Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

42 οικισμοί αυθαιρέτων στη Λαυρεωτική


Engineer

Recommended Posts

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά... σαράντα δύο οικισμούς αυθαιρέτων δήλωσε ο Δήμος Λαυρεωτικής, προκειμένου να τους εξαιρέσει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε ο δήμος, οι 42 οικισμοί έχουν περισσότερα από 10.500 σπίτια, καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη των 10.000 στρεμμάτων. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της άναρχης κατάστασης που θα φέρει στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική, αν και όποτε γίνει.

 

Στον τελευταίο νόμο για τους δασικούς χάρτες (ν. 4389/16) το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών, εφηύρε έναν τρόπο να μεταθέσει χρονικά τα προβλήματα. Οι οικισμοί που στερούνται νομιμότητας (γιατί τα σπίτια χτίζονταν χωρίς άδειες, γιατί έγιναν παράνομες κατατμήσεις ή/και καταπατήσεις δημόσιων δασικών εκτάσεων κ.λπ.) βαφτίστηκαν «οικιστικές πυκνώσεις». Και δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να τους εξαιρέσουν από τη διαδικασία ανάρτησης αν υποδείκνυαν στην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) τα όριά τους.

 

Oπως έχει γράψει η «Κ» σε σειρά ρεπορτάζ, η ανταπόκριση των δήμων ήταν αρχικά χλιαρή. Σταδιακά όμως, καθώς το θέμα των δασικών χαρτών –και τα προβλήματα που η ανάρτηση φέρνει στο φως– απέκτησε δημοσιότητα, ολοένα και περισσότεροι δήμοι έσπευσαν να αναθέσουν σε κάποιον ιδιώτη την οριοθέτηση των προβληματικών περιοχών. Μέσα σε αυτούς, ο Δήμος Λαυρεωτικής παίρνει (προς το παρόν βέβαια)... το πρωτάθλημα. Ο δήμος κατέγραψε 42 οικισμούς αυθαιρέτων, με συνολική έκταση μεγαλύτερη από 10.000 στρέμματα.

 

Σύμφωνα με τους χάρτες και τον πίνακα που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του ο δήμος, οι οικισμοί με τα χαρακτηριστικά για την περιοχή ονόματα (Αγριλέζα, Μυρτέζα, Ντάρδεζα, Σπηλιαζέζα, Διψέλιζα, Μηλιαζέζα κ.λπ.) βρίσκονται διάσπαρτοι στο Λαύριο και την Κερατέα, οι περισσότεροι κοντά στην παραλιακή ζώνη. Μάλιστα, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να συμπεριλάβουν διάσπαρτα αυθαίρετα, κάποιοι από τους μοβ οικισμούς έχουν μετατραπεί σε «χταπόδια», ενώνοντας κτίρια με λεπτές λωρίδες γης. Τη δυνατότητα αυτή έδινε ο ορισμός της οικιστικής πύκνωσης, ένας συνδυασμός ελάχιστου αριθμού κτιρίων ανά τετραγωνικά.

 

Οσον αφορά τους 42 μοβ οικισμούς του Δήμου Λαυρεωτικής, τα περισσότερα σπίτια έχουν οι οικισμοί Παλιοκαμάριζα-Ελαιοχώρι (549), Κάτω Σουνίου (541) και Βγιέθι-Μαλιακούκι (502), ενώ οι μεγαλύτεροι σε έκταση είναι οι οικισμοί Μπούρτζες-Μυρτέζα (821 στρ.), Μαρκάτι (708 στρ.) και Παλιοκαμάριζα-Ελαιοχώρι (668 στρ.).

 

Ο χάρτης με τους οικισμούς αυθαιρέτων εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής και κατατέθηκε στην ΕΚΧΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, με την κίνηση αυτή «θωρακίζονται οι ιδιοκτησίες χιλιάδων συνδημοτών, ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών».

 

Στην πραγματικότητα βέβαια, οι παράνομοι οικισμοί ουδόλως «θωρακίζονται». Μετά την κατακραυγή που δέχθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή, στη ρύθμιση ορίζεται σαφώς ότι οι «οικιστικές πυκνώσεις» δεν εξαιρούνται από όσα ορίζει η δασική νομοθεσία. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος καλλιέργησε προσδοκία νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δάση για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση. Η συνταγματικότητα της ρύθμισης πάντως έχει προσβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από το ΓΕΩΤΕΕ και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

 

Μέχρι πότε θα δηλώνονται οι «οικιστικές πυκνώσεις»; Τυπικά, η προθεσμία έληξε στις 20 Φεβρουαρίου (6 μήνες μετά τον ορισμό των κριτηρίων χαρακτηρισμού). Παρά ταύτα προχθές ο αναπλ. υπουργός Σ. Φάμελλος κάλεσε (από εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τους δασικούς χάρτες) τους δήμους «να επιταχύνουν τη δήλωση των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η διαδικασία θα διαρκέσει όσο «χρειαστεί»...

 

Πηγή: http://www.kathimeri...-sth-layrewtikh

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

απο τον Ιουλιο ειχαμε αναφερθει στις οικιστικες πυκνωσεις...

 

εδω

http://www.michanikos.gr/topic/47297-οικιστική-πύκνωση-αυθαίρετα-σε-δάση/?p=868118

 

το γεγονος  ειναι οτι αρκετοί  Δημοι αδιαφορησαν.

Τωρα τρεχουν να προλαβουν..

 

Οσο για την "τυχη" αυτων των "πυκνωσεων"

Σημερα,  περικλειονται  με  μωβ χρωμα και δεν  περιλαμβανονται στους δασικους χαρτες...

χωρις αυτο να σημαινει τπτ περισσοτερο

Απλα δεν περιλαμβανονται.

 Μονον αυτο.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.