Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εργασία στην Αγγλία και ΤΣΜΕΔΕ


ICSD

Recommended Posts

Χμμ δηλαδή άμα γραφτω στο ΤΣΜΕΔΕ και δουλεύω αγγλία μπορεί να να μην μου αναγνωρίζουν τα χρόνια. Αμα δεν γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ πριν γυρίσω από Αγγλία θα μου τα αναγνωρίσουν αλλα η σύνταξη θα πιάνει πάτο...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 234
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χμμ δηλαδή άμα γραφτω στο ΤΣΜΕΔΕ και δουλεύω αγγλία μπορεί να να μην μου αναγνωρίζουν τα χρόνια.

Πολύ το φοβάμαι. Γι αυτό τσεκάρισέ το

 

Αμα δεν γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ πριν γυρίσω από Αγγλία θα μου τα αναγνωρίσουν αλλα η σύνταξη θα πιάνει πάτο...

 

Η σύνταξη θα είναι κανονική!!! Αν το ΤΣΙΜΕΔΕ σου αναγνωρίσει τα χρόνια θα στα αναγνωρίσει σαν να ήσουν ασφαλισμένος/ή στο ΤΣΙΜΕΔΕ. Απλά το Αγγλικό κράτος θα πρέπει να επιστρέψει τις εισφορές που κατέβαλες τα χρόνια που ήσουν Αγγλία στο ΤΣΙΜΕΔΕ ;)

Link to comment
Share on other sites

Αχααα αμα είναι να μου αναγνωρίσει τα χρόνια το ΤΣΜΕΔΕ σαν να ήμουν γραμμένος σε αυτό οταν γυρίσω τότε γιατί να ασχοληθώ να γραφτώ από τώρα. Το μόνο δηλαδή που πρέπει να με απασχολεί είναι αμα το pension scheme της εταιρίας θα μου δώσει πίσω αυτά που έδωσα όταν φύγω σωστά?

 

Υπάρχει περίπτωση το ΤΣΜΕΔΕ να μην αναγνωρίσει τα χρόνια? Δεν νομίζω έτσι?

Link to comment
Share on other sites

Στα αναγνωρίζει 100% αλλά σε συμβουλεύω να περάσεις μια βόλτα από ένα υποκατάστημα για να πάρεις και μια επίσημη απάντηση. Εκεί θα σου πού επακριβώς τι σε συμφέρει.

Γιατί αν ας πούμε οι εισφορές ενός έτους στο ΤΣΙΜΕΔΕ είναι πιο ακριβές από τις αντίστοιχες στην Αγγλία (χλωμό) μπορεί να σου αναγνωρίζουν αντί για 2χρόνια 1.5.

 

Γενικότερα, μην πελαγώνεις με το θέμα. Πήγαινε και ρώτα και θα σου λυθούν όλες οι απορίες. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Θα επαναφερω το thread αν και εχει τελειωσει εδω και ενα χρονο καθως εχω ενα σχετικο προβλημα...

 

Λοιπον... Μετα που τελειωσα ηλεκτρολογος μηχανικος πηγα κατευθειαν και γραφτηκα στο τεε/τμσεδε, και μετα αμεσω πηγα στρατο. [ Απαλαχθηκα απο το ΚΥΤ για την περιοδο του στρατου ].

Το θεμα ειναι το εξης:

Απο Σεπτεμβρη κατα πασα πιθανοτητα θα ειμαι Αγγλια για μεταπτυχιακο ενος χρονου. ΟΚ μεχρι εδω, ξερω οτι για αυτο τον εναν χρονο θα πληρωνω το ταμειο μου κανονικα, θα παω να ζητησω και την ευρωπαικη καρτα ασφαλισης για να ειμαι καλυμμένος.

Το θέμα ειναι το μετα!

 

ΔΕΝ εχω σχεδια να επιστρεψω Ελλαδα συντομα [δεν το αποκλειω ομως]. Δηλαδη θα προσπαθησω να βρω δουλεια στην Αγγλια και να κατσω εκει, ή σε καποια αλλη χωρα της ευρωπης (πχ Σουηδια ή Ελβετία).

