Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε οριακό σημείο η επάρκεια του συστήματος


Engineer

Recommended Posts

Σε χώρα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2017-2027.

 

Σε εισαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται η Ελλάδα, από αυτάρκης που ήταν κάποτε, με αυξημένο πλέον τον κίνδυνο για μπλακ άουτ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2017-2027 που δημοσιοποίησε χθες ο Διαχειριστής.

 

Η μελέτη επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους για την επάρκεια ηλεκτρισμού στη χώρα εξ αιτίας της ταυτόχρονης απόσυρσης των μονάδων των λιγντικών σταθμών ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου καθόλη τη διάρκια της διετίας 2020-2021. Εαν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, λόγω ξηρασίας, που σημαίνει ότι θα μειωθεί η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων, τότε δεν αποκλείονται τα μπλακ άουτ: « Η αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής παρά τη συμβολή των διασυνδέσεων» αναφέρει η μελέτη.

 

Η αναμενόμενη ένταξη της νέας μονάδας «Πτολειμαίδα V» στις αρχές του 2022 φαίνεται ότι αντισταθμίζει την απώλεια μονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου, βελτιώνοντας κάπως την κατάσταση και διατηρώντας ως το 2025 χαμηλό τον κίνδυνο έλλειψης ρεύματος.

 

Παρά τη βελτίωση των δεικτών αξιοπιστίας συγκριτικά με την περίοδο 2020-2021, η ικανοποίηση της ζήτησης φαίνεται όιτ θα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές, καθώς η αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε συνθήκες αυτονομίας κρίνεται ανεπαρκής, ιδίως υπό δυσμενείς συνθήκες, αναφέρει η μελέτη του ΑΔΜΗΕ

 

Σε περίπτωση δε που υπάρξει καθυστέρηση στην ένταξη της νέας μονάδας στο σύστημα θα υπάρξουν ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στην επάρκεια ηλεκτρισμού και θα αυξηθεί ο κίνδυνος μη επαρκούς κάλυψης της ζήτησης, παραμένοντας στο «κόκκινο» και μετά την περίοδο 2020-2021 και για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την ένταξη της νέας μονάδας.

 

Εξάλλου η ένταξη της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και η κάλυψη των αναγκών της από αυτό, όταν ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα, στις αρχές του 2025 =σύμφωνα με τον προγραμματισμό-, που θα συμπέσει χρονικά με την απόσυρση της μονάδας «Μεγαλόπολη ΙΙΙ» στο τέλος του 2025, θα οδηγήσουν σε αύξηση του δείκτη επικινδυνότητας,, καθιστώντας το όλο σύστημα πλήρως εξαρτημένο από τις εισαγωγές.

 

Πηγή: http://www.businesse...-του-συστήματος

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η παραγωγή ενέργειας μειώνεται ταχύτερα απο την μείωση της ζήτησης λόγω αφραγκίας και ύφεσης.
Το επόμενο μνημόνιο θα βάλει τις kWh στα τεκμήρια διαβίωσης και θα αποτρέψει τα black-out.

Εναλλακτικά ας αυξήσουν τον φπα στο ρεύμα.

Link to comment
Share on other sites

Μέρος της κατάκτησης της χώρας είναι αυτό και δεν έχει σχέση με την λογική. 
Πρώτα χρεώσανε την ΔΕΗ με τα φωτοβλταϊκά και καλά για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να έχουν κίνητρο για την πουλήσουν στους νταβαντζίδες, μετά κλείνουνε λιγνητικές μονάδες πάλι για το περιβαλλοντικό, και στο τέλος θα εξαρτόμαστε από εισαγωγή την οποία θα πληρώνουμε στο Θεό και θα μας εκβιάζουν ανά πάσα στιγμή. Αλήθεια τοοοοοοοσες ανεμογεννήτριες που έβαλαν οι νταβαντζίδες, γιατί είναι κλειστές;

Πείτε μου τί δεν καταλαβαίνετε....

Link to comment
Share on other sites

Εδω και καποια χρονια ηταν γνωστο, οτι η ωρα αυτη θα ερθει. Ορισμενα απο το προβληματα

 

Πρωτον, οι λιγνιτικες μοναδες που εχει η Ελλαδα, δεν χρησιμοποιουν μονο 100% Ελληνικο λιγνιτη, αλλα ενα μειγμα Βουλγαρικου με Ελληνικο, ο λογος ειναι η χαμηλη ποιοτητα λιγνιτη που εχουμε 

 

Δευτερον, τα λιγνιτικα εργοστασια που εχει η Ελλαδα, ειναι παλιας τεχνολογιας, υπολειτουργουν, δεν συντηρουνται καλα, και δεν εχουν καλη αποδοση εδω και περιπου 15 χρονια. Το αποτελεσμα μεγαλα ποσα ενεργειας, ειδικα στις ωρες υψηλης ζητησης να πρεπει να καλυπτονται απο ΦΑ και υδροηλεκτρικα (ΥΔ)

 

Τριτον τα ΥΔ, αν και σημαντικες μοναδες εχουν και αυτα μεγαλη ηλικια πολλα μαλιστα φτανουν το προτεινομενο χρονος ζωης και θελουν repower οι τουρμπινες και ενδυναμωσει των εργων πολιτικων μηχανικων. Βαζοντας μεσα και τις κλιματικες ανακαταξεις με αυξημενη ξηρασια, τοτε τα αναντι και οι "περιοχες" αποθηκευσεις εχουνε καταγεγραμμενα λιγοτερα αποθεματα

 

Τεταρτον τα ΑΠΕ, δεν χρεωσανε την ΔΕΗ, αντιθετως στα νησιωτικα δικτυα μειωσανε μαλιστα το κοστος καυσιμου. Αλλα εας παμε με την νοοτροπια μερικων, οι τιμολογηση των ΑΠΕ αλλα και η ενεργειακη πολιτικη στην Ελλαδα ηταν απουσα και ειναι απουσα. 

