Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γεωαναφορά σκαναρισμένου χάρτη


Tom

Recommended Posts

Δε συζητάμε καν για 6ου βαθμού. Μέχρι 3ο μπορείς να ανέβεις (είναι αποδεκτό). Και αυτό ακόμα με βάση την άποψη κάποιων έμπειρων συναδέλφων είναι πολύ. Για τα rms και το αν βλέπεις κάτι περίεργο στην παραμόρφωση σε ρώτησα για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να "τσιμπάς" λάθος σημεία (σε τέτοια περίπτωση σου κάνει το πλαίσιο εντελώς κουβάρι σαν Ζ). Τα rms σου είναι λογικά, μη τα κυνηγάς. Κατά πάσα πιθανότητα το 1,80 που πετυχαίνεις με 1ου βαθμού, δίνει καλύτερο (συνολικά) πρακτικό αποτέλεσμα από το 0,9 του 6ου. Στη 2η περίπτωση σου έχει αλλοιώσει επικίνδυνα το image. Γνώμη μου είναι να κρατήσεις 1ο βαθμό με 4 ακραία και άλλα 4-5 εσωτερικά σημεία (προσεκτικά επιλεγμένα) και έτσι θα πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για γενική χρήση. Αλλιώς τα 4-5 εσωτερικά, επικέντρωσέ τα σε ειδική περιοχή που ενδεχομένως σε ενδιαφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, έχει αρκετό παίδεμα η συγκεκριμμένη εργασία. Στους χάρτες αυτούς,όσο καλοσκαναρισμένοι και να είναι, πρέπει να κάνεις ένα κάρο δοκιμές, ώστε να βρείς ποιά σημεία κλωτσάνε πολύ.

Ως ένα σημείο σε βοηθάει το πρόγραμμα απο μόνο του,και απο επιλέγοντας διορθώνεται η κατάσταση κατά πολύ.

Βέβαια,αν ο χάρτης κάπου, πχ σε μια γωνία του ήταν τσαλακωμένος,για τον Α,Β λόγο φευγάτος πολύ, ότι και να κάνεις δε μπορεί να "έρθει".

Ακόμη και στην τελειότερη κατάσταση να τον φτάσεις, εάν κολλήσεις πάνω του τη διανομή απο ορόσημα, δεν υπάρχει περίπτωση να κάθεται παντού τέλεια.

Οπως λέει και ο tpanag, για γενική χρήση, είναι μια χαρά.

 

Αρχικά κι εγώ δοκίμαζα με rubbersheet ολα τα σημεία του κανάβου.Σε χάρτες που το αρχικό σκαναρισμένο προϊόν ήταν καλό, το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Πολύ κοντά στο ψηφιακό μοντέλο. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μαύρο χάλι.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το τελευταίο διάστημα έχω ασχοληθεί πολύ με την ψηφιοποίηση των διανομών της ΤΥΥΓ, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι μην περιμένετε να έχετε θεαματικά απότελέσματα στην ψηφιοποίηση αυτών των χαρτών! Για να το πώ με άλλα λόγια, μην περιμένετε να σας "καθήσουν" όλα τέλεια, όσο καλό σκανάρισμα και να κάνετε, όσους πολυονυμικούς μετασχηματισμούς και να δοκιμάσετε. Η βασική πηγη σφαλματος που συναντώ εγω συχνότερα, είναι η κακή σχεδίαση στο πρωτότυπο. Για του λόγου το αληθες, δοκιμαστε το εξής:

 

1. Μετρήστε πάνω στον πρωτότυπο χάρτη τις διαστάσεις ενός καννάβου. Θα πρέπει να είναι 10x10 cm. Στο 85% των περιπτώσεων δεν θα είναι.

 

2. Προσπαθήστε να κάνετε συρραφή δύο γειτονικών πινακίδων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να "φέρετε" τους κανάβους σωστα με ραμπερσιτ, αλλα το αποτέλεσμα στο κυρίως σχεδιο των διαδοχικών πινακίδων να είναι φτωχό.