 

Το ποσο θα παραμεινω εκει, αγνωστο. Μπορει να μη γυρισω και ποτε, ή αν γυρισω να ειναι μετά απο πολλά χρονια..

 

Τι να κανω με το ΤΣΜΕΔΕ? Να το κρατησω και να το πληρωνω για παντα, ακομη και αν δεν γυρισω ελλαδα (!)? Να το σταματησω - τσαμπα γραφτηκα δηλαδη; Να πληρωνω extra συνταξη στις χωρες οπου θα δουλευω πλεον της βασικης (που δε φτανει για τιποτα στο τελος) - δηλαδη pension schemes και τετοια?

Οσο ειμαι σε ξενο κρατος, εστω οτι καταφερνω να σταματησω να πληρωνω το ΚΥΤ, τους υπολοιπους κλαδους θα τους πληρωνω κανονικα? Δε γινεται δηλαδη να παγωσω πληρως τις εισφορες για Χ χρονια (κατα τα οποια θα πληρωνω κανονικα εισφορες ασφαλισης σε αλλο κρατος..) ?

...Πολυ μεγαλο κοστος το τσμεδε για καποιον που θελει να αρχισει να δουλευει στο εξωτερικο και οι πρωτοι μισθοι του θα ειναι μικροι λογικα, θα εχει να πληρωνει και για συνταξη σε 2 χωρες..

Link to comment
Share on other sites

Εχω εγω να σου δώσω συμβουλη την οποια και εφαρμοζα 5 χρονια που δουλευα στην Αγγλια: Εκανα αιτηση στο Ελληνικό Υπουργειο Εργασιας, εστειλαν στο Αγγλικο Υπουργειο Εργασιας το ευρωπαικο εγγραφο Ε101 και πηρα εξαιρεση απο τον αγγλικο φορέα ασφαλισης, οποτε δεν μου παρακρατουσαν την ασφαλιση στην αγγλια και καθε 6μηνο εστελνα στους γονεις μου τα λεφτα για να μου πληρωνουν το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Αντιστοιχα, εχεις το δικαιωμα να εξαιρεθεις απο τον ελληνικο φορέα ασφαλισης σου και να παραμεινεις στον αγγλικο ή να πληρωνεις και τα δυο εαν θελεις. Στην πρωτη περιπτωση, όταν και εαν γυρισεις Ελλαδα μπορεις να μεταφερεις τα συντάξιμα χρονια απο Αγγλία εδω περα. Ποσο ευκολα γινεται, δεν το ξερω, δεν ασχοληθηκα.

 

Κοιτα να κανεις αιτηση για το Ε101 Αρθρο 17, το οποιο σου δινει εξαιρεση επ' άπειρον. Αντιθετως το Αρθρο 14.1.α (νομίζω αυτο ειναι) ή εν τέλει καποιο αλλο άρθρο το οποίο σου δινει εξαιρεση μονο για 1 ή 2 χρόνια.

 

 

 

Με το έγγραφο Ε101 δεν διαγράφεσαι από το ΤΣΜΕΔΕ αλλά εξαιρείσαι για 1, 2 χρόνια ή επ’ άπειρον με το άρθρο 17.

 

Σε περίπτωση που απολυθείς ή παραιτηθείς από τη δουλεία που είσαι τώρα (πχ στην Smiths Engineers) και πας σε μια άλλη εταιρία (πχ Gordon Consultants) πρέπει να κάνεις ξανά τα χαρτιά σου για νέα εξαίρεση. Επίσης, εάν πας σε ένα άλλο κράτος της Ε.Ε. πρέπει να κάνεις εκ νέου τα χαρτιά σου. Εάν γυρίσεις Ελλάδα τότε ζητάς την άρση της εξαίρεσης σου και επιστρέφεις στον φορέα της ασφάλισης σου. Με κάποιο τρόπο, που όπως είπα δεν ξέρω, μπορείς να μεταφέρεις τα συντάξιμα σου χρόνια στην Ελλάδα (στο ΤΣΕΜΕΔΕ). Στην τελική η ερώτηση είναι: θα κάτσεις UK μέχρι να πάρεις σύνταξη?

