Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μεταπτυχιακά για Πολιτικούς Μηχανικούς


Guest Mystic

Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα, για να μην ανοίγω νέο topic γράφω εδώ. Τελείωσα τον περασμένο χειμώνα την σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα τον κατασκευαστικό τομέα. Η διπλωματική μου είχε να κάνει με τη στατική μελέτη ενός κτηρίου χωρίς δοκούς όπου μέσω της χρήσης προεντεταμένων μυκητοειδών πλακών δόθηκε έμφαση στο θέμα του χρόνου ανέγερσης.

Ενδιαφέρομαι να κάνω μεταπτυχιακό στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο ΑΠΘ, όπου έκανα τις ανάλογες αιτήσεις και έγινα δεκτός σε 2 μεταπτυχιακά προγράμματα:

-στο Α.Σ.Τ.Ε. (αντισεισμικός σχεδιασμός τεχνικών έργων)

-στη Διαχείριση Έργων

Το θέμα είναι πως έχουν σήμερα ξεκινήσει οι εγγραφές και δεν έχω αποφασίσει ακόμα που να γραφτώ.

Τόσα χρόνια είχα ως στόχο το ΑΣΤΕ αλλά λίγο οι δύσκολες εποχές που ζούμε και η συνακόλουθη κατάρρευση των οικοδομικών δραστηριοτήτων, λίγο η δυσκολία του ίδιου του προγράμματος (που δεν θα μου επιτρέψει να κάνω κάτι άλλο ταυτόχρονα) με έχει βάλει σε σκέψεις για τη Διαχείριση Έργων.

Θα ήθελα πραγματικά την γνώμη σας και κάθε συμβουλή ή οτιδήποτε ευπρόσδεκτα..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Edited by mike_
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τι θα κάνεις τελικά;

 

Στις ελάχιστες θέσεις εργασίας ΠΜ ζητιέται πιο πολύ το construction managment και λιγότερο οι μελέτες.

Μέχρι την Παρασκευή 13/09 πρέπει να πάω να γραφτώ...

Μάλλον και εγώ προς την Διαχείριση τείνω αλλά δυστυχώς έτρεφα μια συμπάθεια προς το ΑΣΤΕ, άρα θα το κάνω με βαριά καρδιά.

Ενδεικτικό αυτού που λές είναι ότι στο ΑΣΤΕ φέτος έκαναν αίτηση μόλις 26 άτομα (φθίνων αριθμός σε σχέση με το παρελθόν), ενώ στην Διαχείριση ~120-130 άτομα...

Το θέμα είναι σε τι επίπεδο ή μάλλον σε ποιά αντικείμενα θα είναι ουσιαστικά χρήσιμος ένας απόφοιτος της Διαχείρισης Έργων?

Επίσης θα έχει έλπιδες να απασχοληθεί στο αντικείμενο αυτό ή ένας παλαιότερος και κατά συνέπεια εμπειρότερος θα προτιμηθεί?

Edited by mike_
Link to comment
Share on other sites

Μια εταιρεία δε θα σε προσλάβει ως σύμβουλο μελετών ή μελετητή μόνο και μόνο επειδή έκανες το ΑΣΤΕ ή ως εργοταξιάρχη επειδή έκανες το ΔΕ. Και πάντα θα υπάρχει και ένας παλιότερος ή εμπειρότερος υποψήφιος για μια θέση. Μπορεί όμως και εσύ να έχεις κάποια άλλα προσόντα που θα εξισορροπήσουν την αρχική έλλειψη εμπειρίας.

Επί της ουσίας. Νομίζω πως αν σε ενδιαφέρει ένα ξεκίνημα στο κομμάτι των μελετών (δε μιλάω για στάβλους, αυθαίρετα κτλ όχι προσωπικό τεχνικό γραφείο δλδ) κάνε το ΑΣΤΕ αφου σε ενδιαφέρει κιόλας. Αν δε σε ενδιαφέρει να ακολουθήσεις μια τέτοια εξειδίκευση αλλά θες μια γενικότερη εμβάθυνση γνώσεων όχι στο τεχνικο αντικείμενο αλλά στις διαδικασίες γύρω απ το κάθε τεχνικό αντικείμενο κάνε το ΔΕ.

 

Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ χωρίς να έχω κάνει βέβαια κανένα από τα 2.

 

Θα τολμήσω να πω ότι το ΑΣΤΕ θα το κάνουν κυρίως αυτοί που την επόμενη μέρα θα ψάξουν δουλειά ΚΑΙ στο εξωτερικό σε κάποια μελετητική εταιρεία.

Edited by dim
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που σκεφτόμουν είναι το εξής (διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος):

Για τις μελέτες συμβατικών κατασκευών από Ο/Σ συνήθως, ένα καλό πρόγραμμα διαστασιολόγησης και μια γενική γνώση των κανονισμών αρκεί.

Σε μελέτες ενίσχυσης υφιστάμενων κτηρίων, όπου συνήθως χρησιμοποιούνται ανελαστικές μέθοδοι οι γνώσεις του ΑΣΤΕ δεν θα πάνε χαμένες..

Δηλαδή δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάποιος μη-δομοστατικός ασχολείται με στατικά συμβατικών κατασκευών..

