Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χαρακτηρισμός οδού


Recommended Posts

Περισυ καπου ειχα διαβασει πότε μια οδος μπορει να χαρακτηριστει ως δημοτική και πότε οχι. Το ειχα ψαξει για ενα αγροτεμαχιο που εχω και εχει προσωπο αυτη τη στιγμη σε μη δημοτικη οδο. Το θεμα ειναι οτι δε θυμαμαι καθολου που το ειχα διαβασει και δεν ξερω αν εχω ακομα αυτο το "εγγραφο" και που το εχω. Μηπως καποιος μπορει να με βοηθησει αν ξερει κατι σχετικο; Εχω σπασει το μυαλο μου αλλα δε μπορω να θυμηθω.

Το μονο που θυμαμαι ειναι οτι ελεγε πως δημοτικες οδοι ειναι οσες ειναι εντος των οικισμων και αυτες που συνδεουν 2 οικισμους μεταξυ τους αν δεν υπαρχει καποια αλλη μεγαλυτερη οδος που να τους ενωνει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 81
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Αντιγραφω απο Π.Δ 24/31.5.85 (ΦΕΚ-270 Δ') :

 

" Ως Δημοτικαι ή Κοινοτικαί οδοί για την εφαρμογη του παροντος θεωρούνται οι οδοί που ενώνουν οικισμούς του αυτού δήμου ή κοινότητος μεταξύ των ή οικισμούς ομόρων δήμων ή κοινοτήτων ή με Διεθνείς ή Επαρχιακές οδούς. Σε περίπτωση που μεταξύ των προαναφερομένων οικισμών υπάρχουν περισσότερες της μιάς Δημοτικαί ή Κοινοτικαί oδοι που συνδέουν αυτούς, οι διατάξεις της παρούσης περίπτωσης έχουν εφαρμογή μόνο σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο στην κυριώτερη απο τις οδούς αυτές. Η αναγνώριση των οδων αυτών σε κυριότερες ή μοναδικές γίνεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά απο γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμόύ και Περιβάλλοντος του Νομού "

 

 

Διαβάστε πιό προσεκτικά τις αναφορές στο θέμα σας στο Forum.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Εχω ενα αργοτεμάχιο 14Χ165 περιπου 2400τμ εκτος σχεδιου σε λιγοτερο απο 500μ απο τον εθνικο δρομο που ειναι και το οριο σχεδιου πολεως. Στο προσωπο των 14μ υπαρχει χωματοδρομος για την προσπέλαση και στα παρακάτω χωράφια. Πως μπορω να μαθω αν αυτος ο χωματοδρομος ειναι χαρακτηρισμένος και αν μπορω να χτίσω;

Link to comment
Share on other sites

Μήπως μπορείς να κτίσεις αποκαλώντας τον ¨αγροτικό¨?

Αυτοί νομικά δεν υφίστανται αλλά στην περιοχή μου παίρνεις οικοδομησιμότητα καθώς μέσω αυτών υπάρχει πρόσβαση στο δημόσιο οδικό δίκτυο. Σε αυτή τη βάση παίρνουμε και βεβαίωση από το Δήμο η οποία βεβαιώνει ότι ο δρόμος έιναι πλάτους 4 μέτρων, αυτή η βεβαίωση είναι η απαίτηση της πολεοδομίας για να προχωρήσει το φάκελο άδειας.

Link to comment
Share on other sites

όχι, αν δεις τους επίσημους χαρακτηρισμούς των οδών θα δεις ότι ο αγροτικός δεν υφίσται, δεν υπάρχει νομικά, άρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός ¨αγροτικός¨ (ζούμε Ελλάδα μη το ξεχνάς).

 

Δημιουργήθηκε από τους γείτονες εξ ανάγκης και όχι μέσω σχεδιασμού, για το λόγο αυτό δεν υπάρχει.

Παίρνεις όμως κανονικά οικοδομησιμότητα, αν πάρεις και το χαρτί του Δήμου για το πλάτος αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά ο δρόμος αναγνωρίζεται ως δρόμος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση άρα είσαι καλυμένος. ¨βεβαίωση πλάτους δρόμου¨λέγεται το χαρτί και το δίνει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μετά από αίτησή σου και αυτοψία από το μηχανικό του Δήμου. Αυτό ζητάει και η πολεοδομία ούτως ή άλλως. Το νόημα είναι να βεβαιωθεί ότι μπορεί να μπει το πυροσβεστικό όχημα, ένα ασθενοφόρο ή τέτοιου τύπου ανάγκες (¨πρόσβαση σε δημόσιο δίκτυο¨λέει ο νόμος). Θεωρητικά μπορώ να τον κλείσω αλλά πρακτικά δεν είναι δυνατόν, ειδικά αν ειναι διαμορφωμένος και φαίνεται η χρήση του ως δρόμου. Αν θέλεις να καλυφθείς περισσότερο παίρνεις βεβαιώσεις από όλους τους γείτωνες ότι αυτό είναι δρόμος που χρησιμοποιήται για χρήση όλων. Αν καταλήξεις δικαστήρια κερδίζεις αυτόματα πλάτος 1.8μ (φορτωμένος γάιδαρος) και με δέυτερο δικαστικό αγώνα ο γάιδαρος γίνεται αυτοκίνητο 4μ δηλαδή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο.

 

(τώρα τραγουδάμε όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο)!!

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε gio

 

οι αγροτικοι δρομοι εχουν ορισμο μονο στο Π.Δ 25/28-11-1929

αν ο αγροτικος δρομος δεν τεκμηριωνεται απο συμβολαια,στοιχεια κτηματολογιου,αεροφωτογραφιες η τελεσιδικες δικαστικες αποφασεις για το χρονο δημιουργιας και επιπροσθετα δεν υπαρχει βεβαιωση κοινοχρησιας απο τον οικειο ΟΤΑ μαλλον ειναι ιδιωτικος

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση προς τον realarch

Πως παίρνεις οικοδομησιμότητα σε γήπεδο που δεν έχει πρόσοψη σε δρόμους που καθορίζουν την παρέκκλιση (Εθνικό-επαρχιακό-δημοτικό)????

Link to comment
Share on other sites

Μήπως μπορείς να κτίσεις αποκαλώντας τον ¨αγροτικό¨?

Αυτοί νομικά δεν υφίστανται αλλά στην περιοχή μου παίρνεις οικοδομησιμότητα καθώς μέσω αυτών υπάρχει πρόσβαση στο δημόσιο οδικό δίκτυο....

 

:confused:

 

μηπως μπορεις να το κανεις πιο αναλυτικο αυτο συναδελφε;

 

πραγματικα, με μπερδεψες εδω....

Link to comment
Share on other sites

Κάνε ένα κόπο και δες τι ισχύει και με τα του εθνικού (αν και η απόσταση των 500μ. μάλλον είναι επαρκής), μηπως βρεθείς προ εκπλήξεως.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.