Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έληξε: Ημερίδα: Ενεργειακή μελέτη επιθεώρηση και έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού κτηρίων.


Recommended Posts

Αντιγράφω την ανακοίνωση του ΤΕΕ:

 

"Το TEE/TKM σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών πραγματοποιούν εκδήλωση-ημερίδα στο πλαίσιο των Εαρινών Ημερών Πολυτεχνείου 2009 με θέμα:

Ενεργειακή μελέτη επιθεώρηση και έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού κτιρίων: το νέο θεσμικό πλαίσιο

Η ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και οι αλλαγές που επιφέρουν ο νέος ΚΕΝΑΚ, η λειτουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και η έκδοση των Ενεργειακών Πιστοποιητικών, θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009 από τις 17:00 έως τις 21:00.

 

Η συμμετοχή στη εκδήλωση είναι ελεύθερη

Πληροφορίες:

Τσιπούρας Αντώνιος

ΤΕΕ/ΤΚΜ - Τμ. Επιστημονικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων

Τηλ. 2310 883122 e-mail: [email protected]"

 

Φαίνεται ενδιαφέρον... Προσωπικά το έχω ήδη σημειώσει στην ατζέντα μου και εκτός απροόπτου θα πάω...

Link to comment
Share on other sites

Αν μάθει κανείς κάτι για το αντίστοιχο του ΤΕΕ στην Αθήνα ας τ αναφέρει...Εγώ το μόνο σχετικό που ξέρω είναι αυτό της ΕλΕΜ:

 

 

 

Ενεργειακή απόδοση κτιρίων - Ενεργειακοί επιθεωρητές

 

Τετάρτη 04/03/2009, ώρα 19:00, Κτίριο Τ.Ε.Ε.

 

Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Μηχανικοί Ενεργειακών Πόρων, Μηχανικοί Περιβάλλοντος

 

Εν όψει των ραγδαίων αλλαγών που επίκεινται από την εσπευσμένη εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας της Ε.Ε. περί Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων:

 

• Θέματα σχετικά με την ενημέρωση, εκπαίδευση και πιστοποίηση των μηχανικών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το αντικείμενο (Ενεργειακές μελέτες, ενεργειακοί επιθεωρητές)

• Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από άλλες ειδικότητες (απόφοιτοι ΤΕΙ, Φυσικοί, λοιποί απόφοιτοι πανεπιστημίου, κλπ)

Link to comment
Share on other sites

• Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από άλλες ειδικότητες (απόφοιτοι ΤΕΙ, Φυσικοί, λοιποί απόφοιτοι πανεπιστημίου, κλπ)

 

Πολύ μου άρεσε αυτό το τελευταίο. Κάνουν κ σεμινάρια στο πως θα πατάξεις τον αυθάδη τειτζή;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η ημερίδα πραγαματοποιήθηκε και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (το αμφιθέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο)... Λόγω της αθρόας προέλευσης των συναδέλφων η ημέριδα άρχισε με σχεδόν μιάμιση ώρα καθυστέριση. Παρόλ' αυτά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο... Οι παρουσιάσεις ήταν αρκετά κατατοπειστικές....

 

Μάθαμε πολλά, αυτό είναι η αλήθεια... Να πω όμως την αμαρτία μου: Απ' ό,τι κατάλαβα (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος) οι νέοι μηχανικοί πάλι θα μείνουν έξω από τον "χορό" των ενεργειακών μηχανικών. Από την στιγμή που χρειάζονται 5 ή 10 χρόνια προϋπηρεσίας για να μπορείς να γίνεις ενεργειακός επιθεωρητής αυτομάτως γειώνονται αρκετά άτομα..

 

Αρκετά με την γκρίνια όμως... Η ημερίδα άξιζε και μακάρι να γίνονται πιο συχνά τέτοια...

