Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αναλυση φορτιων σε βιομηχανια με σκοπο την εξοικονομηση


Recommended Posts

Θελω να κανω αναλυση φορτιων σε μια βιομηχανια με σκοπο την εξοικονομηση ενεργειας.Θα ηθελα μια βοηθεια μιας και αποφοιτησα προσφατα και δεν εχω εμπειρια.Καταρχας υπαρχει καποιο προγραμμα που μπορει να βοηθησει να το εξομοιωσω?

Επισης θα πρεπει να ξεκινησω μετρωντας τις μηχανες κινησης ?,υπαρχει κανενα βιβλιο που μπορει να με βοηθησει?Που να κοιταξω?

Link to comment
Share on other sites

ναι ολα οκ...και πολυ καλη φαση 

Ψαχνω κανενα βιβλιαρακι για εξοικονομηση ενεργειας και στοιχεια για οτιδηποτε αφορα τη βιομηχανια κ εχιε πολυ σκαψιμο

Link to comment
Share on other sites

Πρώτον για τους κινητήρες και γενικότερα την εγκατάσταση μπορείς να βελτιώσεις το συντελεστή ισχύος (υπάρχει βιβλιογραφία).

Δεύτερον η χρήση λιγότερο ενεργοβόρων καταναλώσεων εκεί που υπάρχει δυνατότητα (πχ λαμπτήρες LED, inverter κλπ)

Τρίτον ο χρόνος λειτουργίας των παραπάνω. Είναι απαραίτητος ή λειτουργούν άσκοπα;πχ κλιματιστικό σε γραφείο το βράδυ όταν δεν υπάρχει κάποιος μέσα

Τέταρτον οι απώλειες (θερμικές, πεπιεσμένου αέρα, υδραυλικές κα) αυξάνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 'Αρα θα πρέπει να τις εξετάσεις και αυτές αλλά και τον κύκλο λειτουργίας αυτων ώστε να τα βελτιστοποιήσεις.

Το καλύτερο είναι να έχεις ένα καταγραφικό/αναλυτή ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία συνοδεύονται από αντίστοιχα προγράμματα (δες και κανά electrical load analysis software).  Διαφορετικά αμπεροτσιμπίδα, ρολόι και excel..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι έχει κόστος. Όμως με τον αναλυτή ενέργειας μπορείς να κάνεις μια οικονομοτεχνική μελέτη με πραγματικά στοιχεία και λιγότερες παραδοχές. Άρα μπορείς να επιλέξεις τη βέλτιστη λύση. 

Αν κάνεις περισσότερες παραδοχές (πχ σχετικά με τη διάρκεια της κατανάλωσης, κα) τότε προφανώς εισάγονται περισσότερα σφάλματα και βγαίνει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Εάν κάποιος έχει σκοπό να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας σε μια βιομηχανική εγκατάσταση εκτιμώ ότι θα αποσβέσει λογικά  σύντομα είτε την προμήθεια του οργάνου είτε την ανάθεση μελέτης (υπάρχουν εταιρείες/μηχανικοί που έχουν το όργανο και την εμπειρία).

Τώρα ποιο από τα δύο παραπάνω εξαρτάται από το budget και την "ποιότητα" της μελέτης.

Link to comment
Share on other sites

Αλλιως πως μετραω τις μηχανες κινησης?Με αμπεροτσιμπιδα βρισκω τα αμπερ και μετατρεπω σε ισχυ σε συναρτηση με χρονο ετσι??Η μονο στο φωτισμο ισχυει αυτο?

Αυτο λυστε μου και σωθηκα!!

Edited by Ανδρεας Ε
Link to comment
Share on other sites

Μια συσκευή powermeter θα σου έδειχνε και τα ρευματα εκκίνησης ή τα ρεύματα εκεινη την στιγμή οποτε θα βλεπες αν τυχον τα παίζει καποιο τύλιγμα ή κατι αλλο..Και με ρελέ ισχύος ή ηλεκτρονικά ισχύος ή ενα απλό ethernet παπ στο πισι σου

Πάντως για τους κινητήρες τι άλλο να θές? Τάση γράφει πάνω , συνήθως πολική , ρεύμα με αμπεροτσιμπίδα σε μια φάση x3 και το cosf που γράφει και είσαι έτοιμος . Για τριφασικούς που κατα 99,9 αυτόυς θα βλέπεις αφου θεωρούνται κρίσιμοι

Edited by JimakosR
Link to comment
Share on other sites

Το ρεύμα εκκίνησης είναι υψηλό όμως διαρκεί πολύ λίγο και δεν μπορείς να το αποφύγεις. Εκτός αν βελτιώσεις τον Σ.Ι.. Μπορείς όμως να ελέγξεις αν είναι απαραίτητο το πλήθος εκκινήσεων.

Π.χ έχεις έναν ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί σε αεροσυμπιεστή. Αν το κύκλωμα πεπιεσμένου αέρα έχει διαρροές θα λειτουργεί πιο συχνά ώστε να αναπληρώνει τις απώλειες(+την κατανάλωση από τα αεροεργαλεία) δεδομένου ότι θα αδειάζει πιο γρήγορα το αεροφυλάκιο. 'Αρα προσπαθείς να μειώσεις/μηδενίσεις τις διαρροές σου ώστε να έχεις λιγότερες εκκινήσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να το αποφύγεις με τις γνωστές διατάξεις .Καλός Χρυσός -φθηνός ο διακόπτης Α-Τ αλλα υπάρχουν πολλά ωραία κολπάκια που καθιέρωσα και στο εργοστάσιο του Στεργίου.

Αλλα αν τυχόν πάς καποια στιγμή σε energy management θα σου πώ τα οφέλη , Συντελεστής Ισχύος όπως είπε ο στετ και τα ξέρεις και συ και την μέγιστη ζήτηση ισχύος, peak, ωστε να ρυθμίσεις καλύτερα την διαχείριση ενέργειας ανα μέρα και να μην πληρώνει πρόστιμα η εταιρία.

Τώρα για τα άλλα σε κάλυψε ο στετ (respect) .

Ότι άλλο θές , να σου πω και γω τι έκανα.

 

Θα φτιάξω και το κανονικό λογαριασμο (Ribopaidο) ,γιατι έχω θέμα με το facebook και δεν μ αφηνει να συνδεθω μεσω αυτού.

Edited by JimakosR
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.