 

Συμπέρασμα:

αν θέλετε να κάνετε μια γεωναφορά για μια δουλειά επιπέδου τοπογραφικού, δουλέψτε απόλυτα τοπικά (σε επίπεδο κληροτεμαχίου)

αν θελετε να δουλέψετε ευρύτερα σε επίπεδο αγροκτήματος (συρραφή πολλών πινακίδων) τότε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Μαγική λύση και πρόγραμμα που θα σας τα κάνει όλα μόνο του δεν υπάρχει. Αποφασίστε με τι ακρίβεια θέλετε να δουλέψετε (εξαρτάται από την εφαρμογή) και πειραματιστείτε με μεθόδους.

Link to comment
Share on other sites

To 2o ειδικά μου ανεβάζει την πίεση...Σαν μεμονωμένοι χάρτες "ερχονται" μια χαρά, αλλά μόλις ενωθούν με γειτονικούς, τότε φαίνονται οι "λεπτομέρειες" αυτές.

Σε πινακίδες ΓΥΣ είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα,μιας και τα πρωτότυπα είναι συνήθως σε αδιάσταλτο, αλλά στους χάρτες διανομών Υπ.Γ. ,δύσκολα...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τι συζητάτε για σκαναρίσματα, εδώ από το plotter βγαίνει το σχέδιο και δεν είναι 100% 10x10 cm ο κανναβος...τι να λέμε τωρα...

Πάντως για τα 5αρια της ΓΥΣ εγώ προτιμώ ένα απλό align με τα τριγωνομετρικά σε ΕΓΣΑ και μετά έλεγχο πως κάθεται σε ορθοφωτοχάρτη.Το πολύ πολύ να κάνω και ένα move μετά αν δεν κάθεται καλά στη θέση ενδιαφέροντος.

Καλό το rubbersheet ειδικά αυτό του ArcGIS (πολύ πιο γρήγορο απο το raster design) αλλά εξαρτάται τι εφαρμογή θες να κάνεις και τι ακρίβεια να πετύχεις.

Link to comment
Share on other sites

Λέτε νάχει μεγαλύτερη σημασία το μηχάνημα που σκανάρουμαι,γιατί απ΄οτι θυμάμαι οταν

είχαμαι παρει τις α/φ απο τον ΟΚΧΕ για την σύνταξη του κτημ/γιου μιάς περιοχής ο σκάνερ

που χρησημοποιούσαμαι (Α3) έκανε μερικές χιλ. ευρώ!Οι συνάδελφοι που ασχολούνται με

τη φωτογραμμετρία φυσικά θα το γνωρίζουν,αλλα απο την αλλη μπορεί να μην εχει σημασία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

συνάδελφοι καλησπέρα,

σήμερα είχα πάει ΓΥΣ και γινόταν χαμός,

πήρα τις πινακίδες 1:5000 : 6452/8 και 6462/2

αλλά δεν έχουν συνημμένο το πινακάκι με τις 4 κορυφές σε ΗΑΤΤ.

 

Μήπως κάποιος συνάδελφος έχει τις 4 κορυφές σε ΗΑΤΤ ή ΕΓΣΑ?

 

το αρχειάκι dwg με τα περιγράμματα των πινακίδων 1:5000 που κυκλοφορεί στα downloads έχω διαπιστώσει ότι βγάζει διαφορές

σε σχέση με αυτές που μας δίνει η ΓΥΣ όταν αναγράφουν τις συντ. στις κορυφές.

 

Ευχαριστώ .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σου δίνω σε hatt

 

 

για το 6452/8 : το κάτω αριστερά σημείο έχει Χ= -210 , Υ= 16449 το πάνω δεξιά σημείο έχει Χ= 4181 , Υ= 19224

 

για το 6462/2 : το κάτω αριστερά σημείο έχει Χ= -210, Υ= 13674 το πάνω δεξιά σημείο έχει Χ= 4181, Υ= 16449

 

 

στο κέντρο λ= - 0 15'

φ= 37 45'

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ πολύ που ασχολήθηκες,

αλλά δεν χρειάζονται και οι 4 κορυφές ανα πινακίδα?

επίσης τα δεκαδικά ψηφία?

σ'ευχαριστώ για τον χρόνο σου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.