Link to comment
Share on other sites

Χα!... σε 5 με 10 χρόνια θα έχει εξαφανιστεί η εν λόγω αγορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή και γιαυτό κάποιοι καίγονται να βάλουν χρονικούς περιορισμούς. Ποιοί ? Μα φυσικά αυτοί που χρόνια τώρα περιφέρονται από Υπηρεσία σε Υπηρεσία και πέρνουν μελέτες, έργα, ειδικές εργασίες κλπ. Ήταν και ένας από τους λόγους που το πρώτο προσχέδιο έφυγε κλοτσηδόν προς τα πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.. συνφωνώ με την παρατήρηση για το μεγαλο χρονικό διάστημα απαιτούμενης προυπηρεσίας που αποκλείει τους νέους μηχανικούς. Έχω κάποιες απορίες όσον αφορά στην χτεσινή εκδήλωση:

Αναφέρθηκε ότι οι εισηγήσεις θα αναρτηθούν σε ένα sight αλλά δεν είμαι σίγουρη αν αυτό αφορά στο sight του τεε ή του τμήματος μηχανολόγων.. μπορεί κάποιος να διευκρινήσει και αν είναι δυνατόν να στείλει link?

Επίσης, όταν μιλούν για προυπηρεσία, αυτό καλύπτει την απλή έκδοση μελετών που θα περιλαμβάνει και ενεργειακές μελέτες (πρώην μελέτες θερμομόνωσης) ή κάτι πιο εστιασμένο στο αντικείμενο?

Τέλος,μίλησαν για επιπλέον κατάρτιση.. κατάλαβε κανείς αν αυτό αναφέρεται σε κάποιο μεταπτυχιακό ή αρκούν κάποια σχετικά σεμινάρια του τεε? και αν ισχύει το πρώτο, δεν βρήκα στις 3-4 μεγαλύτερες πολυτεχνικές πολύ σχετικά με το αντικείμενα μεταπτυχιακά.. εκτός και αν πρέπει να ξενιτευτούμε...:(

Link to comment
Share on other sites

Οι παρουσιάσεις ήταν και στο cd που μοιράζανε στην είσοδο... Πάντως φαντάζομαι ότι θα τις ανεβάσουν είτε στη διεύθυνση του ΤΕΕ, ή το πιθανότερο στην διεύθυνση του ΤΕΕ ΤΚΜ...

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm

 

Αυτό για την προϋπηρεσία, εγώ κατάλαβα ότι μάλλον θα πρέπει να αποδεικνύεις ότι επί μια πενταετία έκανες μελέτες... Βασικά μου ήρθε στο μυαλό ο τρόπος με τον οποίο παίρνεις το εργοληπτικό, δηλαδή μετά από 5 χρόνια από την εγγραφή στο ΤΕΕ... Κάπως έτσι θα 'ναι κι αυτό..

 

Ποια κατάρτιση? Αυτά τα λέγανε για αυτούς που δεν είναι μηχανικοί (ότι πρέπει να χουν μεταπτυχιακά κλπ)... Εγώ αυτό που κατάλαβα ήταν το εξής: Έχεις 5 χρονάκια προϋπηρεσία σε μελέτες? Ναι? Ε, τότε είσαι μέσα... Είσαι νέος μηχανικός? Λυπάμαι, έχασες...

Link to comment
Share on other sites

Και γω ημουν μεσα....Απογοητευτηκα γιατι για ακομα μια φορα προωθηθηκε το αναξιοκρατικο κρατος που εχουν χτισει οι πατεραδες μας και γενικα οι μεγαλυτεροι.

Ακομα ενα νομοσχεδιο που συντηρει και διαιωνιζει το συστημα,τα πολλα λεφτα σε λιγους και οι νεοι μακρια.

Γιατι το μητρωο ενεργειακων επιθεωρητων να μην ειναι κλειστο?Μηπως για να γινουν τετοιοι οι μεγαλοεργολαβοι μηχανικοι και να τα παιρνουν ετσι ολα?μηπως ολοι αυτοι ειναι γνωστα βυσματα και το απαιτησαν αυτο?

