Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ρυμοτομουμενα - Οικοδομική άδεια


Recommended Posts

Συνάδελφοι,


 


Α.Σχετικά με την υπαγωγή στο Ν.4178/13 κτίσματος με οικοδομική άδεια (1965) του οποίου τμήμα  ρυμοτομείται καθώς η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης σε μεταγενέστερη ημερομηνία, θεωρείται ότι μπορεί να υπαχθεί στο Ν.4178/13 σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 2 παρ. 2.α. ( του 4178/13) για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και διαφορετική διαμερισμάτωση ή αποτελεί πρόβλημα το ΦΕΚ 95/ΑΑΠ/2014 το οποίο αναφέρει στο Άρθρο 1 παρ. 1 ότι: 


 


"Σε κάθε περίπτωση αλλαγής χρήσης σε κτίριο ή τμήμα κτιρίου επί ρυμοτομούμενου ακινήτου της παρ. 77 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 απαιτείται ή έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης."


 


Αναφέρεται σε αλλαγή χρήσης που μπορεί να προκύψει στο μέλλον και δεν επηρεάζει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που έχει ήδη συντελεστεί και μπορεί να υπαχθεί το ακίνητο στο 4178/13?


 


Β. Μήπως γνωρίζεται ποιες εργασίες επιτρέπονται στο παραπάνω κτίσμα? 


Στην Υ.Α. 55174/15.10.2013 αναφέρεται:


 


"β. Επιτρέπεται σε ρυμοτομούμενα κτίρια μόνο η εκτέλεση των εργασιών που προβλέπονται στις περ. η, ιδ, ιθ, κβ, της παρ.2 του άρθρου 4 του Ν.4067/2012, ως ισχύει"


 


Η συγκεκριμένη παραπομπή στο Ν.406 όμως δεν είναι σωστή καθώς δεν υπάρχουν στην συγκεκριμένη παράγραφο τα γράμματα των περιπτώσεων αυτών.


Τελικά σε ρυμοτομούμενο δεν μπορούν να γίνουν εργασίες?


Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

ν 4067 αρθρο 4

 

2. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα:

α. Δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή μετά από έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.

β. Τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών για αυτοστέγαση μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως εκάστοτε ορίζονται.

γ. Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με τις απολύτως απαραίτητες διαστάσεις για τη στέγασή τους σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ. 24/ 31.5.1985 (Δ' 270), εκτός της περίπτωσης που επιβάλλεται η κατασκευή υποστυλωμάτων και εφόσον έχουν την απαιτούμενη έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας.

δ. Γεωτρήσεις νερού σε ιδιόκτητα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού ή σε γήπεδα εκτός σχεδίου, μετά από έγκριση του δήμου της περιοχής και της αρμόδιας Διεύθυνσης της περιφέρειας.

ε. Οι εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες, σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003, χωρίς εργασίες αντιστήριξης.

στ. Εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών που συνοδεύεται με πιστοποιητικό στατικής επάρκειας.

ζ. Η κατασκευή ανελκυστήρα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 που απαιτείται για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων σε υφιστάμενα κτίρια ή σε κτίρια που διαθέτουν ανελκυστήρα με εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου εκτός προδιαγραφών ΕΛΟΤ - ΕΝ 81-70 ή σε κτίρια όπου πρέπει να γίνει επέκταση των στάσεων του ανελκυστήρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα.

η. Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.

θ. Υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.

ι. Τοποθέτηση ικριωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α'305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου.

ια. Τοποθέτηση εργοταξιακών οικίσκων.

ιβ. Εκσκαφές καναλιών οδεύσεως καλωδίων εντός των γηπέδων ή οικοπέδων πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών.

ιγ. Εργασίες τοποθέτησης υπόγειων, προκατασκευασμένων δεξαμενών αερίου καυσίμου σε πρατήρια καυσίμων.

ιδ. Εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων ή/και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή/και σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις ζώνες προστασίας τους αυτών.

ιε. Επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετα-σμάτων.

ιστ. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους ακάλυπτους χώρους ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο ή στην πρασιά ή στο δώμα ή στους ανοιχτούς εξώστες ή σε βεράντες ισογείων και ορόφων.

ιζ. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού ή πισίνας, μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., που εξυπηρετούνται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με την προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο από ένα (1,00) μέτρο από την οριστική στάθμη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από ένα (1,00) μέτρο για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούμενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακάλυπτου χώρου. Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.

ιη. Τοποθέτηση κεραιών.

ιθ. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εφόσον δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.

κ. Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.

κα. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, εφόσον δεν αλλοιώνονται οι όψεις.

κβ. Συντήρηση, επισκευή στεγών με χρήση ικριωμάτων.

κγ. Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό, γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και η περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή (όπως συρματόπλεγμα) σε οικόπεδα μη ρυμοτομούμενα σε εντός σχεδίου περιοχές. Επίσης, επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.

κδ. Η κατασκευή λιθόκτιστης αποθήκης στα καλλιεργούμενα αγροκτήματα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του π.δ. 24/31.5.1985 (Δ' 270), με επιφάνεια μέχρι δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα και συνολικό ύψος με τη στέγη έως και τρία (3,00) μέτρα εφόσον δεν γίνεται χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στην οροφή του και κατασκευάζεται ανεξάρτητα από τυχόν υπάρχουσα κύρια οικοδομή μία φορά για κάθε γήπεδο και μετά από έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας.

