Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύνδεση σε σειρά και παράλληλα των Δ.Δ.Ε.


Jwatson

Recommended Posts

Καλή σας ημέρα.

Θα ήθελα την πολύτιμη γνώμη σας, λόγω του ότι δεν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με το θέμα αυτό έως τώρα και διαβάζοντας τα σχετικά φυλλάδια των διαφόρων εταιρειών, μου δημιουργήθηκαν κάποια ερωτηματικά.

 

Έχουμε μια τριφασική κοινόχρηστη παροχή που έρχεται στον κοινόχρηστο πίνακα 1 και από αυτόν τροφοδοτούνται 2 γραμμές για τα φώτα του κήπου και μία τριφασική γραμμή που πηγαίνει με κατάλληλο καλώδιο, μέσα από τον κήπο σε απόσταση 20 μέτρων, για την τροφοδοσία του μηχανοστασίου μικρής πισίνας, στον πίνακα 2.

 

Πιστεύω, ότι μπορώ μετά τον τριφασικό γενικό διακόπτη και τις 3 γενικές ασφάλειες 30A στον πίνακα 1, να συνδέσω παράλληλα, για τον φωτισμό ένα μονοφασικό Δ.Δ.Ε.(RCCB) τύπου Α, 30ma, 25A, 230V και ένα τριφασικό Δ.Δ.Ε.(RCCB) τύπου Α, selective S, 100ma, 40A, 230V που θα είναι για την γραμμή προς τον πίνακα 2. H ερώτησή μου εδώ είναι αν η γραμμή για το μηχανοστάσιο της πισίνας θα είναι πλήρως προστατευμένη ή τα 100ma είναι πολλά;

 

Στον πίνακα της πισίνας μπορώ να συνδέσω παράλληλα, μετά πάλι από τον τριφασικό γενικό διακόπτη 40Α και τις 3 γενικές ασφάλειες στον πίνακα 2, ένα τριφασικό Δ.Δ.Ε. (RCBO) τύπου Α, 30ma, 40A, 230V, για την τροφοδοσία (μαζί με επιτηρητή φάσεων και θερμικό) της τριφασικής αντλίας, ένα μονοφασικό Δ.Δ.Ε. (RCBO) τύπου Α, 30ma, 25A, 230V για τροφοδοσία του φωτισμού μέσα στο μηχανοστάσιο, ένα μονοφασικό Δ.Δ.Ε. (RCBO) τύπου Α, 30ma, 25A, 230V για τροφοδοσία του φωτισμού μέσα στην πισίνα και ένα μονοφασικό Δ.Δ.Ε. (RCBO) τύπου Α, 30ma, 25A, 230V για τροφοδοσία στην πρίζα του μηχανοστασίου. 

 

Θα ήθελα την άποψή σας για τα πιο πάνω και σας ευχαριστώ πολύ.

RCCB: Residual current operated circuit breaker.

RCBO: Residual current operated circuit breaker with overrcurrent protector.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε.

Πιστεύω ότι ο προβληματισμός σου είναι λόγω του κινητήρα της αντλίας. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με τον κατασκευαστή/αντιπρόσωπο και να σου προτείνει γραπτώς τον προτεινόμενο τύπο ΔΔΕ (μέγεθος διαρροής και τύπο) για τη συγκεκριμένη αντλία.

Νομίζω ότι όπως είναι σχεδιασμένο ο 100mA δεν θα πέφτει γιατί θα πέφτει πρώτα ο 30mA της αντλίας (δες και εδώ http://www2.schneider-electric.com/resources/sites/SCHNEIDER_ELECTRIC/content/live/FAQS/176000/FA176551/en_US/Response%20time.pdf). Θα πρέπει να δεις τους χρόνους απόκρισης για τη διαρροή που θα έχεις.

