Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος βάσης για προκάτ


vagelp

Recommended Posts

Ωραία. Μόνο πρόσεξε αυτή τη λεπτομέρεια: Η προκάτ κατασκευή έχει τυποποιημένη εγκεκριμένη στατική μελέτη από το υπουργείο. Υποτίθεται ότι όλα τα δομικά στοιχεία των προκατ σπιτιών κατασκευάζονται στο εργοστάσιο με τις προδιαγραφές αυτής της εγκεκριμένης μελέτης και μεταφέρονται για τοποθέτηση στο οικόπεδο του πελάτη.

Ερώτηση: Ποιός πιστοποιεί ότι αυτό όντως συμβαίνει;

Απάντηση: Ο μηχανικός που θα σου βγάλει την άδεια και θα υπογράψει την επίβλεψη.

Όμως vagelp, ο μηχανικός σου είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι παρών στη φάση της κατασκευής των δομικών στοιχείων. Και αν υπογράψει την επίβλεψη θα το κάνει "καλή τη πίστη", και γιατί συνήθως έτσι γίνεται στις προκατασκευές. Οι δε έγγραφες "εγγυήσεις" της εταιρίας για την άρτια κατασκευή του σπιτιού, καμία ουσιαστική ευθύνη δεν επιφέρουν στην εταιρία.

Όταν θα ζητήσεις λοιπόν προσφορά για προκάτ ώστε να κάνεις τη σύγκριση, διευκρίνισε στον υπεύθυνο της εταιρίας ότι θέλεις να αναφέρεται στην έγγραφη προσφορά του ότι την επίβλεψη των δομικών στοιχείων του σπιτιού σου, θα τη συνυπογράψει, μαζί με το μηχανικό της επιλογής σου και ο πολιτικός μηχανικός της κατασκευάστριας εταιρίας. (Αυτό, έχω διαπιστώσει πως έχει μια επίπτωση στην τιμή)

Και κάτι ακόμα: Ό,τι σπίτι και να χτίσεις, το μηχανικό δεν θα τον αποφύγεις. Επίσης, συνήθως, οι μηχανικοί δεν χρεώνουμε τις απαντήσεις και τις συμβουλές στους "εν δυνάμει" πελάτες μας. Να μη πω δε και το αυτονόητο, ότι οι ιδιαιτερότητες του κάθε κατασκευαστικού εγχειρήματος είναι μοναδικές. Έχε ακόμα υπόψη σου ότι, ό,τι και να σου πούμε στο φορουμ, πιθανόν και εμείς οι ίδιοι αλλιώς να το λέγαμε αν είμασταν οι μηχανικοί σου κι είμασταν οι υπεύθυνοι του έργου. Άρα, όσο πιο γρήγορα βρεις το μηχανικό του σπιτιού σου, τόσο καλύτερα για το σπίτι σου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καθότι θα επενδύσεις ένα σεβαστό ποσό για την επένδυσή σου αυτή, θα σου πρότεινα να προσλάβεις ένα σύμβουλο μηχανικό που θα σε σώσει από κακοτοπιές.

 

Προκάτ είναι και μια μεταλλική κατασκευή που θα έχει την ίδια βάση με το προκάτ (ίδιου κόστους), τα ίδια ένσημα ΙΚΑ, την ίδια ταχύτητα κατασκευής και ίσως το ίδιο τελικό κόστος.

 

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κατασκευάσεις ξύλινο σπίτι με τα ίδια πλεονεκτήματα των μεταλλικών και προκάτ με τη διαφορά ότι το υλικό (ξύλο) δεν είναι πιστοποιημένο στην Ελλάδα.

 

Το ότι ο κόσμος στρέφεται τελικά στην Ελλάδα στο οπλισμένο σκυρόδεμα έχει κάποια βάση. Ρώτα τον μηχανικό σου γιατί, τα υπέρ και κατά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, τα συν και τα πλην δεν είναι μόνο η τιμή, αλλά και η ποιότητα κατασκευής, αξία μεταπώλησης, δυνατότητες "επέμβασης"-τροποποίησης, αρχιτεκτονική κτλ κτλ.

Link to comment
Share on other sites

φιλε vagelp φτιαχνω σπιτι με μπετο αυτον τον καιρο (αφου το εψαξα πρωτα για προκατ

και ειδα οτι δεν συμφερει ιδιαιτερα) και μαλιστα με υπογειο για parking κλπ.

στα 125 μ2 σπιτι και αλλο τοσο υπογειο με την αδεια εχω δωσει 60,000 ευρω περιπου

με το ικα και φπα με τα μπετα τελειωμενα. ετσι που εχουν πεσει οι τιμες στα υλικα κλπ

προτιμησα το μπετο που ειναι και δοκιμασμενο.!!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα λόγω συγγενικού προσώπου που ήθελε ντε και καλά να κάνει προκάτ για 1) πιο φθηνά 2) πιο γρήγορη κατασκευή έχω να πω τα εξής:

Το κόστος είναι πάνω κάτω το ίδιο. (Είναι ελαφρώς πιο αυξημένο το κόστος κατασκευής και μειωμένο το ΙΚΑ). Υπάρχουν περιορισμοί στην μελέτη και στην κατασκευή. Ακόμα και σε εταιρείες που πήγα οι οποίες μας διαβεβαίωναν ότι φτιάχνουμε ότι αρχιτεκτονική λύση θέλεις, υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί.

