Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ρωγμή σε κολώνα σε καινούργια οικοδομή.


 
bazil

Recommended Posts

Γεια σας φίλοι μου. Θα ήθελα τη βοήθειά σας για ένα πρόβλημα που με ανησυχεί πάρα πολύ. Αγόρασα ένα διαμέρισμα, σε καινούρια οικοδομή, όμως μετά την τοποθέτηση των σωληνώσεων φυσικού αερίου εμφανίστηκε μεγάλη ρωγμή σε κολώνα. Δείτε τις φωτογραφίες:

 

11102008007zu8.th.jpg 11102008006pm7.th.jpg

 

Η ρωγμή φαίνεται μάλιστα να μεγαλώνει (δείτε στη δεύτερη φωτογραφία, στο κάτω μέρος της που τείνει να προχωρήσει ακόμη πιο μέσα).

 

Στο παρακείμενο τοιχίο έχουν βιδωθεί όλοι οι μετρητές τους φυσικού αερίου (6, σε 3 στήλες), παρόλο που ακριβώς δίπλα υπάρχει επαρκούς μεγέθους τοίχος. Δεδομένης λοιπόν της ρωγμής που εμφανίστηκε στην κολώνα, δεν ξέρω τι άλλες ρωγμές μπορεί να υπάρχουν στο τοιχίο, κρυμμένες πίσω από τους μετρητές.

Στη φωτογραφία δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη όλοι οι μετρητές:

 

11102008008.th.jpg

 

Σε άλλες κολώνες και τοιχία έχουν ανοιχτεί τρύπες για να μπουν παρόμοιες βίδες για τη στήριξη των σωληνώσεων, και αυτές μπήκαν κατόπιν σε άλλες τρύπες παραδίπλα. Οι πρώτες τρύπες έμειναν ανοιχτές.

 

Η συγκεκριμένη κολώνα (με τη ρωγμή) είναι επιπλέον και εμφανώς στραβή, πολύ λεπτότερη κάτω απ' ότι πάνω:

 

15022009089ht2.th.jpg

 

Γενικά, τίποτα δεν είναι ίσιο σε αυτή την οικοδομή, και όλα φαίνονται να έχουν γίνει πολύ πρόχειρα. Ακόμη και με μία απλή σύγκριση με το μάτι με τη διπλανή οικοδομή (που χτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα, και είναι ίδιων ακριβώς διαστάσεων) είναι εμφανής η πολύ μικρότερη ποσότητα μπετόν που χρησιμοποιήθηκε (πολύ μικρότερες διατομές σε κολώνες και δοκούς). Ο εργολάβος αποδείχθηκε μεγάλος απατεώνας, κλέβοντας από παντού ό,τι μπορούσε και βάζοντας ό,τι πιο ευτελές υπάρχει. Να φανταστείτε, ακόμη και τα κάγκελα που έβαλε είναι σκουριασμένα (πώς να τον εμπιστευτώ μετά για τα σίδερα).

 

Όλα τα παραπάνω, η εμφανής ρωγμή, αλλά και η γενικότερη εικόνα που διαμόρφωσα για τον εργολάβο με κάνουν και ανησυχώ πολύ σοβαρά, σε βαθμό που να θέλω να πουλήσω το σπίτι. Ποια είναι η άποψή σας; Πρέπει να ανησυχώ;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Γειάσου bazil, καλώς ήλθες.

Από τις φωτογραφίες μόνο δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα για το πόσο σοβαρή είναι η βλάβη. Σίγουρα δεν είναι για να ανησυχείς ότι θα πέσει η οικοδομή σε μερικές μέρες αλλά ούτε και για να το αφήσεις σαν να μην τρέχει τίποτα. Το σημαντικότερο σ' αυτά τα προβλήματα είναι η ψυχραιμία.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνεις τα εξής βήματα:

1. Συζήτησε το θέμα με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της οικοδομής και πάρε τη γνώμη τους για την πρόθεσή σου να ερευνήσετε το πρόβλημα. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν βρεις ανταπόκριση να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα μόνος σου.

2. Προμηθεύσου το φάκελο με τις μελέτες της οικοδομικής άδειας, κυρίως τη στατική μελέτη και δευτερευόντως την αρχιτεκτονική μελέτη.

3. Επικοινώνησέ με τον επιβλέποντα μηχανικό της οικοδομής, αν δεν το έχεις κάνει ήδη για το (2). Συζήτησε το πρόβλημα μαζί του και ζήτησέ του να κάνει αυτοψία, λογικά και ο ίδιος θα ανησυχήσει άρα δεν θα αμελήσει το αίτημα σου. Μην παραλείψεις να συμφωνήσεις την αμοιβή του, ανάλογα και με τις εργασίες που θα χρειαστεί να κάνει.

4. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν βρεις ανταπόκριση στο (3), αναζήτησε έμπειρο μηχανικό της περιοχής σου και ανάθεσε τη διερεύνηση του προβλήματος. Από την πρώτη στιγμή να του διαθέσεις τα αντίγραφα των μελετών, έτσι θα κερδίσεις χρόνο.

5. Ενημέρωσε το φόρουμ για τα αποτελέσματα των ενεργειών σου και της διερεύνησης του προβλήματος. Η περιπτωσιολογία των βλαβών στις οικοδομές είναι εμπειρία χρήσιμη σε όλους και πρέπει να μοιράζεται.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα κάνω τις ενέργειες που μου προτείνεις, εκτός από μία. Την αμοιβή του μηχανικού. Αν είναι δυνατόν να δώσω και αμοιβή στον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος γι' αυτήν την κατάσταση. ************, όχι να του δώσω και αμοιβή. Και στο λέω αυτό παρόλο που είμαι κι εγώ μηχανικός (ηλεκτρολόγος). Σε τέτοιες περιπτώσεις δε χωρούν συντεχνιασμοί.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις εν μέρει δίκιο συνάδελφε, αλλά δεν είναι συντεχνιακό το θέμα. Και εξηγούμαι: Ο επιβλέπων στον οποίο σου προτείνω να απευθυνθείς για πληροφορίες, αυτοψία, εκτίμηση της κατάστασης, προμήθεια της στατικής μελέτης είναι ο πολιτικός μηχανικός ή ο αρχιτέκτονας (αρκετοί αρχιτέκτονες μελετούν και επιβλέπουν στατικά). Η εγκατάσταση φυσικού αερίου το πιθανότερο έγινε εκ των υστέρων, χωρίς επίβλεψη. Μόνο αν η εγκατάσταση έγινε πριν την ολοκλήρωση - ηλεκτροδότηση της οικοδομής και ταυτόχρονα ο επιβλέπων στατικών ήταν ο ίδιος με τον επιβλέποντα Φ.Α. έχει βάση η άποψή σου περί μη αμοιβής - και αν βεβαίως είναι πράγματι σοβαρή η βλάβη. Αλλιώς επίτρεψέ μου να σου συστήσω και πάλι ψυχραιμία και να μην βιάζεσαι λόγω του εκνευρισμού σου να βγάλεις συμπεράσματα για το ποιόν θα βάλεις φυλακή.

Αν λοιπόν δεν ισχύει η παραπάνω περίπτωση, προφανώς και πρέπει να αμοιφθεί ο συνάδελφος - η εργασία πρέπει να αμοίβεται, είναι υποχρεωτικό και όχι συντεχνιακό. Ίσως βέβαια προσφερθεί να βοηθήσει από επιστημονικό ή ανθρώπινο ενδιαφέρον. Άλλο όμως το εργάζομαι και άλλο το συμπαραστέκομαι.

Επειδή όμως όλα αυτά είναι υποθετικά ξεκίνα την έρευνα και τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, πρόκειται για τον πολιτικό μηχανικό και ήταν ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω που αναφέρεις. Η εγκατάσταση έγινε πριν την ηλεκτροδότηση της οικοδομής, όσο είχε ακόμη εργολαβικό ρεύμα. Οι διάφορες μελέτες (ηλεκτρολογικές, φυσικού αερίου κλπ) ξέρουμε όλοι πως γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις (από τον πολιτικό μηχανικό με τη σφραγίδα μόνο κάποιου ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου). Επίσης η επίβλεψη είναι πολλές φορές εικονική. Έτυχε να περάσω από κεί όταν έβαζαν τις σωληνώσεις (δυστυχώς αφού έγινε αυτό με την κολώνα) και ήταν μόνο δύο αλλοδαποί εργάτες (όχι ότι θα είχε διαφορά αν ήταν Έλληνες) οι οποίοι τρυπούσαν όπου ήθελαν. Όταν τους είδα να βάζουν τους μετρητές στο τειχίο και τους ρώτησα γιατί εκεί και όχι στον τοίχο, μου απάντησε ο ένας «γιατί έτσι λέει το σχέδιο». Όταν ζήτησα να δω το σχέδιο, αγρίεψε και κινήθηκε απειλητικά εναντίον μου!

 

Σίγουρα, κύριος υπεύθυνος για την προχειρότητα είναι ο εργολάβος (ο οποίος έχει τον πολιτικό μηχανικό ως υπάλληλο στην ουσία, και μπορεί να του επιβάλει πράγματα ακόμη και παράνομα), όμως ο μηχανικός είναι ο υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο, και σε κάθε περίπτωση έχει ευθύνη ως επιστήμονας. Από οικοδομή δε γνωρίζω πολλά, καθώς ασχολούμαι κυρίως με υπολογιστές και όχι με ηλεκτρολογικές μελέτες, και θα ήθελα αν κάποιος ξέρει να με βοηθήσει στο κατά πόσον επιτρέπεται να τρυπάς κολώνες σε τέτοιες περιπτώσεις και τι προφυλάξεις πρέπει να πάρεις. Έχω βέβαια την εντύπωση πως μία βίδα δεν μπορεί να προκαλέσει τέτοιο πρόβλημα αν δεν υπάρχει ήδη κάποια αστοχία στον Φ.Ο. Τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Αφού έτσι έχουν τα πράγματα έχεις δίκιο για τα περί αμοιβής. Δεν θα συμφωνήσω όμως στα περί φυλακής και σου συνιστώ να προχωρήσεις το συντομότερο στο βήμα (4).

