Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μέχρι το 2025 ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Κρήτης


Engineer

Recommended Posts

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσαν σήμερα τη στήριξή τους για να προχωρήσει το έργο ενός αγωγού στη Μεσόγειο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, στοχεύοντας στην ολοκλήρωσή του έως το 2025. Ο αγωγός θα περνά μέσω της Κρήτης.

 

Την κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, υπέγραψαν σήμερα στο Τελ Αβίβ, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα και o υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ.

 

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός των 2.000 χιλιομέτρων θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και πιθανόν με την Ιταλία, με κόστος έως 6 δισεκ. ευρώ.

 

«Είναι ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο ως Κομισιόν στηρίζουμε ξεκάθαρα, καθώς θα έχει υψηλή αξία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της παροχής και τον στόχο της διαφοροποίησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

 

Το Ισραήλ ανακάλυψε ένα υπεράκτιο κοίτασμα άνω των 900 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένα ακόμα κοίτασμα 2.200 δισεκ. κυβικών μέτρων που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Παράλληλα με την ευρωπαϊκή αγορά, διευρευνά τις επιλογές για εξαγωγές στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

 

Ύστερα από συνάντηση στο Τελ Αβίβ μεταξύ των υπουργών Ενέργειας από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, ο Κανιέτε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως το έργο «θα πληροί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις» προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρηματοοικονομική δέσμευση.

Η διακήρυξη

 

Στη διακήρυξη προβλέπονται τα εξής:

 

* Τα μέρη στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

* Το έργο του αγωγού EastMed, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη, μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

* Τα μέρη θα υποστηρίξουν της δραστηριότητες ανάπτυξης του αγωγού EastMed - και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Poseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

* Τα μέρη θα ενισχύσουν επίσης τη μεταξύ τους συνεργασία, δημιουργώντας μια τετραμερή ομάδα εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed και την εξέταση όρων για την απαραίτητη διακυβερνητική συμφωνία για επίσπευση της κατασκευής του έργου.

* Τα μέρη υιοθετούν την έκθεση της ομάδας εργασίας των τεσσάρων χωρών, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2017, αναφορικά με τον αγωγό EastMed, η οποία κατατέθηκε στον Επίτροπο Κανιέτε.

 

Πηγή: http://www.candianew...ia-ton-eastmed/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Σοβαρή γεωπολιτική εξέλιξη. Μακάρι να υλοποιηθεί παρά να είναι μόνο διπλωματικό πυροτέχνημα για τα μάτια της Τουρκίας.

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου είναι τόσο γεωπολιτικά ευαίσθητος αυτός ο αγωγός που θα σέρνεται από εδώ και από εκεί, ανάλογα με τις σκοπιμότητες [εθνικές και υπερεθνικές - κυρίως], χωρίς αποτέλεσμα. Τέτοιας έκτασης και σημασίας ενεργειακές αρτηρίες χρειάζονται χώρες με σταθερή θέση στη διεθνή σκακιέρα. Κι εμείς για τα επόμενα 98 χρόνια φαίνεται να έχουμε πρόβλημα. Θυμίζω την τύχη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.