 

Πεμπτον, μεγαλο προβλημα ειναι η ελλειψη στρατηγικου σχεδιασμου στον ενεργειακο τομεα. Το Ελληνικο κρατος δεν εχει μια βασικη στρατηγικη για το που πρεπει να παει το ενεργειακο συστημα. Ο στρατηγικος σχεδιασμος χρειαζεται 40 χρονια +, και απο εκει κ περα σπας την αναδιοργανωση σε μικροτερα κομματια λαμβανοντας υποψιν το τι θες να πετυχεις. Η Ελλαδα, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

 

Εκτον, ενα μεγαλο προβλημα που αναπτυσεται σιγα σιγα και θα διαφανει σε 2-3 χρονια ειναι οι δεσμευσεις και του Ελληνικου κρατους. Πολλες αρχικες Α/Γ και φ/β εγκαστασεις φτανουν το χρονο ζωης και θα κλεισουν, χωρις ομως νεο σχεδιασμο (γιατι ειμαστε καραγκιοζηδες σε ενεργειακο σχεδιασμο), προχωρωντας η Ελλαδα εχει παρει πολλα χρηματα απο το 1995 και μετα για την αναπτυξη ενος "καθαρου" ενεργειακου συστηματος, ενας απο τους μοχλους ειναι και η επιβολη CO2 φορου. Αυτο ηταν να ξεκινησει σε ΕΕ επιπεδο απο 2013 αλλα εμεινε σε χαμηλοτερα επιπεδα, τωρα που η παγκοσμια οικονομικη κριση καταλαγιασει ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι χωρες κινουνται στο να πιασουν περιβαλλοντικους και ενεργειακους στοχους. 

 

Εβδομον, ο λογος που ποναει την Ελλαδα ενεργειακα ειναι οτι ακριβως λογω αστειας ενεργειακης πολιτικης και ιδεων στην Ελλαδα, ο χρονος εφτασε που πρεπει η χωρα να "γραψει διαγωνισματα" αλλα ποτε μα ποτε δεν διαβασε. Η ΔΕΗ θα κλαιγεται για τον λιγνιτη και τα CO2, αλλα για την αποφυγη αυτων εχει παρει πολλα λεφτα τα οποια χαθηκανε δια μαγειας, καπου καπου καποτε.

Δεν μπορεις σαν χωρα να ευχαριστεις συνδικαλιστες της ΔΕΗ απλα και μονο για να συντηρεις ενα βρωμικο, ρυπογονο, και χαμηλης ποιοτητας καυσιμο. Πληροφοριακα οι αμεςσες δουλειες ανα MW για AΠΕ ειναι διπλασιες απο οτι ειναι για λιγνιτη, ενδεικτικα για καθε MW AΠΕ εχεις 7-10 δημιουργια αμεσω θεσεων ενω με λιγνιτη 3-5.

Επισης, οι χωρες με μικροτερη παραγωγη ρυπων εχουν μεγαλυτερο GDP και καλυτερη αναπτυξη εταιριων,

 

Ογδοον, βασικα εχει αλλα τοσα που πανε στραβα που πραγματικα θα χρειαστουμε ωρες...

 

Η κριση στην Ελλαδα απλα ανεδειξε τα προβληματα, το θεμα ειναι οτι ποτε μα ποτε δεν ειχαμε ενεργειακο μοντελο που να ειναι πραγματιστικο. Επισης πολυ μα πολυ σημαντικο στην Ελλαδα ο καταναλωτης δεν γνωριζει την πραγματικη τιμη και κοστος παραγωγης της kWh, δυσκολευοντας ετσι την οποιαδηποτε εναλλακτικη. Παραδειγματος χαρην στην Ηπειρωτικη Ελλαδα το κοστος ειναι απο 0.10-0.15 cent/kWh (αναλογα περιοχη και ειδος μοναδας), ενω στα νησια ειναι περιπου 0.25-0.40 cent/kWh.

Link to comment
Share on other sites

Μέρος της κατάκτησης της χώρας είναι αυτό και δεν έχει σχέση με την λογική. 

Πρώτα χρεώσανε την ΔΕΗ με τα φωτοβλταϊκά και καλά για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να έχουν κίνητρο για την πουλήσουν στους νταβαντζίδες, μετά κλείνουνε λιγνητικές μονάδες πάλι για το περιβαλλοντικό, και στο τέλος θα εξαρτόμαστε από εισαγωγή την οποία θα πληρώνουμε στο Θεό και θα μας εκβιάζουν ανά πάσα στιγμή. Αλήθεια τοοοοοοοσες ανεμογεννήτριες που έβαλαν οι νταβαντζίδες, γιατί είναι κλειστές;

Πείτε μου τί δεν καταλαβαίνετε....

 

Το ρεύμα εισάγεται γιατί απλά είναι φθηνότερο!

Και τα φωτοβολταϊκά εγκαταστάθηκαν στα πλαίσια κοινοτικών οδηγιών, το ότι εμείς μετατρέψαμε την αγορά αυτή σε άλλη μια φούσκα είναι δικό μας πρόβλημα!

Αν εσύ ήθελες να καις λιγνίτη και να ρυπαίνεις το περιβάλλον ας μην έμπαινες στην Ε.Ε.!

Σταματήστε να βλέπετε φαντάσματα ορισμένοι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.