Και παρατηρώ ότι αν και όπως λες δεν γνωρίζεις πολλά από οικοδομή, γνωρίζεις ποια είναι η κατάσταση με τις επιβλέψεις, τους εργολάβους, τις εικονικές μελέτες, τις σφραγίδες κλπ: δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση σε σημαντικό κομμάτι του χώρου της Οικοδομής...

Link to comment
Share on other sites

Ο p.varvaris περιέγραψε πολύ ωραία τα βήματα που πρέπει να κάνεις.

Σπίτι σου είναι, περιουσία σου και μάλιστα μεγάλη και αφορά την ασφάλεια πέρα από τη στέγαση της οικογένειάς σου. Δε νομίζω ότι θα διστάσεις στο να καλέσεις κάποιον ειδικό (Πολιτικό Μηχανικό) να κάνει αυτοψία και να αποφανθεί. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεσαι, απ' την οθόνη του Η/Υ του κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτοψία αλλά μόνο να κάνει υποθέσεις και να σου δώσει κατευθυντήριες γραμμές για το τι να κάνεις όπως έκανε ο συνάδελφος παραπάνω.

 

Απαντώντας στο ερώτημά σου, το να ανοίξεις οπές σε στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα για να στηρίξεις αντικείμενα (κλιματιστικά, σωλήνες, ράφια κ.λπ.) δεν απαγορεύεται. Ίσα-ίσα, το σκυρόδεμα προσφέρει καλύτερο υπόβαθρο στερέωσης. Το μόνο που απαιτείται είναι τα υλικά (βύσματα, βίδες, μπουλόνια) να είναι συμβατά και να μην προκαλέσουν οξείδωση στους οπλισμούς, κάτι που αν ποτέ συμβεί θα συμβεί μετά από πολύ καιρό και όχι την επόμενη στιγμή. Τα πλαστικά/μεταλλικά βύσματα και οι βίδες/μπουλόνια που χρησιμοποιούνται στην αγορά νομίζω ότι είναι όλα συμβατά.

Αν ήταν με τρεις τρύπες Φ6 ή άντε Φ8, σ' ένα τοιχίο μάλιστα, να προκληθεί πρόβλημα στατικής επάρκειας, αλίμονό μας. Προσοχή όμως, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει κανένα στατικό πρόβλημα. Μπορεί οι τρύπες να το έφεραν στην επιφάνεια. Γι αυτό λέω ότι χρειάζεται αυτοψία από ειδικό που θα εκτιμάς και θα εμπιστεύεσαι πάνω απ' όλα, είτε είναι ο επιβλέπων είτε κάποιος άλλος μηχανικός, που θα σου συστήσει τι πρέπει να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Μα καλά συνάδελφε bazil είναι ποτέ δυνατόν; Καταρχάς αν δεν ξέρεις από νομοθεσία μην εξαπολύεις απειλές. Διάβασε ΚΤΣ-97 και θα καταλάβεις τί λέω.

 

Η κολώνα έχει και σοβά. Πήγαινε στην γωνία και ρίξε το κομματάκι που έχει ξεκολλήσει. Είναι σοβάς ή μπετό; Αν είναι μπετό, όπως το βλέπω, θα πρέπει να φανεί και οπλισμός.

 

Επίσης, μέλος ΤΕΕ είσαι, ζήτα πραγματογνώμονα να κάνεις δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως είναι μόνο το μονωτικό;

Λέω μήπως απο μακρυά φυσικά, κρίνοντας ότι πρόκειται για εξωτερική κολώνα και απο το πάχος της ρωγμής, οπότε δεν τρέχει τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Απο μηπως μπορουμε να πουμε πολλα.. Γι'αυτο και το καλυτερο απ'ολα εναι να το δει επι τοπου καποιος μηχανικος..

 

Το γεγονος δε που λες για "στραβη" κολωνα, αυτο μπορει να ειναι απο σημαντικο προβλημα μεχρι απλη κακοτεχνια.. Αλλα ακομα και γι'αυτο απο αποσταση κανεις δεν μπορει να κρινει.. Αυτοψια χρειαζεσαι.. Οπως εχει ξαναυποθει στο φορουμ αυτο, τηλεφωνικα διαγνωση γιατρου για κατι περα απο ενα βηχαλακι ή εναν χαμηλο πυρετο γινεται???

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.