Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικ.αδεια σε πετρινο


V.donas

Recommended Posts

Στα σωστά που αναφέρουν οι συνάδελφοι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι το οποίο δεν είναι σαφές στους ιδιώτες:

 

οι μηχανικοί βασικά αμείβονται για την εκπόνηση των νομοθετικά απαιτούμενων μελετών (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές, κτλ.). Οι μελέτες αποτελούν το ουσιαστικότερο στάδιο που προηγείται της κατασκευής. Και αυτό γιατί, αποτυπώνουν την μορφή και λειτουργία της τελικής κατασκευής σε όλα τα επίπεδα (ασφάλειας, αισθητικά, λειτουργικά-χρηστικά, κόστους χρήσης, κτλ.). Το γεγονός για παράδειγμα, ότι για το εργαστήριό σου απαιτήθηκε να κάνεις τροποποιήσεις εκ των υστέρων μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά σίγουρα δεν υπήρξε συνεργασία στενή με τους μηχανικούς οι οποίοι εκπόνησαν τις σχετικές μελέτες, ώστε να καταστεί λειτουργικό, ασφαλές και νόμιμο, σύμφωνα με τις παραγωγικές απαιτήσεις σου. 

 

Η έκδοση της άδειας δόμησης είναι μια διοικητική πράξη του κράτους, η οποία απαιτεί για την ολοκλήρωσή της την κατάθεση των παραπάνω μελετών. Για λόγους ευκολίας διεκπεραιώνεται από τους μηχανικούς αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από τον κάθε ιδιώτη.

 

Οι ιδιώτες συνήθως προσεγγίζουν επιπόλαια το στάδιο των μελετών, θεωρώντας ότι στην πράξη αφού "βγει η άδεια" και ξεκινήσουν την κατασκευή, μπορούν να κάνουν ότι αλλαγές θέλουν, κάνοντας σε εκείνο το στάδιο την πραγματική καταγραφή των αναγκών τους ή όπως προκύπτει στην πορεία των εργασιών. Κάτι που δείχνει προχειρότητα και οδηγεί σε πλειάδα προβλημάτων και δημιουργία κακού κλίματος ανάμεσα σε μηχανικούς και ιδιώτες, ρίχνοντας ευθύνη στους μηχανικούς για κάτι που γενικά είναι δική τους ευθύνη. Η συνήθης λογική είναι κατά την πορεία του έργου να μεταβάλλουν τις ανάγκες τους (μια πέργολα εδώ, μια αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης εκεί, μια προσθήκη εξώστη, μια προσθήκη wc, δωματίου κτλ.)..Και αυτό το θεωρούν λογικό-αλλά δεν είναι. Για τα Η/Μ δε, η "μελέτη" γίνεται επί του έργου με τεχνίτες ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα. Άλλωστε είναι ελάχιστοι οι τεχνίτες που μπορούν να μελετήσουν τα σχέδια μελετών του μηχανικού και να τις ακολουθήσουν (εκτός του γεγονότος ότι έχουν άποψη επί παντός επιστητού).

 

Το στάδιο της μελέτης προηγείται για την καταγραφή των αναγκών και για αυτό το λόγο θα έπρεπε να είναι το πιο χρονοβόρο. Εάν δεν το καταλάβουν αυτό οι ιδιώτες, οι παρεξηγήσεις θα συνεχίζονται. Γιατί αυτή την στιγμή το βλέπουν ως αναγκαίο κακό, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη της εκ των υστέρων δημιουργικότητάς τους σε αντικείμενο που συνήθως δεν κατέχουν το παραμικρό.

Edited by nikmmech
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πολύ ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές οι τοποθετήσεις των συναδέλφων, αλλά ο ερωτών όπως είπε: "Εγω απλα θελω μια οικ.αδεια να ξεκινησω το χτισιμο και τις εργασιες. Χωρις αρχιτεκτονικα η μελετες θερμανσης κ κλιματισμου κ.τ.λ". Οπότε τι ψάχνετε, το στέλεχος θέλει μόνο  :shock: , μέχρι να γίνει καμιά στραβή βέβαια γιατί μετά αυτό αλλάζει σε: "εγώ σε μηχανικό έδωσα να μου κάνει τις μελέτες και να βγάλει την άδεια, εγώ δεν ξέρω από αυτά" 

Edited by Roy_Hobbs
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Σε όλα αυτά που είπαν οι συνάδελφοι για να βοηθήσω θα σου πώ ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στα σχέδια εκ των υστέρων επιβαρύνει οικονομικά ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ γι' αυτό προσοχή να γίνουν σωστά τα σχέδια και να εφαρμοστούν ακριβώς στην πράξη γιατί πλέον δεν ελέγχουν πλέον την κατασκευή οι πολεοδομίες (που σε μερικές περιπτώσεις καθάριζες με μια μιζούλα)  αλλά ιδιώτες μηχανικοί με κλήρωση στην τύχη , οι λεγόμενοι ελεγκτές δόμησης , όσον αφορά τις τιμές (ειναι τελείως άκαιρο να ρωτάς τιμές εδώ) νομίζω ότι λόγω κρίσης και ανταγωνισμού είναι προσιτές οπότε συμβουλέψου κάποιον μηχανικό που εμπιστεύεσαι και όλα θα πάνε καλά .

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα αναλύθηκε και καλύτερα να κλειδωθεί...

 

Δε μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω και θα ξεφύγει (δικαίως) η κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.