κε. Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών όταν αυτά δεν επηρεάζουν τη στατική επάρκεια του φέροντος οργανισμού ανεξάρτητων ιδιοκτησιών.

κζ. Αντικατάσταση στέγης, στις ίδιες διαστάσεις, χωρίς μεταβολή στον όγκο και χωρίς αύξηση στο τελικό ύψος του κτιρίου και της στέγης.

Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και κάθε σχετικό θέμα.

 

να δουμε εάν η  Υ.Α. 55174/15.10.2013  εχει τροποποιηθει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

 

@danaikaterina δεν μπορώ καταλάβω που ακριβώς θέλει να καταλήξει η συγκεκριμένη εγκύκλιος αλλά συμφωνείς μαζί μου? Οτι δηλαδή μπορεί να τακτοποιηθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης εφόσον έχει ήδη πραγματοποιηθεί αλλα στην περίπτωση που στο μέλλον γίνει αλλαγή χρήσης πρέπει να εκδοθεί έγκριση/άδεια δόμησης?

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Το έγγραφο λέει συνοπτικά ότι μπορείς να κάνεις υπαγωγή σε ρυμοτομούμενα τμήματα εφόσον:

α)Υπάρχουν εμπράγματα δικαιώματα

β)Δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση (δεν έχει αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης

 

Αν ισχύουν αυτά τα 2 μπορείς να το βάλεις στο 4178

 

Μην κανεις παραθέσεις χωρίς λόγο

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λές. Και ειδικά το πρώτο θέλει πολύ ψάξιμο και διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση - υπάρχουν τίτλοι? περιγραφή ορίων ή και τοπογραφικά? παλιές αποτυπώσεις κατά την ένταξη? πρέπει να τα συνεκτιμήσεις όλα και ίσως σε δύσκολες περιπτώσεις χρειαστείς και συνδρομή νομικού για να πεις ότι " υπάρχουν εμπράγματα δικαιώματα".

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ακίνητο με κτίσμα νομίμως υφιστάμενο και σύμφωνο με οικοδομική άδεια του 1976.

Το 1993 το ακίνητο μπαίνει στο σχέδιο και τμήμα του κτιρίου ρυμοτομείται.

Ερώτηση: Μπορώ να βγάλω σήμερα άδεια δόμησης για νέο κτίριο στο ακίνητο?

 

Απάντηση πολεοδομίας Α: Αν το οικόπεδό σου έχει και άλλο πρόσωπο (το συγκεκριμένο είναι γωνιακό), τότε μπορείς να εκδόσεις άδεια δείχνοντας κανονικά το νομίμως υφιστάμενο τμήμα του κτιρίου που ρυμοτομείται. Αν δεν έχεις άλλο πρόσωπο τότε δεν μπορείς γιατί σκοντάφτεις στο ότι για να βγάλεις άδεια πρέπει να έχεις πλήρως διανοιγμένο πρόσωπό.

 

Απάντηση πολεοδομίας Β (που βρίσκεται το ακίνητο δυστυχώς): Δεν μπορείς. Πρέπει να γκρεμίσεις το τμήμα που ρυμοτομείται και στατική μελέτη για να παραμείνει το υπόλοιπο ή το γκρεμίζεις όλο. τελεία.

 

Τι από τα 2 ισχύει? Υπάρχει κάποια νομοθεσία που να με καλύπτει?

 

εδιτ:

Υποθέτω η Α αναφερόταν σε αυτό

http://www.teelar.tee.gr/law/lpn/egk2587.htm

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

..

Ερώτηση: Μπορώ να βγάλω σήμερα άδεια δόμησης για νέο κτίριο στο ακίνητο?

 

...

 

Πρέπει να διερευνήσεις την δυνατότητα να βγάλεις απόφαση εξαίρεσης απο κατεδάφιση ως στατικά εξαρτώμενο νομίμως υφισταμένου από το ρυμοτομούμενο τμήμα....

 

Το τσέκαρες αυτό? 

Link to comment
Share on other sites

Τι εξαίρεση απο κατεδάφιση? Αφου το κτίριο είναι νόμιμο με οικοδομική άδεια!

Εννοείς ότι μπορώ να βγάλω απόφαση και να εξαιρέσω ας πουμε το κτίριο από την απαλλοτρίωση?!?

Πρώτη φορά το ακούω... θα το ψάξω..

Link to comment
Share on other sites

Το ρυμοτομούμενο κτίσμα εξαίρεση από κατεδάφιση εφόσον (κι αν) το νόμιμα υφιστάμενο κτίσμα (δηλαδή το υπόλοιπο που δεν ρυμοτομείται) εξαρτάται στατικά από αυτό…

Έστω δυο κολόνες του κτιρίου είναι στο ρυμοτομούμενο μπορείς να το πας με αυτό…

 

(με κάθε επιφύλαξη κι αν θυμάμαι καλά πας με τον 1512/85 και παλαια περνούσε κι από νομαρχιακή επιτροπή  ΣΓΟΠ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.