Γιατι να χρειαζεται προυπηρεσια 5 ετων σε καθαρα ενεργειακες μελετες και οχι οτιδηποτε μελετες(πραγμα που κανουν ελαχιστοι στην Ελλαδα)?Μηπως για να βολευτουν τα δικα τους ατομα?Αυτοι που ειναι γνωστοι υπουργων κλπ?

Γιατι στην Ευρωπη το αντιστοιχο ειναι σεμιναρια/σχολειο με αυστηρες εξετασεις και εδω οχι?

Γιατι να μην προβλεπει το προσχεδιο και για τους νεους μηχανικους?Π.χ. απαραιτητα καθε ενεργειακος επιθεωρητης να εχει μαζι του και εναν νεο μηχανικο με το βασικο μισθο μηχανικου για αποκτηση πειρας.Ειναι παραλογο?

Μιλησε χθες ο ΓΓΑ του ΥΠΑΝ για καθαρα εσοδα του ε.ε. της ταξης των 7-8 χιλιαδων ευρω μηνιαιως.Δεν τους φτανουν αυτα θελουν να ειναι και στο μητρωο μελετητων???Ημαρτον.

Κια με4τα απορουν γιατι οι νεοι μηχανικοι εχουν ανεργια και γιατι μας παιρνουν με 700 ευρω να σηκωνουμε τηλεφωνα και να κανουμε καφεδες χωρις να μεταδιδουν καμια γνωση γιατι ειμαστε εν δυναμει ανταγωνιστες τους.

Τερμα πια.Θα φτυνω καθε μηχανικο πλεον που αποφευγει να προσλαμβανει,σνομπαρει και δεν βοηθα νεο μηχανικο.Δεν αντεχεται αλλο αυτο το συστημα που εχουν δημιουργησει.

Τα ειπα και ηρεμησα....

Link to comment
Share on other sites

Υπουργείο Ανάπτυξης : http://www.ypan.gr/1149_cms.htm

-Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων

- Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών

 

Στο συγκριμένο link υπάρχει η συγκεκριμένη οδηγία για την οποία γίνεται λόγος. Παρακολουθώ αυτές τις μέρες το σχετικό σεμινάριο του ΙΕΚΕΜ "Ενεργειακός και Βιοκλιματικός Σχεδιασμός" στο όποιο έχει γίνει αρκετή συζήτηση για τη συγκεκριμένη οδηγία. Από τη μια πρόκειται για μια θετική κίνηση σχετικά με την ποιότητα των κτηρίων μας στο μέλλον αλλά ως χωρά έχουμε απίστευτα κενά και δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι για την εφαρμογή της.

 

-Εκπαίδευση των δημοσίων φορέων (Πολεοδομία) (Γιατί το «Ενεργειακό-Βιοκλιματικό» ήταν όροι που αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από τις περισσότερες πολεοδομίες μέχρι σήμερα. Θα γίνει στροφή 180 μοιρών? Μακάρι…)

-Νέο πρόγραμμα υπολογισμού της Ενεργειακής Απόδοσης και κατάθεση υποχρεωτικής μελέτης μαζί με τα μέχρι τώρα απαραίτητα για την έκδοση Αδείας (Δηλαδή κατάργηση της μέχρι τώρα γνώστης μελέτης θερμομόνωσης, καύσιμου αερίου κλπ…και δημιουργία μια κοινής μελέτης που θα συνυπογράφεται από τους αρμόδιους μηχανικούς. Ποιοί θα είναι όμως αυτοί? Και ποιοι θα μείνουν απέξω? Και πότε θα μάθουμε το νέο τρόπο υπολογισμού χωρίς να υπάρξει μεταβατικό στάδιο εκμάθησης του?)

