Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο


Engineer

Recommended Posts

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στην Ολλανδία. Το πάρκο Gemini διαθέτει 150 ανεμογεννήτριες και βρίσκεται περίπου 135 χιλιόμετρα ανοικτά των βόρειων ακτών της Ολλανδίας. Το έργο έχει δυνατότητα παραγωγής περίπου 600 μεγαβάτ υπό συνθήκες πλήρων ανέμων, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες 785.000 ολλανδικών νοικοκυριών.

 

Το αιολικό πάρκο, το οποίο σχεδιάστηκε το 2010 και κόστισε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελεί προϊόν συνεργασίας εταιρειών από την Ολλανδία, τον Καναδά και τη Γερμανία.

 

«Βρισκόμαστε πλέον επίσημα στο στάδιο της λειτουργίας», δήλωσε, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ο Ματίας Χάαγκ, διευθύνων σύμβουλος. «Πρόκειται για μία πολύ περίπλοκη επιχείρηση, ιδιαίτερα επειδή αυτό το αιολικό πάρκο βρίσκεται σχετικά μακριά από τις ακτές και απαιτεί περισσότερη προεργασία, μεταφορές και εφοδιασμό», πρόσθεσε.

 

Τα επόμενα 15 χρόνια, το αιολικό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει περίπου το 13% της συνολικής ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας, που ισοδυναμεί με περίπου το 25% της αιολικής ενέργειας που παράγει η Ολλανδία. Αυτή η ποσότητα είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι το αιολικό πάρκο θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,25 δισεκατομμύρια τόνους. Τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να αποτελούν την πλειονότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της Ολλανδίας, ωστόσο με τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η χώρα στοχεύει στην επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.

 

Πηγή: http://greenagenda.g...ο-υπεράκτιο-αι/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τα offshore εχουν αρχισει να κατεβαζουν τιμες και να ανεβαζουν ταχυτητα, τα νεα LCoE που φτανουν ειναι εξαιρετικα ανταγωνιστικα

 

 

http://www.offshorewind.biz/2016/10/28/borssele-tender-revealed/

 

 

Η DONG πετυχε εργο με τιμη αγορα περιπου 0.072 c/kWH (72.7 E/MWh), ειναι απο τα πιο ανταγωνιστικα. Λαμβανοντας υποψιν οτι η τιμη περιλαμβανει και ολα τα O&M αλλα και απο-εγκατασταση στο τελος του παρκου η τιμη ειναι στα "ισια" με συμβατικα καυσιμα. 

 

Τα capacity factors που εχουν δει ειδικα σε North Sea, ειναι πραγματικα εξωπραγματικη αριθμοι που συχνα ξεπερνουν τα 45-50%, φυσικα με την συνεχη βελτιωση των εξαρτηματων ειδικα στο gearbox ισως δουμε κ αλλες μειωσεις.

 

https://costing.irena.org/media/9984/Ulrik_Stridbaek_DongEnergy_Cost%20reduction%20potentials%20for%20offshore%20wind.pdf

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

To capacity factor 'όντως είναι υψηλό!

Το technical availability στο οποίο αναφέρεσαι στα Onshore είναι συνήθως συμβολαιοποιημένο στο 95% για το αιολικό πάρκο. Έχεις κάποια πληροφορία για τα offshore? Στα offshore θα είναι λογικά μικρότερο αφενός λόγω της πρόσβασης και αφετέρου λόγω των καιρικών συνθηκών.

Από όσο γνωρίζω τα gearbox αλλάζουν/επισκευάζονται συνήθως μια φορά τη δεκαετία. Και με predictive maintenance(vibration analysis, ενδοσκόπηση και άλλες μεθόδους μπορείς να έχεις καλύτερη πρόβλεψη πότε θα τεθεί εκτός εκτός λειτουργίας οπότε κάνεις τα κουμάντα σου και είναι το πιο κοστοβόρο μαζί με την γεννήτρια και τα πτερύγια και ως εξοπλισμός αλλά και λόγω της χρήσης γερανού συνήθως). Τα λιγότερο αξιόπιστα είναι τα ηλεκτρονικά και τα υδραυλικά.

Link to comment
Share on other sites

Το availability gia OM ειναι μικροτερο κ εξαρταται πολυ σωστα απο το καιρικα παραθυρα, to technical availability gia production ειναι σε εξαιρετικα υψηλα επιπεδα. Aναλογα με την γεννητρια, οι πολυ μεγαλες 6-8MW εαν δειτε την παραγωγη θα τριβετε τα ματια σας, το 45% ειναι το low end :mrgreen:  :mrgreen: . Τα μεγεθη τα εχω δει κ απο real data αλλα και απο numerical atmospheric model συνδυασμενα με energy analysis.

 

Ειναι πολυ ενδιαφερον το τι γινεται με τα offshore, οσο κ να ακουγεται παραξενο τα offshore πανε με υδραυλικα ειναι πολυ πιο σταθερα 

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Γιατι ειναι διαφορετικα μετρικα, τι εννοω το availability of production ειναι το cut-in & cut-off μεσα σε ενα ετος ανεξαρτητα απο Ο&M, τα weather windows ητοι availability of O&M εξαρταται απο και κυματικες συνθηκες. Η διαφορα στο τελικο ειναι μικρη, απλα οταν μιλαμε για Ο&Μ offshore πρεπει να λαβουμε υποψιν τουλαχιστον 6-12 ωρες και αρα τα πληρωματα να ειναι ετοιμα. 

Το availability O&M δεν εξαρταται λοιπον απο ανεμο (μονο) αλλα απο το αποδεκτο υψος κυματος συνηθως κατω απο 1.5 μετρα, οποτε αλλο το availability of production και αλλο of O&M.

 

Παραδειγμα το availability of production ειναι 90% (ανα ετος), to availability of O&M (weather windows) με τουλαχιστον 12 ωρες και να εχουν υψος κυματος λιγοτερο απο 1.5 μετρο ειναι 50% (ανα ετος). Φυσικα ειναι παραδειγμα αυτο, εξαρταται απο την περιοχη που βρισκομαστε

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Σε ποιο πρόσφατο διαγωνισμό η DONG πήρε άδειες για δύο πάρκα χωρίς καθόλου ενίσχυση, η ενέργεια θα πωλείται στην ίδια τιμή με συμβατικές μονάδες. 

 

Το grid parity στο offshore wind είναι σχεδόν πραγματικότητα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.