Αν σου προτείνει μεγαλύτερο των 30mA με αυτό μπορείς να ασφαλίσεις τον ΓΠ1 και από εκεί το κάνεις όπως το έχεις σχεδιάσει (1Φ ΔΔΕ 30mA στον ΓΠ1 και έναν 3Φ ΔΔΕ για τα κυκλώματα φωτισμού σου.Μειώνεις το κόστος κατασκευής παρέχοντας το ίδιο επίπεδο προστασίας(αντί των 3 1Φ).Η αντλία σου θα τροφοδοτείται από το κύκλωμα των >30mA.

Διαφορετικά μπορείς να βάλεις έναν 3Φ 30mA στον ΓΠ1 και να αναχωρήσεις με ξεχωριστό καλώδιο για τα κυκλώματα φωτισμού στον ΓΠ2 (δεν βάζεις στον ΓΠ2 ΔΔΕ).

Σημασία για την ασφάλεια έχει και η τιμή της αντίστασης της γείωσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Ο λόγος που θέλω να δω το κατά πόσο είναι ασφαλές το όριο των 100ma, είναι ότι δεν έχω βρει αν το ακίνδυνο όριο για τον άνθρωπο είναι μέχρι τα 30ma, οπότε αν με το ειδικό καλώδιο που είναι μεν μέσα σε σωλήνα θαμμένο στο κήπο, για κάποιο λόγο έρθει σε επαφή κάποιος, δεν θα υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Η χρήση πολλών ΔΔΕ, όπως έχω δει πλέον να προτείνεται και σε πολλά ενημερωτικά τεχνικά φυλλάδια, γίνεται για να μην μένεις πχ στο υπόγειο πισινοστάσιο χωρίς φωτισμό εάν έχεις πρόβλημα διαρροής με την αντλία ή κάτι άλλο σχετικό.

Θα διαβάσω και αυτό που μου έστειλες για να δω και η εταιρεία αυτή τι προτείνει για τα δικά της προϊόντα.

Καλό σου βράδυ.

Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος που θέλω να δω το κατά πόσο είναι ασφαλές το όριο των 100ma, είναι ότι δεν έχω βρει αν το ακίνδυνο όριο για τον άνθρωπο είναι μέχρι τα 30ma,

Με την έννοια που το θέτεις, δεν υπάρχει ασφαλές ρεύμα ηλεκτροπληξίας. Απαιτείται να σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τις εγκαταστάσεις με τα χαρακτηριστικά που θέτουν οι κανονισμοί [ΕΛΟΤ HD384], ώστε να θεωρούνται ασφαλείς. Στην προκειμένη περίπτωση, επιπλέον των απαιτήσεων του HD384 υπάρχει και η ΥΑ 12081/2006 που επιβάλλει κάθε ηλεκτρικό κύκλωμα να προστατεύεται με ΔΔΕ το πολύ 30mA. Δεν εξαιρούνται οι πισίνες, τα μηχανοστάσια κλπ. [ειδικά για τις πισίνες, το Τμήμα 702 του ΕΛΟΤ HD384 προδιαγράφει ειδικές επιπλέον απαιτήσεις].

 

Και με την ευκαιρία: καλό Πάσχα και χρόνια πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Καλή σας ημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, έχω διαβάσει και το Τμήμα 702 του ΕΛΟΤ HD384 και βεβαίως όλες οι γραμμές μέσα στο πισινοστάσιο θα προστατεύονται με ΔΔΕ 30ma, ξεχωριστά η κάθε μία για τον λόγο που είπα. Ο προβληματισμός μου είναι για την τριφασική γραμμή από τον πίνακα 1 προς τον πίνακα 2 που πρέπει να έχει ΔΔΕ 100ma για να μην πέφτει μαζί με κάποιον ΔΔΕ του πίνακα 2, εάν υπάρξει διαρροή, με αποτέλεσμα για διαρροή στο πισινοστάσιο, να σβήνουν και τα φώτα που τροφοδοτούνται μέσω του πίνακα 1.

