Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε δημοπράτηση η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας


Engineer

Recommended Posts

Η μεγαλύτερη δημοπράτηση της παρούσας δεκαετίας είναι επιτέλους ενεργή. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αττικό Μετρό στο ypodomes.com ξεκινά αύριο επιτέλους η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Νωρίτερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κος Χρήστος Σπίρτζης εξήγγειλε και επίσημα την έναρξη του διαγωνισμού από την Θεσσαλονίκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά "συνήθως εξαγγέλλονται έργα από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, σήμερα θα πρωτοτυπήσουμε και εξαγγέλλουμε έργο για τη Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη".

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project στην Αθήνα εδώ και 30 χρόνια καθώς με κόστος 1,5 δισ ευρώ, ξεπερνά το έργο κατασκευής των γραμμών 2 και 3 το 1992. Όπως σας έχει αναφέρει το ypodomes.com πρόκειται για την μητέρα των μαχών καθώς σύσσωμη η κατασκευαστική κοινότητα της Ελλάδας αλλά και παγκόσμιοι κατασκευαστικοί όμιλοι θα κληθούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συμμαχίες για να κατέβουν στον διαγωνισμό.

 

Η απόφαση για τη δημοπράτηση έχει ληφθεί στον ΔΣ της Αττικό Μετρό από την προηγούμενη εβδομάδα, αύριο θα σταλεί στην Ε.Ε. για να δημοσιευθεί επίσημα και την Παρασκευή θα αναρτηθεί και στο site της Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πρώτη φάση που αφορά την προεπιλογή θα γίνει στις 30 Ιουνίουν 2017. Η διαδικασία θα είναι μακρά και περίπου σε ένα χρόνο από τώρα τα σχήματα που θα προκριθούν θα κληθούν να δώσουν τις τεχνικές αρχικά και κατόπιν τις οικονομικές προσφορές τους.

 

Τα έργα εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2019 και να διαρκέσουν 8 χρόνια (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις από τυχόν αρχαιολογικά ή άλλα).

 

Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 450εκατ.ευρώ και το υπόλοιπο ποσό από την ΕΤΕπ που για πρώτη φορά καλύπτει ένα μεγάλο έργο υποδομής στη χώρα μας με ποσοστό 75%.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ 4

 

Η νέα Γραμμή 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ έρχεται για να αλλάξει τον τρόπο μετακίνησης στην Αθήνα και θα καλύψει κυρίως πυκνοκατοικημένες περιοχές του Δήμου Αθήναίων και των πέριξ Δήμων. Θα ξεκινά από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι και περνώντας από Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια και Ζωγράφους θα καταλήγει στο Γουδή.

 

Θα έχει μήκος 12,9χλμ και θα περιλαμβάνει 14 υπόγειους σταθμούς. Οι 9 σταθμοί θα κατασκευαστούν εντός του Δήμου Αθηναίων.

 

Σταθμοί Ανταπόκρισης θα είναι οι Σταθμοί: Ακαδημίας (με το σταθμός Πανεπιστήμιο της Γραμμής 2), Ευαγγελισμός (με Γραμμή 3). Στην Ακαδημία θα υπάρχει συνδετήρια υπόγεια διάβαση που θα ενώνει τη Γραμμή 4 με τη Γραμμή 2.

 

Για την κατασκευή θα χρησιμοποιηθούν 2 Μετροπόντικες (ένας σε κάθε άκρο) για να συντομεύσει ο χρόνος διάνοιξης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τρίτο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

 

Η γραμμή 4 θα κατασκευαστεί με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, θα υπάρχει μία σήραγγα διπλής κατεύθυνσης, όλοι οι σταθμοί θα είναι πλάγιοι, όμως θα διαθέτουν συρμούς υπεραυτόματους που θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό ενώ θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες οι οποίες θα ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός θα έχει φτάσει και θα έχει ακινητοποιηθεί.

 

Η εργολαβία κατασκευής είναι μία και αδιαίρετη και αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει τα έργα πολιτικού μηχανικού, Η/Μ, ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση και προμήθεια συρμών. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες κοινοπραξίες που η κάθε συμμετέχουσα θα έχει ως κύριο αντικείμενο τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω. Ο ανάδοχος θα καταφέρει να αποσπάσει το "χρυσό συμβόλαιο" το οποίο θα τον ενισχύσει επιχειρηματικά και οικονομικά και για αυτό το λόγο το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί η "μητέρα των μαχών".

 

Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο για τμηματική λειτουργία της νέας Γραμμής.

 

Θα κατασκευαστούν οι παρακάτω σταθμοί:

 

1.Σταθμός 'Άλσος Βεΐκου, Διασταύρωση Βεΐκου και Τραλλέων

2.Σταθμός Γαλάτσι, Διασταύρωση Γαλατσίου και Βεΐκου

3.Σταθμός Κυψέλη, Πλατεία Κυψέλης

4.Σταθμός Δικαστήρια, Διασταύρωση Ευελπίδων και Μουστοξύδη

5.Σταθμός Αλεξάνδρας, Διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη

6.Σταθμός Εξάρχεια, Πλατεία Εξαρχείων

7.Σταθμός Ακαδημία, Διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα

8.Σταθμός Κολωνάκι, Πλατεία Κολωνακίου

9.Σταθμός Ευαγγελισμός, Διασταύρωση Βασ. Σοφίας, Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου

10.Σταθμός Καισαριανή, Διασταύρωση Υμηττού και Εθν. Αντιστάσεως

11.Σταθμός Νήαρ Ηστ, Εθν. Αντιστάσεως

12.Σταθμός Ιλίσια, Πλατεία Κύπρου

13.Σταθμός Ζωγράφου, Πλατεία Γαρδένια

14.Σταθμός Γουδί, Πλατεία Ελευθερίας

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Στο έργο περιλαμβάνεται η μελέτη και κατασκευή της Νέας Γραμμής 4, ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ, η κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και θέση σε λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού του έργου καθώς και η προμήθεια τροχαίου υλικού.

 

Επίσης στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η κατασκευή νέου Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) και νέου κτηρίου Συντήρησης και Επισκευών Συρμών στο αμαξοστάσιο Σεπολίων. Έχει αποφασιστεί για τη διάνοιξη να χρησιμοποιηθεί ΤΜΒ, δηλαδή Μετροπόντικας. Το έργο είναι περίπλοκο από τη φύση του καθώς η διάνοιξη σηράγγων και σταθμών θα γίνει σε πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον.

 

Μεταξύ άλλων στο έργο θα περιλαμβάνεται:

-Το σύστημα αερισμού σηράγγων Μετρό

-Το σύστημα ισχύος έλξης

-Η σιδηροδρομική επιδομή του έργου

-Το σύστημα σηματοδότησης τύπου CBTC

-Το σύστημα συλλογής κομίστρου με έξυπνες κάρτες

-Η προμήθεια και θέση σε λειτουργία 14 συρμών χωρίς οδηγό

-Σταθμοί με πετάσματα και θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες

 

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη φάση ανάπτυξης της Γραμμής 4 η οποία στην τελική της μορφή θα περιλαμβάνει 30χλμ γραμμής με 33 σταθμούς και θα εκτείνεται από τον Περισσό μέχρι την Λυκόβρυση στην Εθνική οδό

 

Πηγή: http://www.ypodomes....u-metro-athinas

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.