Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οπλισμός δοκών μέσα σε περισφιγμένη περιοχή υποστυλωμάτων


 

Recommended Posts

Συμφωνώ με τον Αρη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των συνηθισμένων έργων το πλάτος της δοκού είναι μικρότερο από του υποστυλώματος (ικανοτικοί, ευκολία σκυροδετησης κλπ) οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις νομίζω ότι το να σου λυγίσουν τις ράβδους των δοκών ή και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια εξαρτάται από το πως θα το απαιτήσεις. Ειναι δηλ. θέμα πολιτικής.

Link to comment
Share on other sites

Panayiotis από ότι καταλαβαίνω οι νέοι μηχανικοί στην Κύπρο παλεύουν για να κάνουν τα αυτονόητα, όπως έκαναν εδώ με την εισαγωγή των ΕΑΚ-ΕΚΩΣ. Και είναι κατανοητό πως αυτό που κάνεις είναι πολύ δύσκολο.

 

 

Τι να πω. Να το αποφεύγεις. Μερικά άρθρα του ΕΚΩΣ είναι για τις εξαιρέσεις.

Link to comment
Share on other sites

ΕΚΟΣ 18.3.2 λέέι ότι 75% του οπλισμού δοκού που λαμβάνεται υπόψη στον έλεγχο της καμπτικής αντοχής στη στήριξη, πρέπει να περνά στο πλάτος του υποστυλώματος.

 

1. Εδώ δεν αναφέρει εάν αυτός ο οπλισμός του 75% πρέπει να περνά μέσα από την περισφυγμένη περιοχή του υποστυλώματος. Είναι ξεχωριστά ο θλιβόμενος οπλισμός 75% και ο εφελκυόμενος οπλισμός 75%? Μάλλον για τον εφελκυόμενο οπλισμό ισχύει έτσι?...

Το υπόλοιπο 25% μπορεί να βρίσκεται εκτός του κλωβού των συνδετήρων της δοκού, μέσα στην πλάκα όπως αναφέρει παραπάνω στην §18.3.2 στις περιπτώσεις I, II, III και IV.

Κακώς κατά τη γνώμη μου αναφέρει μέσα στο πλάτος του υποστυλώματος γιατί θεωρεί ότι πάντα η δοκός έχει πλάτος μικρότερο και ίσο περίπου με το υποστύλωμα όπως φαίνεται στα σχήματα των περιπτώσεων Ι~ΙV.

Θεωρώ δηλαδή ότι η πρόταση αυτή είναι μέρος του εδαφίου (δ).

 

Όσο αφορά των θέμα των συνδετήρων στις περιοχές αγκυρώσεων, η §17.6.4 του ΕΚΩΣ είναι ξεκάθαρη. Διαβάστε το "παραθυράκι" που αφήνει, τις σημειώσεις και θυμηθείτε τι χρειάζονται τελικά οι συνδετήρες:

α) ανάληψη διατμητικών δυνάμεων όταν δεν επαρκεί το σκυρόδεμα, όταν δηλαδή Vsd > Vrd1

β) περίσφιγξη σκυροδέματος με αποτέλεσμα αύξηση της αντοχής του καθότι όπως γνωρίζουμε η αντοχή σε τριαξονική θλίψη είμαι μεγαλύτερη απ' ό,τι σε μονοαξονική,

γ) μείωση του κινδύνου λυγισμού των θλιβόμενων ράβδων ειδικά σε στοιχεία κυρίως θλιβόμενα (στύλοι),

δ) αύξηση της πλαστιμότητας μέσω αύξησης της ικανότητας στροφής.

Link to comment
Share on other sites

Στην παράγραφω 17.6.4 λέει επίσης ότι σε περίπτωση καμπύλων αγκυρώσεων πρέπει να τοποθετήται στην περιοχή των αγκίστρων τουλάχιστον μία ράβδος εγκάρσιου οπλισμού. Δηλαδή πρέπει να τοποθετήσω μία καβύλια (δηλ οριζόντια ράβδο πλάτους όσο το πλάτος του υποστυλώματος, εγκάρσιο πλάτος ως προς τον δοκό) σε όλα τα άγκιστρα των δοκών μέσα στην περισφιγμένη περιοχή των υποστυλωμάτων?? νομίζω κάτι δεν κατάλαβα καλά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.