Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης - Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας - ερωτήσεις


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 67
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@LESS

Η παρ.ιζ περιλαμβάνει σαφώς και τις εργασίες αλλαγής χρήσης "για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας"

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4067/2012  απαιτείται οικοδομική άδεια για την αλλαγή χρήσης όταν:

1. επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης (στην περίπτωση αυτή εμπίπτει και η αύξηση των θέσεων στάθμευσης)

2. επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης (στην περίπτωση αυτή εμπίπτει και αλλαγή σπουδαιότητας)

3. επέρχεται αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους 

Άρα αν η αλλαγή χρήσης στην περίπτωσή προκαλεί αλλαγή σε τουλάχιστον ένα εκ των 3 ως άνω στοιχείων, τότε χρειάζεται οικοδομική άδεια. Αν όχι τότε γίνεται με ΕΕΔΜΚ.

 

Ερωτήσεις:

- Αν η αλλαγή χρήσης γίνεται χωρίς καμία οικοδομική εργασία που να απαιτεί τουλάχιστον ΕΕΔΜΚ (δύσκολο...) τότε βάσει της παρ.2 του άρθρου 5 του ν, 4067/2012 απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Αν δεν έχει γίνει ακόμα ΗΤΚ για το εν λόγω ακίνητο, γίνεται ενημέρωση φακέλου ή είναι προ-απαιτούμενη πλέον η δημιουργία ΗΤΚ?

-Αν οι εργασίες αλλαγής χρήσης σε ενιαίο ιδιοκτησιακά πολυώροφο κτίριο (δηλαδή χωρίς οριζόντιες ιδιοκτησίες και κοινόχρηστους) περιλαμβάνουν ένα π.χ. νεροχύτη με διέλευση αγωγού νερού και κατακόρυφη στήλη αποχέτευσης από το πρώτο όροφο στο ισόγειο - χρειάζεται έκδοση οικοδομικής άδειας???

- Μετά από έκδοση ΕΕΔΜΚ για αλλαγή χρήσης είναι απαιτητή η δημιουργία ΗΤΚ?

Edited by CivilKald
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα , τα φώτα σας ...

Έχει αλλάξει κάτι από το παρακάτω άρθρο της απόφασης για ΕΕΔΜΚ για την παραχώρηση σε κοινή χρήση του ρυμοτομούμενου ?  Ευχαριστώ .

ΥΠΕΝ 43266/11.05.20  ΑΡΘΡΟ 4

3. Σε περιπτώσεις ρυμοτομούμενων οικοπέδων, όταν ζητούνται εργασίες στο μη ρυμοτομούμενο τμήμα τους, αυτές επιτρέπονται εφόσον αποδίδεται σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα και θα πρέπει η πράξη απόδοσης να προσκομίζεται επιπροσθέτως των ανωτέρω οριζόμενων ως ειδικό δικαιολογητικό.

Link to comment
Share on other sites

Σου λέει ο Νόμος: για να μην ζητήσω κανονική άδεια σε κάθε περίπτωση ρυμοτομούμενου,

αν θες εργασίες με ΕΕΔΜΚ τουλάχιστον κάνε αυτά της παραγράφου 3.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Χώρος χαρακτηρισμένος υπόγεια αποθήκη σε άδεια του 1979 ο οποίος είναι περίπου 1,00μ κάτω από το έδαφος, μπορεί να αλλάξει χρήση σε πάρκινγκ με ΕΕΜΚ ? 

Νομίζω δεν υπάρχει πρόβλημα. Η γκαραζόπορτα υπάρχει εδώ και χρόνια διαμορφωμένη μαζί με την ράμπα και χρησιμοποιείαι ως τέτοια ενώ έχει τακτοποιηθεί με ν.4495/17 ως αλλαγή ανοίγματος παλαιότερα χωρίς να έχει αλλάξει όμως η χρήση τότε. Ο χώρος είναι αυτοτελής και δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο κτίριο, είναι δε πάνω στο πεζοδρόμιο (δεν υπάρχει πρασιά).