-Ενεργειακοί επιθεωρητές (Κάτι μου λέει πως θα γίνει οι ειδικότητα του μέλλοντος καθώς θα χρειάζεσαι έναν επιθεωρητή για κάθε χ χρόνια που θα απαιτείται η επανέκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού. Και εδώ προβλέπονται ελάχιστες αμοιβές κλπ)

 

Πάνω σε αυτό το θέμα «επιθεώρησης και έκδοσης πιστοποιητικού»συζητούσαμε στο σεμινάριο για τα συνδυασμό της εφαρμογής της οδηγίας με την πορεία προς νομιμοποίηση (η οποία ίσως τελικά γίνει εξαίρεση από κατεδάφιση - http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INFO_TEE/INFO_2009/2009_03/Tab8/6501C7F8B9B013EAE0440003BA2D133C) των παρανόμως κλειστών ημυπαιθρίων:

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατά την αρχική του σκοπιμότητα ουδεμία σχέση έχει με πολεοδομίες και άρα έλεγχο νομιμότητας της οικοδομής σου – διαμερίσματός σου, αλλά στόχο έχει να σε συνετίσει «ενεργειακά». Όταν όμως…..

 

-ο χ,ψ επιθεωρητής σου καταγράψει το ακριβές σχέδιο-κάτοψη του κτηρίου σου(δηλαδή και τους κλειστούς ημυπαιθρίους για να μπορεί να κάνει σωστούς υπολογισμούς για της ισχύουσα κατάσταση)....

-και σημειώσει τις απαραίτητες επισκευές που χρειάζεται να γίνουν για να μπορείς να μπεις σε κατηγορία Β και πάνω, να είσαι δηλαδή «ενεργειακά σωστός», και άρα να μπορείς να μπορείς να πουλήσεις για παράδειγμα ευκολότερα το διαμέρισμά σου (γιατί με τα ίδια λεφτά ο πελάτης δεν θα πάρει εσένα που έχεις κατηγορία Γ αλλά αυτό με κατηγορία Β)

-και πάει και καταθέσει τη μελέτη του στο αρμόδιο τμήμα (γιατί αυτό θα πρέπει να κάνει με τη νέα οδηγία)…

-και πας εσύ λοιπόν να βγάλεις άδεια για επισκευές στην πολεοδομία………και θα πας γιατί θα θες να διεκδικήσεις και πιθανή χρηματοδότηση από τα «προβλεπόμενα ευνοϊκά πρόγραμμα» για βιοκλιματικό και τέτοιο είδους επεμβάσεις…ή πας τέλος πάντων να βγάλεις της άδεια……..και δείξεις το πιστοποιητικό του ενεργειακού επιθεωρητή που επιβεβαιώνει τις απαραίτητες επισκευές (πρέπει να το δείχνεις? χρειάζεται?)…..

-και φαίνονται άλλα τετραγωνικά εκεί…..αλλά τετραγωνικά στην άδεια σου……..

 

Πως είσαι εξασφαλισμένος πως ενώ κυκλοφορεί ένα έγγραφο, σε δημόσιο φορέα…που έχει τα πραγματικά στοιχεία της οικοδομής/διαμερίσματος σου, και μπορεί να ανατρέξει σε αυτό ο οποιοσδήποτε(??) (θα μου πείτε ποιος θα μπει στον κόπο να το ελέγχει)…αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να σε οδηγήσουν σε πρόστιμο ή κάτι τέτοιο? Μήπως λοιπόν καταλήξουν όλοι να μαγειρεύουν (επί αμοιβής βέβαια) το πιστοποιητικό? Και να βγαίνουν τελείως παραποιημένα πιστοποιητικά….και….και…

 

Περισσότερο σκέψεις παραθέτω …δεν θέλω να μπερδέψω κανέναν….αν και είναι ήδη λίγο μπερδεμένα τα πράγματα. Και εμείς που είχαμε έναν από τους υπευθύνους να μας τα εξηγεί διαπιστώναμε συνεχώς κενά τα οποία και ελπίζω να καλυφτούν στην πορεία. Μακάρι να λειτουργήσει καλά με την πάροδο του χρόνου γιατί πραγματικά είναι μια αισιόδοξη κίνηση.

 

Συγγνώμη αν κούρασα…παρασύρθηκα από το γράψιμο :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.