Μετάβαση στο περιεχόμενο

πεα σε μονοκατοικια με αποθήκη


asxetos222

Recommended Posts

καλησπέρα

 

θελω να βγαλω πεα σε μονοκατοικια που εφαπτεται με αποθηκη

 

θα βαλω ολο το περιγραμμα του κτιριου και θα βάλω περίγραμμα θερμαινομενου χώρου και ΜΘΧ

ή μπορω να θεωρήσω μονο τη κατοικια και να βάλω οτι ο ενας τοιχος της εφάπτεται με ΜΘΧ  ????

 

 

ειναι απο τα πρωτα ΠΕΑ που κάνω και δεν ειμαι 100% σιγουρος

 

Ευχαριστώ

Edited by asxetos222
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διαβάζεις ΤΟΤΕΕ και βοήθεια προγράμματος και όλες οι απορίες λύνονται.

Έχεις έναν θερμαινόμενο χώρο, την κατοικία  και ένα μη θερμαινόμενο, που είναι η αποθήκη αυτής. Οι δύο χώροι έρχονται σε επαφή, οπότε υπάρχουν και μια ή περισσότερες διαχωριστικές επιφάνειες μεταξύ των δύο χώρων.

Οπότε έχεις να καταχωρήσεις τα δομικά στοιχεία, με τις σκιάσεις τους, των δύο χώρων, σε ξεχωριστές καρτέλες, και τους αερισμούς των δύο χώρων.

Στα γενικά στοιχεία του κτιρίου, καταχωρείς τον αριθμό των μ.θ.χ., έναν εν προκειμένω. Οπότε θα δημιουργηθεί μια σχετική καρτέλα  για συμπλήρωση των δομικών στοιχείων του μ.θ.χ (πλην των διαχωριστικών επιφανειών).

Στην καρτέλα των στοιχείων του κελύφους της θερμικής ζώνης, υπάρχει ένα κουτάκι όπου συμπληρώνεις των αριθμό των εσωτερικών διαχωριστικών επιφανειών που διαθέτει η ζώνη. Εδώ και μόνο εδώ και όχι και στα δομικά στοιχεία του μ.θ.χ., καταχωρείς αυτές τις επιφάνειες.

Κάθε σύνολο διαχωριστικών επιφανειών (διαφορετικών πιθανόν κλίσεων ή και προσανατολισμών) αντιστοιχίζεται με έναν και μόνο, διακριτό, μ.θ.χ.

Για να πεις π.χ. ότι έχεις σαν πλήθος δύο (2) διαχωριστικές επιφάνειες, θα πρέπει να έχεις και δύο μ.θ.χ. που δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους (οι διαχωριστικές επιφάνειες μεταξύ δύο μ.θ.χ θεωρούνται αδιαβατικές, οπότε στην ουσία έχεις έναν ενιαίο μ.θ.χ.).

 

Επειδή δεν εξετάζεις τμήμα κτιρίου, αλλά ολόκληρο κτίριο, δεν έχει εφαρμογή η απλοποιητική παραδοχή που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο της ενότητας 3.2.2.3. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.

 

Τόσο απλά λοιπόν και απορώ γιατί άνοιξες νέο θέμα...

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε οικόπεδο με έναν ιδιοκτήτη και χωρίς σύσταση Ο.Ι. υπάρχει  το κτίσμα 1 αποτελούμενο από ανώγεια κατοικία 70τμ και ημιυπόγεια αποθήκη 50τμ (μέσα στο περίγραμμα των 70τμ) που έχουν ανεξάρτητες μεταξύ τους εξωτερικές εισόδους. Σε μικρή απόσταση υπάρχει το κτίσμα 2 που είναι μια ισόγεια αποθήκη 20τμ. Στο ΠΕΑ πρέπει να εμφανιστούν τα τ.μ. στο σύνολο τους δηλαδή 70+50+20=140? Πώς καταχωρούνται?

Αρχικά καταχωρώ

 

Για το κτίριο 1 => 1 θερμική ζώνη με ένα ΘΧ και ένα ΜΘΧ, άρα εισάγω διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ κατοικίας και ΜΘΧ. Θεωρώ την κατοικία για τα 50τμ σε επαφή με μθχ ανοίγοντας καρτέλα μθχ και στην ίδια καρτέλα μθχ (μπάζωμα=μθχ κατά παραδοχή) καταχωρώ και τα υπόλοιπα 20τμ της κατοικίας σε επαφή με το μπάζωμα ?

Για το κτίριο 2 => καταχωρείται μόνο ως εμβαδόν στο κελί ''Συνολική επιφάνεια (m2)'' και πουθενά αλλού ή καθόλου?