 

Εγώ διάλεξα να εξαιρεθώ από τον Αγγλικό φορέα καθότι το national insurance contribution μου ήταν περί τις 250£ λίρες το μήνα, τότε 375€ το μήνα, ενώ το ΤΣΜΕΔΕ μου ήταν 200€ (τώρα 250€) το μήνα (3000€ το χρόνο άνω πενταετίας) οπότε με συνέφερε. Εξάλλου, ήξερα ότι δεν θα καθόμουν για πάντα στο UK. Μάλιστα παίρνεις αναδρομικά ότι ΝΙ contributions έχεις πληρώσει, οπότε αξίζει να το ψάξεις. Περιττό να πω ότι εάν κανείς το αντίστροφο και ζητήσεις από το ΤΣΜΕΔΕ να σου επιστρέψει αναδρομικά τις εισφορές σου από τότε που διπλό-πληρώνεις ασφάλιση ίσως και να μην ζήσεις για να τα πάρεις. Εδώ και 2 χρόνια περιμένω να μου επιστρέψουν 450€ από το κλάδο υγείας όσο καιρό ήμουν φαντάρος…

 

Αυτό το έκανα και στις 3 εταιρίες που ήμουν. Στην τελευταία μάλιστα, κατάφερα και τους έπεισα και τα NI contributions για το διάστημα που ήμουν με αυτούς μου τα έδωσαν στο χέρι (12μήνες x 250£, δεν με χάλασε). Είχα ρωτήσει στο αγγλικό φορέα ασφάλισης εάν μπορούσα να το απαιτήσω και από την προηγούμενη μου εταιρία και μου είπε ότι είναι στην διακριτική τους ευχέρεια, τελικά δεν τους έπεισα.

 

Επίσης, όταν πήρα εξαίρεση από τον Αγγλικό φορέα ασφάλισης κάθε χρόνο ανανέωνα την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης (μια κάρτα σε μέγεθος πιστωτικής) γιατί, θεωρητικά, εάν έπρεπε να νοσηλευτώ ή να επισκεφτώ γιατρό δεν μπορούσα όντως εξαιρούμενος από το φορέα ασφάλισης άρα και από το σύστημα υγείας.

Δες εδώ:

https://www.ehic.org.uk/Internet/home.do

και εδώ:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=el

 

 

Πληροφορίες και Τηλέφωνα:

 

UK:

 

Inland Revenue

Centre for non-residents

Benton Park View

Newcastle Upon TYne

NE98 1ZZ

 

0191 203 7010

0845 915 4811

 

Insurability Department

E101 european document, exemption forn NI Contributions

 

Mrs Claire Barrie

Tel: 0191 22 54 356 (πολυ ευγενικη και εξυπηρετικη)

 

 

 

Ελλαδα:

 

Ministry of Health, Welath and Work

Department of Social Security

EC Department

Stadiou 29

10110 Athens

Greece

 

Tel: 210 33 68 337

210 33 68 166 (Κα. Τσοτσόρου)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ξέρεται αν το ίδιο ισχύει και στις Ανατολίκες χώρες αυτό παιδιά?Εγώ σκευτομουν μιας και θα φύγω στο εξωτερικό να μην γραφτώ στο ΤΕΕ. Δεν φευγω με σκοπό να γυρίσω γρήγορα αλλα ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται οπότε δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα γραφτώ ή όχι, αλλά και το τι θα γίνει όταν γυρίσω. Επίσης να ρωτήσω και κάτι?Με το στρατό τι κάνατε?Εγώ σκοπευω να μην πάω και να φύγω κατευθείαν με το που ορκιστώ. Υπάρχει περίπτωση να με μπουζουριάσουν όταν έρχομαι για διακοπές?

