Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

3D Scan


Recommended Posts

Έχει δουλέψει κάποιος συνάδελφος με κάποιο συγκεκριμένο μηχάνημα για να αποτυπώσει κάποιο κτίριο (εσωτερικά ή/και εξωτερικά)?

Κυκλοφορούν αρκετά λογισμικά στο διαδίκτυο τα οποία σε συνδυασμό με διάφορες κάμερες (είτε αυτόνομες είτε ενσωματωμένες σε tablets) υπόσχονται απευθείας δημιουργία 3D μοντέλων και 2D κατόψεων. 

Υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να έχει δουλέψει πάνω σε αυτό και να μοιραστεί την εμπειρία του?

Ευχαριστώ. 

 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε υπάρχουν πολλές τεχνικές και πολλά εργαλεία. Απλώς σαν διαδικασία δεν είναι ακριβώς αυτοματοποιημένη (αν και με την εξέλιξη των λογισμικών πακέτων πολλές εργασίες γίνονται πολύ εύκολα). Γενικά πρωτογενές αποτέλεσμα από τη διαδικασία συλλογής δεδομένων (3D Scanning, Φωτογραμμετρία ή συνδυασμός των δύο) είναι ένα τρισδιάστατο νέφος σημείων (3D Point Cloud), το οποίο δεν είναι μοντέλο. αλλά με τεχνικές χρωματισμού των σημείων και ανάλογα με την ανάλυση της που επιλέχθηκε κατά τη διαδικασία συλλογής δεδομένων μπορεί καταρχήν να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσεις ή να ελέγξεις διάφορα μεγέθη, αντικείμενα κλπ. Για τη μετέπειτα επεξεργασία του point cloud μπορεί να πρέπει να προβείς σε καθαρισμό (από θόρυβο κυρίως) και εξαίρεση (διαγραφή σημείων) περιοχών ή τμημάτων. 

Από το νέφος σημείων μπορεί να προκύψει ένα 3d mesh model (πρακτικά ένα  "μοντέλο τριγώνων") το οποίο αποτελεί τη βάση για τα επόμενα παράγωγα όπως ορθοφωτογραφίες, 3d Cad Models, ΒΙΜ Models, 2D drawings,κ.α. Ορισμένα από αυτά μπορεί να παράγονται αυτόματα ή ημιαυτόματα.

Η αξιοπιστία και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων μπορεί να ποικίλει από μερικά εκατοστά (π.χ. αποτύπωση με χρήση drone) έως χιλιοστά (η ακόμα και μικρά με χρήση ειδικών σαρωτών για μικρού μεγέθους αντικείμενα).

Για όλα τα παραπάνω πολύ βασικό είναι να υπάρχει καλό μηχάνημα (μνήμη minimum 16 Gb, SSD Hard Disk, 3D Κάρτα Γραφικών με μνήμη minimum 4 Gb) έτσι ώστε να μην περιμένεις ατελείωτες ώρες να δημιουργηθεί το 3d mesh ή να κάνεις redering.

Οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές, αλλά τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση (ίσως γιατί δεν υπάρχει ακόμα τεχνογνωσία από τον τελικό χρήστη των παραγόμενων έτσι ώστε να τα εκμεταλλευτεί πλήρως, εκτός ίσως από τη χρήση UAVs για τοπογραφικές εφαρμογές). Χώρια που υπάρχει και ένα σεβαστό κόστος επένδυσης, το οποίο θα πρέπει να αποσβεστεί, κάνοντας τις μεθόδους αυτές σχετικά ακριβές για μικρές εφαρμογές (π.χ. αποτύπωση ενός διαμερίσματος).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

... στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση...

κ

Ζήτηση υπάρχει ή πιο σωστά, ενδιαφέρον υπαρχει και έντονο….. αλλά το θέλουν τσάμπα….

Έλα μωρέ πατάς το κουμπί και το βγάζει το κομπιούτερ….

 

Ελαμ ντε που δεν ….. 

 

η Ελλάδα με το αρχαιολογικό απόθεμα που έχει παντού θα μπορούσε να κάνει την μέγιστη αξιοποίηση.... αλλά και τα αρμόδια υπουργία δεν έχουν χρήμα και υποδομή... 

(με μια μικρή εξαίρεση σε κομβικό μνημείο ευτυχώς)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος μιλάει πιο πολύ για τεχνικές αποτύπωσης με κινητό/φωτογραφική απ' οτι καταλαβαίνω, και όχι για point cloud. Δλδ για λογισμικά όπως :

 

 https://itunes.apple.com/us/app/roomscan-pro/id673673795?mt=8&ign-mpt=uo%3D4

https://itunes.apple.com/us/app/magicplan/id427424432?mt=8 

http://insight3d.sourceforge.net/

 

Δεν έχω δουλέψει με αυτά, αλλά γνωρίζω πως έχουν τυπικές αποκλίσεις άνω των 15-20 εκ., οπότε είναι λίγο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για απλές αποτυπώσεις χωρίς μεγάλες απαιτήσεις.  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν συνάδελφε topoenv ευχαριστώ πολύ για την τόσο χρήσιμη πληροφόρηση.

Δεν είναι ότι με απασχολεί τόσο πολύ αν η αποτύπωση θα γίνεται με κινητό/φωτογραφική ή κάποιο άλλο μέσο ούτε ότι ψάχνω μαι συσκευή που να πατάω ένα κουμπάκι και να μου παράγει BIM Models, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

Στη δουλειά μου έχω κλιθεί να αποτυπώσω αρκετά μεγάλα κτίρια για διάφορες εργασίες και δεν θα είχα πρόβλημα να επενδύσω ένα ποσό σε μια διαφορετική τεχνολογία που θα με γλίτωνε από εβδομάδες αποτυπώσεων με μια μεζούρα στο χέρι. Προσωπικά όμως θα μου ήταν άχρηστο αν το αποτέλεσμα απέκλινε άνω των αποδεκτών ορίων. Σε ένα κτίριο με μια πλευρά μεγάλη (άνω των 50μ.) μια απόκλιση 20-30 εκ. θα μπορούσε να με οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς.

Για αυτό και ρώτησα για το εάν κάποιος συνάδελφος έχει κάποια εμπειρία πάνω στο θέμα χωρίς να με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το κόστος ή η τεχνική. 

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον υπάρχει το αντικείμενο,τότε όντως η επένδυση σε ένα 3D Scanner μπορεί να σε γλυτώσει από τις πολλές μέρες μετρήσεων. Η τεχνική με τις φωτογραφίες μπορεί θεωρητικά να δώσει αποτελέσματα με ακρίβεια της τάξης των 2-5 cm, αλλά εκτός από τον πολύ μεγάλο όγκο φωτογραφιών που απαιτούνται (πρακτικά επικαλυπτόμενες φωτογραφίες με ποσοστό περίπου 85-90%) θέλει μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή με fisheye φακό (για να μειωθεί λίγο ο αριθμός των λήψεων). Βασικοί παράγοντες είναι οι συνθήκες (φωτισμός, σκιές, υπερφωτισμένα ή σκοτεινά σημεία) αλλά και το είδος του αντικειμένου (π.χ. γυαλινες ή ημιδιαφανείς επιφάνειες). Μπορεμείς να δοκιμάσεις ακόμα και με μια απλή ψηφιακή μηχανή σε κάποιο demo από τα πολλά software που κυκλοφορούν και να δεις αν σε καλύπτει, οπότε να προχωρήσεις σε κάποια αγορά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.