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

1). Και δεν υπάρχει λόγος και δεν πρέπει να καταχωρηθεί πουθενά η ανεξάρτητη (απομακρυσμένη) αποθήκη εμβαδού 20τ.μ. Δεν αποτελεί τμήμα ενός κτηρίου που χρήζει ενεργειακής μελέτης/επιθεώρησης (λόγω απαίτησης ρύθμισης των κλιματικών συνθηκών του). Ούτε θερμική ζώνη είναι ούτε και μ.θ.χ. πυ έρχεται σε επαφή με κάποια θερμική ζώνη. Οπότε δεν καταχωρείται πουθενά.

 

2). Για ποιο λόγο να καταχωρήσεις χωριστά, και με τον τρόπο που λες, τα δύο "τμήματα" του θερμαινόμενου χώρου (κατοικίας); Συγγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω πως θα έκανες αυτή την καταχώρηση που λες.

Αν ήθελες να "σπάσεις" την κατοικία σε δύο τμήματα, τότε θα έκανες δύο θερμικές ζώνες (θ.ζ.), όπου στη μία εξ αυτών -αυτήν με εμβαδό 20.τ.μ.- θα όριζες μια διαχωριστική επιφάνεια και τον μ.θ.χ. (ημιυπόγεια αποθήκη) και θα την συσχέτιζες με αυτήν την διαχωριστική και αυτή την θ.ζ.

 

Ένα ολόκληρο (70 τ.μ.) θερμαινόμενο χώρο (μια θ.ζ. όπως λες ότι θα κάνεις, μια και δεν συντρέχει σοβαρό λόγος για δημιουργία δύο θ.ζ.) καταχωρείς, ορίζεις μια διαχωριστική και καταχωρείς όλα τα δομικά στοιχεία του μ.θ.χ. (πλήν της διαχωριστικής) στην σχετική καρτέλα.

 

Υ.Γ.: Να συμπληρώσω - διευκρινίσω κάτι στο μήνυμα #2.

Γράφω ότι <<Κάθε σύνολο διαχωριστικών επιφανειών (διαφορετικών πιθανόν κλίσεων ή και προσανατολισμών) αντιστοιχίζεται με έναν και μόνο, διακριτό, μ.θ.χ.>>.

Και στη βοήθεια του λογισμικού γράφει πως <<Κάθε εσωτερική διαχωριστική επιφάνεια ορίζεται ΜΟΝΟ μια φορά και ΜΟΝΟ στη θερμική ζώνη που ανήκει και δεν δηλώνεται ξανά στο κέλυφος του μη θερμαινόμενου / ηλιακού χώρου με τον οποίο την διαχωρίζει>>.

Η διευκρίνιση είναι πως, ένας μη θερμαινόμενος χώρος μπορεί να συσχετιστεί με περισσότερες από μια (σαν σύνολο επιφανειών εννοώ) διαχωριστικές, όχι όμως μέσα στην ίδια θ.ζ., αλλά σε διαφορετικές.

Π.χ., μπορεί στο ίδιο εξεταζόμενο "κτήριο" (ίδιο xml αρχείο) μπορεί να έχουμε δύο θερμικές ζώνες (έστω πως συντρέχει λόγος να γίνει διαχωρισμός σε δύο) όπου και οι δύο να έρχονται σε επαφή με τον ίδιο μ.θ.χ. Θα καταχωρήσουμε και στις δύο θ.ζ. τον ίδιο μ.θ.χ. αλλά διαφορετικές διαχωριστικές επιφάνειες.

Ωστόσο, στο συνολικό εμβαδό και στον συνολικό όγκο,  ο μ.θ.χ. εννοείται πως θα προσμετρηθεί μια και μόνο φορά.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

2) Είτε τα καταχωριστούν χωριστά είτε μαζί, θα μπουν στην καρτέλα Διαχωριστική επιφάνεια. Έλεγα να μπει σε δυο γραμμές για να φαίνονται ξεχωριστά τα 20τμ αλλά δεν έχει νόημα. Ναι πρακτικά αφού και το μπάζωμα θεωρείται μθχ τότε σε μία γραμμή στις διαχωριστικές ''τύπος δάπεδο'' 70τμ (και όχι 50τμ).

Και στην καρτέλα ΜΘΧ πάλι 70τμ βάζω, ανεξάρτητα που η αποθήκη είναι 50τμ και μπάζωμα 20τμ?     Και αυτό το διαχωρίζω σε τμήμα εντός εδάφους και σε τμήμα εκτός εδάφους πχ με εξωτ. αέρα από κάποιες πλευρές και από την άλλησε επαφή με μπάζωμα.

 

?? Αν όμως τμήμα του ανεξάρτητου ημιυπογείου  ήταν διαμορφωμένο σε κατοικία(ανεξάρτητη), τότε θα έπρεπε πάλι μια Θ.Ζ.? ή 2 Θ.Ζ.? Μία πάλι δεν θα ήταν ??