Link to comment
Share on other sites

@Topap:

 

Σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ, πραγματικά πολύ χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες, πρέπει να είναι από τα καλύτερα ποστ στην ενότητα αυτό!

 

Στα δικά μου τώρα, αυτό που με ανησυχεί αν ακολουθήσω τον τρόπο σου, είναι μήπως το ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάρχει πλέον σε τόσα χρόνια.. Ακούγεται και οτι θα συγχωνευτούν όλα τα ταμεία κτλ, δε ξέρω πόσο αξίζει να πληρώνω τσμεδε αντί για τον ξένο φορέα!

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Ikoz,

 

Σε ξαναρωτω: Θα κάτσεις UK μέχρι να πάρεις σύνταξη?

 

Εαν η απαντηση ειναι οχι, τοτε μεινε με το ΤΣΜΕΔΕ. Στη τελικη ποιος σου λεει οτι παρομοια προβληματα με το ασφαλιστικο δεν θα εχουν και αλλες χωρες?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Topap σε ευχαριστω παρα πολυ για οσα ενημερωτικα γραφεις μια κ ειναι δυσκολο να εχουμε πληροφορηση απο το ΤΣΜΕΔΕ. Τουλαχιστον οταν τους ειχα ρωτησει το μονο που μου ειχαν πει, θα κανεις απο κει ενα χαρτι. Τωρα τι χαρτι, ποιος, πως που ποτε δεν γινοταν να απαντησουν (μια κυρια εκει επαιζε πασιεντζες στον υπολογιστη κ οπως κ να το κανεις με κοιταζε με μισο ματι που την διεκοψα-για να ειμαι δικαιος κ να μην τους τσουβαλιαζω ολους μια αλλη κοπελα απο σταζ στον πιο κατω οροφο ελιωνε στη δουλεια...)

 

Τελος παντων, για να μην μακρυγορω, η απορια μου ειναι η εξης. Εργαζομαι εδω κ 9 μηνες στην Αγγλια ως ερευνητης κ πληρωνω κανονικα ΝΙ, αλλα επειδη υπηρχε κ probation period και περιμενα επιστροφη εισφορων δεν αφησα το ΤΣΜΕΔΕ. Μολις προχτες παρελαβα την επιστροφη εισφορων, κ περασα κ την αξιολογηση στη δουλεια αρα γνωριζω οτι για αλλο 1+ χρονο (ισως κ παραπανω μια κ η κατασταση στην Ελλαδα ειναι τραγικη) θα βρισκομαι στην Αγγλια.

Θα ηθελα να διακοψω το ΤΣΜΕΔΕ. Ειδα σε μια σελιδα που ελεγε για το σχετικο Ε101 αλλα δεν καταλαβα ακριβως πως πρεπει να κανω την ολη διαδικασια. Το χαρτι αυτο το ετοιμαζω εγω κ το στελνω που; Λογικα υποθετω κανω το αναποδο απο οτι εκανες εσυ που θελησες να μην πληρωνεις στην Αγγλια. Αν μπορουσες να με βοηθησεις θα ημουν ευγνωμων.

 

Ενα ακομη στοιχειο που θελω να ρωτησω ειναι αυτο που ειδα στη σελιδα για τις εισφορες για Ευρωπαϊκες χωρες κτλ. Καπου ειδα οτι αν πεις οτι εισαι ασφαλισμενος στο ΗΒ πχ δεν πληρωνεις υγεια αλλα πληρωνεις 2πλασιο τις εισφορες συνταξης; Δε νομιζω να στεκει κατι τετοιο. Ισως αυτη η απορια να λυνεται αν υπαρχουν χωρες που πληρωνεις διαφορετικα υγεια κ συνταξη. Αλλα αν με το ΝΙ που πληρωνω καθε μηνα ειμαι καλυμενος κ για τα δυο μπορω να ηρεμησω.

 

Σε ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.