Απο την άλλη σε νέες κατασκευές ειδικών απαιτήσεων (π.χ. γέφυρες,γεωτεχνικά κλπ) προβάδισμα έχουν οι εταιρίες ειδικών εφαρμογών, στις οποίες όμως ύπαρχει απόθεμα μηχανικών, εμπλεκομένων με τα δομοστατικά, που περιμένει να προσληφθεί. Απεναντίας οι μηχανικοί που έχουν ασχοληθεί με το construction management είναι λιγότεροι..

Άρα δεν με συμφέρει να ασχοληθώ με την Διαχείριση και ταυτόχρονα να επενδύσω σε εκμάθηση ξένων γλωσσών (πέραν της Αγγλικής) και σε σεμινάρια σχεδιαστικών-υπολογιστικών προγραμμάτων?

Δεν αυξάνω δλδ κάπως τις πιθανότητες να κάνω μια αρχή στη ζωή μου?

Edited by mike_
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου mike_ (πιθανότατα γνωριζόμαστε)

Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου. Έχω τελειώσει τη Διαχείριση έργων και δεν μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα, ούτε ότι ξετρελάθηκα κιόλας.

Πάντα θαύμαζα την υπομονή των παιδιών που διάλεξαν το ΑΣΤΕ αλλά δεν είχα την αντοχή να το υποστώ.

Πιστεύω ότι οι γνώσεις του ΑΣΤΕ είναι πραγματικά χρήσιμες αν θέλεις να ασχοληθείς με μελέτες και ενισχύσεις, πράγμα που θέλω να κάνω τώρα και καταβάλω διπλή προσπάθεια για να κατανοήσω την push over, time history κλπ. 

Το κακό με αυτά είναι ότι προς το παρόν ασχολούμαστε με τα αυθαίρετα και άλλες βλακείες που μας απαξιώνουν πλήρως σαν μηχανικούς και δεν έχουμε πεδίο να τα εφαρμόσουμε.

Επίσης, στο εξωτερικό η ειδικότητα του structural engineer νομίζω πως δεν είναι ιδιαιτέρως καλά αμοιβόμενη, χωρίς να είμαι η κατάλληλη να σου το βεβαιώσω.

Αν σκέφτεσαι να φύγεις έξω, τότε ένα μεταπτυχιακό στη διαχείριση και μελλοντικά μια πιστοποίηση από PMI ή κάτι αντίστοιχο πιστεύω θα σου δώσει μια αρκετά καλά αμοιβόμενη θέση.

Link to comment
Share on other sites

Thank you alexia_ch αγνοούσα την ύπαρξη του PMI (το θέμα είναι που βρίσκεις την προυπηρεσία..)

Εγώ προσωπικά έχω την υπομονή για το ΑΣΤΕ αλλά..

 

Το κακό με αυτά είναι ότι προς το παρόν ασχολούμαστε με τα αυθαίρετα και άλλες βλακείες που μας απαξιώνουν πλήρως σαν μηχανικούς και δεν έχουμε πεδίο να τα εφαρμόσουμε.

αποτελεί τον αποτρεπτικό παράγοντα..

Όσο για το εξωτερικό τουλάχιστον για τα 3-4 επόμενα χρόνια δεν το κόβω να είμαι σε θέση να φύγω.

Φυσικά κανείς δεν αποκλείει την δυνατότητα να κάνω το ΑΣΤΕ μετά την ΔΕ αλλά τότε θα παίξω με την υπομονή μου (μεσολαβούν στρατιωτικές υποχρεώσεις).

Edited by mike_
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, 

για να μην ανοίγω νέο topic κ εγώ θα γράψω εδώ τον προβληματισμό μου. Τελείωσα Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ τον Ιούνιο και η πρώτη μου σκέψη ήταν να ψάξω να δω τι παίζει στην αγορά εργασίας αφού δεν υπάρχει κάτι που να με τραβάει ιδιαίτερα για μεταπτυχιακό. Αυτό που διαπίστωσα βέβαια ήταν πως στις ελάχιστες θέσεις για Πολιτικούς Μηχανικούς ζητάνε και το μεταπτυχιακό πλέον, γι αυτό κι εγώ έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσω τις σπουδές μου. Αυτό που με προβληματίζει τώρα είναι σε πιο κλάδο να στραφώ. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο να με τραβάει θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που ίσως θα με βοηθούσε μελλοντικά για εργασία.  Ακούω διάφορα για μεταπτυχιακά σε ενέργειες και πετρέλαια αλλά είμαι μπερδεμένη πολύ. 

θα ήθελα την άποψη σας και τις συμβουλές σας!

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω η καλυτερη επιλογη για καποιον που μολις τελειωσε και βαση συνθηκών είναι να κανει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και κατα προτιμηση σε χωρα που θα μπορει να τον απορροφησει μετα για εργασια. Είναι πολυ πιο ευκολο να βρεις δουλεια έξω αν έχεις κανει μεταπτυχιακό έξω. Το ρίσκο είναι πολυ λιγοτερο απο όσο να έισαι στην Έλλαδα αυτη τη στιγμη. Το είδος του μεταπτυχιακού το καθορίζει ο καθενας...η γνωμη μου είναι να ειναι οσο πιο εξειδικευμενο γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.