Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παθητικη Πυροπροστασια- αρθ.11 , πλατος όδευσης διαφυγής ?


LeftLane

Recommended Posts

Συγκεκριμενη ερωτηση : Kανω παθητικη με το αρθ.11 για συνεργειο αυτ/των λογω προσθηκης εσωτερικου παταριου το οποιο τακτοποιω με τον Ν.4178/13. Το παταρι εχει περιστροφικη μεταλλικη σκαλα εσωτερικα πλατους σκαλοπατιων 0.70μ. και το παταρι ειναι ενιαιο πυροδιαμερισμα με τον ισογειο χωρο και δεν μεσολαβουν πορτες.

 

Το κλιμακοστασιο αυτο ειναι οδευση διαφυγης ? Και αν ναι, τι γινεται που δεν εχουμε το ελαχιστο πλατος των 1,0μ σύμφωνα με την παρ.2.1.2 του αρθ.11 ??? Υπαρχει κατι αλλο που μου διαφευγει ? 

 

Επισης, υπαρχει περιπτωση να θεωρηθει ενιαιο πυρ/μα το υπογειο και το ισογειο του καταστηματος ? (κανονικα πρεπει να ειναι ξεχωριστα συμφωνα με την παρ.3 του αρθ.11...)

 

Εκτιμω καθε βοηθεια...

Edited by LeftLane
Link to comment
Share on other sites

Λέω πως αποτελεί μια απροστάτευτη όδευση διαφυγής με μήκος L = Lοριζόντιας διαδρομής + Lανεμόσκαλας*1,5. Μια κατακόρυφη όδευση μπορεί να εξυπηρετήσει ως και 75 άτομα ανά μονάδα πλάτους (0,60μ.). Οπότε για 100 τ.μ. μεικτή επιφάνεια παταριού έχεις πληθυσμό 1*100/10 = 10 άτομα < 75 άτομα, με πλάτος κατακόρυφης όδευσης 0,70μ. > 0,60μ.

Υπάρχει όμως ο παρακάτω περιορισμός, στην ενότητα 2.1.3. του άρθρου 11: <<Ανεμόσκαλες (και σαν τέτοια μάλλον λογίζεται η μεταλλική περιστροφική σκάλα) που ξεκινούν από τη στάθμη των μηχανολογικών εγκαταστάσεων (εσένα ποια είναι αυτή η στάθμη; ), επιτρέπεται να αποτελούν τμήματα των οδεύσεων διαφυγής, εφόσον δεν εξυπηρετούν περισσότερα από 3 άτομα>>.

 

Αν το υπόγειο και το πατάρι αποτελούν επικίνδυνους χώρους (χώροι η/μ εγκαταστάσεων) τότε δεν είναι πρόβλημα μόνο τα πυροδιαμερίσματα, αλλά και η θέση τους (κάτω και επάνω αντίστοιχα) σε σχέση με την έξοδο/εξόδους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πανο , προκειται για εγκατασταση συνεργειου μοτο οπου εχει υπογειο (αποθηκη), ισογειο (χωρος εργασιας) και παταρι (αποθηκη). Λογικα λοιπον, το παταρι ως αποθηκη (συμφωνα με 2.1.1 παρ.β) εξυπηρετει ως εμβαδο, Ε=77τ.μ./40 = 2 ατομα, δλδ λιγοτερο απο 3 που μπορει να εξυπηρετησει ως μεγιστο μια ανεμοσκαλα (λογικα η σταθμη Η/Μ εγκ/σεων λογιζεται το ισογειο...).

 

Επισης υπαρχει και μεταλλικη ευθυγραμμη σκαλα απο ισογειο προς υπογειο, πλατους 0,65μ την οποια δεν ανεφερα προηγουμενως γιατι ενδεχομενως να την αντικαταστησουμε με φαρδύτερη. Με την λογικη της ανεμοσκαλας ομως μας καλυπτει και αυτη ως πλατος ? (υπογειο=αποθηκη, Ε=95 τ.μ. και  95/40 = 3 ατομα )

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιες θεωρούνται σαν ανεμόσκαλες από τον κανονισμό και από την οπτική του Π.Σ. Οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω. Δεν νομίζω πάντως ο νόμος να αναφέρεται στην κυριολεκτική έννοια του όρου, δηλαδή <<σκάλα φτιαγμένη από σκοινί, ξύλο ή άλλο υλικό, που μας βοηθάει να ανέβουμε κάπου, αλλά αιωρείται από την αιολική επενέργεια>>. Υποθέτω πως τέτοιες κλίμακες δεν γίνονται καν αποδεκτές για κτίρια. Για τα σκάφη ισχύει άλλη νομοθεσία.

 

Πέρα όμως από τις σκάλες, δεν θα πρέπει το ισόγειο να αποτελεί ξεχωριστό πυροδιαμέρισμα ως χώρος η/μ εγκαταστάσεων με την απαίτηση <<3.4. Όλα τα ανοίγματα που αφήνονται στους τοίχους και τα πατώματα του πυροδιαμερίσματος από τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα (με προθαλάμους, πυράντοχες πόρτες, πυροπροστατευμένα φρέατα ή άλλα συστήματα), ώστε να μην διακόπτεται η ακεραιότητα και η συνέχεια του πυροδιαμερίσματος.>>;;;

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ανεμόσκαλες θεωρούνται μόνο οι κατακόρυφες σκάλες (δηλ. αυτές που για να ανέβουμε χρησιμοποιούμε και τα χέρια).

Όλες οι άλλες θεωρούνται απλά σκάλες ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραίος kan62, όμως και σε μια περιστροφική κλίμακα δεν είναι απαραίτητη η χρήση και των χεριών, ώστε να μην καταλήξει κανείς στο ΚΑΤ;

Link to comment
Share on other sites

Γι' αυτό υπάρχουν και απαιτούνται οι κουπαστές (χειρολισθήρες).

Στις ανεμόσκαλες ούτε υπάρχουν ούτε απαιτούνται κουπαστές ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eπομενως αν πουμε οτι ΔΕΝ προκειται για ανεμοσκαλες, ισχυει το ελαχιστο πλατος των 1,0μ σύμφωνα με την παρ.2.1.2 του αρθ.11 ? Και αν ναι , τι γινεται που, οπως προανεφερα, εχουμε πλατος της περιστροφικης σκαλας ειναι 0,70μ ? Στην πυροσβεστικη μου απαντησαν με επιφυλαξη οτι ειναι αρμοδια η πολεοδομια και μπορω να αναφερω οτι ναι μεν δεν εχω το ελαχιστο πλατος αλλα ΔΕΝ επηρεαζονται τα ενεργητικα μετρα πυρασφαλειας. Απο κει και περα, ΕΑΝ και μονο ΕΑΝ το κοινοποιησει ο αξιωματικος στην Πολεοδομια (δλδ ειναι στην ευχέρια του....) οτι υπαρχει συγκεκριμενο θέμα μετρων παθητικης, τοτε ισως εχω προβλημα στην πολεοδομια η οποια και ειναι αρμοδια να αποφανθει σχετικα. Πιστοποιητικο πυροπροστασιας παντως μου δινουν οπως και να'χει... Μπερδεμα ε ?

 

Επισης κατι αλλο...Κοινό Πυροδιαμερισμα υπογειου και ισογειου νοείται ? Κανονικα οχι, σωστα.... ? Παντα μιλαμε για αρθρο 11

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.