Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατεδάφιση τοίχου από ενοικιαστή!


dred_13

Recommended Posts

Καλησπέρα και Καλό Πάσχα,

 

Κατέχω ισόγειο χώρο μιας διώροφης πολυκατοικίας, αυτό με το κόκκινο χρώμα στην εικόνα (http://prntscr.com/ev8d9y - http://prntscr.com/ev8dkz), περίπου 60τμ με 30τμ πατάρι. Η πολυκατοικία που είμαι εγώ έχει πρόσοψη σε δρόμο και συνορεύει με διπλανό κτίσμα (πράσινο χρώμα) που έχει πρόσοψη σε πεζόδρομο.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να βρω τυχόν σχέδια της οικοδομής ή την οικοδομική άδεια, και είμαι μακριά από την πόλη της πολυκατοικίας για να ανατρέξω στην πολεοδομία. Συνεπώς ΔΕΝ μπορώ να σας πω με σιγουριά αν και το πράσινο και το κόκκινο αποτελούν ενιαία οικοδομή ή απλώς είναι δύο διαφορετικές με μεσοτοιχία!

 

Ο χώρος ενοικιάζεται εδώ και πάνω από 10ετία για κατάστημα ζαχαροπλαστικής. Μετά τα 2 με 3 πρώτα χρόνια ενοικίασης, ο ενοικιαστής έριξε τον "κοινό" τοίχο με το διπλανό (πράσινο) κτίριο και ενοικίασε και τον ισόγειο χώρο του πράσινου κτιρίου για να βγει στον πεζόδρομο. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, δεν γνωρίζω αν έριξε έναν τοίχο, ή αν έριξε 2 τοίχους που προφανώς θα ήταν κολλητά μεταξύ τους.

 

Προφανώς τότε και δεν με ενημέρωσε για την ενέργειά του και δεν πήρε κάποια οικοδομική άδεια και το κυριότερο για μένα ΔΕΝ ρώτησε κάποιον μηχανικό για την στατική επάρκεια που θα έχει η πολυκατοικία μετά το γκρέμισμα του τοίχου!!!

 

Επειδή υπάρχει μεγάλη περίπτωση ο ενοικιαστής να φύγει, και σιγά μην ξανά βάλει τον τοίχο στη θέση του, μήπως γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να κινηθώ; Είτε νομικά είτε με κάποιον μηχανικό; Θα έχω πρόβλημα εγώ με την πολεοδομία σε περίπτωση που το "μάθει" ή βαραίνει τον ενοικιαστή; 

 

Ευχαριστώ που με διαβάσετε, συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, Καλό Πάσχα σε όλους.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά και με βάση όσα λες έχεις μεγάλο πρόβλημα.

1ον υπαρχει πολεοδομική παράβαση αν δεν έχει βγει άδεια για όλες αυτές τις εργασίες που λες.

2ον ο πολεοδομική παράβαση βαραίνει το ακίνητα βασικά. ΑΝ εσύ έχει καλό συμβόλαιο ενοικίασης που προβλέπει και γραπτά να μη έχει δικαίωμα να κάνει εργασίες σαν αυτή χωρίς την δική σου συναίνεση τότε αν φύγει η πολεοδομία κυνηγήσει εσένα και πρόστιμα κλπ κι εσύ με δικηγόρους θα κυνηγάς αυτόν μπας και εισπράξεις κάτι στο μέλλον.

Αν δεν έχεις καλό συμβόλαιο τότε πάλι μεν τον κυνηγάς αλλα με μεγαλύτερους μπελάδες στα δικαστήρια κι αν και όποτε.

Πρόταση.

Αναθέτεις σε τεχνικό γραφείο να βρει σχέδια πολεοδομίας και να δει τι έχει γίνει.

Αναθέτεις παράλληλα σε δικηγορικό γραφείο να κάνει τις πρώτες κινήσεις για εσένα σε συνεργασία με το τεχνικό γραφείο. (πχ εξώδικα, ασφαλιστικά, ζημίες κλπ) και σίγουρα να σε κατευθύνει αν φύγει τι υπογράφεις σε παράδοση κλειδιών και τι όχι.

Το ιδανικό σενάριο που θα μπορούσες να έχεις είναι να δεχτεί ο ενοικιαστής να αποκαταστήσει άμεσα και ας το κάνει και με τα χεριά του την τοιχοπληρωση που αφαίρεσε για να μη τρέχεις και με πολεοδομίες. Οπότε μένει μόνο ο έλεγχος από το τεχνικό γραφείο για ζημιές κατασκευαστικές που πιθανά επηρεάζουν το ακίνητο.

Τα υπόλοιπα θα βγουν στην πορεία μαζί τους.

 

Καλό κουράγιο.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Επίσης θα πρέπει να βρω και τον διπλανό ιδιοκτήτη που και σε αυτόν του λείπει ο τοίχος του να δω τι γνώμη έχει και μήπως κινηθούμε μαζί κάπως. Θα κινηθώ λοιπόν αναλόγως, θα ψάξω για σχέδια, άδειες και το συμβόλαιο και θα ενημερώσω κι εδώ. Ευχαριστώ και πάλι :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.