Υπάρχει κάποια παρατήρηση πάνω στο σχέδιο που θα υλοποιηθεί;

post-9932-0-39894900-1492422429_thumb.jpg

Edited by Jwatson
Link to comment
Share on other sites

Αν και ο ΕΛΟΤ HD384 [και το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60364], επιτρέπει αυτού του είδους την προστασία στο παροχικό καλώδιο, η γνωστή ΥΑ για την καθολική τοποθέτηση ΔΔΕ 0,03Α δεν αφήνει περιθώρια, χωρίς ο ηλεκτρολόγος που θα πιστοποιήσει την ηλεκτρική εγκατάσταση [εκδώσει την ΥΔΕ], να μην είναι εκτεθειμένος σε νομικές περιπέτειες, αν και εφόσον συμβεί ηλεκτρικό ατύχημα.Για να υπάρχει, ωστόσο, μια συστηματική προσέγγιση σε αυτό το θέμα, πρέπει να θέσεις τη κατάλληλη ερώτηση για την συγκεκριμένη ΔΔΕ των 100mA, δηλαδή ποιο σκοπό θα επιτελεί: [α] Προστασία από έμμεση επαφή, [β] προστασία από άμεση επαφή, [γ] συμπληρωματική προστασία, ή [δ] συνδυασμό τους [και ποιο]?

Link to comment
Share on other sites

Για να υπάρχει, ωστόσο, μια συστηματική προσέγγιση σε αυτό το θέμα, πρέπει να θέσεις τη κατάλληλη ερώτηση για την συγκεκριμένη ΔΔΕ των 100mA, δηλαδή ποιο σκοπό θα επιτελεί: [α] Προστασία από έμμεση επαφή, [β] προστασία από άμεση επαφή, [γ] συμπληρωματική προστασία, ή [δ] συνδυασμό τους [και ποιο]?

Βλέπω ότι όσον αφορά την έμμεση και άμεση επαφή, ο ΔΔΕ με τα 100ma μάλλον δεν παρέχει προστασία και αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που ζητώ την εμπειρία των συναδέλφων μας, μήπως και υπάρχει κάποιος τρόπος ασφαλής και χωρίς να υπάρχει πέσιμο διαδοχικό των ΔΔΕ που θα είναι συνδεδεμένοι σε σειρά.

Link to comment
Share on other sites

αν δεν θελετε να αφησετε χωρις προστασια την γραμμη μπορειτε να χρησιμοποποιησετε εππιλεκτικο ρελε διαρροης

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Jwatson, θέτεις πολλαπλά ερωτήματα που δεν επιδέχονται μια οριζόντια απάντηση. Για παράδειγμα, υποθέτω ότι το σύστημα γειώσεων σου είναι ΤΝ-S [αν είναι οτιδήποτε άλλο, υπάρχει πρόβλημα στο μονογραμμικό που ανέβασες]. Αν το ζητούμενο είναι να προσαρμόσεις την εγκατάστασή σου στις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας [ΕΛΟΤ HD384 και ΥΑ 12081/2006], υπάρχει θέμα, γιατί χρησιμοποιείς ΔΔΕ >30mA σε μέρος της εγκατάστασης. Αν παραβλέψουμε αυτό το γεγονός και αν επιζητείς επιλεκτικότητα στην λειτουργία των ασφαλιστικών της ηλεκτρικής εγκατάστασης, τότε την έχεις χάσει ήδη, επειδή η αλληλουχία των χαρακτηριστικών διακοπής [ξεκινώντας από τον μετρητή] MCB32A - MCB32A - [RCBO40A // MCB20A // RCBO20A // RCBO20A] δεν την εξασφαλίζει. Ενημερωτικά, η ΔΔΠ 100mΑ παρέχει προστασία από έμμεση επαφή, όπως και ο MCB 32A, και με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα στον σχεδιασμό που ανέβασες, για παράδειγμα λείπει το γενικό μέσο διακοπής και απομόνωσης της εγκατάστασης [αν θέλεις, στείλε πμ].

Edited by Πέτρανθος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.