Υπάρχει περίπτωση να απαιτηθεί συναίνεση πολυκατοικίας για κάποιο λόγο ?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, θα έλεγα και εγώ ότι δεν υπάρχει θέμα απλά κακώς δεν δηλώθηκε η αλλαγή χρήσης με την πόρτα οπότε θα χρειαστεί ΕΕΔΜΚ τώρα. Για την συναίνεση θα πρέπει να δεις αν η οικοδομή έχει κανονισμό και τι αναφέρει για τις επιτρεπόμενες χρήσεις.

Εδώ στην Θεσ/νίκη για να μπορέσεις να βγάλεις και άδεια από τον Δήμο, προηγείτο και αυτοψία από την τροχαία ώστε να συναινέσει στην εγκατάσταση του πάρκινγκ. Δεν ξερω ποιά η διαδικασία σε άλλους Δήμους, προσωπικά έχω καιρό να το κάνω.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για αλλαγή χρήσης από βιοτεχνικό χώρο Ο.Α. 1976 σε γραφεία, σε εντός σχεδίου οικοδομή στη περιοχή θεσσαλονίκης, θεωρείτε πως μπορεί να γίνει με ΕΕΔΜΚ; Εφόσον το επιτρέπουν οι χρήσεις γης και δεν το απαγορεύει ο κανονισμός πολυκατοικίας; Υπάρχει κάποιο κόλλημα στατικό, ή σε εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης; κάτι άλλο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μου διαφεύγει; οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή.

Edited by Geo-engineer
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Αλλαγή χρήσης με ΕΕΔΜΚ σε κατοικία και εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων και κελύφους. Αν η ανακαίνιση δεν είναι ριζική (άρα δεν απαιτείται εκπόνηση ΜΕΑ), υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις σχεδιασμού; Πχ. καμία, μόνο θερμομονωτικής επάρκειας, άλλες; Με άλλα λόγια επιτρέπεται να εκδοθεί η εν λόγω έγκριση εργασιών για κατοικία χωρίς απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, μόνο και μόνο επειδή οι εργασίες δεν εγκρίνονται με οικοδομική άδεια (ΜΕΑ);  

Μελέτη θέρμανσης/ψύξης δεν απαιτείται; Αν όχι, μπορούν να προταθούν ωστόσο επεμβάσεις χωρίς την κατάθεση των αντίστοιχων μελετών; Πχ διελεύσεις εσωτερικών αγωγών θέρμανσης, χωρίς τερματικά ή λέβητα, εφόσον δεν θα έχει γίνει ήδη μελέτη θέρμανσης;

Δεν σχολιάζω το αν είναι ορθός τρόπος σχεδιασμού η "τμηματική" μελέτη του χώρου, αλλά αν η ΕΕΔΜΚ επιτρέπει αυτή τη λογική.

Συμπληρωματικά να πω ότι έχω υπόψη μου την παρακάτω διευκρινιστική, αλλά δεν προκύπτει συμπέρασμα για τις ελάχιστες απαιτήσεις συνολικά, όπως αν η ανακαίνιση ήταν ριζική, αλλά μεμονομένα για τις ελάχιστες απαιτήσεις των συστημάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν. Ρωτάω όμως αν γνωρίζετε ότι προκύπτουν από αλλού.

Σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια ή κτιριακές μονάδες που αντικαθίστανται δομικά στοιχεία του κελύφους τους, αντικαθίστανται ή προστίθενται ή εγκαθίστανται εξ αρχής τεχνικά συστήματα, ακόμη και χωρίς να υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, πρέπει αυτά να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης όπως καθορίζονται στον ΚΕΝΑΚ (σχετ. γ’) και εξειδικεύονται στη ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 «Αναλυτικές εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης» (σχετ. ε’). (Εγκ. ΑΔΑ: ΨΛ424653Π8-Ρ77 για την εφαρμογή του ν. 4122/2013.)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα!για αλλαγή χρήσης Η/Χ σε κατοικία, θέλω άδεια κατ3? λόγω αλλαγής στο ΔΔ?Πώς μπορώ να ξέρω ποιες μελέτες θα απαιτηθούν επιπρόσθετα, μιας και θα γίνει και θερμομόνωση στο δώμα αλλά και θερμοπρόσοψη?

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.