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έλεγα πως μεταξύ των δύο μ.θ.χ (μπαζώματος και αποθήκης) δεν έχεις θερμική σύζευξη, ούτε και θα πρέπει να καταχωρηθεί ο τοίχος (τοιχίο μάλλον) -αν υπάρχει- στην διεπιφάνεια επαφής της αποθήκης με το μπάζωμα, ως αδιαφανής επιφάνεια του (ενός εκ των δύο) μ.θ.χ. σε επαφή με έδαφος. Λέω δηλαδή, πως θα πρέπει να αγνοηθεί αυτό το τοιχίο, γιατί δεν έρχεται σε επαφή με έδαφος αλλά με μπάζα. Έδαφος, είναι ας πούμε, το δάπεδο (χωμάτινο ή πετρώδες) του μπαζώματος.

Με απλά λόγια, θα καταχωρούσα μόνο τις περιμετρικές του ενιαίου μ.θ.χ. επιφάνειες, είτε αυτές έρχονται σε επαφή με αέρα είτε με έδαφος.

 

Ας πει και κάποιος άλλος τη γνώμη του.

 

Για το τελευταίο ερώτημα (1 ή 2 θ.ζ.) πάλι, εκ πρώτης όψεως, δεν βλέπω λόγο καταχώρησης δύο θ.ζ. Τουλάχιστον βάσει των αναφερόμενων στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Να αναφέρω κατάρχήν οτι σαφώς και έχω πολύ μικρή εμπειρία σε σχέση με τον panos-vicious και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

 

Στο ερώτημα του ιάμβλιχου η πρόταση μου θα ήταν  :

 

Για το οικ. 1 θα έβαζα μια θερμική ζώνη η οποία είναι : 70 τ.μ. θερμαινόμενος χωρος ( τα οποία έχουν επαφή στο πάτωμα σε 50 τ.μ. με ΜΘΧ και 20 τ.μ. με έδαφος ) και 50 τ.μ. ΜΘΧ

- δεν θεωρώ οτι μπάζα και έδαφος έχουν διαφορετική θερμική συμπεριφορά σύμφωνα με τις ΤΟΤΕΕ οπότε θα το αντιμετώπιζα ίδια - και θα έβαζα επαφή τοίχου με έδαφος δηλ. μπάζα

 

και για το οικ. 2 θεωρώ οτι μπορείς να τα εντάξεις στην παραπάνω ΘΖ γιατί είναι ΜΘΧ και η οδηγία είναι όσο μπορούμε να έχουμε λιγότερες θερμικές ζώνες

αλλά μπορείς να το εντάξεις και σε δευτερη θερμική ζώνη γιατί :

η επιθυμητή θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 4 βαθμών

οι χώροι έχουν διαφορετική χρήση (οικία-αποθήκη )

δεν εφάπτονται...

 

Σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ που έχω διαβάσει καλά , είναι σωστά και τα δύο .... Και αναφέρω την προσωπική μου γνώμη με μικρή εμπειρία ...

Link to comment
Share on other sites

Και να ρωτήσω τους πιο έμπειρους : έχω κτίριο , ισόγεια κατοικία 70 τ.μ. και εφαπτόμενη σε έναν τοίχο, αποθήκη 40 τ.μ.

 

Ο ιδιοκτήτης θέλει ΠΕΑ που να αναφέρεται μόνο η κατοικία και να μην λάβω καθόλου υπόψιν μου την αποθήκη

 

Εγώ θεωρώ οτι όλο το κτίριο πρέπει να αντιμετωπίστεί σαν 1 θζ με 70 τμ ΘΧ και 40 τμ ΜΘΧ  

 

Αν ο ιδιοκτήτης σε 5 χρόνια αποφασίσει να το μεταβιβάσει θα έχω πρόβλημα με το ΠΕΑ που δεν αναφέρει την αποθήκη ... ?

Αν αποφασίσει να αλλάξει χρήση και να κάνει τον ΜΘΧ  σε οικία δηλ ΘΧ προφανώς θα χρειαστεί δευετερο ΠΕΑ για τα 40 τ.μ. , θα έχω πρόβλημα με το υφιστάμενο ΠΕΑ ? 

Δεν βρίσκω μια σαφή απάντηση στις ΤΟΤΕΕ και sto building cert αν είναι υποχρεωτική ή όχι η καταγραφή της αποθήκης ...

 

Ο ιδιοκτήτης νομίζει οτι του ταλέω αυτά για να χρεώσω παραπάνω αλλά το μόνο που με νοιάζει είναι να μην έχω θέμα μελλοντικά

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που υπάρχει επαφή (και δεν είναι ξεχωριστή/ανεξάρτητη ιδιοκτησία, ή κοινόχρηστος χώρος) θα μελετήσεις και την αποθήκη ως μθχ

Το τι θέλει ο ιδιοκτήτης, δεν μας αφορά, ούτε και το τι θα κάνει στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.