σημειώσεις του γκουρού Μαρσέλλου βλέπω ότι θεωρεί την XC3 ως κατάλληλη για μεγάλο μέρος της Ελλάδας (προφανώς πλην παραθαλασσίων) ενώ στοχοποιεί πχ την Θράκη (ως περιοχή με υψηλές διακυμάνσεις υγρασίας) κατάλληλη για XC4. Το άλλο κομμάτι της προστασίας του σκυροδέματος: αν εφαρμόσει κανείς εξωτ. θερμομόνωση και βαφή με προδιαγραφές του EN1504 άραγε  δεν το προστατεύει το σκυρόδεμα? Γνώμη μου είναι πως το κάνει.

Κοντολογίς εγώ θα κοίταγα να εξαντλήσω τις δυνατότητες για C30/37- πλέον όλα τα παρασκευαστήρια το φτιάχνουν και η διαφορά στην τιμή με το C25/30 είναι 4-5 ευρώ +φπα, απ'ότι θυμάμαι - και μετά θα κοίταγα αν με παίρνει να ενταχτώ στην XC3.. Αν δηλαδή το C30/37 δεν παίζει με την καμία.

εδιτ: επίσης ως προς το αρχικό μήνυμα: ο κανονισμός επιτρέπει σε παραθαλάσσιο να πας με C25/30 μόνο αν αυξήσεις την περιεκτικότητα σε τσιμέντο (330kgr/m3) και χρησιμοποιήσεις αποκλειστικά τσιμέντο τύπου ΙΙ,III,IV (απαγορεύεται δλδ το CEM I και τα CEMII/B-LL , CEMII/B-L).

**CEM Ι είναι το μη σύνθετο τσιμέντο portland με κλίνκερ 95-100% και CEM II είναι το σύνθετο τσιμέντο portland με κλίνκερ 65-94%, το Β σημαίνει ότι το πρόσθετο υλικό του είναι σε ποσοστό 21-35% και το L ή LL ότι το πρόσθετο υλικό είναι ασβεστόλιθος (σε διάφορες αναλογίες εξ'ού και το L ή LL).

Edited by pirsogiannis
  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ρε παιδιά με αφορμή νέο έργο που μελετάω....η υποτίθεται μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα έτοιμου σκυροδέματος (αν δεν κάνω λάθος) ακόμη έχει προδιαγραφές ΚΤΣ97 στην ιστοσελίδα της.....

Και με αυτές τις προδιαγραφές δουλεύει το πρόγραμμα της, δηλαδή τις παραγγελίες της.

Αν πάρει δηλαδή ένας εργολάβος ή ιδιοκτήτης να παραγγείλει σκυρόδεμα και πει τι έργο είναι θα του στείλουν προδιαγραφές του 1997.

Θα μου πείτε δεν μπορεί να παραγγείλει ο ιδιοκτήτης, πρέπει να υποδείξει ο μηχανικός κτλ....ναι οκ στην Ελλάδα είμαστε.

Τώρα επί της ουσίας, στα οικοδομικά όσοι έχετε κάνει πρόσφατα έργο σε μη παραθαλάσσια περιοχή, εντός πόλης, χρησιμοποιήσατε XC1 ή XC3 ? Η λογική λέει XC3 αλλά τελικά εφαρμόζεται ? Επίσης αν πάτε σε XC3, αποστάτες 35 βρίσκετε ή βάζετε 40 ?

Link to comment
Share on other sites

Η XC1 αφορά σε σκυρόδεμα σε εσωτερικό κτιρίων, επομένως δεν είναι κατηγορία που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοτελώς σε μελέτη, πρέπει να συνδυάζεται με άλλη. Στην Ελλάδα οι πλέον διαδεδομένες κατηγορίες είναι οι XC3 και XC4 με την προυπόθεση ότι δεν αναφερόμαστε σε παραθαλάσσιο περιβάλλον (κατηγορίες XS), σε περιβάλλον με παγετό (κατηγορίες XF) , χημική προσβολή (κατηγορίες XA) ή ύπαρξη χλωριούχων εκτός θαλασσινού νερού (κατηγορίες XD). Για αποστάτες παίζουν ανά 5mm γενικά, από τα 25 έως 50mm. Για τα κατακόρυφα στοιχεία υπάρχουν και οι μαργαρίτες που είναι λίγο πιο δυσεύρετοι και ακριβοί, εκτός από τους κλασσικούς γραμμικούς. Αν γκουγκλάρεις θα βρεις ορισμένες μάντρες έχουν και πινακοποίηση με τα χαρακτηριστικά, δεν ανεβάζω γιατί δεν ξέρω αν επιτρέπεται.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά αλλά και στα σαιτς των μαντρών είναι ανά 5 μιλ αλλά πολύ αμφιβάλω ότι τους έχουν έτοιμους όλους αυτούς και δεν είναι με παραγγελία. Παίζει ρόλο να είναι σε απόθεμα κάτι.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

@nik αφού λες XC3, δεν θα πρέπει να πας σε 45mm? 'Η μόνο στα σχέδια/υπολογισμούς το χρησιμοποιείς??

επίσης στις πλάκες, αν κατάλαβα καλά (το διάβασα όλο το θρεντ), πάμε μια κατηγορία κάτω άρα cmin,dur = 25 και cnom = 35??

και για να συνεχίσω τις αφελείς ερωτήσεις (ήταν να μην αρχίσω) στα τοιχεία του υπογείου συνεχίζετε την επικάλυψη των υποστυλωμάτων ή αυξάνετε στην επικάλυψη των θεμελίων?

@pirsogiannis βόηθα κ εσύ λίγο αν μπορείς.

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Η XC3 θέλει: cnom = cmin +ΔCdev , όπου cmin=cmin,dur (αφού πρακτικά όλα τα άλλα είναι μηδενικά), άρα:

cnom=cmin,dur + ΔCdev = 25 (για κατηγορία κατασκευής S4, συνήθη κτίρια) + 10 = 35mm.

Όντως ισχύει ότι για τις πλάκες μπορείς να πέσεις μια κατηγορία, όμως οι απαιτήσεις XC2 και XC3 είναι ίδιες, άρα ακόμη κι αν πέσεις από την XC3 στην XC2 πάλι 35mm βγαίνουν. Βέβαια σε πλάκα δώματος δεν θα σκεφτόμουν να πέσω κατηγορία.

Για τοιχεία και θεμελίωση: ο Μαρσέλος (και αλλού το έχω δει στην βιβλιογραφία) σημειώνει ότι πλάκα δαπέδου επί εδάφους,θεμέλιο και τοιχεία μπορούν να θεωρηθούν XC2 αλλά με την προυπόθεση ότι δεν έχουμε κίνδυνο προσβολής από χημική προσβολή (βόθροι, λύματα) οπότε πάει κατηγορίες XA, ή κίνδυνο από παγετό οπότε πάει XF ή επαφή με θαλασσινό νερό οπότε πάει XS. Προσωπικά την XC2 την θεωρώ αρκετά ευμενή και αν δεν υπήρχαν κοντά βόθροι, θαλασσινό νερό ή κίνδυνος προσβολής από παγετό με ευκολία θα την έκανα ένα XC4. Στην θεμελίωση είναι εύκολο να πετύχεις επικαλύψεις.

Edited by pirsogiannis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.