Η στατική μελέτη δεν είναι βιομηχανοποιημένη και αναγκαστικά την κάνουν αυτοί διότι είναι άκρως εξειδικευμένη και έχουν το κατάλληλο πρόγραμμα.

Η βάση και η άδεια κοστίζει...

Η βάση πρέπει να είναι ακριβώς όπως τη θέλουν (με μηδενικές αποκλίσεις) διότι δεν μπορούν να πατήσουν την ανωδομή τους.

 

Επίσης, πρέπει να πω ότι η συνδέσεις των προκάτ κατασκευών κάπου χωλένουν. Δεν πείθομαι ότι υπάρχει η ίδια μονολιθικότητα όπως στο οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

Τελικά, σου προτείνω να κάνεις μια καλή μελετη για συμβατική κατασκευή και αφού φτιάχνεις μονοκατοικία απ' ότι κατάλαβα απαίτησε από τον μηχανικό - αρχιτέκτονα στον οποίο θα απευθυνθείς να σου κάνει βιοκλιματικό σχεδιασμό, διότι μπορείς με το ίδιο (ή λίγο περισσότερο ή ακόμα και λιγότερο) κόστος να ζεις πιο ανθρώπινα και να κάνεις οικονομία μακροχρόνια. Μπορείς επίσης, να προστατέψεις το περιβάλλον.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 1 year later...

Βρε παιδια, καλησπερα. Ουτε κι εγω ειμαι μηχανικος και συμπασχω με τον φιλο που ανοιξε το thread. Μια ερωτηση εκανε. Ποσο περιπου θα του κοστισει η βαση. Υποθετω οτι (οπως κι εγω) κι εκεινος δεν θελει να μαθει στατικες μελετες κλπ κλπ. Απλα για εμας τους μη μηχανικους η βαση μπορει να κοστιζει απο 1000 μεχρι 30000 ευρω. Αν καποιος μικραινε λιγακι αυτο το διαστημα θα μας διευκολυνε πολυ.Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Επαναφερω το θεμα.

Προκατ και βαση τοποθετησης.

Πραγματικα σχεδον ολες οι εταιριες προκατ ζητανε απο τον ιδιωτη να φτιαξη αυτο την βαση ωστε να τοποθετησουν αυτοι την προκατ κατασκευη. (δεν γνωριζω τον λογο αλλα πιστευω να τον μαθω)

Για προκατ κατασκευη μιλανε για 400-600 ευρω τιμη τετραγωνικου με το κλειδι στο χερι.

 

Το δικο μου θεμα ειναι η κατασκευη και το κοστος της βασης.

Ας πουμε για μια βαση 100μ2 και συνολικο υψος 1,00μ (μεσα-εξω στο εδαφος) θελει συνολικα 100μ3 μπετο. Δεν νομιζω οτι ισχυει κατι τετοιο. Ειναι πολλα τα κυβικα. Προφανως αλλιως γινεται η βαση. Ισως περιμετρικο τοιχειο και εσωτερικα μπαζωμα και μια πλακα απο πανω 15εκατ.

Αν ειναι τετραγωνη η βαση πχ 10Χ10 τοτε εχω

στο περιμετρικο τοιχειο (πλευρες Χ μηκος Χ παχος Χ υψος)4 Χ 10 Χ 0,25 Χ 1 = 10κυβ και

εσωτερικα που θα χρειαστει πιστευω αλλα 5 κυβ τοιχεια

...συνεχεια η πλακα 100 Χ 0,15 = 15κυβ.

Αρα συνολο 30κυβ

 

Υπολογιζω τιμη σκυροδεματος 70-80€

εργατικα σκυροδεματος 40-50€

σιδερα 80€

ικα 30€ 

(οι τιμες ειναι ενδεικτικες) Αρα 75+45+80+30= 230-250 το κυβικο.......30Χ250=7500 ευρω για την βαση αν τα εκανα σωστα

Μπορει να μας βοηθησει καποιος που εχει ασχολειθει με αυτα...προκατ και βαση?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εκσκαφή θέλει ή αέρα πατέρα?!?!?!!?!?!? Μάλλον θα' ναι καλό το έδαφος!!!!  Θεμελιακή γείωση θέλει ή να την αφήσουμε έξω για να μειώσουμε το κοστολόγιο?  Υδραυλικά απαιτούνται ή και αυτά άστα? περίφραξη θα κάνετε ή δεν είναι ώρα για πολυτέλειες?

 

 

Κάντε έλεγχο σε πραγματικά κοστολόγια για να μπορείτε να συγκρίνεται. Ο Γιάννης πάνω αναφέρει πως το κοστολόγιο είναι περίπου το ίδιο και δεν έχει άδικο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.